Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Ήμουν νιος και γέρασα, που λέει και η δημώδης έκφραση του λαού μας, όταν η Λίβερπουλ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα. Άνοιξη του 1990 δεν είχα κλείσει τα 18 μου. Τις τελευταίες εβδομάδες της εφηβικής μου ηλικίας διένυα. Και σήμερα έχω… 17χρονο γιο!

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο πολύ θα ήθελα να απαντήσω καταφατικά στο ερώτημα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, απασχολεί εκατομμύρια φίλους των «κόκκινων» σε ολόκληρο τον πλανήτη: «Μπορεί η Λίβερπουλ να κατακτήσει τη φετινή Premier League;»…

Η καρδιά λέει «μπορεί», ο… στυγνός ποδοσφαιρικός ρεαλισμός λέει «όχι». Και θα εξηγήσω γιατί.

Δεδομένα η Λίβερπουλ θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και φέτος, με ή χωρίς Κουτίνιο (δεδομένου ότι το σίριαλ με τον Βραζιλιάνο μπορεί να οδηγεί σε παραμονή του στο «Άνφιλντ», αλλά το αίτημα μεταγραφής που κατέθεσε ο ίδιος, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις επόμενες μέρες).

Με έναν Κλοπ απόλυτα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου, και με τον ίδιο να κάνει για δεύτερη φορά καλοκαιρινή προετοιμασία σε μη γερμανική ομάδα (κάτι που σημαίνει ότι έχει πλέον την εμπειρία να προετοιμάσει καλύτερα μια ομάδα χωρίς να υπάρχει το «μαξιλαράκι ασφαλείας» της χειμερινής διακοπής), θεωρώ ότι θα δούμε μια Λίβερπουλ πιο φρέσκια καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Επίσης είναι σίγουρο ότι θα δούμε μια Λίβερπουλ που στην καλή της μέρα θα μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο με την επιθετική της λειτουργία, και μια Λίβερπουλ που θα είναι ελκυστική ποδοσφαιρικά ακόμη και στα μάτια των αντιπάλων της.

Όλα αυτά ακούγονται και διαβάζονται υπέροχα, μόνο που δεν είναι στοιχεία που σου δίνουν πρωτάθλημα, ιδιαίτερα στο νησί.

Αν υπήρχε ένα στοιχείο που όφειλαν να έχουν διορθώσει ο Κλοπ και οι λοιποί υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού της Λίβερπουλ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό ήταν η ενίσχυση της μεσοαμυντικής λειτουργίας της ομάδας που εδώ και χρόνια αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της.

Κι αν δεχτούμε ότι – πλην Σαλάχ – οι δύο βασικοί μεταγραφικοί στόχοι της Λίβερπουλ από το ξεκίνημα του καλοκαιριού (Φαν Ντάικ, Κεϊτά) αγωνίζονταν στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του αμυντικού μέσου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόθεση του Κλοπ ήταν να βελτιωθεί η ποιότητα της ομάδας του κυρίως σε ότι αφορά την ανασταλτική της λειτουργία. Ήταν δε τόσο έντονη η επιθυμία της Λίβερπουλ να αποκτήσει δύο παίκτες που θα άλλαζαν την αμυντική της ποιότητα, που διέθετε περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ για να τους φέρει στο Μερσεϊσάντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκτήσει ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον. Και εδώ, βέβαια, τίθεται το ερώτημα; Δεν υπήρχε άλλο στόπερ ή άλλο αμυντικό χαφ σε ολόκληρη την Ευρώπη να αποκτηθεί; Δεν υπήρχε plan B; Όταν ρίχνεις τόσα χρήματα για να ενισχυθείς σε συγκεκριμένες θέσεις, πιθανότατα αντιλαμβάνεσαι πρώτος την… τρύπα που καλείσαι να κλείσεις. 

Φτάνοντας, λοιπόν, αισίως στα μέσα Αυγούστου, τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που θα ήλπιζαν ακόμη και οι άνθρωποι της Λίβερπουλ και εξαιρετικά… δυσοίωνα για τις πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος από τους «reds».

  1. Για άλλη μια χρονιά η Λίβερπουλ επιλέγει να πορευτεί με μέτριους τερματοφύλακες στο ρόστερ της. Κι αν συγκρίνει κανείς θέση προς θέση τα ρόστερ των διεκδικητών του τίτλου της Premier League, στο νούμερο ένα η Λίβερπουλ έρχεται… τελευταία και καταϊδρωμένη.
  2. Μοναδική ενίσχυση στη γραμμή της άμυνας είναι μέχρι στιγμής αυτής του Άντι Ρόμπερτσον. Ενός ιδιαίτερα ταλαντούχου Σκωτσέζου ποδοσφαιριστή, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν ανεβάζει επίπεδο την αμυντική γραμμή του Κλοπ.
  3. Στις θέσεις των αμυντικών μέσων δεν υπήρξε καμιά διαφοροποίηση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σε απλά ελληνικά, η Λίβερπουλ ξεκινάει τη σεζόν από την ίδια αφετηρία που την άρχιζε και πέρσι, έχοντας μάλιστα να κουβαλήσει επιπλέον καρπούζια (Champions League) στις μασχάλες της.

Με μια επίθεση ικανή να κάνει σμπαράλια κάθε αντίπαλο και μια άμυνα έτοιμη να κερδίσει άνευ ανταγωνισμού το πρωτάθλημα… χορηγιών βαθμών στους αντιπάλους της.

Κι όσο κι αν δεν το θέλω, ομάδα χωρίς ισορροπία, ομάδα που… γέρνει προς τα εμπρός και ομάδα που δεν διαθέτει την αμυντική ποιότητα που θα της επιτρέπει να διατηρεί ανέπαφη την εστία της σε μια σειρά αγώνων κατά τη διάρκεια της σεζόν, είναι εξαιρετικά δύσκολο, για να μην πω απίθανο να κερδίσει πρωτάθλημα στην Αγγλία…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This