Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Θανάσης Κρεκούκιας

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 10.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), στη σέντρα της “Allianz Arena”, οι ομάδες της Μπάγερν και της Μπάγερ Λεβερκούζεν θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα του γερμανικού πρωταθλήματος, ενός εκ των πέντε κορυφαίων της Ευρώπης και του τέταρτου εξ αυτών που ανοίγει την αυλαία της αγωνιστικής δράσης για τη σεζόν 2017/18.  Η Bundesliga της Γερμανίας, στο μεγάλο ταξίδι διάρκειας 9 μηνών και 34 αγωνιστικών, υπόσχεται θέαμα, αγωνία, φάσεις και γκολ σε όλους τους φιλάθλους που θα το παρακολουθήσουν είτε μέσα στο γήπεδο είτε από τη μικρή οθόνη. Το Sport24.gr παρουσιάζει τις δεκαοχτώ ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν στον ποδοσφαιρικό “Μαραθώνιο” της φετινής σεζόν. Η ταυτότητα, οι στόχοι και οι μεταγραφικές κινήσεις.

BUNDESLIGA: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΙΤΛΟΙ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ


Η Μπάγερν είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα πρωταθλήματα (26) στην ιστορία της Bundesliga. Εδώ, δυο ζωντανοί μύθοι της ομάδας του Μονάχου. Αριστερά, ο Πάουλ Μπράιτνερ με το βραβείο του καλύτερου παίκτη της σεζόν 1980/81 και δίπλα του, ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε με το βραβείο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος

Η Bundesliga είναι η σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Γερμανίας. Πριν την δημιουργία της, το γερμανικό ποδόσφαιρο παιζόταν ερασιτεχνικά σε πολλά διαφορετικά τοπικά πρωταθλήματα, μέχρι το 1949, όταν ξεκίνησε η πρώτη ημιεπαγγελματική προσπάθεια, με τη συμμετοχή πλέον μόνο πέντε μεγάλων περιφερειακών πρωταθλημάτων που ονομάζονταν Oberligen και ήταν τα εξής: το Βόρειο, το Δυτικό, το Νότιο, το Νοτιοδυτικό και του Βερολίνου. Οι πρώτες δυο ομάδες από τα πέντε πρωταθλήματα, έπαιζαν πλέι οφ μεταξύ τους, μέχρι να μείνουν οι δυο καλύτερες, που έπαιρναν μέρος στον τελικό για την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή. Όλα αυτά υπό την αιγίδα της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Deutscher Fussball Bund), η οποία είχε ιδρυθεί το 1900. Από τη δεκαετία του ’50, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ζητούσαν τη δημιουργία μιας κεντρικής επαγγελματικής λίγκας, με σημαντικότερα επιχειρήματα την απώλεια των καλύτερων Γερμανών παικτών που έφευγαν για να αγωνιστούν σε συλλόγους των άλλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αλλά και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εθνικής ομάδας, απέναντι στις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις.

Η ήττα-αποκλεισμός της Γερμανίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1962, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Χιλής, επέσπευσε τις εξελίξεις. Στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας (DFB) που φιλοξενήθηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στο Ντόρτμουντ, αποφασίστηκε η ίδρυση της Bundesliga, η οποία θα ξεκινούσε από την αγωνιστική περίοδο 1963/64. Αμέσως υπέβαλλαν υποψηφιότητα 46 ομάδες από τα 5 μεγάλα τοπικά πρωταθλήματα. Η Ομοσπονδία επέλεξε τελικά 16, με κριτήρια τις αγωνιστικές τους επιτυχίες, την οικονομική τους ευρωστία, αλλά και την όσο πιο δίκαιη εκπροσώπηση των Oberligen. Οι ομάδες αυτές ήταν οι εξής: (Βορράς) Eintracht Braunschweig, Werder Bremen, Hamburger SV (Δύση) Borussia Dortmund, FC Köln, Meidericher SV, Preussen Münster, Schalke 04 (Νοτιοδυτικά) FC Kaiserslautern, FC Saarbrücken (Νότος) Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, FC Nürnberg, 1860 München, VfB Stuttgart και (Βερολίνο) Hertha BSC. Τα πρώτα παιχνίδια της Bundesliga διεξήχθησαν στις 24 Αυγούστου του 1963, ενώ πρώτη πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Κολωνία.


Ο Γκερντ Μίλερ (δεξιά) είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Bundesliga. Από το 1965 μέχρι το 1979, με τη φανέλα της Μπάγερν, πέτυχε 365 τέρματα

Διοργανώτρια αρχή σήμερα είναι η Λίγκα του Γερμανικού Ποδοσφαίρου (Deutsche Fussball Liga). Το πρωτάθλημα κανονικά λέγεται “1. Bundesliga” για να ξεχωρίζει από την “2. Bundesliga”, που είναι η δεύτερη εθνική κατηγορία. Διεξάγεται με 18 ομάδες (το μοναδικό από τα κορυφαία 5 πρωταθλήματα που δεν έχει 20 ομάδες) και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον συντελεστή της UEFA (ο οποίος βγαίνει από τις επιδόσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία πενταετία), πίσω από Ισπανία και μπροστά από Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία. Πρόκειται για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο προσέλευσης θεατών στα γήπεδα σε όλο τον κόσμο! Την περσινή σεζόν ο μέσος όρος ανήλθε στους 41.514 θεατές, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να είναι μακράν η “πρωταθλήτρια”, με 79. 653 θεατές μ.ο. σε κάθε παιχνίδι! Στα 54 χρόνια ύπαρξης της Bundesliga, έχουν συμμετάσχει σε αυτήν 54 ομάδες, από τις οποίες μόνο οι 12 έχουν κατακτήσει τον τίτλο. Στο παλμαρέ των γερμανικών ομάδων προσμετρώνται και οι τίτλοι που είχαν κατακτηθεί πριν τη δημιουργία της Bundesliga, χωρίς όμως να υπολογίζονται επίσημα ως τίτλοι εθνικού πρωταθλήματος.

