Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Κάθε φορά λέω ότι τα έχω δει όλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώσπου εμφανίζονται ιστορίες όπως αυτή η τωρινή με πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ και αναθεωρώ. Τέτοιου είδους μεταγραφική ιστορία δεν θυμάμαι.

Δέκα μέρες σιωπή

Εδώ και καμιά δεκαριά μέρες ξεκίνησαν στο Twitter μια σειρά από τιτιβίσματα δημοσιογράφων από τα Εμιράτα και οπαδών της Αλ Αϊν, που καλωσορίζουν το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, δηλαδή τον Μπεργκ. Αρχικά ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την είδηση με αμηχανία, στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες χαλαρές διαψεύσεις. Ο παίκτης είναι καιρό τώρα άφαντος και δεν λέει τίποτα, ο μάνατζέρ του έλεγε άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ, όπως κάνουν οι καλοί αντζέντηδες. Πριν δυο μέρες, ο τύπος που πρώτος έγραψε για τη συμφωνία του Σουηδού με την ομάδα των αραβικών εμιράτων, ανέβασε ένα βίντεο που δείχνει τον Μπεργκ να ξεναγείται στις εγκαταστάσεις της Αλ Αϊν. Χθες ο ΠΑΟ έβγαλε μια ανακοίνωση που λέει ότι αν η ομάδα από τα Εμιράτα πληρώσει τη ρήτρα μπορεί να τον αποκτήσει: το πρωί μιλούσαν για 10 εκατ ευρώ, το βράδυ του είπαν φέρε 5 και φύγε, ενδιαμέσως είχαν αρνηθεί και μια πρώτη προσφορά των Αράβων που φέρονται να δίνουν 3,5. Χθες δεκάδες οπαδοί του ΠΑΟ βομβάρδισαν το Instagram του ποδοσφαιριστή άλλοι κατηγορώντας τον για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, κι άλλοι ζητώντας του να μείνει.     

Η πλευρά του Μπεργκ

Μου αρέσει πάντα όταν υπάρχουν αυτές οι ιστορίες να βλέπω λίγο και την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Είχε δικαίωμα ο Μπεργκ να τρέχει στα Εμιράτα για να διαπραγματευτεί την μεταγραφή του; Όχι φυσικά – μόλις πέρυσι υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τον ΠΑΟ. Από την άλλη, όμως, ας δούμε τι συνέβη στον Μπεργκ τον τελευταίο χρόνο. Την ώρα που ο ίδιος είχε μια εξαιρετική σεζόν στον Παναθηναϊκό – σε ό,τι έχει να κάνει με γκολ, ασίστ, αριθμό εμφανίσεων κτλ ίσως την καλύτερη της καριέρας του – η ομάδα έμεινε πάλι μακριά από τους στόχους της: ειδικά το πρωτάθλημα δεν το διεκδίκησε ποτέ, αφού την όγδοη μόλις αγωνιστική ήταν 7 βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση. Το περασμένο καλοκαίρι του είπαν ότι η ομάδα πρέπει να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ για να μην υπάρχει πρόβλημα στις πληρωμές: η ομάδα πέρασε, αλλά προβλήματα δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Σε δυο – τρεις περιπτώσεις τους απλήρωτους παίκτες επισκέφτηκαν οπαδοί για να τους τρίξουν τα δόντια! Οι πιο πολλοί από τους παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι έφυγαν τον χειμώνα – ένας μάλιστα, ο Ιμπάρμπο, δεν γύρισε από τις διακοπές του τον Ιανουάριο κι έψαχνε μόνος του τη νέα του ομάδα. Προπονητές και τεχνικοί διευθυντές άλλαξαν, αλλά η γκρίνια δεν σταμάτησε ποτέ. Όταν ο ΠΑΟ έφτασε να διεκδικήσει κάτι, την είσοδο στον τελικό του κυπέλλου, στην Τούμπα εμφανίστηκε ο Κύζας. Η σεζόν του Σουηδού τελείωσε με μια τιμωρία με βάση το βίντεο – βρίσκω λογικό να πιστεύει πως ο Παναθηναϊκός και τη νέα σεζόν δύσκολα θα είναι ανταγωνιστικός, έστω για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Ενώ του χρωστάνε, εμφανίζεται μια πρόταση 3 εκατ ευρώ το χρόνο: νομίζω, αν δεν έχει υπογράψει ακόμα κι αν ακόμα το σκέφτεται, είναι γιατί η ζωή στα Εμιράτα θα είναι σίγουρα χειρότερη από την Ελλάδα – ας μην ξεχνάμε ότι έχει και τρία παιδιά.

