Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παλλαντζά

Το καλοκαίρι του 1990 η πρωταθλήτρια Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα υποδέχθηκε την κυπελλούχο Γιουβέντους στο ντεμπούτο του Ρομπέρτο Μπάτζιο, το οποίο φρόντισε να μετατρέψει σε εφιάλτη με το τελικό… 5-1! Εξι χρόνια μετά, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του με την doppietta στο San Siro για το 2-1 της Φιορεντίνα επί της Μίλαν. Στα 30 χρόνια του Supercoppa Italiana υπήρξαν πολλές ματσάρες, υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις, υπήρξαν πολλές αναλύσεις και υπάρχει και ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Ποτέ το Σούπερ Καπ, ένα φιλικό πολυτελείας ουσιαστικά, δεν έκρινε το πώς θα εξελιχθεί μια σεζόν. Κανόνας, τον οποίο οι Ιταλοί… θέλουν να ξεχάσουν φέτος.

Ο λόγος για τον οποίο θέλουν να το ξεχάσουν, μπορεί να φανεί και από την ατάκα του Μίραλεμ Πιάνιτς. «Θα νικήσουμε ξανά φέτος και θα είναι πιο όμορφο», είπε ο Βόσνιος χαφ πριν λίγες μέρες, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι στο Τορίνο το βρήκαν το κίνητρο: Η αμφισβήτηση. Επειτα από έξι σερί πρωταθλήματα και τρία σερί νταμπλ, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να συνεχίσει να νικάει η Γιουβέντους: Να νιώσει ότι αμφισβητείται έντονα. Και τώρα, δικαίως ή αδίκως θα φανεί στο γήπεδο τους επόμενους μήνες, το νιώθει. Η πώληση του Μπονούτσι, ο ενθουσιασμός στη Μίλαν και γενικά το γεγονός ότι έχει καταντήσει βαρετό και ενοχλητικό το να νικάνε συνεχώς οι Μπιανκονέρι, έχουν ως αποτέλεσμα οι Ιταλοί να έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα… αλλαγής. 

Ενα κλίμα, πάντως, που δεν δείχνει να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Τζίτζι Μπουφόν. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε τον Αύγουστο για το ποιος είναι ο πιο δυνατός, σε μια εβδομάδα άλλωστε αρχίζει το πρωτάθλημα και εκεί θα πρέπει να το αποδείξουμε. Πιστεύω ότι η Γιουβέντους, όπως πάντα, είναι πολύ δυνατή ομάδα και το πόσο δυνατή θα πρέπει να το δείξουμε εμείς. Θα εξαρτηθεί από την πείνα μας για νίκες, από την επιθυμία μας να εντυπωσιάσουμε ξανά, από την αποφασιστικότητα και το πάθος με τα οποία θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι πιο δυνατοί. Ξέρουμε ότι οι αντίπαλοι έχουν ενισχυθεί αλλά ξέρουμε επίσης ποιοι είμαστε και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το αποδείξουμε ξανά στο γήπεδο», ήταν τα λόγια του αρχηγού στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. 

Λόγια, με τα οποία έδειξε να συμφωνεί και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος καθόταν δίπλα του. «Το καλοκαίρι δεν έχει αγώνες, άρα μιλάνε όλοι περισσότερο. Το ποδόσφαιρο των φιλικών είναι διαφορετικό από τα επίσημα. Αύριο είναι ένα σοβαρό ματς, στο οποίο πρέπει να είμαστε καλοί τεχνικά-τακτικά και να σεβαστούμε τον αντίπαλο. Αυτή την περίοδο, φυσικά, η φυσική μας κατάσταση, τα πόδια μας δεν είναι όπως θα είναι Οκτώβριο-Νοέμβριο, αλλά κάναμε καλή προετοιμασία και υπάρχει αρμονία στο γκρουπ. Από εκεί και πέρα, ο μόνος τρόπος που ξέρω εγώ για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι να είμαστε ήρεμοι, ισορροπημένοι και να έχουμε τρομερή αποφασιστικότητα», είπε ο προπονητής, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί στα ματαγραφικά. 

Εκεί, όπου είναι φανερό ότι η Γιουβέντους βρίσκεται σε διαδικασία ξεσκαρταρίσματος. Λεμινά και Ρινκόν έφυγαν για να πάρει θέση στο ρόστερ ο Μπετανκούρ και ο χαφ που θα αποκτηθεί, ο Σπινατσόλα φαίνεται πως θα είναι το μπακ-απ του Αλεξ Σάντρο για να πουληθεί και ο Κουάντβο Ασαμόα, ο Λιχτστάινερ θα κρίνει αν θα αποκτηθεί άλλος για την δεξιά πλευρά ή θα υπολογίζεται για εκεί -όπως και πρόπερσι- ο Κουαδράδο (αν δεν πουληθεί σε ενδεχόμενη απόκτηση του Κεϊτά Μπαλντέ) και γενικά ο στόχος των Μπιανκονέρι είναι η σύνθεση ενός ρόστερ όπου ουσιαστικά όλοι θα είναι άνετοι με την μπάλα στα πόδια.