Έτσι λοιπόν, σε ότι αφορά αποκλειστικά την Bundesliga, η Μπάγερν έχει τους περισσότερους τίτλους (26) και είναι η μοναδική με διψήφιο αριθμό κατακτήσεων. Το “βάθρο” συμπληρώνουν η Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, από 5 τίτλους η καθεμία. Ακολουθούν οι: Βέρντερ Βρέμης (4), Αμβούργο και Στουτγκάρδη (3), Κολωνία και Καϊζερσλάουτερν (2), Μόναχο 1860, Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ, Νυρεμβέργη και Βόλφσμπουργκ (1). Μέχρι σήμερα, καμία ομάδα είτε από το Βερολίνο, είτε από την πρώην Ανατολική Γερμανία, δεν έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Το μεγαλύτερο σερί ανήκει φυσικά στη Μπάγερν και είναι το τρέχον, δηλαδή οι τελευταίοι 5 τίτλοι που έχουν κατακτήσει οι Βαυαροί, από το 2013 μέχρι και σήμερα. Όπως ήδη αναφέραμε, στην Bundesliga αγωνίζονται 18 ομάδες. Μέχρι φέτος, οι τρεις πρώτες της βαθμολογίας έπαιρναν απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League, ενώ η τέταρτη διεκδικούσε την παρουσία της σε αυτούς από τη φάση των play-off. Η πέμπτη ομάδα περνούσε απευθείας στους ομίλους του Europa League και η έκτη στα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης. Από του χρόνου, μετά τις αλλαγές της UEFA, οι τέσσερις πρώτες θα πηγαίνουν απευθείας στους ομίλους του Champions League, η πέμπτη στους ομίλους του Europa League και η έκτη στα πλέι οφ του Europa League. Αυτό που θα παραμείνει ίδιο, είναι ότι οι τελευταίες δυο της βαθμολογίας στο τέλος της περιόδου υποβιβάζονται στην 2. Bundesliga (Β’ Εθνική) ενώ η τρίτη από το τέλος ομάδα της Bundesliga παίζει μπαράζ με την τρίτη από την κορυφή της 2. Bundesliga.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΕΖΟΝ (2016/17)


Ο Φίλιπ Λαμ σηκώνει το τρόπαιο του περσινού πρωταθλήματος (2016/17), ενώ οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν

Η Μπάγερν δεν δυσκολεύτηκε ούτε πέρυσι να κατακτήσει τον τίτλο, φτάνοντας τα πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Bundesliga. Οι Βαυαροί δεν είχαν αντίπαλο, αφού από τη μια, η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο, κάτι που συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ από την άλλη, η ευχάριστη έκπληξη Λειψία, με τη δεύτερη θέση στην παρθενική της εμφάνιση στην Bundesliga, ήταν φανερό ότι είχε κάνει την υπέρβασή της και δεν υπήρχε περίπτωση να απειλήσει την πρωτιά της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι, παρά το πολύ δυνατό της ξεκίνημα. Αφήνοντας έξω λοιπόν την πρωταθλήτρια Μπάγερν, η οποία ήταν από μια έως αρκετές ταχύτητες πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες, πέρυσι είχαμε μάχη σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο, ανάμεσα στη Λειψία, την Ντόρτμουντ και την Χόφενχαϊμ, για το τελικό πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα και τις θέσεις που οδήγησαν στο Champions League. Το δεύτερο, ανάμεσα στις επόμενες 8 ομάδες, που ολοκλήρωσαν τη Λίγκα μέσα σε 8 βαθμούς, από τους 49 της Κολωνίας μέχρι τους 41 της Μπάγερ Λεβερκούζεν, με στόχο τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά και την έγκαιρη απομάκρυνση από πιθανούς κινδύνους προς τα κάτω. Και τέλος, η μάχη της παραμονής που παίχτηκε ανάμεσα σε 6 ομάδες, με τις τρεις που τελικά σώθηκαν, να το πετυχαίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (σώθηκε και η Βόλφσμπουργκ, αλλά στα πλέι οφ παραμονής). Ακολουθεί ο πίνακας με την τελική βαθμολογία των 20 ομάδων στην περσινή σεζόν (θέση / ομάδα / νίκες, ισοπαλίες, ήττες / γκολ υπέρ-κατά / βαθμοί).

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016/17


Ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Ντόρτμουντ ήταν ο πρώτος σκόρερ στο περσινό πρωτάθλημα (2016/17) της Bundesliga με 31 τέρματα
  1. Bayern München 25-7-2 (89-22) 82 β. / Όμιλοι CHL
  2. RB Leipzig 20-7-7 (66-39) 67 β. / Όμιλοι CHL
  3. Borussia Dortmund 18-10-6 (72-40) 64 β. / Όμιλοι CHL
  4. 1899 Hoffenheim 16-14-4 (64-37) 62 β. / Πλέι οφ CHL
  5. FC Köln 12-13-9 (51-42) 49 β. / Όμιλοι EUL
  6. Hertha BSC 15-4-15 (43-47) 49 β. / Όμιλοι EUL
  7. SC Freiburg 14-6-14 (42-60) 48 β. / Πλέι οφ EUL
  8. Werder Bremen 13-6-15 (61-64) 45 β.
  9. Borussia Mönchengladbach 12-9-13 (45-49) 45 β.
  10. Schalke 04 11-10-13 (45-40) 43 β.
  11. Eintracht Frankfurt 11-9-14 (36-43) 42 β.
  12. Bayer Leverkusen 11-8-15 (53-55) 41 β.
  13. FC Augsburg 9-11-14 (35-51) 38 β.
  14. Hamburger SV 10-8-16 (33-61) 38 β.
  15. Mainz 05 10-7-17 (44-55) 37 β.
  16. VfL Wolfsburg 10-7-17 (34-52) 37 β. / παραμονή στα πλέι οφ
  17. FC Ingolstadt 8-8-18 (36-57) 32 β. / υποβιβασμός
  18. Darmstadt 98 7-4-23 (28-63) 25 β. / υποβιβασμός

