Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Ήταν χρήσιμο το φιλικό της Εθνικής με το Μαυροβούνιο, πολύ χρήσιμο. Βοήθησε ώστε να μετρήσουμε πού βρισκόμαστε και ταυτόχρονα υπενθύμισε πόσο επικίνδυνες είναι οι ομάδες του «μεσαίου βεληνεκούς», αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και στην καταστροφή.

Τα όνειρα του Αυγούστου για μετάλλια και μεγαλεία είναι χρήσιμα, αλλά ο τεχνητός κλιματισμός της εποχής μπορεί να προκαλέσει ψύξη.

Καλό να είναι να πάρουμε στις αποσκευές του Ευρωμπάσκετ ζακετάκι, για να μη δεχθούμε καμιά ψυχρολουσία…

Το Μαυροβούνιο είναι μία κανονική ομάδα, με αρχή, μέση και τέλος. Και με ικανότατο προπονητή. 

Ο πολύπειρος Μπόσα Τάνιεβιτς είδε την Εθνική μας να παρατάσσεται χωρίς τον Μπουρούση και έδωσε εντολή για σημάδι στο ψαχνό. Η μπάλα στον ψηλό.

Ο Βούτσεβιτς χρειάστηκε 3,5 λεπτά για να ξαποστείλει τον Παπαγιάννη στον πάγκο και η ελληνική ρακέτα έγινε ξέφραγο αμπέλι.

Ο Μπόγρης είχε την ευκαιρία του για να κερδίσει πόντους στη μάχη της δωδεκάδας, αλλά την έχασε. Αμφιβάλλω αν θα ξαναβρεί τέτοια. 

Ο Αγραβάνης ζορίστηκε στην αρχή, αλλά δεν είναι από εκείνους που παραδίδουν τα όπλα, ακόμα και όταν καλείται να κολυμπήσει σε άπατα νερά.  

Όταν βοήθησαν και οι φόργουορντ για να οχυρωθεί το ελληνικό καλάθι, μετά την ανάπαυλα, οι διάδρομοι έκλεισαν.

Χρειάστηκε όμως να επιστρατεύσει ο Κώστας Μίσσας την πεντάδα που μικραίνει το γήπεδο στα μάτια του αντιπάλου.

Μόλις η Εθνική εμφανίστηκε με τέσσερις ψηλούς δίπλα στον Καλάθη (Παπανικολάου, Γιάννη, Πρίντεζη, Παπαγιάννη), οι Μαυροβούνιοι έβαζαν καλάθι μόνο με μαγικά και μόνο από απόσταση.

Αυτό το πεντάλεπτο, των καμικάζι, μπορεί να γίνει πυξίδα για τις δύσκολες νύχτες του Σεπτέμβρη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκνευρίζεται όταν ακούει να λένε ότι η Εθνική είναι «η ομάδα του Γιάννη», αλλά είναι ίδιος Αντετοκούνμπο που χρειάστηκε μόλις 23 λεπτά για να γράψει 20 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 τάπα.

Έπαιξε βασικά στο «3», δίπλα σε δύο καθαρόαιμους γκαρντ, αλλά γέμισε το γήπεδο. Και έκανε τα 23 λεπτά του να μοιάζουν πολύ περισσότερα.

Στις πρώτες κιόλας στιγμές της συμμετοχής του, παρέλαβε τη μπάλα στο low post, σήκωσε το βλέμμα και είδε έκπληκτος 3 αντιπάλους να του κρύβουν τον ορίζοντα, χωρίς τους περιορισμούς με τους οποίους τον προστατεύουν οι κανονισμοί του ΝΒΑ.

Αλλά ο Γιάννης δεν είναι ένας συνηθισμένος φόργουρντ του συρμού. Ούτε πτοείται με την πρώτη δυσκολία.

Στις επόμενες τρεις φάσεις, έβγαλε ισάριθμες πάσες σε αφύλαχτους συμπαίκτες, είτε στο «σετ» παιχνίδι (όπου από τις καραμπόλες έμενε ελεύθερος ο Πρίντεζης) είτε στο ανοιχτό γήπεδο (πάσα φούτμπολ στον Παππά).

Γρήγορα εντόπισε την αχίλλειο πτέρνα της αντίπαλης άμυνας και την τιμώρησε με διεισδύσεις, πιρουέτες, μπασίματα και αυτοσχεδιασμούς, κερδίζοντας ατελείωτα φάουλ.

