Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Τότε έμπαινε στην αφετηρία  ως πρωταθλήτρια η Λιντς Γιουνάιτεντ που λίγους μήνες πριν δεν της έδιναν οι ειδήμονες πιθανότητες να αφήσει το απόλυτο φαβορί που ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη δεύτερη θέση!  Μάλιστα έχοντας συμπληρώσει 26 χρόνια από τη τελευταία φορά που είχε πάρει τον τίτλο τότε, η ομάδα του Φέργκιουσον άρχιζε με μεγάλη πίεση τη νέα σεζόν κάτι που αποτυπώθηκε στα πρώτα τρία παιχνίδια της στα οποία δεν κέρδισε! Στο τέλος ωστόσο θα κατάφερνε να σπάσει την κακοδαιμονία κατακτώντας τον παρθενικό τίτλο της νέας εποχής! Τότε ξεκινούσαν έξι ομάδες με πιθανότητες για το πρωτάθλημα, άσχετο αν τρεις από αυτές είχαν χάσει από πολύ νωρίς τις ελπίδες τους όπως η Λίβερπουλ η Άρσεναλ και η πρωταθλήτρια Λιντς η οποία τερμάτισε μάλιστα τη σεζόν χωρίς εκτός έδρας νίκη! 

Με ελπίδες ξεκινούσε η Αστον Βίλα που πάλεψε με το τέλους με τη Γιουνάιτεντ αλλά και η Μπλάκμπερν που αν και νεοφώτιστη είχε τον  Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο (  πιο ακριβοπληρωμένο τεχνικό στο νησί τότε με τρεις τίτλους ως προπονητής της Λίβερπουλ) και τον πιο ακριβοπληρωμένο της εποχής τον Άλαν Σίρερ που είχε στοιχίσει 3,6 εκατομμύρια λίρες, ποσό ρεκόρ φια τη Βρετανία! Αν και προηγήθηκε κάποια στιγμή στη βαθμολογία  στο τέλος τερμάτισε τέταρτη και αυτό της έδωσε το εισιτήριο για το Κυπελλο ΟΥΕΦΑ βάζοντας ωστόσο τις βάσεις για τη δεύτερη θέση του 1994 και τον εκπληκτικό τίτλο του 1995! Μια άλλη από τις διεκδικήτριες εξελίχτηκε να είναι η Νόριτς  που μέχρι τον Απρίλιο ήταν μπροστά αλλά λύγισε φυσιολογικά στο τέλος!

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ονόματα η πρώτη σεζόν ήταν και η πιο ανοιχτή στην ιστορία της νέας διοργάνωση! Από τον επόμενο χρόνο η  γιγάντωση της Γιουνάιτεντ οδήγησε στα 20 χρόνια που ακολούθησαν έως το 2013 σε αλλά 12 πρωταθλήματα!

Η Τσέλσι και η Σίτι δεν υπήρχαν στο χάρτη ως διεκδικήτριες 25 χρόνια πίσω όπως και η Τότεναμ που άρχιζε μια περίοδο εσωστρέφειας με διοικητικές κόντρες που θα την οδηγούσαν από το 1995 και μετά στη σκιά της Άρσεναλ έως  και φέτος! 

Η φετινή κούρσα αναμένεται ακόμα πιο ανοιχτή από πέρσι και θα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως καμία ομάδα δεν θα έχει πρόγραμμα απαλλαγμένο από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις όπως η Τσέλσι και η Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα του 2016-17. Για πρώτη φορά από το 1992-93  επίσης είδαμε τις ομάδες της πρώτης εξάδας να χάνουν τόσους πολλούς πόντους απέναντι στις υπόλοιπες 14 του πίνακα και αυτό προδιαθέτει για κάτι ανάλογο και φέτος!

Πρώτο φαβορί δίνουν όλοι στο νησί τη Σίτι και δεν θα το αντικρούσω αλλά η Γιουνάιτεντ θα είναι κοντά της και νομίζω πως αμέσως μετά ανάμεσα σε Τσέλσι Τότεναμ Λίβερπουλ και Άρσεναλ είναι ελάχιστες οι διαφορές! Η Εβερτον μπορεί να απειλήσει ωστόσο η έβδομη θέση νομίζω πως είναι ταβάνι για φέτος, η Σαουθάμπτον θα είναι καλύτερη όπως και η Γουέστ Χαμ ενώ περιμένω τη Λέστερ να απειλήσει ακόμα και φια την οκτάδα!

Μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η Τότεναμ πάντως που ενώ έχει εξαιρετική ομάδα και πολύ καλό προπονητή το γεγονός πως θα παίξει όλα τα εντός έδρας ματς στο Γουέμπλεϊ της αφαιρεί το όπλο που την κράτησε ψηλά πέρσι! Αν διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα σωστά έχει  ομάδα ακόμα και για τίτλο αλλά αν αποδειχτεί αφιλόξενο όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ το προσωρινό γήπεδο της τότε θα κινδυνεύσει να μην είναι καν στη τετράδα! 

Το καλύτερο πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι αφού υπάρχει η La Liga πάντως  σίγουρα είναι το πιο δημοφιλές στον πλανήτη αλλά αυτό που διαφοροποιεί τη Premier League είναι πως με διαφορά είναι το πιο αμφίρροπο με διαφορετικό πρωταθλητή κάθε χρόνο από το 2009 και μετά!  Και αυτό προσωπικά μου αρκεί και περισσεύει!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This