BUNDESLIGA, ΣΕΖΟΝ 2017/18


Λεβαντόφσκι και Πίστσεκ μονομαχούν στον πρόσφατο τελικό του γερμανικού Σούπερ Καπ, τον οποίον κατέκτησε τελικά η Μπάγερν στα πέναλτι

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ: Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, το απόλυτο – και μοναδικό – φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στη Γερμανία, είναι η Μπάγερν. Η ομάδα του Μονάχου μπορεί να έχασε δυο μεγάλες προσωπικότητες όπως είναι ο Λαμ και ο Τσάμπι Αλόνσο, που σταμάτησαν, όμως και ενισχύθηκε και διαθέτει ποιότητα υπέρ-αρκετή ώστε να μην συναντήσει προβλήματα στην προσπάθειά της να φτάσει στον έκτο συνεχόμενο τίτλο. Δυστυχώς για το επίπεδο του γερμανικού πρωταθλήματος, στην κατηγορία των φαβορί, δεν χωράει άλλη ομάδα και αυτό είναι κάτι που “πληρώνει” η Μπάγερν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αφού η Bundesliga δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μάχη για την κορυφή.

ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ: Ούτε σε αυτή την κατηγορία θα έχουμε “συνωστισμό”, αφού χωρούν μόνο δυο ονόματα, αυτά της Ντόρτμουντ και της Λειψίας. Η Μπορούσια μπαίνει εδώ περισσότερο από συνήθεια, αφού από το 2012 που πήρε το τελευταίο της πρωτάθλημα, δεν μπόρεσε να προβληματίσει ξανά την Μπάγερν και αυτό αποτυπώνεται στις μεγάλες διαφορές της από τους Βαυαρούς στον βαθμολογικό πίνακα. Η Λειψία, μετά την καταπληκτική περσινή της σεζόν, κέρδισε το δικαίωμα να θεωρείται “αουτσάιντερ”, όμως και αυτή πάρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διακόψει το σερί της Μπάγερν. Φέτος όλοι θα την προσέχουν πολύ περισσότερο, ενώ θα υπάρξουν και οι αυξημένες υποχρεώσεις με την συμμετοχή στο Champions League.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Στην Bundesliga έχουμε τη μεγαλύτερη ελληνική εκπροσώπηση με πέντε Έλληνες παίκτες να αγωνίζονται σε πέντε διαφορετικές ομάδες: ο Κώστας Σταφυλίδης στην Άουγκσμπουργκ, ο Θάνος Πέτσος στην Βέρντερ Βρέμης, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο Αμβούργο και ο Τάσος Δώνης στην Στουτγκάρδη. Επίσης έχουμε τους εξής ξένους παίκτες με ελληνική θητεία: Φινμπόγκασον(ΟΣΦΠ) στην Άουγκσμπουργκ, Γιαταμπαρέ (ΟΣΦΠ) στην Βέρντερ Βρέμης και Βιεϊρίνια (ΠΑΟΚ) στην Βόλφσμπουργκ.

ΟΙ 18 ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017/18

Ας περάσουμε τώρα να δούμε αναλυτικά τις 18 ομάδες που θα πάρουν μέρος στη φετινή Bundesliga. Η σειρά είναι σύμφωνα με τη θέση που κατέλαβαν στο περσινό πρωτάθλημα. Στους τίτλους των πρωταθλημάτων υπολογίζονται μόνο εκείνοι της Bundesliga, δηλαδή από τη σεζόν 1963/64 και μετά.

* Οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων είναι ενημερωμένες μέχρι το βράδυ της 16ης Αυγούστου.

1. FC BAYERN MÜNCHEN – ΜΠΑΓΕΡΝ (1900)


Ο Τολισό είναι η ακριβότερη μεταγραφή (41.5 εκ. ευρώ) στην ιστορία όχι μόνο της Μπάγερν, αλλά ολόκληρης της Bundesliga
  • Παρατσούκλια: “Το αστέρι του νότου” (Stern des Südens)
  • Πρόεδρος: Uli Hoeness
  • Προπονητής: Carlo Ancelotti (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Allianz Arena”, χωρητικότητα 75.000, Μόναχο
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 1η
  • Ποιοι ήρθαν:  Tolisso (Lyon), Coman (Juventus), Sule (Hoffenheim), Gnabry (Werder Bremen), Rudy (Hoffenheim), James Rodriguez (Real Madrid)
  • Ποιοι έφυγαν: Benatia (Juventus), Badstuber (ελεύθερος), Gaudino (Chievo Verona), Lahm (αποσύρθηκε), Xabi Alonso (αποσύρθηκε), Starke (αποσύρθηκε), Douglas Costa (Juventus), Gnabry (Hoffenheim)

Η Μπάγερν Μονάχου ιδρύθηκε το 1900 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 26 πρωταθλήματα και 18 Κύπελλα Γερμανίας. Επίσης, 5 Champions League, 1 Κύπελλο UEFA και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Πέρυσι, όπως γράψαμε και πιο πάνω, δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην 5η σερί κατάκτηση του τίτλου, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος, εύκολα ή δύσκολα. Σταμάτησαν οι Λαμ και Τσάμπι Αλόνσο, έγιναν κινήσεις ενίσχυσης, με κυριότερη αυτή του Τολισό, ο οποίος κόστισε 41.5 εκ. ευρώ και είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Bundesliga. Η Μπάγερν έχει σαν στόχο όλους τους εγχώριους τίτλους και φυσικά το Champions League. Ξεκίνησε τη σεζόν κατακτώντας το γερμανικό Σούπερ Καπ απέναντι στην Ντόρτμουντ στα πέναλτι.