Οι 14 βολές που εκτέλεσε ο Γιάννης ήταν το ένα από τα δύο νούμερα που καθρεφτίζουν την επιθετική εικόνα της Εθνικής μας.

Το άλλο είναι οι 25, ναι, 25 πόντοι που πέτυχε η ελληνική ομάδα στον αιφνιδιασμό. Ολογράφως, εικοσιπέντε.

Πιστεύω ότι ο Μίσσας θα αισθάνεται ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία οι Έλληνες διεθνείς εκδήλωναν τις επιθέσεις. 

Ο Νίκος Παππάς ήταν αυτός που έψαχνε το ανοιχτό γήπεδο περισσότερο από τους άλλους γκαρντ, ακόμα και όταν οι Μαυροβούνιοι επέστρεφαν εσπευσμένα.

Ο Κώστας Σλούκας προσέθεσε τη δική του υπογραφή μετά την ανάπαυλα, ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις έτρεξε πρώτος στο αντίπαλο καλάθι ο σέντερ, ο Αγραβάνης.

Έτσι, η Εθνική μας ξεπέρασε τους 80 πόντους χωρίς να κάνει γεμίσει το αντίπαλο καλάθι με μακρινό σουτ. Μέχρι το 30ό λεπτό, είχε μόλις 1/9 τρίποντα.

Η εικόνα στα ριμπάουντ ήταν αισθητά βελτιωμένη, αλλά η άμυνα στο ζωγραφιστό παραμένει προβληματική. Χρειάζεται πολύς ιδρώτας για να διορθωθεί.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί, ότι το Μαυροβούνιο είναι από τις αποτελεσματικές ευρωπαϊκές ομάδες στο παιχνίδι του low post.

Πόσες ομάδες έχουν περισσότερους από έναν ψηλό με κινήσεις στο «βαμμένο»; Η ομάδα του Τάνιεβιτς διαθέτει δύο πρωτοκλασάτους, αλλά και δύο καλούτσικους. 

Ο σπουδαίος Βούτσεβιτς είναι αστέρι στο ΝΒΑ, ενώ ο Ντούμπλιεβιτς αναδείχθηκε MVP της ισπανικής Λίγκας με τη Βαλένθια.

Όπως είχα προβλέψει τις μέρες του τουρνουά της Πάτρας, θα είναι δύσκολο να περισσέψουν ποιοτικά λεπτά για τους δύο «Παπ».

Στο πρώτο μέρος, χρησιμοποιήθηκαν αμφότεροι αποκλειστικά στο «3», το οποίο όμως είναι το λημέρι του Αντετοκούνμπο και δεν χωράει πολλά πολλά.

Στο δεύτερο, ο Παπανικολάου βρήκε ζωτικό χώρο όταν επιστρατεύτηκαν ευρεσιτεχνίες (όπως το σχήμα του τελευταίου τριλέπτου, με Γιάννη και Πρίντεζη μαζί αλλά χωρίς σέντερ), ενώ ο Παπαπέτρου δεν έπαιξε καθόλου.

O πολυσύνθετος «Greek Freak» βρέθηκε να μαρκάρει, ένας με έναν, πότε τον κοντοπίθαρο Ράις και πότε τον Βούτσεβιτς των 2μ12! Τους σταμάτησε και τους δύο.

Απομένει να δούμε πόσο θα επηρεάσει τον ίδιο και την ομάδα η νέα πενθήμερη απουσία του και το μακρύ ταξίδι στη Σαγκάη, καταμεσίς της προετοιμασίας (15-20 Αυγούστου).

«Ο Γιάννης χρειάζεται χρόνο», τόνισε μετά το ματς ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Και πού θα τον βρει; Στην Κίνα;

Σημειωτέον ότι η εκδήλωση-promotion στην οποία θα λάβει μέρος, ονόματι Jump 10, δεν έχει άμεση σχέση με το ΝΒΑ.

Αλλά και με τι θράσος να του απαγορεύσει κάποιος τη, γνωστή εδώ και καιρό, συμμετοχή;

Όσο και αν η Εθνική ομάδα κατέχει περίοπτη θέση στην καρδιά του, οι αυξημένες υποχρεώσεις του μας κάνουμε να αισθανόμαστε τυχεροί που τον έχουμε στις επάλξεις.

Άλλος, στη θέση του, θα δήλωνε κώλυμα και θα έκανε τώρα μακροβούτια στην Καραϊβική.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This