Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Οι μεταγραφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των φιλάθλων. Αυτές είναι που κάνουν καλύτερο (ή και χειρότερο) ένα ρόστερ και… εξιτάρουν τους φιλάθλους. Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ έχει καταφέρει να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων με τις μεταγραφικές κινήσεις της.

Κάποιες έχουν προκαλέσει αίσθηση (Μενσά Μπονσού, Χέρστον, Ίνγκλις, Μαυροκεφαλίδης, Ούκιτς, Χάρις), κάποιες άλλες πέρασαν στα… ψιλά. Είναι και κάποιες άλλες, όμως, όπου η απόσβεση δεν έγινε ποτέ. Και η μεταγραφή του Κλιάντονι Έρλι που αποχώρησε από την ΑΕΚ πριν καν προπονηθεί με την ομάδα(!) ανήκει στην τελευταία κατηγορία.

Με τον 26χρονο φόργουορντ να είναι παίκτης της ΑΕΚ για 8(!!) ολόκληρες μέρες, το SDNA συνέλεξε περιπτώσεις παικτών πυο πέρασαν και δεν ακούμπησαν, επί εποχής του Μάκη Αγγελόπουλου στην προεδρία της ΚΑΕ και σας τις παρουσιάζει μία προς μία.

Από τον… τρελό Ντάνιελ Όρτον, ως τον Γιανίκ Φράνκε, που αποκτήθηκε ως μια σημαντική επένδυση, αλλά αποχώρησε από την ομάδα δίχως να το πάρει… είδηση κανείς!

Ντάνιελ Όρτον

Είναι μια περίπτωση που συζητιέται έντονα ακόμα και σήμερα. Στις 16 Αυγούστου του 2015, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, η ΑΕΚ θωράκιζε την front line της με την απόκτηση του Ντάνιελ Όρτον. Ή τουλάχιστον, έτσι πίστευαν άπαντες.

Ο εκρηκτικός σέντερ πρόλαβε να ακολουθήσει την προετοιμασία της ομάδας και να παίξει σε φιλικά, ωστόσο τα πάντα πήραν τον δρόμο τους στις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Τότε δημιούρεγησε τεράστιο πρόβλημα με τη συμπεριφορά του στα ημίχρονο του αγώνα με τους Σκαϊλάινερς για το τουρνουά «Π.Οικονομάκης». Τότε σε έξαλλη κατάσταση πέταγε ό,τι έβρισκε μπροστά του και αποτέλεσμα αυτού ήταν να τραυματιστεί ο τότε συνεργάτης του Ντράγκαν Σάκοτα, Άγγελος Κορωνιός.

Λίγες μέρες αργότερα –και έχοντας καταγράψει μια σειρά από πειθαρχικά παραπτώματα- ο Όρτον κλήθηκε σε απολογία και λύθηκε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ.

Όου Ντι Ανοσίκε

Αποκτήθηκε με πολύ καλές συστάσεις (δεινός ριμπάουντερ και παίκτης που μπορεί να σκοράρει κοντά στο καλάθι). Παρ’ όλα αυτά από τη μία δεν αξιοποιήθηκε, καθώς ήταν κλασσικός pick ‘n roll παίκτης, από την άλλη δεν κατάφερε να… κολλήσει με την υπόλοιπη ομάδα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η πορεία του να είναι πολύ σύντομη. Αλλά και αρκετά… επεισοδιακή.

Αυτό γιατί ΑΕΚ και Ανοσίκε οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, σε μια υπόθεση που κράτησε αρκετά, με την Ένωση να σπαταλά αρκετά λεφτά για έναν παίκτη που δεν προσέφερε τα αναμενόμενα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Φίλιπ Σκραμπ

Παίκτης με πολύ καλές συστάσεις. Μέλος της εθνικής Καναδά, αλλά και πολύ εξελίξιμος. Ήταν από τις πρώτες μεταγραφές του καλοκαιριού του 2015, καθώς ο Καρλ Ίνγκλις, που τη σεζόν 2014-15 φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα, είχε μόνο καλά λόγια να πει για την αγωνιστική εικόνα του. Παρ’ όλα αυτά, ο Σκραμπ δεν κατάφερε να μπει ποτέ στο… κλίμα.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα τον έριξε στα… βαθιά στον προημιτελικό κόντρα στον Άρη, ο Καναδός δεν ανταποκρίθηκε και από τα τέλη Νοέμβρη μπήκε στον… πάγο. Αγωνίστηκε μόλις σε 5 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ στο δεύτερο μισό της σεζόν βρέθηκε στους Φράνκπορτ Σκαϊλάινερς, οι οποίοι πήραν και το συμβόλαιό του. Έκτοτε, συνεχίζει κανονικά στην γερμανική ομάδα, έχοντας περάσει και έναν σοβαρό τραυματισμό στο πόδι.

Νικ Παύλος

Μία ακόμα πολύ σημαντική επένδυση εκείνου του καλοκαιριού ήταν και ο Νικ Παύλος. Ο ομογενής φόργουορντ, με ρίζες από την Αρκαδία, είχε πολύ καλές συστάσεις και το περιφερειακό του σουτ θεωρείτο αξιόπιστο. Παρ’ όλα αυτά επίσημες συμμετοχές με την ΑΕΚ δεν μέτρησε.

Ο Παύλος παραχωρήθηκε δανεικός σε Δούκα και Παγκράτι και το καλοκαίρι του 2017 έμεινε ελεύθερος από την Ένωση, με τη μεταγραφή αυτή που αν και αρχικά είχε πολλές προοπτικές, να ξεχνιέται γρήγορα.