2. RB LEIPZIG – ΛΕΙΨΙΑ (2009)


Ο Γάλλος Ζαν Ογκαστάν (δεξιά) αποκτήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν για να ενισχύσει την επίθεση της Λειψίας
  • Παρατσούκλια: “Οι ταύροι” (die Bullen)
  • Πρόεδρος: Oliver Mintzlaff
  • Προπονητής: Ralph Hasenhüttl (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Red Bull Arena”, χωρητικότητα 42.959, Λειψία
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 2η
  • Ποιοι ήρθαν:  Bruma (Galatasaray), Laimer (Salzburg), Mvogo (Young Boys), Kohn (Stuttgart), Konate (Sochaux), Jean Kevin Augustin (PSG)
  • Ποιοι έφυγαν: Selke (Hertha), Nukan (Besiktas), Diawusie (Wehen), Rani Khedira (Augsburg), Muller (Kaiserslautern), Djuricin (Grasshoppers), Jung (Brondby), Beiersdorf (Wiener), Muller (Kaiserslautern), Quaschner (Arminia Bielefeld)

Η Λειψία ιδρύθηκε το 2009 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο Γερμανίας. Η μεγάλη αποκάλυψη του περσινού πρωταθλήματος, με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην παρθενική της εμφάνιση στην Bundesliga. Η Λειψία διαθέτει χρήματα λόγω της Red Bull, έκανε τα “ψώνια” της με κορυφαία της κίνηση την απόκτηση του επιθετικού Ογκαστάν. Τα πράγματα φέτος δεν θα είναι τόσο απλά, με την έννοια ότι πλέον δεν θα μπορέσει να αιφνιδιάσει τόσο εύκολα, αφού οι αντίπαλοί της θα την περιμένουν, ενώ θα υπάρξουν για πρώτη φορά ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και μάλιστα του ανώτατου επιπέδου. Στόχος θα είναι η παραμονή στην πρώτη τριάδα (οπωσδήποτε τετράδα) και μια καλή πορεία στο Champions League.

3. BORUSSIA DORTMUND – ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (1909)


Ο Μαξιμίλιαν Φίλιπ αποκτήθηκε από την Φράιμπουργκ για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Ντόρτμουντ
  • Παρατσούκλια: “Οι Πρώσοι” (die Borussen)
  • Πρόεδρος: Reinhard Rauball
  • Προπονητής: Peter Bosz (1η σεζόν)
  • Έδρα: “Westfalenstadion”, χωρητικότητα 81.359, Ντόρτμουντ
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 3η
  • Ποιοι ήρθαν:  Peter Bosz (προπονητής), Philipp (Freiburg), Toprak (Leverkusen), Dahoud (Moenchengladbach), Zagadou (PSG)
  • Ποιοι έφυγαν: Ginter (Moenchengladbach), Adrian Ramos (CQ Dangdai), Stenzel (Freiburg), Bender (Leverkusen), Mikel Merino (Newcastle), Burnic (Stuttgart)

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ ιδρύθηκε το 1909 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Γερμανίας. Επίσης 1 Champions League και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων. Η ομάδα συνέχισε στην ίδια πορεία που έχει “χαράξει” από το 2012 (όταν πήρε τον τίτλο) και μετά. Δείχνει να ικανοποιείται με την παρουσία της στην πρώτη τριάδα και την εξασφάλιση του εισιτηρίου των ομίλων του Champions League. Φέτος άλλαξε προπονητή, αφού ο Τούχελ δεν συνέχισε, πάντως το πλάνο δεν προβλέπεται να αλλάξει. Δεν έγιναν εντυπωσιακές μεταγραφές, η ομάδα κινήθηκε στη γερμανική αγορά και ο στόχος είναι ο ίδιος. Παραμονή στην πρώτη τριάδα, καλή πορεία στην Ευρώπη και διεκδίκηση των υπόλοιπων εγχώριων τίτλων.

4. TSG 1899 HOFFENHEIM – ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ (1899)


Ο Σερζ Γκνάμπρι (εδώ με τη φανέλα της Βέρντερ) αποκτήθηκε ως δανεικός από την Μπάγερν για να ενισχύσει την επίθεση της Χόφενχαϊμ
  • Παρατσούκλια: “Οι κάτοικοι του Κράιχγκαου” (die Kraichgauer)
  • Πρόεδρος: Peter Hofmann
  • Προπονητής: Julian Nagelsmann (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Rhein Neckar Arena”, χωρητικότητα 30.150, Ζίνσχαϊμ
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 4η
  • Ποιοι ήρθαν:  Nordveit (West Ham), Hoogma (Heracles), Grillitsch (Greuther), Schulz (Moenchengladbach), Gnabry (Bayern), Zulh (Greuther)
  • Ποιοι έφυγαν: Sule (Bayern), Rudy (Bayern), Colak (Ingolstadt), Soares (Bochum), Schwegler (Hannover), Atik (Kaiserslautern), Rapp (Erzgebirge), Fabian Schar (Deportivo)

Η Χόφενχαϊμ ιδρύθηκε το 1899 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο Γερμανίας. Η ομάδα, μετά την περιπέτεια του 2015/16, όταν είδε τον χάρο με τα μάτια της, γλυτώνοντας τον υποβιβασμό την τελευταία στιγμή, τερμάτισε πέρυσι στην 4η θέση (!), παίρνοντας το εισιτήριο για τα πλέι οφ του ChL. Πρόκειται για το καλύτερο πλασάρισμα της Χόφενχαϊμ στην ιστορία της στην Bundesliga. Έγιναν ενδιαφέρουσες κινήσεις (Gnabry, Nordveit) και ο στόχος θα είναι η παραμονή (και σταθεροποίηση) είτε στην πρώτη τετράδα, είτε γενικότερα στις ευρωπαϊκές θέσεις. Φέτος δύσκολα θα προχωρήσει στο Champions League, αφού η κλήρωση των πλέι οφ την έφερε απέναντι στη Λίβερπουλ, από την οποία ηττήθηκε 1-2 στο πρώτο ματς εντός έδρας.

