Επιλογή Σελίδας

Του Θέμη Καίσαρη

Ο κορυφαίος παίκτης βρίσκεται στο εξωτερικό και μιλάει με άλλη ομάδα, παρότι έχει συμβόλαιο. Ο κορυφαίος παίκτης είναι απλήρωτος, πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο δεν μπορεί να πωληθεί για το μάξιμουμ της τιμής του, αλλά δικαιούται και τελικά καταθέτει προσφυγή για να μείνει ελεύθερος.
Ένας τεχνικός διευθυντής που απορεί για το πως είναι δυνατόν να προσφέρονται μόνο 1.2 εκατομμύρια ευρώ για τον Μπεργκ και έκπληκτος ακούει τον ιδιοκτήτη της ομάδας να είναι ζεστός για την αποδοχή ενός τόσο χαμηλού ποσού. Γιατί ο πρόεδρος ξέρει πως ο αστέρας είναι απλήρωτος, πως δεν μπορεί να απαιτηθεί η ρήτρα και γι’αυτό άλλωστε ο παίκτης μιλάει με άλλη ομάδα χωρίς καν να έχει πάρει επίσημη άδεια. Ο τεχνικός διευθυντής δεν το ξέρει.

Μια μέρα ηρεμίας και το ηφαίστειο ενεργοποιείται ξανά. Ο τεχνικός διευθυντής τα βροντάει και φεύγει,  πλέον δεν έχει ούτε τα “ψίχουλα” που χρειάζονται για να κλείσει ο Κολοβέτσιος ή να αποδεσμευθεί ο Μπουμάλ. Δέκα καλόπαιδα απ’αυτά που έχουν γίνει συνδιοικητές της ομάδας τα τελευταία χρόνια θεωρούν χρέος τους να κάνουν μια επίσκεψη στα γραφεία (όταν δεν σε εμποδίζει κανείς λέγεται επίσκεψη, όχι ντου). Βρίζουν, προπηλακίζουν, χτυπάνε τον Νο2 της διοίκησης.

Αναμένεται αντίδραση απ’την πλευρά του προπονητή, ενώ αναμένεται (εδώ και καιρό) αντίδραση της ιδιοκτησίας. Όλα είναι ανοιχτά.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όλα τα παραπάνω δεν είναι προβλήματα. Όχι, δεν είναι. Μοιάζουν με προβλήματα, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά επακόλουθα ενός μεγάλου προβλήματος.

Τη νύχτα που βυθίστηκε ο Τιτανικός δεν ήταν πρόβλημα το γεγονός πως άρχισε να παίρνει κλίση, ήταν επακόλουθο. Το πρόβλημα ήταν πως το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο και ήταν καταδικασμένο από εκείνη κιόλας τη στιγμή. Στο διάστημα που ακολούθησε απλώς είδαμε πόση ώρα χρειάστηκε για να το καταπιεί ο ωκεανός.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή δεν έχει προβλήματα. Ζει τα επακόλουθα του ενός και μοναδικού προβλήματος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και λέγεται στάση πληρωμών. Ο Αλαφούζος σταμάτησε να πληρώνει. Προσοχή: δεν σταμάτησε να επενδύει. Σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τα λεφτά που χρειάζονται για την λειτουργία του μαγαζιού, όχι έξτρα λεφτά πχ για αύξηση μεταγραφικού μπάτζετ.

Γιατί; Τι συνέβη και ο Παναθηναϊκός δεν βγαίνει; Έγινε κάτι στο αγωνιστικό τμήμα, ένας ευρωπαϊκός αποκλεισμός πχ, και μειώθηκαν προσδοκώμενα έσοδα; Βάρεσε κανόνι η Νόβα και δεν πλήρωσε το τηλεοπτικό συμβόλαιο; Έπεσε μια κερκίδα της Λεωφόρου και σταμάτησαν να κόβονται εισιτήρια; Χτύπησε κεραυνός το προπονητικό κέντρο, κάηκε ολοσχερώς και η ομάδα ξεσπιτώθηκε;

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
Όχι. Δεν συνέβη τίποτε το αναπάντεχο που να προκάλεσε οικονομικό πρόβλημα. Απλώς ο Αλαφούζος σταμάτησε να πληρώνει. Να καλύπτει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Δικοί του είναι οι παίκτες, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, δική του η ΠΑΕ και οι αμοιβές των ανθρώπων που εργάζονται σ’αυτήν. Κι ο Αλαφούζος ανεβάζει Ντάριο Φο. “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”.

ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΥΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΕΜΠΑΖΕ
Όχι τώρα, αλλά απ’τον Ιανουάριο. Άνοιξε η τρύπα στα πλαϊνά του καραβιού και άρχισε να μπάζει νερά. Δεν έδωσαν όλοι σημασία. Έτυχε βλέπετε το καράβι να έχει έναν καλό καπετάνιο (Ουζουνίδης) που το πήγε εξαιρετικά σ’αυτό το διάστημα. Η τρύπα υπήρχε, τα νερά γέμιζαν τα στεγανά, αλλά οι ελιγμοί του πλοίου τραβούσαν τα βλέμματα.

Θα έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας μήνας απ’το βράδυ που έλεγα στον Τσάρλυ στην εκπομπή στον Sport24 Radio πως ο Ουζουνίδης έχει φτιάξει ένα καμουφλάζ που δεν είναι απαραίτητα θετικό. Προφανώς και είναι καλό για τον κόσμο να βλέπει κάτι στο γήπεδο που του αρέσει, αλλά ταυτόχρονα του δίνει και ελπίδα.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ
Και σόρι, αλλά ανήκω σ’αυτούς που θεωρούν την ελπίδα κακό πράγμα. Ειδικά όταν λειτουργεί τόσο πολύ ως αντιπερισπασμός. Όταν το καράβι μπάζει νερά, οι ωραίοι ελιγμοί δεν προσφέρουν και πολλά, πέρα απ’το να τραβούν τα βλέμματα απ’το μεγάλο πρόβλημα: η τρύπα στο πλάι είναι μεγάλη, τα στεγανά γεμίζουν γρήγορα.

Ε, κάποια στιγμή οι ελιγμοί σταμάτησαν, η σεζόν τελείωσε. Κι όταν το καράβι ακινητοποιήθηκε, οι ελιγμοί δεν είχαν νόημα πια. Το ζητούμενο ήταν να κλείσει η τρύπα και να αρχίσουν οι αντλίες να βγάζουν τα νερά, πριν να είναι αργά.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Απίστευτο ή όχι, ελάχιστοι ασχολούνταν. Τα ρεπορτάζ και ο κόσμος του Παναθηναϊκού έριχναν το βάρος σε άλλα πράγματα: μεταγραφές, ενίσχυση, συμβόλαια, Μασούντ, Κολοβέτσιος, Μπεργκ, Μπεργκ, ξανά Μπεργκ. Λες και όλα ήταν καλά. Σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Ο Γιάννης Σερέτης βέβαια κοιτούσε την τρύπα. Πριν πέντε μέρες ανέβηκε το τελευταίο του άρθρο στο Sport24.gr. Ούτε τακτική, ούτε μεταγραφές, ούτε Μασούντ. Τίτλος “Οι 5 καυτές πατάτες του Παναθηναϊκού”. Πρώτη η ευρωπαϊκή αδειοδότηση, δεύτερη οι δόσεις των παικτών, τρίτη οι πληρωμές των εργαζομένων, τέταρτη το ρευστό για μεταγραφές και αποδεσμεύσεις και πέμπτη, τελευταία καυτή πατάτα, οι Μολέδο-Μπεργκ.

“ΡΕ ΣΕΙΣ, ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΛΙΣΗ”
Αυτά ήταν τα θέματα. Η τρύπα και η ανάγκη για αντλίες. Δεν έγινε τίποτα. Ούτε η τρύπα έκλεισε, ούτε μειώθηκε η στάθμη των υδάτων. Ε, και τη Δευτέρα ξεκίνησε το σίριαλ Μπεργκ. Και για πρώτη φορά, ο κόσμος είπε “ρε σεις, το πλοίο έχει πάρει κλίση, τι γίνεται εδώ”.

Μετά την κλίση όλα κινούνται σε άλλους ρυθμούς. Πριν καν ολοκληρωθεί η εβδομάδα φτάσαμε στις παραιτήσεις και στις φάπες. Η κλίση πλέον είναι τέτοια που δεν είναι εύκολο να σταθείς στο πλοίο. Και για κάποιους δεν έχει και νόημα πια.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ
Η παραίτηση Λυμπερόπουλου αντιμετωπίζεται ως το νέο μεγάλο πρόβλημα. Τα καλόπαιδα πήγαν στα γραφεία για να εξασφαλίσουν πως δεν θα παραιτηθεί μαζί του και ο Ουζουνίδης. Πόσο ειρωνικό, το καράβι να έχει πάρει κλίση και να ασχολείσαι με το αν ο καπετάνιος θα βρίσκεται στη θέση του ή θα επιλέξει να αποχωρήσει και να μην βυθιστεί μαζί του.

Το θέμα είναι γιατί άνοιξε η τρύπα και αν υπάρχει τρόπος/πρόθεση να κλείσει. Το υπόλοιπα είναι τα φουγάρα που σπάνε την ώρα που όλα διαλύονται.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This