Επιλογή Σελίδας

Για όποιον έχει δει το εξαιρετικό αφηγηματικό road trip, «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας», η ιστορία θα του φανεί γνωστή. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν το εν λόγω μικρό κομμάτι της σύντομης ζωής του Ερνέστο Γκεβάρα, το οποίο υπήρξε από αγάπη και από ανάγκη, αφιερωμένο στο παιχνίδι με την μπάλα. Η αλήθεια είναι ότι πιο αγαπημένο του ήταν το ράγκμπι, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει κανονικά, καθότι ασθματικός. Και έτσι η μοναδική καταγεγραμμένη σοβαρή αθλητική δραστηριότητα του Τσε υπήρξε μία κατά λάθος περιπέτεια στα… χωράφια των μικρών κατηγοριών της Κολομβίας.

Ολ’ αυτά συνέβησαν πριν εκείνος εξελιχτεί στον ίσως διασημότερο επαναστάτη όλων των εποχών. Ηταν το 1952, όταν με τον κολλητό του, Αλμπέρτο Γκρανάδο είχαν στα χέρια τους μία μοτοσικλέτα Norton και καθόλου χρήματα. Ακόμα κι έτσι όμως οι δύο φίλοι δεν είχαν κανένα ενδοιασμό για να ξεκινήσουν το επικό ταξίδι τους και να διατρέξουν όλη τη Λατινική Αμερική. Πριν όμως ξεκινήσει η περιπλάνηση, ο 24χρονος τότε Τσε είχε ήδη υπάρξει δηλωμένος θερμός οπαδός της Ροζάριο Σεντράλ, ενώ έπαιζε ως έφηβος μπαλίτσα με την ομάδα της γειτονιάς του.

Καθώς βρίσκονταν στην Κολομβία, έφτασαν στο χωριό Λετίσια. Ηθελαν να φτάσουν στην Μπογκοτά, αλλά εκεί τους είχαν τελειώσει εντελώς τα ελάχιστα πέσος που είχαν. Κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να εργαστούν κάπου, κάπως. Για να σκεφτούν, πήγαν στο μικρό γήπεδο να δουν μπαλίστα και να πάρουν χαλαρά τις αποφάσεις τους. Εκεί είδαν ότι η ομάδα έπαιζε τόσο χάλια, που οι δυο τους θα μπορούσαν άνετα να βρεθούν στην ενδεκάδα της.  

Ηταν η εποχή που ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο μάγευε στην Κολομβία με την Μιγιονάριος και οι Αργεντινοί είχαν μεγάλη πέραση. Τους δοκίμασαν σε μία προπόνηση και τους έριξαν στην ομάδα με ένα μικρό ποσό. Ο σύλλογος λεγόταν Ιντεπεντιέντε και ο Γκρανάδο τους ξετρέλανε ως επιθετικός. Ο Τσε βρέθηκε να φοράει τα γάντια, μιας και είχε πρόβλημα με τα πνευμόνια του και δεν μπορούσε να παίξει μέσα.

Ξαφνικά η ομάδα πήρε τα πάνω της και οι δύο Αργεντινοί έγραψαν ιστορία με τη μικρή αυτή ομάδα. Στο ελάχιστο που έμειναν εκεί, τη βοήθησαν να φτάσει στον τελικό του τοπικού πρωταθλήματος. Το τρόπαιο το έχασαν στα πέναλτι, αλλά ο Ερνέστο Γκεβάρα ήταν υπερήφανος, γράφοντας στη μητέρα του: «Απέκρουσα ένα πέναλτι που θα μείνει στην ιστορία της Λετίσια στην Κολομβία».

Τα χρήματα που έλαβαν, τους επέτρεψαν να φτάσουν στην Μπογκοντά και εκεί είχαν ακόμα μία όμορφη ποδοσφαιρική στιγμή. Ενας Αργεντινός φίλος που τους περίμενε, τους γνώρισε στον Ντι Στέφανο. Εκείνος τους έδωσε δύο προσκλήσεις για να τον δουν. Ο Τσε κάθισε στην εξέδρα, απόλαυσε τη μαγεία της Ξανθιάς Σαΐτας και ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, για τη δική του περιπέτεια που θα έμενε στην ιστορία για τους καλούς και τους κακούς λόγους…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This