Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Είναι αναμφισβήτητα τα πρόσωπα των ημερών στην Ελλάδα. Οι ήρωες. Σε μια εποχή που η πραγματική έννοια της λέξης μοιάζει περισσότερο χαμένη από ποτέ. Οι καθημερινές και τις περισσότερες φορές άνισες μάχες των πυροσβεστών με τις φλόγες κερδίζουν την καθολική αναγνώριση του κόσμου, παρότι εκείνοι ξεκαθαρίζουν πως «κάνουμε μόνο τη δουλειά μας».

Στην Ιταλία, μια χώρα όπου το οπαδικό κίνημα είναι συχνά πρωτοπόρο σε δράσεις και πρωτοβουλίες, οι πυροσβέστες τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει το σεβασμό των ultras σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τους αφιερώνουν πανό, συνθήματα και γκραφίτι. Οκτώ χρόνια πριν οι οπαδοί της Ουντινέζε φώναζαν «σεβόμαστε μόνο τους πυροσβέστες», βρέχοντας με μια πυροσβεστική μάνικα τον αγωνιστικό χώρο. Ο σεβασμός σταδιακά πήρε διαστάσεις. Όχι για άλλα σώματα ασφαλείας, αλλά για άλλους οπαδούς.

Η πυροσβεστική είναι το μοναδικό σώμα ασφαλείας που έχει την αναγνώριση των οργανωμένων τιφόζι στην γειτονική χώρα. Για πολλούς ίσως και η μοναδική κρατική δομή που αξίζει να χειροκροτήσουν και να φωνάξουν γι’ αυτήν, σαν να είναι η ομάδα τους. Το πνεύμα των ανθρώπων που δεν τα βάζουν κάτω απέναντι στους πύρινους εχθρούς, η αυτοθυσία και το έργο που επιτελούν έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου των ultras. Στη δική τους κοσμοθεωρία δεν είναι ένστολοι που ελέγχονται από το κράτος, αλλά ήρωες που προσφέρουν υπηρεσία σε έναν ανώτερο σκοπό. 

Πριν από περίπου ένα μήνα στη Μεσίνα, η οποία δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της, οι οπαδοί άφησαν για λίγο τα ποδοσφαιρικά και ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό έξω από το πυροσβεστικό τμήμα της πόλης. «Όταν οι φλόγες προχωρούν αυτοί δεν φοβούνται ποτέ. Η Μεσίνα ευχαριστεί τους ήρωές της. Ο πυροσβέστης δεν έχει φόβο».

Τα πύρινα μέτωπα ήταν και φέτος μεγάλα τόσο στην κεντρική Ιταλία, όσο και νότια, όπου η Νάπολη είχε πνιγεί από τους καπνούς. Οι ultras της Μπενεβέντο, η οποία ανέβηκε φέτος στη Serie A και εδρεύει περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νάπολης, με ένα υπέροχο έργο τέχνης είπαν το δικό τους «ευχαριστώ».

Αυτό το «Il Pompiere Paura non he ha», «ο πυροσβέστης δεν έχει φόβο», η τελευταία πρόταση του πανό των οπαδών της Μεσίνα, αποτελεί τον ύμνο των πυροσβεστών, ο οποίος έχει γίνει σύνθημα σε πολλές κούρβες. Όχι μόνο ομάδων μικρότερου βεληνεκούς. Οι οπαδοί της Γιουβέντους έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, αποθεώνοντας πάντα τους ήρωες τους στη Γένοβα, αλλά και νοτιότερα. Στο Ολίμπικο ένα ολόκληρο όχημα είχε μπει στον στίβο με τον κόσμο να τραγουδά για πάρτη του.

Τον Ιανουάριο, το πέταλο της Φότζια συνδύασε πανό και συνθήματα, με τους πυροσβέστες να στέκονται μπροστά με τις στολές τους. «Η Αγία Βαρβάρα σας προστατεύει, εμείς σας σεβόμαστε», έγραφαν χαρακτηριστικά.  Η ομάδα τους έπαιζε ντέρμπι με την Βίρτους Φρανκαβίλα, όμως οι οπαδοί των δύο ομάδων ενώθηκαν για να φωνάξουν κοινό τραγούδι. Ακολούθησαν κι άλλα πέταλα., όπως της Μπάρι και της Σαλερνιτάνα.

Αφορμή ήταν οι σωτήριες επεμβάσεις τους μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ακολούθησε στην Λ’ Ακουίλα. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές. Η Ιταλία έχει πληγεί πολλάκις από σεισμούς, οπότε η αναγνώριση των πυροσβεστών έγκειται και στις επεμβάσεις τους όταν σείεται η γη.

Συχνά πυροσβέστες βρίσκονται προσκεκλημένοι στα γήπεδα ή τα πέταλα, δίνουν το σύνθημα ή απλά χειροκροτούν πίσω την κερκίδα για τα λόγια της. Είναι και ένας τρόπος για να δείξουν οι ultras στους υπόλοιπους ένστολους ότι οι πυροσβέστες διαφέρουν και κερδίζουν τον σεβασμό τους  Οι στίχοι κάνουν ομοιοκαταληξία, έχουν ρεφρέν το «ο πυροσβέστης δεν έχει φόβο» και κάνουν όλη την κερκίδα να τραγουδήσει με την ψυχή της. Ακολουθούν τα λόγια μεταφρασμένα στα ελληνικά.

«Το εθνικό σώμα των πυροσβεστών σώζει τη ζωή των άλλων, τα υπόλοιπα έχουν μικρή σημασία. Φέρνουμε τη σωτηρία σε αυτόν που ζητάει βοήθεια. Μια μέρα χωρίς ρίσκο για εμάς δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν τη νύχτα χτυπήσει η σειρήνα, όταν εμείς βγαίνουμε κανείς δεν μας σταματά. Όταν οι φλόγες προχωρούν δεν έχουμε φόβο, έχουμε την Αγία Βαρβάρα μέσα στις καρδιές μας». Από τα ελάχιστα συνθήματα που φωλιάζει σε πέταλα με αντιπαλότητες που χάνονται σε βάθος χρόνου, σε στήθη ανθρώπων που είναι εκεί για να υποστηρίξουν την ομάδα τους, αλλά αναγνωρίζουν τις αξίες…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This