Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Το Confederations Cup είναι μία διοργάνωση, που ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στους Έλληνες φιλάθλους. Το 2005, η εθνική μας ομάδα ήταν η «εκλεκτή» της UEFA για να αγωνιστεί στα γήπεδα της Γερμανίας, αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο έπος της Πορτογαλίας. Και μπορεί να μην πήγαμε καλά, με μόλις μία ισοπαλία σε τρεις αγώνες, ωστόσο μέσα στα «παράσημά» της, εκείνη η φουρνιά της «γαλανόλευκης» έχει και τη συμμετοχή στο τουρνουά των πρωταθλητών όλων των ηπείρων. Μέσα στα χρόνια, όμως, στη διοργάνωση που ξεκίνησε το 1992 με την ονομασία King Fahd Cup και αυτές τις ημέρες διεξάγεται το 10ο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, έχουν αγωνιστεί και εθνικές ομάδες που δεν ήταν πρωταθλήτριες στην ποδοσφαιρική τους ομοσπονδία, αλλά εκμεταλλεύθηκαν διάφορες συγκυρίες και έδωσαν το «παρών».

1997: Τσεχία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στην πρώτη διοργάνωση που πήρε μέρος ως Δημοκρατία της Τσεχίας, μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, ήταν το Euro 1996. Η παρέα του Νέντβεντ, του Πομπόρσκι και του Σμίτσερ έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε στην παράταση από την Γερμανία. Ένα χρόνο μετά, τα «πάντσερ» αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο τουρνουά της Σαουδικής Αραβίας κι έτσι τη θέση τους στο Confederations Cup πήρε η φιναλίστ του τελευταίου Euro, Τσεχία. Τη δεύτερη θέση στο Ασιατικό Κύπελλο του 1996 είχαν κατακτήσει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως, η πρωταθλήτρια Ασίας, Σαουδική Αραβία, ήταν ταυτόχρονα και διοργανώτρια, οπότε η ασιατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τα ΗΑΕ.

1999: Βραζιλία, Βολιβία, ΗΠΑ
Από τις οκτώ ομάδες που αγωνίστηκαν στο Μεξικό, το 1999, οι τρεις βρέθηκαν εκεί… από σπόντα. Αρχικά, η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998, Γαλλία, αρνήθηκε να συμμετάσχει κι έτσι τη θέση της έλαβε η φιναλίστ του Μουντιάλ, Βραζιλία. Η «σελεσάο», όμως, ήταν ήδη μεταξύ των συμμετεχόντων, ως κάτοχος του Κόπα Αμέρικα 1997. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα «ντόμινο», με την Βολιβία να εκπροσωπεί τελικά την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής, ως φιναλίστ του τελευταίου Κόπα Αμέρικα. Με τη φιναλίστ της, όμως, εκπροσωπήθηκε – τυπικά – και η ομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, αφού κάτοχος του Gold Cup 1998 ήταν το Μεξικό, που διοργάνωσε το Confederations Cup εκείνης τη χρονιάς. Έτσι, το «παρών» έδωσαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

2003: Τουρκία
Η συμμετοχή της στο τουρνουά της Γαλλίας ήταν η μεγαλύτερη «καραμπόλα» ever στο Confederations Cup. Το κενό που δημιουργήθηκε είχε να κάνει με την εκπρόσωπο της UEFA, αφού η κάτοχος του Euro 2000, Γαλλία, ήταν και η διοργανώτρια. Ακολούθησαν διαδοχικά «όχι», πριν αγωνιστεί στο τουρνουά η Τουρκία. Αρχικά από τη φιναλίστ του Μουντιάλ 2002, Γερμανία, στη συνέχεια από τη φιναλίστ του Euro 2000, Ιταλία, και τέλος από την Ισπανία, που ακολουθούσε στο ranking της FIFA. Τελικά, η γειτονική χώρα ήταν αυτή που συμμετείχε, μετά την τρίτη θέση που είχε κατακτήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2002.

2005: Αργεντινή
Στη διοργάνωση που συμμετείχε η εθνική μας ομάδα, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Βραζιλία είχε στην κατοχή της δύο εισιτήρια. Ένα ως παγκόσμια πρωταθλήτρια και άλλο ένα ως νικήτρια του Κόπα Αμέρικα. «Κράτησε» αυτό της κατόχου του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι αυτό που έμεινε «ελεύθερο» πήγε στη φιναλίστ του Κόπα Αμέρικα. Έτσι, η Αργεντινή ήταν αυτή που εκπροσώπησε στα γήπεδα της Γερμανίας την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής.

2013: Ιταλία
Παρόμοια περίπτωση με αυτή της Αργεντινής, πριν από οκτώ χρόνια. Η Ισπανία ήταν κάτοχος τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, όσο και του Euro 2012. Έτσι, πρόσκληση για να συμμετάσχει στο Confederations Cup έλαβε (και αποδέχθηκε) η εθνική Ιταλίας, που ήταν φιναλίστ στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πηγή: Gazzetta – Four Fourt Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This