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πάντως, η Λάτσιο ήταν μια χαρά με την μπάλα στα πόδια. Οι Ρωμαίοι είχαν πολύ καλή παρουσία σε όλα τα φιλικά, ήταν δυνατοί αμυντικά και γενικά ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να δώσουν συνέχεια σε όσα πέτυχαν πέρυσι. Με παρουσία στον τελικό του Coppa Italia, εξασφάλιση της εξόδου στην Ευρώπη μέσω Serie A, νίκες επί της Ρόμα και πολύ καλό ποδόσφαιρο, ο Σιμόνε Ιντσάγκι μάλλον ήταν η έκπληξη των ιταλικών πάγκων. Φέτος όμως, όπως θα ξέρει και ο ίδιος, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Οχι μόνο επειδή θα υπάρχει και ματς Ευρώπης μεσοβδόμαδα αλλά και επειδή πάντα είναι πιο δύσκολη η επιβεβαίωση. Για την Λάτσιο μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη Γιουβέντους, η επιβεβαίωση εκτός από δύσκολη είναι και… επίπονη. 

«Με τη Γιούβε συχνά παίζουμε καλά αλλά πάντα είμαστε και λίγο άτυχοι. Ο τελικός του Μαΐου, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά αν η μπάλα δεν πήγαινε στο δοκάρι από το σουτ του Κεϊτά», είπε χθες ο προπονητής των Λατσιάλι και πρόσθεσε: «Η Λάτσιο φτάνει καλά σε αυτό το ματς. Κάναμε καλή προετοιμασία και όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε με ορίζοντα αυτό το Σούπερ Καπ». Ενα Σούπερ Καπ που οι Λατσιάλι το θέλουν για να μπουν στη σεζόν με ενθουσιασμό, για να πανηγυρίσουν τον πρώτο τίτλο μετά το κύπελλο του 2013, για να σπάσουν αυτή την αρνητική παράδοση με τους Μπιανκονέρι. Τελευταία φορά που τους νίκησε η Λάτσιο, ήταν στη ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου το 2013. Από τότε η μία ήττα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να σκοράρουν κιόλας. 

Ο άνθρωπος που κυρίως καλείται να το κάνει αυτό, ο Τσίρο Ιμόμπιλε, τόνισε πριν λίγες μέρες ότι η Λάτσιο θα δώσει ό,τι έχει και δεν έχει για να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της σεζόν ενώ ο αρχηγός, πλέον, Σέναντ Λούλιτς ήταν σαφής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση για το αν έχει ετοιμάσει ομιλία για τους συμπαίκτες του ως Capitano: «Είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι είμαι ο αρχηγός της Λάτσιο αλλά για αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν χρειάζεται καμία ξεχωριστή ομιλία. Αν δεν πωρωθεί από μόνος του ο οποιοσδήποτε για να έναν τελικό, πότε θα το κάνει; Δεν χρειάζεται να τους πω τίποτα, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».

Σε αυτή την κατηγορία, πάντως, μάλλον δεν συμπεριλαμβάνεται και ο Κεϊτά Μπαλντέ. «Θα τον χρησιμοποιήσω αν είμαι σίγουρος ότι θα είναι 100% συγκεντρωμένος», είπε ο Ιντσάγκι αλλά τελικά τον άφησε εκτός αποστολής, γεγονός που όλοι ερμηνεύουν σαν μεταγραφή του στη Γιουβέντους άμεσα (τα προσεχή 24ωρα). Αν όντως γίνει έτσι, οι Λατσιάλι θα πρέπει να βρουν τον διάδοχο του, όπως βρήκαν για τον Μπίλια τον Λούκας Λέιβα, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθεί. Οι Ρωμαίοι γενικά έχουν περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, με εξαίρεση τον Μπίλια (και πιθανώς τον Κεϊτά) δεν έχουν χάσει παίκτη 11άδας και από εδώ και πέρα καλούνται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που υπάρχουν. 

Απαιτήσεις που έχουν από τις ομάδες τους οι διοικήσεις, οι οποίες αναμένονται σύσσωμες στα επίσημα φέτος προκαλώντας σενάρια για τις τελικές συζητήσεις για τον Κεϊτά, όπως και οι τιφόζι, οι οποίοι επίσης ετοιμάζονται για δυναμικό παρών. Μπορεί το Supercoppa Italiana να μην είναι και ο πιο εμπορικός τίτλος αλλά είναι ο πρώτος της σεζόν και στο Olimpico απόψε αναμένονται περισσότεροι από 50.000 για το πρώτο οπαδικό show της σεζόν. Μια σεζόν, την οποία οι Ιταλοί περιμένουν με μεγαλύτερη ανυπομονησία, χαρά, ενθουσιασμό, περιέργεια, ελπίδα σε σχέση με τις προηγούμενες. 

Αμφισβητείται όντως η Γιουβέντους ή στο Τορίνο ετοιμάζονται να προσγειώσουν στην πραγματικότητα (της τελευταίας 6ετίας) τους πάντες; Μια πρώτη απάντηση, έστω όχι αξιόπιστη, θα την έχουμε απόψε… Καλή σεζόν να έχουμε fratelli!

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This