Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Κώστας Χολίδης

Το 2017 σε αγωνιστικό επίπεδο ολοκληρώθηκε για την Κατερίνα Στεφανίδη και αν μη τι άλλο ήταν μία ακόμα εντυπωσιακή χρονιά. Ίσως ακόμα καλύτερη και από το 2016. Πέρσι, όπως έχει πει και η ίδια, αρκετοί δεν την… περίμεναν. Τουλάχιστον, όχι για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Φέτος, όλες ήθελαν να την νικήσουν και ταυτόχρονα όλοι οι Έλληνες να τη βλέπουν στην πρώτη θέση του βάθρου.

Το πρώτο έγινε μία μόλις φορά! Μόνο μία ήττα! Κι αυτό λόγω της ταλαιπωρίας από το ταξίδι της, αφού είχε χάσει την πτήση για να αγωνιστεί στο All Star που διοργάνωσε ο Λαβιλενί στο Κλερμόν Φεράν. Το δεύτερο έγινε στους υπόλοιπους 15 αγώνες της σεζόν. Με απλά λόγια η Κατερίνα Στεφανίδη, τις προσπάθειες της οποίας στηρίζει ο Stoiximan.gr, ολοκλήρωσε το 2017 σε κλειστό και ανοικτό στίβο έχοντας μία ήττα σε δεκαέξι αγώνες και ταυτόχρονα δεκατέσσερις σερί νίκες.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ήταν πρώτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έκανε το back to back στις κατακτήσεις του Diamond League και ανέβασε το Πανελλήνιο ρεκόρ στον ανοικτό στίβο στο 4.91μ. (βελτίωσε κατά έξι εκατοστά τη δική της επίδοση από πέρσι που ήταν 4.85μ.). Δεν τα λες και μικρά κατορθώματα αυτά. Εμείς την υποδεχτήκαμε στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες όπου ολοκλήρωσε την αγωνιστική της χρονιά με τη νίκη στον τελικό του Diamond League.

“Είμαι χαρούμενη που αυτή η χρονιά ολοκληρώθηκε με αυτό τον τρόπο. Ο αγώνας στις Βρυξέλλες ήταν περίεργος, όπως και αρκετοί φέτος. Στην προθέρμανση δεν ένιωθα καλά τους μύες μου και γενικότερα είχα κάποια θέματα με το βρεγμένο κοντάρι λόγω της βροχής. Όταν όμως ο πήχης πήγε στο 4.65μ. και πάνω, ένιωσα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ακόμα και όταν έκανα ένα ανόητο λάθος στο 4.75μ. έμεινα ψύχραιμη. Ήξερα ότι το είχα το 4.85” μας είπε αναφερόμενη στη νίκη της. Πού οφείλεται αυτή η σιγουριά της; Θα καταλάβετε…

“ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ”

Η Στεφανίδη από τη φετινή της χρονιά δεν κρατάει τόσο το Diamond League που κατέκτησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αλλά τα χρυσά μετάλλια στα δύο μεγάλα πρωταθλήματα που συμμετείχε. Το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου μπορεί να ήταν φαινομενικά πιο εύκολο, αλλά όπως μας εξήγησε η κορυφαία αθλήτρια στον κόσμο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

“Το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με το Πανελλήνιο ρεκόρ ήταν θα έλεγα το κερασάκι στην τούρτα. Ειδικά, το γεγονός ότι ήρθε μία τέτοια επίδοση κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Είχε αρκετό κρύο και περίμενα αρκετή ώρα μέχρι να αγωνιστώ και αυτό ήταν δύσκολο. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες βγήκε η καλύτερη επίδοση της χρονιάς και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, αφού δείχνει ότι ξέρουμε τι κάνουμε.

