Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Ο τρόπος του να καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου είναι γνωστός. Έχει φέρει αρκετούς επικριτές, γεγονός που είναι πάνω-κάτω αναμενόμενο. Σε κανέναν αντίπαλο δεν αρέσει να χάνει, βλέποντας όλα τα του τα σχέδια να εξουδετερώνονται, τους χώρους να κλείνουν ερμητικά και τα νεύρα των δημιουργικών παικτών να γίνονται κουρέλια.

Η τρίτη μεταγραφική περίοδος με τον Μουρίνιο στο Old Trafford φαίνεται πλέον να έχει φτάσει το ρόστερ στο επίπεδο που ήθελε, έχοντας μια ολόκληρη σεζόν βιώσει τους περιορισμούς, τις δυσλειτουργίες και το ταβάνι παικτών και πλάνων. Το βασικό περσινό πρόβλημα της Γιουνάιτεντ ήταν η υπερεξάρτηση από τα γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και η έλλειψη άλλων αξιόπιστων, τη δεδομένη στιγμή και υπό τις δεδομένες συνθήκες και τακτικές επιλογές, λύσεων στην τελική προσπάθεια. Λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς είχαμε μελετήσει τα νούμερα των «Κόκκινων Διαβόλων», οι οποίοι είχαν την τρίτη χειρότερη αναλογία γκολ/ευκαιριών στο πρωτάθλημα. Όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αλλά στα μέσα Μαρτίου. 

 Η Γιουνάιτεντ μετουσίωνε σε γκολ μόλις το 11.4% των ευκαιριών που δημιουργούσε, όταν το ποσοστό της πρώτης Τσέλσι άγγιζε το 20%. Στις ευκαιρίες που η στατιστική υπηρεσία της Squawka έκρινε ως «μεγάλες», είχε το χειρότερο ποσοστό από κάθε άλλη ομάδα, παρότι ήταν ψηλά στον απόλυτο αριθμό σουτ στην εστία και εντός περιοχής, αλλά και στα δοκάρια. Ακόμα και τα ποσοστά του Ζλάταν, που έστειλε 17 φορές τη μπάλα στα δίχτυα, δεν ήταν ιδανικά. Ο Σουηδός χρειαζόταν 7.33 σουτ για να πετύχει γκολ όταν, για παράδειγμα, ο Χάρι Κέιν χρειαζόταν 3.63 και ο Λουκάκου της Έβερτον 3.82. Ο Λουκάκου πλέον είναι στο Μάντσεστερ, έχει πετύχει ήδη τρία γκολ σε δύο ματς, όντας πρώτος σκόρερ του ξεκινήματος της Premier League, όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η Γιουνάιτεντ έχει βάλει «τεσσάρες» στα πρώτα δύο παιχνίδια της. Είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνει τα τελευταία 110 χρόνια.

Τέσσερις παίκτες των «Κόκκινων Διαβόλων» έχουν συμμετοχή σε τουλάχιστον τρία γκολ, σε μόλις δύο ενενηντάλεπτα. Ο Λουκάκου όπως προαναφέραμε έχει βρει δίχτυα τρεις φορές. Ο Πογκμπά έχει δύο γκολ και μία ασίστ. Ο Μχιταριάν τέσσερις ασίστ και ο Μαρσιάλ, ερχόμενος από τον πάγκο, δύο γκολ και μία ασίστ. Ο Ράσφορντ, ο Μχιταριάν και ο Μάτα δεν έχουν βρει δίχτυα όμως έχουν βρεθεί απέναντι στους αντίπαλους τερματοφύλακες. Η υπερεξάρτηση από τον φορ και η αποτυχία μετουσίωσης των τελικών προσπαθειών σε γκολ, σε αυτό το ξεκίνημα του πρωταθλήματος όχι απλά έχει ξεπεραστεί, αλλά γίνεται προτέρημα.

Σύμφωνοι, οι αντίπαλοι στερούνταν αμυντικής συνοχής και η εξέλιξη των αγώνων βοήθησε την εύρεση περισσότερων κενών χώρων στο αντίπαλο 1/3. Επίσης το αγωνιστικό δείγμα είναι μικρό και η χρονιά μεγάλη. Η Γιουνάιτεντ όμως δείχνει πράγματα στο χορτάρι. Η παρουσία του Μάτιτς σε ρόλο «anchorman» απελευθερώνει όλη την επιθετική λειτουργία, φέρνει μεγαλύτερη κίνηση και δημιουργία από τους επιθετικογενείς μέσους. Οι «Διαβολοι» φεύγουν σε γρήγορες αντεπιθέσεις, έχοντας παράλληλα τη μερίδα του λέοντος στην κατοχή (59.1% απέναντι στη Σουόνσι) κουράζουν τις αντίπαλες άμυνες, βρίσκουν τρόπο να τις βγάλουν από το καβούκι τους και να τις χτυπήσουν σε χρονικά σημεία του 90λεπτου που η κόπωση είναι εκτός από σωματική και πνευματική. Έχουν συνδυασμό χαρακτηριστικών στην επίθεση, που αλληλοσυμπληρώνονται. Κίνηση, ταχύτητα, δύναμη, ύψος τεχνική, καλά τελειώματα. Και η διαφαινόμενη επιστροφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θα απογειώσει τις επιλογές, ενώ υπάρχει και ο Ερέρα που πέρυσι προσέφερε πολύτιμες λύσεις και έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει το πλέον κατάλληλο εργαλείο για τον Ζοσέ.

Έχουν και κάτι άλλο, στο οποίο στάθηκε ο Μουρίνιο:  «H λέξη που αντιπροσωπεύει την ομάδα είναι η αυτοπεποίθηση. Η ομάδα έχει αυτοπεποίθηση, ξεκινάει το ματς με αυτοπεποίθηση, ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο με αυτοπεποίθηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι περιμένει να δει την αντίδραση που θα βγάλει η ομάδα του όταν χάσει. Η επανάληψη της λέξης δεν ήταν τυχαία. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι φέτος η ομάδα του θα είναι αμείλικτη. Φαίνεται και στα λόγια που ανταλλάζουν οι παίκτες μεταξύ τους (βλέπε δηλώσεις Μαρσιάλ για Πογκμπά), αλλά και σε αυτές του προπονητή. Ναι, βαθμολογικά οι δύο πρώτες νίκες στο πρωτάθλημα μπορούν να σημαίνουν πολλά, μπορεί και τίποτα. Σε μια ομάδα όμως που κατανοεί το σημαντικότερο περσινό της πρόβλημα, το ξεκίνημα δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση. Βλέπει ότι μπορεί να κάνει πραγματική ζημιά στην αντίπαλη άμυνα, ότι έχει επιλογές που βοηθούν σε όλη τη λειτουργία του παιχνιδιού. «Ως κάτοικος της πόλης και οπαδός της ομάδας μπορώ να πω ότι αυτή είναι περισσότερο Γιουνάιτεντ», τόνισε ο Γκάρι Νέβιλ.

Παράλληλα με τον τρόπο που αξίζει να σημειωθεί και ένα ακόμα επίτευγμα. Μέσα στο 2017 οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν κρατήσει απαραβίαστη την εστία τους 13 φορές, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στην Premier League…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This