Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Θυμάμαι τον εαυτό μου να δακρύζει στο αντίο του Πέτερ Σμάιχελ (το ίνδαλμα των νεανικών μου χρόνων) και έλεγα μέσα μου «πότε θα ζήσουμε αντίστοιχες βραδιές και στην Ελλάδα»

Πριν από λίγους μήνες ρίγησα στο επικό αντίο του Φραντσέσκο Τότι και δεν σταμάτησα να διαβάζω σχόλια… ζήλειας στα social media από δεκάδες Έλληνες φιλάθλους! «Γιατί αυτοί και όχι εμείς»…

Στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που αποχαιρέτησαν τα γήπεδα όπως τους άξιζε. Τολμώ να πω ότι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κορυφαίο αντίο όλων, αυτό των φίλων του Παναθηναϊκού στον Δημήτρη Διαμαντίδη!

Απόψε, λοιπόν, στο ΣΕΦ ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει την ευκαιρία να ζήσει μια δική του μαγική νύχτα. Μια βραδιά όχι συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα. Και το «αντίο» στον σοφό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να κατακτήσουν οι «ερυθρόλευκοι» την κορυφή του δικού τους ευρωπαϊκού Έβερεστ πρέπει να είναι αντάξιο της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς. 

Διαβάζω ότι δεν εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση τα εισιτήρια της εκδήλωσης και θεωρώ ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην τάση του μέσου Έλληνα να κάνει τα πάντα… τελευταία στιγμή. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ένα ΣΕΦ το οποίο θα έχει απόψε λιγότερους από 10.000 θεατές…

Διαβάζω – αναμενόμενα σχόλια – για την παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Δημήτρη Ιτούδη στο Φάληρο. Δεν είμαι ουτοπιστής. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τι συμβολίζει ιδιαίτερα ο Ζοτς στα μάτια κάθε οπαδού του Ολυμπιακού. Θεωρώ, όμως, αδιανόητο να ακουστεί έστω και μισή αποδοκιμασία σε μια βραδιά που ανήκει αποκλειστικά στον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξουν οπαδοί του Ολυμπιακού που δεν θα σεβαστούν την επιθυμία του Ντούντα να έχει παρόντες στο αντίο του δύο αδελφικούς του φίλους. Κανείς δεν έχει απαίτηση να χειροκροτηθούν Ομπράντοβιτς και Ιτούδης στο ΣΕΦ, αλλά αν μη τι άλλο ο κόσμος του Ολυμπιακού οφείλει να τους σεβαστεί, ως φίλους του Ίβκοβιτς. Αν βρεθούν στις εξέδρες, για δύο ώρες, απλά ας περάσουν αδιάφοροι…

Πάντα πίστευα ότι όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν φίλαθλο και έναν οπαδό! Και από το πόσο μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε τις δύο αυτές ιδιότητες, διαμορφώνουμε και το τελικό φίλαθλο ή οπαδικό προφίλ μας.

Απόψε στο ΣΕΦ πρέπει να θριαμβεύσουν οι… φίλαθλοι και οι υγιείς οπαδοί. Αυτοί που λατρεύουν την ομάδα τους, αλλά αντιλαμβάνονται τι θα πει σεβασμός στον αθλητισμό. Αυτοί που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο όχι μόνο για να καθυβρίζουν τον… μισητό εχθρό, αλλά που αγαπούν πραγματικά την ομάδα τους, θέλουν να βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό της και αν μη τι άλλο βλέπουν τον αθλητισμό και ως μια μορφή ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Γιατί η αποψινή είναι μια βραδιά σεβασμού. Σεβασμού στον Ντούντα, σεβασμού στους Αγγελόπουλους, σεβασμού στην ίδια την ιστορία του Ολυμπιακού. Και ως τέτοια πρέπει να γιορταστεί! Και να τιμηθεί με ένα κατάμεστο ΣΕΦ!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This