Βέβαια, για εμένα ήταν σημαντικό και το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου. Γενικότερα, ο κλειστός δεν μου πήγε τόσο καλά φέτος. Πήγαμε ξέροντας ότι η Ρίζιχ θα πηδούσε καλά και το έκανε ακόμα καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Με πίεσα πάρα πολύ και μπορώ να πω ότι ήταν ένας από τους αγώνες που διασκέδασα περισσότερο φέτος. Σκέψου ότι από το 4.65μ. έπρεπε να αφήσω όλα τα ύψη μέχρι το 4.80μ. για να πάω για το χρυσό, αφού είχα μία άκυρη στα 4.55μ., ενώ  εκείνη είχε περάσει όλα τα ύψη με την πρώτη μέχρι τα 4.75μ. Ήταν γενικότερα ένας δύσκολος αγώνας και σίγουρα η χαρά είναι μεγαλύτερη όταν επικρατείς σε δύσκολους αγώνες από ότι όταν επικρατείς εύκολα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας την πάσα απ’ αυτό που μας είπε περί πίεσης δεν θα μπορούσαμε να μην την ρωτήσουμε για το πώς ανταποκρίνεται τόσο καλά σ’ αυτές τις συνθήκες ανά αγώνα. “Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχει αποδειχτεί ότι τα καταφέρνω καλά κάτω από πίεση. Στο παγκόσμιο η πίεση ήταν κυρίως πριν πάω, αφού όλοι περίμεναν το χρυσό από μένα. Όπως είπα και όταν γύρισα από το Λονδίνο, στο Ρίο δεν με περίμεναν να πάρω το χρυσό. Δεν υπήρχαν αυτές οι προσδοκίες. Τώρα υπήρχε μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το κομμάτι, αλλά τέλος καλό όλα καλά” δήλωσε η πτυχιούχος νευροψυχολογίας του Stanford.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΜΕΤΡΑ

Ίσως το μοναδικό που της έλειψε φέτος ήταν μία επίδοση πάνω από τα πέντε μέτρα. Την κυνήγησε, αλλά δεν κατάφερε να την κάνει γιατί έχει… πρόγραμμα το οποίο δεν θέλει να το αλλάξει για χάρη μίας επίδοσης πηγαίνοντας έτσι ένα βήμα τη φορά. Πέρσι φρόντισε να σταθεροποιηθεί στα άλματα της πάνω από τα 4,70μ. και φέτος ανέβασε τη βάση περίπου δέκα εκατοστά πιο πάνω. Οι επιδόσεις στα άλματα πάνω από τα 4.80μ. είναι πλέον πραγματικά εντυπωσιακές. Αυτό θα το αναλύσουμε πιο κάτω.

Τι λέει η ίδια όμως για αυτό; “Αυτό πιστεύω και αυτό θέλω να συμβεί. Πρώτα απ’ όλα αυτή η σταδιακή άνοδος είναι κάτι το φυσιολογικό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πιο δραστική αλλαγή η οποία θα μπορούσε να φέρει από φέτος μία επίδοση πάνω από τα πέντε μέτρα. Δεν θα ήμουν όμως το ίδιο σταθερή στις επιδόσεις μου. Σε μία χρονιά με παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι η σταθερότητα. Σε επίπεδο επιδόσεων ούτε την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσω να κάνω μία μεγάλη αλλαγή. Στόχος μου είναι να σταθεροποιηθώ σε επιδόσεις που είναι λίγο πιο πάνω από αυτές που έχω σήμερα. Θα το πάμε βήμα βήμα” .

Φέτος, όπως παραδέχεται θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5μ., όμως αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό της όπως μας εξήγησε: “Κοίταξε, τα πέντε μέτρα δεν ήταν αυτοσκοπός για φέτος. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι. Το 5.07μ. προφανώς και θα σήμαινε κάτι παραπάνω. Κυνηγήσαμε και το 5.01μ. και το 5.02μ. τα οποία ήταν ρεκόρ αγώνων σε Diamond League και παγκόσμιο πρωτάθλημα αντίστοιχα.