Επρεπε να τον έχει πουλήσει

Κι ο Παναθηναϊκός; Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πουλήσει τον Μπεργκ πέρυσι – πριν τα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Γαλλία: τότε θα έπαιρνε τα περισσότερα δυνατά χρήματα. Βλέποντας, βέβαια, πως ο Ανδρέα Στραματσόνι σκόρπισε τα χρήματα, που είχε στην διάθεσή του το περασμένο καλοκαίρι, λογικά κάποιος θα πει «ευτυχώς που δεν το έκανε», όμως η στιγμή για να το κάνει ήταν εκείνη: η παρουσία του στη Γαλλία ήταν η απόδειξη της δυνατότητας της προσφοράς του – ας μην ξεχνάμε πως ο Σουηδό έχει περάσει τα 30. Όμως ο ΠΑΟ δεν λειτουργεί σαν κανονική ποδοσφαιρική εταιρία: πρώτα πρώτα φοβάται τους οπαδούς του. Ακόμα και τώρα, όλος ο προσανατολισμός του είναι στο πως θα πείσει πως έχει κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τον Σουηδό: τονίζει διαρκώς ότι την διαπραγμάτευση της πώλησής την ανέλαβε ο ίδιος ο Μπεργκ. Μια κανονική εταιρία, μόλις η είδηση έσκασε, έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να αναλάβει η ίδια την διαπραγμάτευση με σκοπό να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Τουλάχιστον τους όρους της πώλησης έπρεπε στους Αραβες να τους επιβάλει.

Εξαρτάται μόνο από τον ίδιο

Μπορεί να τον κρατήσει τον Μπεργκ ο Παναθηναϊκός; Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: τίποτα δεν εξαρτάται από τον Παναθηναϊκό. Αν ο Σουηδός μετανιώσει, επιστρέψει και πει «μένω», ο ΠΑΟ θα τον δεχτεί πίσω με ανοιχτές αγκαλιές και θα γραφτούν ύμνοι για την αφοσίωσή του, μολονότι εδώ και καμιά δεκαριά μέρες συζητάει ένα νέο συμβόλαιο, χωρίς να έχει ρωτήσει κανένα. Αν ο Μπεργκ επιμείνει θα φύγει: κανείς ποδοσφαιριστής τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έμεινε στην Ελλάδα, όταν και εφόσον του έγινε μια πρόταση να πάει στο εξωτερικό και για αυτό δεν φταίει η ποιότητα του πρωταθλήματος μας ή οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά η αδυναμία να πληρωθούν στην Ελλάδα μεγάλα συμβόλαια εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης. Αν μια ομάδα από την Τουρκία ή την Αγγλία ή τα Εμιράτα ή την Κίνα προσφέρει σε ένα παίκτη 2 εκατ ευρώ ο παίκτης της κοστίζει 2,5 εκατ μάξιμουμ: στην Τουρκία 2,2. Μια ελληνική ομάδα, όταν κάνει μια ανάλογη προσφορά για να κρατήσει εδώ ένα ποδοσφαιριστής της ευχαριστημένο, γνωρίζει πως εδώ, τα δυο που αυτός θα πάρει, είναι για την ίδια σχεδόν 4! Αν οι ομάδες μας πρέπει να μάθουν να πουλάνε, είναι για να μην βλέπουν τους παίκτες να φεύγουν όποτε οι ίδιοι θέλουν: τώρα περίπου έτσι συμβαίνει. Ο Μπεργκ θα γράψει κι αυτός ένα συγκινητικό γράμμα, όπως ο Ιντέγιε, ο Μιλιβόγεβιτς, ο Ροντρίγκεζ, πιθανότατα και ο Ντίντακ και θα μας πει χαίρεται – το θέμα είναι πόσα χρήματα μένουν στο ταμείο της ομάδας μετά τη συγκίνηση και τι κάνεις με αυτά. Η εντύπωσή μου είναι ότι στον ΠΑΟ, αυτή τη στιγμή, τα 5 εκατ ευρώ είναι περισσότερο απαραίτητα από τον εξαιρετικό Σουηδό ποδοσφαιριστή.

Η εποχή της ενηλικίωσης

Είναι μεγάλος παίκτης ο Σουηδός – ένας από τους καλύτερους ξένους που πέρασαν από τον ΠΑΟ και θα είναι δύσκολο για τους οπαδούς της ομάδας να δουν τον ΠΑΟ χωρίς αυτόν. Κάποιοι, αν κρίνω από αυτά που του γράφουν, σοκαρίστηκαν και από την απόφασή του: πίστευαν πραγματικά πως ο λατρεμένος αρχηγός της ομάδας, νοιώθοντας ευγνωμοσύνη για τον ΠΑΟ που του έσωσε την καριέρα, θα αρνηθεί κάθε πρόταση. Αν ο Μπεργκ φύγει, θα πληγωθούν, αλλά θα ενηλικιωθούν: έτσι συμβαίνει συνήθως. Για την ώρα επισημαίνω ότι ο ΠΑΟ μπορεί να είναι καλός και χωρίς τον Μπεργκ. Δύσκολα θα είναι καλός χωρίς τα 5 εκατ ευρώ που περιμένει από την πώλησή του και που θα είναι μάλλον τυχερός, αν τα πάρει, έτσι όπως το θέμα το χειρίστηκε…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This