Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Αν και έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα της στο πρωτάθλημα εδώ και 110 χρόνια η Γιουνάιτεντ, ο Ζοσε Μουρίνιο προειδοποιεί πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα! Και η αλήθεια είναι πως η προϊστορία αυτό αποδεικνύει!

Ο Πορτογάλος προπονητής υπενθύμισε πως  και πέρσι η ομάδα του έτσι ξεκίνησε, με συνεχόμενες νίκες αλλά στο τέλος τερμάτισε έκτη! Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ήρθαν αυτές οι δύο νίκες φέτος, που έχει να κάνει ιδίως με τη συνολική εικόνα και όχι μόνο με τους βαθμούς. Η παρουσία του Λουκάκου στην επίθεση δίνει βάρους και οντότητα, κάνοντας την ομάδα ταυτόχρονα πιο γρήγορη από ότι ήταν σε σχέση με την παρουσία του Ιμπραϊμοβιτς. Επίσης ο Βέλγος έχει την ικανότητα να δώσει τα 25 γκολ που πέρσι έλειψαν από την επίθεση σε παιχνίδια με τους μικρούς αντιπάλους, κάτι που πάντα κάνει τη διαφορά στο τέλος για οποιαδήποτε ομάδα! Ταυτόχρονα με το “δώρο” της Τσέλσι που του πούλησε τον Μάτιτς ο Μουρίνιο έλυσε ταυτόχρονα δυο προβλήματα: Πρώτα απ’ όλα απελευθέρωσε τον Πογκμπά δίνοντας του την ελευθερία να παίζει από τη μέση και μπροστά χωρίς να σκέφτεται τις επιστροφές, ενώ ταυτόχρονα έχοντας τον Σέρβο μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς μπορεί να ελέγχει καλύτερα το ρυθμό του παιχνιδιού!

Η φετινή Γιουνάιτεντ αρχίζει και μοιάζει όλο και περισσότερο σε μια “κανονική” ομάδα του Μουρίνιο, όπως εκείνες που είχε φτιάξει στην Τσέλσι και που προσπαθούσε με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος να πάει με…σπασμένα τα φρένα μαζεύοντας όσο περισσότερους βαθμούς μπορούσε πριν τα Χριστούγεννα. Όποτε το κατάφερε  αυτό πήρε και τον τίτλο! Το έκανε το 2014 – 15, το έκανε το 2005-06 και ουσιαστικά το πέτυχε και στη πρώτη του χρονιά στην Αγγλία το 2004-05 όταν με μόνο  μια ήττα πήρε το πρωτάθλημα μετά μισό αιώνα για τους “μπλε”! Αυτή η Γιουνάιτεντ είναι όλο και περισσότερο “δική” του ομάδα! Μία ομάδα με σφραγίδα Μουρίνιο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Φυσικά το να  ξεκινάς με νίκες δεν σου εγγυάται στην Αγγλία το παραμικρό. Πέρσι και πρόπερσι έφυγε μπροστά με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια η Σίτι αλλά μόλις γνώρισε την πρώτη ήττα όλα σταμάτησαν. Ανάλογο ξεκίνημα με αυτό της Γιουνάιτεντ τώρα, είχε κάνει Τσέλσι με τον Αντσελότι στο πάγκο, το 2010 – 11 συνεχίζοντας μάλιστα μέχρι και το έβδομο παιχνίδι. Όταν ήρθε η πρώτη ήττα όλα άλλαξαν!

Παρόλαυτα η αλήθεια είναι πως η δουλειά που έχει κάνει ο Μουρίνιο  αρχίζει να αποδίδει καρπούς και είναι βέβαιο πως μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, όταν θα παίξει και το πρώτο πολύ δύσκολο παιχνίδι στη σεζόν εναντίον της Λίβερπουλ, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με ελάχιστες απώλειες! Από την άλλη η γκέλα παραμονεύει στα πιο εύκολα παιχνίδια, στην Αγγλία, κάτι που η ίδια η Γιουνάιτεντ μπορεί να επιβεβαιώσει με βάση την περσινή σεζόν!

Μία συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες έχει να κάνει με την επιστροφή του Ζλάταν, στον οποίο προτίθεται να δώσει νέο συμβόλαιο η ομάδα. Από πλευράς προσωπικότητας είναι δεδομένο πως είναι απαραίτητος, από πλευράς αγωνιστικής ωστόσο αμφιβάλλω εάν χωράει σ’ αυτό το καινούργιο στυλ που θέλει να παίξει ο Μουρίνιο! Γιατί θα είναι δύσκολο να χωρέσει στην ίδια ομάδα με τον Λουκάκου, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστεί η παρουσία του Ράσφορντ. Εάν όταν επιστρέψει ο σουηδός, η Γιουνάιτεντ είναι μέσα σε δύο μέτωπα, πρωτάθλημα και Ευρώπη αλλά πιθανώς και στο FA Cup θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν θα μπορούσε να δώσει βοήθειες σε συγκεκριμένα παιχνίδια εάν είναι διατεθειμένος να μείνει στον πάγκο. Προσωπικά τον εκτιμώ πολύ και θεωρώ πως οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να τον έχει μέσα στα αποδυτήρια της βγαίνει κερδισμένη, αλλά εάν δεν πηγαίνει για πολλούς στόχους μετά τις γιορτές η Γιουνάιτεντ, τότε πιθανώς να της δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα της λύσει η παρουσία του Ζλάταν!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This