Όταν ήρθαμε στην Αθήνα λέγαμε για πλάκα με τον Μιτς αν θα βάζω τον πήχη στα 4.90μ. ή στα 5μ. Ήμουν σε τόσο καλή κατάσταση! Στη συνέχεια είχα μία νέα μικρή προετοιμασία για το Παγκόσμιο το οποίο έφερε μία μικρή πτώση στην απόδοση μου. Θα μπορούσε να είχε πάει και καλύτερα η χρονιά. Φέτος είχαμε αρκετά κακές καιρικές συνθήκες στα μίτινγκ.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό. Στους περισσότερους αγώνες είχαμε “κακό” αέρα και τώρα στις Βρυξέλλες που είχαμε καλό αέρα έβρεχε στα δοκιμαστικά ασταμάτητα. Θα μπορούσα να είμαι λίγο πιο τυχερή με αυτό, αλλά γενικότερα δεν έχω κάποιο παράπονο με το κομμάτι της τύχης”.

“ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΕΡΙ”

Φυσικά, στην ολιγόλεπτη συνάντηση μας δεν θα μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε για τους επόμενους στόχους της και για το σπουδαίο σερί του αήττητου σε 14 διαδοχικούς αγώνες, με το ρεκόρ της Ισιμπάγεβα να είναι 19 (ήταν αήττητη από τις 25/7/2004 – 17/9/2005).

Εκείνη πάντως άρχισε να μπαίνει αργά σε διαδικασία διατήρησης του σερί της. “Η αλήθεια είναι ότι προς το τέλος άρχισε να με αγχώνει όλο αυτό με το σερί. Στην αρχή, όταν ήταν 5-6 αγώνες, ήταν κάτι το φυσιολογικό. Συμβαίνει να κερδίσεις 5-6 αγώνες και μετά να χάσεις. Όταν ξεπέρασα τις δέκα νίκες άρχισα να έχω ένα άγχος γιατί είχα ένα καλό σερί και θα ήταν κρίμα να το χάσω. Με το ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι σημαντικό να το ξεχάσουμε το σερί γιατί πολλές φορές πρέπει να κάνουμε επιλογές οι οποίες φυσικά δεν βασίζονται στο σερί.

Τι εννοώ; Μπορεί να κατέβω σε έναν αγώνα κάπως λιγότερο προετοιμασμένη, αλλά αυτή να είναι η καλύτερη επιλογή για την προετοιμασία μου και για την εξέλιξη της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κατέβω σε έναν αγώνα και να χάσω, όμως αυτό μπορεί να με προετοιμάσει καλύτερα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Προφανώς θα ήθελα να συνεχιστεί αυτό το σερί, αλλά για μένα το σημαντικό είναι να κάνουμε σωστές επιλογές όχι για το σερί, αλλά για το επόμενο πρωτάθλημα” μας επισήμανε βάζοντας ως ξεκάθαρη προτεραιότητα τις νίκες και όχι το σερί της.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ

Κι όταν αναφερόμαστε σε νίκες, οι στόχοι της για τη νέα σεζόν είναι δύο. Ο πρώτος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα διεξαχθεί στο Μπέρμιγχαμ και αν καταφέρει να πάρει και εκεί το χρυσό τότε θα καταστεί κάτοχος ταυτόχρονα όλων των τίτλων, κάτι που έχει κάνει μόνο η Ισιμπάγεβα! Ο δεύτερος στόχος της είναι η διατήρηση των σκήπτρων της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου κάτι που δεν έχει κάνει ούτε η σπουδαία Ρωσίδα!

Σίγουρα, ο πρώτος στόχος μου για την επόμενη χρονιά είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και μετά το ευρωπαϊκό το οποίο δεν θεωρώ ότι θα είναι εύκολο. Θα αγωνιστούμε στη Γερμανία κόντρα σε καλές Γερμανίδες αθλήτριες, ενώ είμαι σίγουρη ότι η Σιντόροβα η οποία ήταν πρώτη το 2014 όταν εγώ ήμουν δεύτερη θα επιστρέψει του χρόνου σίγουρα καλύτερη από φέτος. Θεωρώ δεδομένο ότι ο τελικός του χρόνου στο ευρωπαϊκό θα είναι επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος” τόνισε χαρακτηριστικά η 27χρονη πρωταθλήτρια.