5. 1. FC KÖLN – ΚΟΛΩΝΙΑ (1948)


Ο Κολομβιανός Τζον Κόρδοβα αποκτήθηκε από την Μάιντς για να ενισχύσει τη επιθετική γραμμή της Κολωνίας
  • Παρατσούκλια: “Οι τράγοι” (Die Geissböcke)
  • Πρόεδρος: Werner Spinner
  • Προπονητής: Peter Stöger (5η σεζόν)
  • Έδρα: “RheinEnergieStadion”, χωρητικότητα 50.000, Κολωνία
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 5η
  • Ποιοι ήρθαν: Jhon Cordoba (Mainz), Horn (Wolfsburg), Mere (Sporting), Queiros (Braga), Handwerker (Leverkusen)
  • Ποιοι έφυγαν: Hartel (Union Berlin), Modeste (TJ Quanjian), Subotic (Dortmund)

Η Κολωνία ιδρύθηκε το 1948 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Ισπανίας. Η ομάδα είναι σε σταθερά ανοδική πορεία, από τότε που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία (2014). Μετά την 12η και την 9η, πέρυσι έφτασε μέχρι την 5η θέση, εξασφαλίζοντας εισιτήριο στους ομίλους του Europa League. Έχει κάνει ενδιαφέρουσες κινήσεις μέχρι στιγμής, το ρόστερ στην ουσία έχει μείνει το ίδιο και ο στόχος θα είναι η επανάληψη της περσινής πορείας και οι ευρωπαϊκές θέσεις. Η τετράδα μπορεί να φαντάζει μακριά, αλλά δεν είναι αδύνατη.

6. HERTHA BSC – ΧΕΡΤΑ (1892)


Ο Ντάβι Ζέλκε (δεξιά, με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας U21) αποκτήθηκε από τη Λειψία για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Χέρτα
  • Παρατσούκλια: “Η γηραιά κυρία” (die alte Dame)
  • Πρόεδρος: Werner Gegenbauer
  • Προπονητής: Pál Dárdai (3η σεζόν)
  • Έδρα: “Olympiastadion”, χωρητικότητα 74.475, Βερολίνο
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 6η
  • Ποιοι ήρθαν: Selke (RB Leipzig), Leckie (Ingolstadt), Rekik (Marseille), Jonathan Klinsmann (Berkeley), Lazaro (Leipzig)
  • Ποιοι έφυγαν: Brooks (Wolfsburg), Baumjohann (Coritiba), Allagui (St Pauli), Kohls (Wurzburg), Korber (Preussen)

Η Χέρτα ιδρύθηκε το 1892 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο Γερμανίας. Η ομάδα έχει συνεχόμενη ανοδική πορεία την τελευταία τετραετία, από τότε δηλαδή που επέστρεψε και πάλι στην Bundesliga (2013), παίρνοντας διαδοχικά 11η, 15, 7η και 6η θέση. Πρόπερσι έχασε στο τσακ την Ευρώπη, πέρυσι όμως τα κατάφερε και θα είναι στους ομίλους του Europa League. Ενίσχυσε την επίθεσή της με τους Selke και Leckie και θα έχει σαν στόχο την παραμονή της στις ευρωπαϊκές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

7. SC FREIBURG – ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ (1904)


Ο Πασκάλ Στέντσελ (δεξιά) αγωνίστηκε πέρυσι στην Φράιμπουργκ ως δανεικός από την Ντόρτμουντ, φέτος όμως αγοράστηκε και ανήκει πλέον κανονικά στη Φράιμπουργκ
  • Παρατσούκλια: “Οι Βραζιλιάνοι του Μπράισγκαου” (Breisgau Brasilianer)
  • Πρόεδρος: Fritz Keller
  • Προπονητής: Christian Streich (7η σεζόν)
  • Έδρα: “Schwarzwald Stadion”, χωρητικότητα 24.000, Φράιμπουργκ
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 7η
  • Ποιοι ήρθαν: Stenzel (Dortmund), Niederlechner (Mainz), Lienhart (RM Castilla), Kapustka (Leicester)
  • Ποιοι έφυγαν: Philipp (Dortmund), Grifo (Moenchengladbach), Kerk (Nuremberg), Mening (Preussen), Torrejon (Union Berlin), Falahen (ελεύθερος), Fohrenbach (Karlsruher), Schleusener (Karlsruher), Nielsen (Dusseldorf)

Η Φράιμπουργκ ιδρύθηκε το 1904 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο Γερμανίας. Η ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ καλή παρουσία πέρυσι, στην πρώτη της σεζόν μετά την επάνοδό της στην Bundesliga, τερματίζοντας στην 7η θέση και παίρνοντας το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο (πλέι οφ του Europa League). Έχει κάνει λίγες κινήσεις, ενισχύοντας όμως όλες τις γραμμές της και στόχος της φέτος θα είναι να παραμείνει στις μονοψήφιες θέσεις, κυνηγώντας ξανά ευρωπαϊκό εισιτήριο.

8. SV WERDER BREMEN – ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ (1899)


Ο Λούντβιγκ Αουγκούστινσον (εδώ με τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας) αποκτήθηκε από την Κοπεγχάγη για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας της Βέρντερ
  • Παρατσούκλια: “Οι νησιώτες του ποταμιού” (die Werderaner)
  • Πρόεδρος: Klaus Dieter Fischer
  • Προπονητής: Alexander Nouri (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Weserstadion”, χωρητικότητα 42.100, Βρέμη
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 8η
  • Ποιοι ήρθαν: Augustinsson (Copenhagen), Pavlenka (Slavia Prague), Gondorf (Darmstadt), Yuning Zhang (West Bromwich)
  • Ποιοι έφυγαν: Gnabry (Bayern), Wiedwald (Leeds), Kleinheisler (Astana), Busch (Heidenheim), Wolf (Dusseldorf), Lorenzen (ελεύθερος), Pizarro (ελεύθερος), Grillitsch (Hoffenheim), Santiago Garcia (Toluca), Guwara (Kaiserslautern), Frotz (αποσύρθηκε)

Η Βέρντερ Βρέμης ιδρύθηκε το 1899 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα Γερμανίας. Επίσης 1 Κύπελλο Κυπελλούχων. Μετά από 4 συνεχόμενες σεζόν με διψήφια πλασαρίσματα στον βαθμολογικό πίνακα (14η, 12η, 10η & 13η), η Βέρντερ ανέβηκε πέρυσι στην 8η θέση και έχασε για λίγο την Ευρώπη. Οι παλιές καλές μέρες πριν μια δεκαετία, όταν η ομάδα είχε συνεχόμενες παρουσίες στην πρώτη τριάδα, μπορεί να φαίνονται μακρινές, ο στόχος όμως φέτος είναι η σταθεροποίηση στις μονοψήφιες θέσεις και η προσπάθεια για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι κινήσεις ήταν και εδώ λίγες, αλλά ενισχύθηκαν όλες οι γραμμές.

9. BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH – ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ (1900)


Ο Ματίας Γκίντερ αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ για να ενισχύσει το κέντρο της άμυνας της Γκλάντμπαχ
  • Παρατσούκλια: “Τα πουλάρια” (die Fohlen)
  • Πρόεδρος: Rolf Königs
  • Προπονητής: Dieter Hecking (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Borussia Park”, χωρητικότητα 54.057, Μένχενγκλαντμπαχ
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 9η
  • Ποιοι ήρθαν: Ginter (Dortmund), Zakaria (Young Boys), Grifo (Freiburg), Cuisance (Nancy), Neuhaus (1860 München), Oxford (West Ham)
  • Ποιοι έφυγαν: Dahoud (Dortmund), Hahn (Hamburg), Korb (Hannover), Sow (Young Boys), Neuhaus (Dusseldorf), Schulz (Hoffenheim)

Η Μένχενγκλαντμπαχ ιδρύθηκε το 1900 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Γερμανίας. Επίσης 2 Κύπελλα UEFA. Η ομάδα είχε πέρυσι τη χειρότερη σεζόν της τελευταίας εξαετίας (4η, 3η, 6η, 8η, 4η), μένοντας μακριά από τις υψηλές θέσεις που μας είχε συνηθίσει και φυσικά εκτός Ευρώπης. Πραγματοποίησε καλές κινήσεις (Ginter, Grifo, Oxford) και έχει σαν στόχο να επιστρέψει αρχικά στις ευρωπαϊκές θέσεις και στη συνέχεια, αν μπορέσει, να “χτυπήσει” την τετράδα του Champions League.

10. FC SCHALKE 04 – ΣΑΛΚΕ (1904)


Ο Ναμπίλ Μπενταλέμπ έπαιξε πέρυσι ως δανεικός στη Σάλκε, φέτος όμως η γερμανική ομάδα τον αγόρασε από την Τότεναμ
  • Παρατσούκλια: “Οι βασιλικοί μπλε” (Die Königsblauen)
  • Πρόεδρος: Clemens Tönnies
  • Προπονητής: Domenico Tedesco (1η σεζόν)
  • Έδρα: “Veltins Arena”, χωρητικότητα 62.271, Γκέλζενκιρχεν
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 10η
  • Ποιοι ήρθαν: Amine Harit (Nantes), Domenico Tedesco (προπονητής), Bentaleb (Tottenham), Konoplyanka (Sevilla), Insua (Deportivo), Oczipka (Eintracht), Langer (Norrkoping)
  • Ποιοι έφυγαν: Giefer (Augsburg), Neumann (Ingolstadt), Riether (ελεύθερος), Aogo (ελεύθερος), Kolasinac (Arsenal), Wellenreuther (Willem II), Huntelaar (Ajax), Choupo Moting (ελεύθερος)

Η Σάλκε ιδρύθηκε το 1904 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 5 Κύπελλα Γερμανίας. Η ομάδα είχε μια κακή σεζόν για τα δεδομένα της τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, αφού την τελευταία πενταετία είχε πάρει τις εξής θέσεις: 5η, 6η, 3η, 4η & 3η, συνδυάζοντάς τις πάντοτε με ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πέρυσι, όχι μόνο έπεσε στη 10η θέση μένοντας εκτός Ευρώπης, αλλά για πρώτη φορά μετά το 2011 (14η), φλερτάρισε με την επικίνδυνη ζώνη, μένοντας μόλις 6 βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό. Φέτος άλλαξε προπονητή, έκανε σημαντικές μεταγραφές (Bentaleb, Konoplyanka, Insua) και έχει σαν στόχο να κλείσει την παρένθεση και να επιστρέψει στις θέσεις της Ευρώπης.

11. EINTRACHT FRANKFURT – ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ (1899)


Ο Ολλανδός Γέτρο Βίλεμς (κέντρο) αποκτήθηκε από την Αϊντχόφεν για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας της Άιντραχτ
  • Παρατσούκλια: “Οι αετοί” (die Adler)
  • Πρόεδρος: Peter Fischer
  • Προπονητής: Niko Kovac (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Commerzbank Arena”, χωρητικότητα 51.500, Φρανκφούρτη
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 11η
  • Ποιοι ήρθαν: De Guzman (Napoli), Haller (Utrecht), Kamada (Sagan), Da Costa (Leverkuzen), Fernandes (Stade Rennais), Salcedo (Guadalajara), Zimmermann (1860 München), Jovic (Benfica), Willems (PSV)
  • Ποιοι έφυγαν: Lindner (Grasshoppers), Seferovic (Benfica), Zorba (Osnabruck), Oczipka (Schalke)

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ιδρύθηκε το 1899 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 4 Κύπελλα Γερμανίας. Η ομάδα διατηρήθηκε πέρυσι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα της τελευταίας τριετίας (16, 9, 13), φλερτάροντας και αυτή με την επικίνδυνη ζώνη. Φέτος έκανε πολλές μεταγραφικές κινήσεις (Haller, Willems, Jovic, De Guzman κλπ), αλλάζοντας αρκετά το ρόστερ της, με στόχο να βρεθεί στις μονοψήφιες θέσεις του πίνακα και παράλληλα όσο πιο μακριά γίνεται από πιθανούς μπελάδες.

