Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Ένας άγραφος κανόνας του ποδοσφαίρου λέει πως «αν δε γίνουν λάθη, δεν μπορεί να μπει γκολ». Κάτι που δε γίνεται σωστά από την άμυνα ή τον τερματοφύλακα, δίνει την ευκαιρία στην επιτιθέμενη ομάδα να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Και στα λάθη, όμως, υπάρχουν κατηγορίες. Αυτά που δε φαίνονται με γυμνό μάτι και αυτά που κάνουν… μπαμ. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές, που έχουν υποπέσει σε κάποια κραυγαλέα λάθη, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ομάδα τους.

Ρενέ Χιγκίτα
Ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που είχε το παρατσούκλι «τρελός». Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας, που έμεινε στην ιστορία για την «απόκρουση του σκορπιού», έκανε διάφορες… τρέλες μέσα στο γήπεδο και μία από τις αγαπημένες του συνήθειες ήταν να βγαίνει εκτός μεγάλης περιοχής. Και σε μία από αυτές τις περιπτώσεις το πλήρωσε ο ίδιος και η εθνική ομάδα της χώρας του. Στη φάση των «16» του Μουντιάλ του 1990, η Κολομβία αντιμετώπιζε το Καμερούν, με τις δύο ομάδες να έχουν οδηγηθεί στην παράταση. Η αφρικανική ομάδα είχε πάρει προβάδισμα, με τους «καφετέρος» να πιέζουν για την ισοφάριση. Ο Χιγκίτα, ως συνήθως, είχε βγει από τη μεγάλη του περιοχή, με την μπάλα να φτάνει στα πόδια του. Εκείνος, με τη σειρά του, αντί να τη δώσει σε κάποιον συμπαίκτη του ή να την απομακρύνει, προτίμησε να κάνει ντρίμπλα στον Ροζέ Μιλά. Ο Καμερουνέζος επιθετικός του απέσπασε την μπάλα και στη συνέχεια σε κενή εστία έκανε το 2-0, βάζοντας «ταφόπλακα» στις ελπίδες της Κολομβίας.

Τζον Τέρι
Από το 2003, όταν ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο στόχος της Τσέλσι ήταν να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Πέντε χρόνια μετά, οι «μπλε» κατάφεραν να βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίπαλος στην Μόσχα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, με αποτέλεσμα να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Οι δύο ομάδες ήταν στο 4-4, με την Γιουνάιτεντ να έχει πραγματοποιήσει και τις πέντε εκτελέσεις της (δε σκόραρε ο Ρονάλντο), ενώ η Τσέλσι τέσσερις, με τον Τέρι να είναι ο τελευταίος εκτελεστής και να έχει την ευκαιρία να δώσει στην ομάδα του το τρόπαιο. Ο αρχηγός, ωστόσο, γλίστρησε στο σουτ, με αποτέλεσμα να στείλει την μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια, οι «μπέμπηδες» αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, με το τρόπαιο να… γλιστράει από τον Τέρι.

Αντρές Εσκομπάρ
Στη δική του περίπτωση, το λάθος του δεν κόστισε μόνο έναν αποκλεισμό, αλλά και την ίδια του τη ζωή. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, η Κολομβία ηττήθηκε με 2-1 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, με τον Εσκομπάρ να σημειώνει άθελά του αυτογκόλ. Αν και η Κολομβία είχε χάσει και στο πρώτο παιχνίδι, ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας θεωρήθηκε «αποδιοπομπαίος τράγος», με τους συμπατριώτες του να του ρίχνουν μεγάλο φταίξιμο στον αποκλεισμό. Πέντε μέρες μετά την επιστροφή του στη χώρα του, ο Εσκομπάρ είχε βγει έξω με φίλους και τα ξημερώματα πήγε στο αυτοκίνητό του, ώστε να επιστρέψει σπίτι του. Εκεί τον περίμεναν τρεις οπλισμένοι άνδρες, με τον Εσκομπάρ να πέφτει νεκρός μετά από έξι πυροβολισμούς. Λέγεται, πως οι δράστες φώναζαν «γκολ» μετά από κάθε πυροβολισμό, με τη δολοφονία να αποδίδεται σε εκδίκηση για το αυτογκόλ, στο παιχνίδι κόντρα στις ΗΠΑ.

Στίβεν Τζέραρντ
Η μεγαλύτερη αδικία στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ είναι το γεγονός πως αυτός ο τεράστιος ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε ποτέ να σηκώσει ένα πρωτάθλημα. Η ειρωνεία, ωστόσο, είναι πως στη μία και μοναδική φορά που η Λίβερπουλ έφτασε τόσο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, μεγάλο μερίδιο της απώλειας οφείλεται στον ηγέτη της. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, η Λίβερπουλ είχε προβάδισμα τριών βαθμών από την Μάντσεστερ Σίτι και της αρκούσε ακόμη και η ισοπαλία στο ντέρμπι με την Τσέλσι, ώστε τα πάντα να εξαρτώνται από την ίδια. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Τζέραρντ γλίστρησε στο χώρο του κέντρου, με αποτέλεσμα να χάσει την μπάλα και στη συνέχεια ο Ντεμπά Μπα να σκοράρει. Οι «μπλε» έφυγαν νικητές από το Άνφιλντ με 2-0, με την Λίβερπουλ να χάνει τον τίτλο στη συνέχεια από την Σίτι.

Ντέλφι Γκέλι
Στην πρώτη του σεζόν στην Αλαβές, ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 2001. Αντίπαλος η Λίβερπουλ, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. Αν και πρωτάρα, η ισπανική ομάδα κόντραρε μέχρι τέλους τους «κόκκινους», με το 3-1 υπέρ της Λίβερπουλ να γίνεται 4-4 και οι δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση. Τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί το έξτρα 30λεπτο, όμως, ο Γκέλι έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και να διαμορφώνει το τελικό 5-4. Μάλιστα, η Αλαβές δεν είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ισοφάριση, αφού τότε ίσχυε ο κανονισμός του «χρυσού γκολ», με αποτέλεσμα το αυτογκόλ του Γκέλι να προκαλέσει «ξαφνικό θάνατο» στην ομάδα του.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This