Μάλκολμ Άρμστεντ

Τον χειμώνα του 2015 ο Ντράγκαν Σάκοτα ήθελε να αλλάξει το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας. Ο «Σάλε» δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από τον Κρις Ουόρεν και έψαχνε στην αγορά για αντικαταστάτη. Ένας εξ αυτών ήταν ο Μάλκολμ Άρμστεντ. Ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 2015 και πρόλαβε να παίξει 3 παιχνίδια πρωταθλήματος (με Ολυμπιακό εκτός, Ρέθυμνο εντός και Κολοσσό Ρόδου εκτός).

Κατά τα Χριστούγεννα αποχώρησε από την ΑΕΚ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκία και άπαντες έμειναν με δύο απορίες. Η πρώτη ήταν το γιατί που αποκτήθηκε και η δεύτερη τι θα μπορούσε να προσφέρει αν παρέμενε στην ΑΕΚ. Αξίζει να αναφέρουμε πως για να προχωρήσει η μεταγραφή του Κρίστμας έπρεπε να λυθεί το συμβόλαιο του Όου Ντι Ανοσίκε, κάτι το οποίο και συνέβη!

Ντιόντε Κρίστμας

Στις αρχές Ιανουαρίου και με τον Άρμστεντ να αποτελεί παρελθόν, ο Γιούρι Ζντοβτς αναζητούσε έναν γκαρντ για την ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής της ομάδας. Ο… εκλεκτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Ντιόντε Κρίστμας. Ενός παίκτη με εξαιρετικό background, αλλά και πολύ καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Στις αρχές Ιανουαρίου υπέγραψε συμβόλαιο με την ΑΕΚ, το οποίο σε πρώτη φάση ήταν για ένα μήνα. Και τόσο κράτησε η θητεία του στην ΑΕΚ. Ο Αμερικανός ήταν… σκιά του καλού εαυτού του, δίχως να βοηθήσει την ΑΕΚ στα 4 παιχνίδια πρωταθλήματος που αγωνίστηκε. Μετά το παιχνίδι με τον Κόροιβο στο ΟΑΚΑ, στις αρχές Φεβρουαρίου, αποχώρησε από την ΑΕΚ.

Τζος Όουενς

Το καλοκαίρι του 2016 η ΑΕΚ, με τον Γιούρι Ζντοβτς στον πάγκο της, θέλησε να αλλάξει το προφίλ του ρόστερ της. Οι άνθρωποι της ομάδας ήθελαν νέναν σέντερ με αθλητικά προσόντα, που να μπορεί να παίζει πάνω από τη στεφάνη. Και αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Τζος Όουενς. Ο Αμερικανός σέντερ προερχόταν από καλή σεζόν με την Βενέτσια και ήταν ο… εκλεκτός του Σλοβένου προπονητή.

Μόνο που τα πράγματα δεν κύλησαν καθόλου καλά για τον ίδιο. Από τα φιλικά κιόλας υπήρχε έντονη αμφισβήτηση για τις ικανότητές του, με τον Ζντοβτς να εκφράζει σε πολλές συζητήσεις τον προβληματισμό του. Έτσι, στις 9 Οκτωβρίου του 2016 και έχοντας αγωνιστεί μόλις σε 2 επίσημα παιχνίδια με την ΑΕΚ (με Κόροιβο εντός για το Κύπελλο και εμ Απόλλωνα Πάτρας εκτός για το πρωτάθλημα), ο Αμερικανός αποχώρησε για την Καρσίγιακα, με τον Ράνταλ Φάλκερ να καλύπτει τη θέση του, δίχως, όμως, μεγάλη επιτυχία!

Γιανίκ Φράνκε

Η «στροφή« που είχε κάνει η ΑΕΚ σε εξελίξιμους παίκτες έφερε στις τάξεις της τον Γιανίκ Φράνκε. Ο Ολλανδός γκαρντ είχε καταφέρει να «φτιάξει» το όνομά του, καθώς ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του και είχε αρκετέςς παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Η ΑΕΚ μάλιστα, τον έκανε δικό της, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παραγωγική διαδικαία της.

Μάλιστα ο Φράνκε δοκιμάστηκε από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, περνώντας με επιτυχία όλα τα τεστ. Και αυτό του χάρισε ένα συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Μόνο που δεν το χάρηκε για πολύ. Κι αυτό γιατί 1,5 μήνα αργότερα έμεινε ελεύθερος από την Ένωση, η οποία δεν κατάφερε να τον παραχωρήσει σε ομάδα ως δανεικό και έλυσε τη συνεργασία της μαζί του. Όσο για το διάστημα που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα; Ο Ολλανδός ήταν παίκτης της ΑΕΚ για 40 μέρες!

Κλιάντονι Έρλι

Είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση. Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η μεταγραφή του από την ΑΕΚ και όλοι πίστευαν πως κάθε κουβέντα για μεταγραφές θα τελείωνε εκεί. Φευ! Το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα και μία μέρα αργότερα για την ακρίβεια, η Ένωση ανακοίνωνε τη λύση της συνεργασάις της μαζί του, σε μια ανακοίνωση 16 λέξεων!

Στο –μικρό- διάστημα που ήταν παίκτης της ΑΕΚ φρόντσε να υποπέσει σε πολλά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και να βγάλει στην επιφάνεια διαλόγους με ανθρώπους της ομάδας, στους οποίους παραπονιόταν για την τροφή του. Όσο για παιχνίδια με τα κιτρινόμαυρα, ούτε λόγος…

Πηγή: Sport DNA

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This