12. BAYER 04 LEVERKUSEN – ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (1904)


Ο Σβεν Μπέντερ (δεξιά) αγοράστηκε από την Ντόρτμουντ για να ενισχύσει την άμυνα και το κέντρο της Μπάγερ Λεβερκούζεν
  • Παρατσούκλια: “Οι ασπιρίνες”
  • Πρόεδρος: Michael Schade
  • Προπονητής: Heiko Herrlich (1η σεζόν)
  • Έδρα: “BayArena”, χωρητικότητα 30.210, Λεβερκούζεν
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 12η
  • Ποιοι ήρθαν: Heiko Herrlich (προπονητής), Kohr (Augsburg), Bender (Dortmund)
  • Ποιοι έφυγαν: Calhanoglu (Milan), Toprak (Dortmund), Παπαδόπουλος (Hamburg), Da Costa (Eintracht), Ciganiks (Schalke), Hilbert (ελεύθερος), Chato (Dortmund), Dzalto (Jahn), Boeder (Eintracht Braunschweig), Chicharito (West Ham)

Η Λεβερκούζεν ιδρύθηκε το 1904 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 1 Κύπελλο Γερμανίας. Επίσης 1 Κύπελλο UEFA. Η ομάδα πραγματοποίησε πέρυσι μια εντυπωσιακή βουτιά στη βαθμολογία, καταλαμβάνοντας τη χειρότερη θέση στη δεκαετία που διανύουμε (τα προηγούμενα χρόνια 3η, 4η, 4η, 3η, 5η, 2η, 4η). Όχι μόνο έμεινε εκτός Ευρώπης μετά από πάρα πολλά χρόνια, αλλά τερμάτισε μόλις 4 βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό! Άλλαξε ο προπονητής (Herrlich), έγινε ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι κινήσεις ενίσχυσης είναι ελάχιστες με σημαντικότερη αυτή του Bender. Στόχος η άμεση επιστροφή στην ευρωπαϊκή ζώνη.

13. FC AUGSBURG – ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ (1907)


Ο Μίχαελ Γκρέγκοριτς αποκτήθηκε από το Αμβούργο για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Άουγκσμπουργκ
  • Παρατσούκλια: “Πολίτες των Φούγκερ” (Fuggerstädter)
  • Πρόεδρος: Klaus Hofmann
  • Προπονητής: Manuel Baum (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Augsburg Arena”, χωρητικότητα 30.660, Άουγκσμπουργκ
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 13η
  • Ποιοι ήρθαν: Gregoritsch (Hamburg), Giefer (Schalke), Rani Khedira (Leipzig), Heller (Darmstadt), Cordoba (Caracas)
  • Ποιοι έφυγαν: Kohr (Leverkuzen), Ajeti (St Gallen), Schuster (Waldh), Halil Altintop (Slavia Prague), Matavs (Vitesse)

Η Άουγκσμπουργκ ιδρύθηκε το 1907 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο Γερμανίας. Στην έκτη σεζόν της μετά την άνοδό της για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Bundesliga, η ομάδα έκανε μια από τις χειρότερες παρουσίες της, παραμένοντας στην κατηγορία για μόλις έναν βαθμό. Έχει κάνει κάποιες κινήσεις ενίσχυσης με σημαντικότερη αυτή του Gregoritsch, αλλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να παραμείνει στην κατηγορία και του χρόνου. Στόχος αποκλειστικά η σωτηρία.

14. HAMBURGER SV – ΑΜΒΟΥΡΓΟ (1887)


Το Αμβούργο αγόρασε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο από την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο Έλληνας αμυντικός αγωνιζόταν στο Αμβούργο ως δανεικός από τον περασμένο Ιανουάριο
  • Παρατσούκλια: “Ο δεινόσαυρος” (der Dino)
  • Πρόεδρος: Jens Meier
  • Προπονητής: Markus Gisdol (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Volksparkstadion”, χωρητικότητα 57.000, Αμβούργο
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 14η
  • Ποιοι ήρθαν: Παπαδόπουλος (Leverkusen), Han (Moenchengladbach), Pollersbeck (Kaiserslautern), Thoelke (Karlsruher), Van Drongelen (Sparta Rotterdam)
  • Ποιοι έφυγαν: Gregoritsch (Augsburg), Adler (Mainz), Djourou (ελεύθερος), Ostrzolek (Hannover), Feka (Luzern), Ferati (Erzgebirge), Nabil Bahoui (Grasshoppers)

Το Αμβούργο ιδρύθηκε το 1887 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Γερμανίας. Επίσης 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων. Με εξαίρεση την 7η θέση του 2013, η ομάδα τα τελευταία χρόνια παίζει πραγματικά με τη φωτιά, γλυτώνοντας τον υποβιβασμό στο παρά ένα (το 2014 και το 2015 στα πλέι οφ). Πέρυσι σώθηκε για μόλις έναν βαθμό, ενώ στα μεταγραφικά της αποκτήματα φιγουράρει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος που θα πρέπει να συμμαζέψει την άμυνα. Στόχος φυσικά η παραμονή, οπωσδήποτε όχι με τόσο αγχωτικό τρόπο όπως τις προηγούμενες σεζόν.

15. FSV MAINZ 05 – ΜΑΪΝΤΣ (1905)


Ο Δανός Βίκτορ Φίσερ αποκτήθηκε από την Μίντλεσμπρο για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Μάιντς
  • Παρατσούκλια: “Η ομάδα του καρναβαλιού” (Karnevalsverein)
  • Πρόεδρος: Harald Strutz
  • Προπονητής: Sandro Schwarz (1η σεζόν)
  • Έδρα: “Opel Arena”, χωρητικότητα 34.034, Μάιντς
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 15η
  • Ποιοι ήρθαν: Sandro Schwarz (προπονητής), Fischer (Middlesbrough), Maxim (Stuttgart), Kenan Kodro (Osasuna), Adler (Hamburg), Diallo (Monaco)
  • Ποιοι έφυγαν: Jhon Cordoba (Köln), Niederlechner (Freiburg), Bengtsson (Copenhagen), Lossl (Huddersfield), Nedelev (Botev), Halimi (Brondby), Parker (St Polten)

Η Μάιντς ιδρύθηκε το 1905 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατακτήσει ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο Γερμανίας. Στα οχτώ χρόνια μετά την επιστροφή της στην Bundesliga το 2009, η περσινή ήταν η χειρότερη για την ομάδα, η οποία ισοβάθμησε με την Βόλφσμπουργκ, αλλά έμεινε στην κατηγορία επειδή είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων. Άλλαξε ο προπονητής (Schwarz) και έγιναν κινήσεις ενίσχυσης (Fischer, Diallo, Maxim). Ο στόχος φέτος θα είναι και πάλι η παραμονή.