ΑΝΟΔΟΣ ΣΑΝ ΚΑΛΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΡΟΛΟΙ

Αυτά μας είπε η Κατερίνα Στεφανίδη στο αεροδρόμιο και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε με τη βοήθεια πινάκων και γραφημάτων όλα όσα τόνισε παραπάνω και κυρίως την εντυπωσιακά σταθερή χρονιά της στον ανοικτό στίβο. Η άνοδος της κορυφαίας αθλήτριας του επί κοντώ στον κόσμο έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από το 2010 και μετά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις κάθε χρόνο ανεβαίνει με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.

Σε αυτή την επταετία η Στεφανίδη έχει βελτιώσει την επίδοσή της στον ανοικτό στίβο κατά 61 εκτατοστά και αυτή στον κλειστό στίβο κατά 60 εκατοστά. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως είχαμε μία “έκρηξη” στις επιδόσεις της. Το ατομικό της ρεκόρ το καλοκαίρι του 2014 στον ανοικτό στίβο ήταν 4.71μ. και πλέον είναι 4.91μ., ενώ στον κλειστό την ίδια χρονιά ήταν 4.77μ. με τον πήχη να έχει ανέβει στα 4.90μ.

Δείτε αναλυτικά στα δύο γραφήματα που ακολουθούν τις κορυφαίες επιδόσεις της από το 2010 μέχρι και σήμερα στον κλειστό και ανοικτό στίβο.

Πάμε όμως να επικεντρωθούμε στο σήμερα και καλύτερα στην τρομερή σεζόν που έκανε φέτος. Η Κατερίνα Στεφανίδη ολοκλήρωσε τη χρονιά της συμμετέχοντας σε 16 αγώνες από τους οποίους έφυγε με τη νίκη στους 15. Η μόνη που κατάφερε να την νικήσει ήταν η Σάντι Μόρι στο Κλερμόν Φεράν όπου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε τη χειρότερη της εμφάνιση μένοντας μόλις στο 4.61μ.

Συνολικά, στους 16 αγώνες της μόλις τρεις φορές ολοκλήρωσε αγώνα της με επίδοση κάτω από το 4.70μ., ενώ εννιά φορές ήταν πάνω από το 4.80μ.! Κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω. Πέρα από τα όσα αναφέραμε νωρίτερα η Κατερίνα Στεφανίδη τελείωσε τη σεζόν έχοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο τόσο στον κλειστό στίβο με 4.87μ. (μαζί με την Σάντι Μόρις), όσο και στον ανοικτό στίβο (4.91μ.).

Αναλυτικά όλοι οι αγώνες της φέτος

  ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ      
29/01/2017 Μίτινγκ Βοστώνη 4.63μ.
05/02/2017 Μίτνγκ Κλερμόν Φεράν 4.61μ.
11/02/2017 Μίτινγκ Νέα Υόρκη 4.82μ.
18/02/2017 Μίτινγκ Μπέρμιγχαμ 4.63μ.
04/03/2017 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Βελιγράδι 4.85μ.
23/08/2017 Diamond League Ζυρίχη 4.87μ.
  ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΤΙΒΟΣ      
05/05/2017 Diamond League Ντόχα 4.80μ.
31/05/2017 Women Gala Φιλοθέη 4.70μ.
08/06/2017 Diamond League Ρώμη 4.85μ.
18/06/2017 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάτρα 4.81μ.
24/06/2017 Super League Λιλ 4.70μ.
09/07/2017 Diamond League Λονδίνο 4.81μ.
16/07/2017 Μίτινγκ Πάντοβα 4.72μ.
06/08/2017 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λονδίνο 4.91μ.
20/08/2017 Diamond League Μπέρμιγχαμ 4.75μ.
01/09/2017 Diamond League Βρυξέλλες 4.85μ.

Αν ακόμα δεν έχετε εντυπωσιαστεί από τα παραπάνω, έχει και συνέχεια. Ο κλειστός στίβος δεν της πήγε τόσο καλά όπως παραδέχεται και η ίδια, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι εκεί έκανε τους τρεις χειρότερους αγώνες της φέτος έχοντας σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Γι’ αυτό και ο μέσος όρος της ήταν 4.73μ.

