Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κοντογεώργη

Τα τελευταία χρόνια το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει χαρίσει εκπληκτικές ιστορίες δίνοντας την ευκαιρία σε ομάδες, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, να εξασφαλίσουν την πρώτη τους άνοδο στην Serie A. Την πρόσφατη τριετία, τα club που έκαναν ντεμπούτο στο top-level έγιναν πέντε. Μαζί με την Μπενεβέντο, που πριν 12 χρόνια βρέθηκε κοντά στη χρεωκοπία αλλά από φέτος θα φιλοξενεί στο γήπεδό της Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ. Η πόλη, που έχει ίδιο όνομα με την ομάδα, βρίσκεται στην περιοχή Καμπάνια και απέχει περίπου 1.5 ώρα από την Νάπολι. Εχει πληθυσμό 60.000 κατοίκων και είναι γνωστή ως η «πόλη των μαγισσών» καθώς πριν κάποιες εκατοντάδες χρόνια γίνονταν εκεί παγανιστικές τελετές. Στα ιταλικά το προσωνύμιό της είναι ‘Stregoni’ που σημαίνει ‘μάγισσες’ και το σήμα της έχει μία τέτοια να πετά πάνω σε μια σκούπα. Οπως αναφέρεται σε κάποια άρθρα, οι τελετές που λάμβαναν χώρα στην περιοχή, ίσως δεν είναι εντελώς άσχετο γεγονός με την απίθανη άνοδο της των Giallorossi στην Serie A…

Το club από την Καμπάνια, έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην τρίτη κατηγορία του calcio, την C1, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Lega Pro. Από αυτή, είναι απίστευτα δύσκολο για τις ομάδες να βρεθούν στην Serie B, καθώς 60 ομάδες είναι μοιρασμένες σε 3 group και μόνο οι πρώτες από το καθένα εξασφαλίζει την απευθείας άνοδο. Ειδικά για την Μπενεβέντο, το 2005, ήταν αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι σε 12 χρόνια θα έχει φτάσει στην Serie A.

Εκείνη τη χρονιά, δύο επιχειρηματίες από την περιοχή, τα αδέρφια Τσίρο και Ορέστε Βιγκορίτο επανίδρυσαν και στήριξαν οικονομικά την το club. Υστερα από χρόνια περιπλάνησης στην Lega Pro, ο Τσίρο έφυγε από τη ζωή και ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες το γήπεδο από Santa Colomba, μετονομάστηκε σε Ciro Vigorito, όπως λέγεται μέχρι σήμερα. Το 2015-16 ο άλλος αδερφός, o Ορέστε, αποχώρησε από την προεδρία αλλά συνέχισε να βρίσκεται οικονομικά πίσω από τον σύλλογο.

Τότε άρχισε να γράφεται η ιστορία. Ο Γκαετάνο Αουτέρα, ο οποίος δούλευε για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής, οδήγησε την Μπενεβέντο για πρώτη φορά στην Serie B. Οι Stregoni πήραν το πρωτάθλημα στο Group C της Lega Pro συγκεντώνοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 70 βαθμών, με τη μαθηματική άνοδο να έρχεται μπροστά σε 20.000 θεατές, το 1/3 δηλαδή του πληθυσμού, με 3-0 κόντρα στην Λέτσε. Από ημιεπαγγελματική, η ομάδα αναγκάστηκε ουσιαστικά να μεταμορφωθεί άμεσα, αφού η άνοδος δεν ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα.

Ξανά όμως, η Μπενεβέντο πήγε κόντρα στα προγνωστικά, σε μια κατηγορία στην οποία οι νεοφώτιστοι σχεδόν πάντα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η σεζόν 2016-17 ξεκίνησε με άσχημο τρόπο καθώς ο προπονητής που χάρισε την άνοδο, Γκαετάνο Αουτέρα, αποχώρησε ύστερα από διαφωνία με τον Ορέστε Βιγκορίτο όσον αφορά τους στόχους της νέας σεζόν. Στη θέση του προσλήφθηκε ο Μάρκο Μπαρόνι, ο οποίος τα βρήκε με τον ιδιοκτήτη στη φιλοδοξία της ανόδου αν και ποτέ καμία ομάδα δεν είχε πάει ποτέ στα σαλόνια με την πρώτη της παρουσία στην Serie B.

Ο Μπαρόνι ξεκίνησε με την απόκτηση του μέσου της Σασουόλο, Ραμάν Τσισμπά, και του Ρουμάνου επιθετικού της Ιντερ, Τζορτζ Πούσκας, προσθέτοντας ποιότητα ουσιαστικά από την Serie A και οι Stregoni ξεκίνησαν τη σεζόν με σημαντική νίκη επί της επίσης νεοφώτιστης, SPAL [είχε παίξει στην Serie A το 1968], με 2-0. Εκτός των δύο, καθοριστική ήταν η προσφορά του έμπειρου γυρολόγου επιθετικού, Φάμπιο Τσεράβολο, ο οποίος πέτυχε 21 γκολ και του αριστεροπόδαρου μέσου, Αμάτο Τσιτσιρέτι, που προσέφερε 6 γκολ και 8 ασίστ, προκαλώντας ενδιαφέρον ακόμα και από ομάδες της Serie A. 

Το επιθετικό ποδόσφαιρο έδειξε να έχει άμεσα καλά αποτελέσματα με 4 νίκες στα 7 πρώτα ματς και οι Giallorossi, χωρίς να έχουν καμία εμπειρία από την κατηγορία η συνέχισαν έτσι μέχρι το φινάλε, καταλαμβάνοντας την 5η θέση, που τους έβαλε στα playoffs της ανόδου. Πρώτος αντίπαλος ήταν η Σπέτσια, την οποία απέκλεισαν με νίκη 2-1 χάρη σε γκολ των Τσεράβολο και Πούσκας, για να ακολουθήσει στα ημιτελικά η Περούτζια, την οποία άφησε έξω με νίκη 1-0 εντός έδρας και 1-1 εκτός. 

Στον τελικό των playoffs η Μπενεβέντο αντιμετώπισε την Κάρπι, η οποία προσπαθούσε να επιστρέψει στην Serie A έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό της. Το πρώτο ματς εκτός έδρας ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ, οπότε στον δεύτερο τελικό στο Ciro Vigorito οι τιφόζι ετοίμασαν κόλαση. Στο 33’ ύστερα από συρτή σέντρα από δεξιά ο Τζορτζ Πούσκας πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και νίκησε τον Μπέλετς. Το Ciro Vigorito έζησε τρελές στιγμές, όχι όμως πιο τρελές από όταν ο Πάσκουα σφύριξε τη λήξη του αγώνα που είχε ως τελικό αποτέλεσμα το 1-0 και την ιστορική άνοδο στην Serie A.

Οι τιφόζι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αύτο που μόλις είχε συμβεί καθώς το όνειρο, είχε γίνει πραγματικότητα. Ο Ορέστε Βιγκορίτο, δεν θα μπορούσε να νιώσει πιο δικαιωμένος. «Υποσχέθηκα άνοδο και έλεγα ότι θα προσπαθούμε για πάντα να την πετύχουμε. Επιλέξαμε καλό προπονητή και δεν αφήσαμε τα πόδια μας να σηκωθούν από το έδαφος ακόμα και όταν παίζαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Serie B…».

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This