16. VFL WOLFSBURG – ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ (1945)


Ο Αμερικανός Τζον Μπρουκς αποκτήθηκε από την Χέρτα για να ενισχύσει την αμυντική γραμμή της Βόλφσμπουργκ
  • Παρατσούκλια: “Οι λύκοι” (die Wölfe)
  • Πρόεδρος: Francisco Javier García Sanz
  • Προπονητής: Andries Jonker (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Volkswagen Arena”, χωρητικότητα 30.000, Βόλφσμπουργκ
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 16η
  • Ποιοι ήρθαν: Brooks (Hertha), Camacho (Malaga), Dimata (Oostende), William (Internacional), Stefaniak (Dynamo Dresden), Uduokhai (1860 München), Paul Verhaegh (Augsburg), Uduokhai (1860 München), Hinds (Arsenal)
  • Ποιοι έφυγαν: Ricardo Rodriguez (Milan), Luiz Gustavo (Marseille), Horn (Köln), Benaglio (Monaco), Dejagah (ελεύθερος), Drewes (Wurzburg), Francisco Rodriguez (Luzern), Conde (Holstein), Putaro (Arminia), Borja Mayoral (Real Madrid)

Η Βόλφσμπουργκ ιδρύθηκε το 1945 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 1 πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Γερμανίας. Άλλη μια ομάδα που βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στη βαθμολογία, αλλά τελικά επέζησε! Οι “λύκοι”, 8οι το 2015 και 2οι το 2014 (!), τερμάτισαν στην 16η θέση και χρειάστηκε να παίξουν πλέι οφ παραμονής με την Μπράουνσβαϊγκ για να διεκδικήσουν την παρουσία τους στο φετινό πρωτάθλημα. Τελικά νίκησαν και τα δυο ματς με το ίδιο σκορ (1-0 & 0-1), με σκόρερ εκτός έδρας τον Βιεϊρίνια και έσωσαν τη χρονιά. Στις μεταγραφές ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για την ενίσχυση του ρόστερ (Brooks, Camacho, Dimata, William). Ο στόχος θα είναι όχι μόνο η παραμονή, αλλά και η άνοδος αρκετών θέσεων στον βαθμολογικό πίνακα.

17. VFB STUTTGART – ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ (1893)


Ο Τάσος Δώνης (εδώ με τη φανέλα της Νις) αποκτήθηκε από τη Γιουβέντους για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Στουτγκάρδης
  • Παρατσούκλια: “Οι Σουηβοί” (die Schwaben)
  • Πρόεδρος: Wolfgang Dietrich
  • Προπονητής: Hannes Wolf (2η σεζόν)
  • Έδρα: “Mercedes Benz Arena”, χωρητικότητα 60.469, Στουτγκάρδη
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 1η στην 2. Bundesliga (απευθείας άνοδος)
  • Ποιοι ήρθαν: Δώνης (Juventus), Mangala (Anderlecht), Zieler (Leicester), Ailton (Estoril), Badstuber (Bayern), Akolo (Sion), Aogo (Schalke), Burnic (Dortmund)
  • Ποιοι έφυγαν: Maxim (Mainz), Sunjic (Dinamo Moscow), Uphoff (Karlsruher), Tashchy (Duisburg), Klein (ελεύθερος), Zimmer (Dusseldorf)

Η Στουτγκάρδη ιδρύθηκε το 1893 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Γερμανίας. Δέκα χρόνια ακριβώς μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Bundesliga (2007), η Στουτγκάρδη έκλεισε με επιτυχία την παρένθεση που είχε ανοίξει πέρυσι με τον υποβιβασμό της στη δεύτερη κατηγορία, κατέκτησε το πρωτάθλημα της 2. Bundesliga και επέστρεψε εκεί που ανήκει (ήταν ο πρώτος της υποβιβασμός τα τελευταία 40 χρόνια). Ανάμεσα στις κινήσεις που έκανε, ήταν και η απόκτηση του Τάσου Δώνη από την Γιουβέντους. Στόχος της θα είναι να ξεμπερδέψει με την παραμονή της όσο πιο γρήγορα γίνεται.

18. HANNOVER 96 – ΑΝΝΟΒΕΡΟ (1896)


Ο Γιούλιαν Κορμπ (αριστερά) αποκτήθηκε από την Μένχενγκλαντμπαχ για να ενισχύσει την δεξιά μεριά της άμυνας του Αννόβερου
  • Παρατσούκλια: “Οι κόκκινοι” (die Roten)
  • Πρόεδρος: Martin Kind
  • Προπονητής: André Breitenreiter (2η σεζόν)
  • Έδρα: “HDI Arena”, χωρητικότητα 49.200, Ανόβερο
  • Περίοδος 2016-17: Θέση 2η στην 2. Bundesliga (απευθείας άνοδος)
  • Ποιοι ήρθαν: Korb (Moenchengladbach), Esser (Darmstadt), Schwegler (Hoffenheim), Ostrzolek (Hamburg), Emghames (Bayern), Baller (Moenchengladbach)
  • Ποιοι έφυγαν: Hoffmann (Dusseldorf), Sobiech (ελεύθερος), Gueye (Sint Truiden), Erdinc (Basaksehir), Senninger (Meppen), Huth (Rot Weis)

Το Ανόβερο ιδρύθηκε το 1896 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 1 Κύπελλο Γερμανίας. Η ομάδα υποβιβάστηκε το 2016 μετά από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Bundesliga. Πέρυσι τερμάτισε στη 2η θέση της δεύτερης κατηγορίας και επέστρεψε στην πρώτη. Έχει κάνει αρκετές κινήσεις ενίσχυσης (Korb, Esser, Emghames) και βέβαια ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος θα είναι η παραμονή.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This