Αντίθετα, στον ανοικτό στίβο έδειξε απίστευτη σταθερότητα και ο μέσος όρος αλμάτων της φλέρταρε με το 4,80! Για την ακρίβεια σε έντεκα αγώνες στον ανοικτό στίβο η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κατά μέσο όσο 4.79μ. Συνολικά η παγκόσμια πρωταθλήτρια φέτος έκανε 111 άλματα από τα οποία τα 47 ήταν έγκυρα και τα 64 ήταν άκυρα.

Αναλυτικά όλα τα άλματα της σε όλους τους αγώνες

Σίγουρα κάποιους θα παραξενεύουν τα ακριβώς προηγούμενα νούμερα σε σχέση με τον αριθμό των νικών της. Για να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε καλύτερα όμως τους παραπάνω αριθμούς αξίζει να τονίσουμε ότι τα περισσότερα από τα χαμένα της άλματα είναι σε προσπάθειες που έχουν γίνει όταν τα μετάλλια έχουν κριθεί. Οταν η Στεφανίδη δοκίμαζε σε μεγαλύτερα ύψη για να κάνει ρεκόρ.

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε αυτές της προσπάθειες το αποτέλεσμα αλλάζει και μάλιστα εντυπωσιακά. Σε σύνολο 69 αλμάτων η 27χρονη πρωταθλήτρια έχει 47 έγκυρες προσπάθειες και μόνο 22 άκυρες. Κάτι που σημαίνει ότι το 68,12% των προσπαθειών της είναι επιτυχημένες!

Όλες οι προσπάθειες της μέχρι την ώρα που κρίνονταν τα μετάλλια

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και τα επί μέρους ύψη. Για να μπορέσουμε να σας διευκολύνουμε χωρίσαμε τα ύψη σε πέντε κατηγορίες από το 4.50μ. και πάνω. Όπως θα δείτε στο γράφημα που ακολουθεί τα έχουμε αναλύσει σύμφωνα με τα στοιχεία που σας αναφέραμε ακριβώς από πάνω.

Η διαφορά όπως είναι εντυπωσιακή με τη μοναδική κατηγορία στην οποία έχει αρνητικό συντελεστή κατά τη διάρκεια αγώνα να είναι τα άλματα πάνω από τα 4.90μ. Ενδεικτικά της σταθεροποίησης της στα μεγάλα άλματα είναι οι “πτήσεις” της πάνω από 4.80μ. Συνολικά φέτος πέρασε το συγκεκριμένο ύψος σε εννιά αγώνες. Για να τα καταφέρει έκανε 16 άλματα από τα οποία τα 11 ήταν επιτυχημένα!

Αυτό δικαιολογεί και σε μεγάλο βαθμό όσα ανέφερε η Στεφανίδη για τον τελικό στις Βρυξέλλες. “Όταν όμως ο πήχης πήγε στο 4.65μ. και πάνω ένιωσα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση” μας ανέφερε και τα στατιστικά επιβεβαιώνουν τον λόγο για τον οποίο αισθάνεται πλέον έτσι.

Αναλυτικά τα άλματα της

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν της σταθεροποίηση της Κατερίνας Στεφανίδη στα μεγάλα άλματα, κάτι που αποτελεί το μεγάλο της όπλο απέναντι στις βασικές της αντιπάλους. Στους μεγάλους αγώνες η σπουδαία Ελληνίδα πρωταθλητρία με την ευκολία που περνούσε, ειδικά φέτος τον πήχη πάνω από το 4.80μ., ουσιαστικά “έκοβε” τα πόδια των αντιπάλων της.

Το σημαντικότερο για εκείνη είναι ότι εξακολουθεί να βρίσκει κίνητρο ώστε να παραμείνει στην κορυφή. Κάθε φορά είναι και κάτι διαφορετικό με τον Μιτς Κρίερ να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η κυριαρχία της Στεφανίδη είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και το μόνο σίγουρα είναι πως ανεξάρτητα από τη συνέχεια της καριέρας της η 27χρονη πρωταθλήτρια ανήκει ήδη στις κορυφαίες αθλήτριες όχι μόνο της χώρα μας, αλλά του κόσμου. 

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This