Επιλογή Σελίδας

Το FourFourTwo γράφει για τα 100 καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της Premier League.

100. Σάντερλαντ – Τσάρλτον 1-3, 01/02/2003
Η Σάντερλαντ είχε πέσει 19η στην Premier League ύστερα από εντός έδρας ήττα από την Σαουθάμπτον και η επίσκεψη της Τσάρλτον ήταν μια ευκαιρία να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ομως δεν την άρπαξε. Αντίθετα, οι Μαύρες Γάτες έβγαλαν τα μάτια τους με αυτογκόλ, όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές! Ο Κέβιν Φίλιπς είχε μειώσει για την Σάντερλαντ προσωρινά όμως το χατ-τρικ με αυτογκόλ δεν άφησε κανένα περιθώριο.

99. Γουέστ Μπρομ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-5, 19/05/2013
Ηταν το τέλος μιας εποχής για την Γιουνάιτεντ και οπ Αλεξ Φέργκιουσον έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν κατακτήσει ήδη τον 20 τίτλο τους αλλά ήθελαν ο μυθικός προπονητής τους να αποχωρήσει με νίκη στο ματς Νο1.500 στην καριέρα του. Αν και δεν τα κατάφερε ήταν ένας εντυπωσιακός τρόπος για το φινάλε του Φέργκι. Υστερα από 9 λεπτά στο Old Trafford η Γιουνάιτεντ ήταν στο 0-2 με Καγκάβα και αυτογκόλ του Ολσον και παρότι μείωσε με τον Μόρισον, η Γουέστ Μπρομ έμοιαζε να είναι δύσκολα. Αυτό συνέβαινε μέχρι να μπει ο δανεικός από την Τσέλσι, Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος έβαλε ένα για το 2-3, όμως με Φαν Πέρσι και Τσιτσαρίτο η Γιουνάιτεντ πήγε τον αγώνα στο 2-5. Σε εκείνο το σημείο ο Λουκάκου χτύπησε ξανά, ο Μουλουμπού έκανε το 4-5 και ο Βέλγος ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακο χατ-τρικ σε ένα τρελό ματς για το τελικό 5-5.

98. Μπέρνλι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0, 19/08/2009
Οι Clarets έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση καθώς στο πρώτο τους εντός έδρας παιχνίδι στην Premier League νίκησαν τους πρωταθλητές. Η Μπέρνλι είχε μόλις 37% κατοχή και 10 λιγότερα σουτ από την αντίπαλό της, όμως κατάφερε να κάνει την τεράστια έκπληξη και να πάρει τη νίκη. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης ήταν κάτι το εκπληκτικό, με τον Ρόμπι Μπλέικ να δείχνει τεχνική παγκόσμιας κλάσης στο 17′ και με βολέ να νικά τον Μπεν Φόστερ. Ο Μπράιν Γένσεν έπιασε πέναλτι του Κάρικ και έκανε μια σειρά τρομερών επεμβάσεων κρατώντας για την ομάδα του το εκπληκτικό 1-0.

97. Νόριτς – Μίντλεσμπρο 4-4, 22/01/2005
Τα Καναρίνια είχαν προβλήματα στην επιστροφή τους στην Premier League ύστερα από δέκα χρόνια και το ματς εντός με την Μίντλεσμπρο τους έδινε την ευκαιρία να περάσουν πάνω από την κόκκινη γραμμή. Η Νόριτς πήρε το προβάδισμα με τον Φράνσις αλλά η Μπόρο ισοφάρισε με τον Χάσελμπαϊνκ. Τα δύο γκολ του Κουεντρού στο δεύτερο μέρος φάνηκε ότι θα δώσουν το τρίποντο στους φιλοξενούμενους, όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ο Αστον μείωσε σε 2-3 και αφού το σκορ έγινε 2-4, ο ΜακΚένζι μείωσε τη διαφορά στο ένα γκολ για να διαμορφώσει το τελικό 4-4 στο 92′ ο Ανταμ Ντρέρι. Δυστυχώς για την Νόριτς, παρά το μεγάλο fightback, στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε τέσσερις μήνες αργότερα.

96. Γουλβς – Λέστερ 4-3, 25/10/2003
Σε ένα ματς από αυτά που οι Αγγλοι λένε six-pointers, σημειώθηκαν 7 γκολ στο ίδιο τέρμα. Η Λέστερ πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 3-0 χάρη σε δύο τέρματα του Λες Φέρντιναντ και ακόμα ένα από τον Ρικάρντο Σιμέκα, όμως η Γουλβς πήραν θάρρος από τα γκολ του Κόλιν Κάμερον στα πρώτα 15 λεπτά της επανάληψης και με κεφαλιά του Αλεξ Ρέι έφεραν το ματς στα ίσα. Το τελικό 4-3 διαμόρφωσε στο 86′ ο Ανρί Καμαρά μετά τη σέντρα του Ντένις Εργουιν σε ένα αξέχαστο ματς στο Molino.

95. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπλάκμπερν 2-3 (31/12/2011)

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν έλαβε το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του, καθώς η ουραγός Μπλάκμπερν του χάλασε το πάρτι στο Old Trafford. Ο Γιακούμπου είχε ανοίξει το σκορ με πέναλτι, πριν κάνει και το 0-2. Ο Μπερμπάτοφ είχε μειώσει για την Γιουνάιτεντ, πριν ο Βούλγαρος ισοφαρίσει και δώσει φτερά στους κόκκινους διάβολους που ήταν έτοιμοι για τη μεγάλη ανατροπή. Στο τέλος, όμως, την πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι με τον Χάνλεϊ και ο Κιν είχε κρατήσει τη δουλειά του.

94. Μπλάκμπερν – Μπέρνλι 3-2 (18/10/2009)

Ήταν το πρώτο τους ματς για την Premier League μετά την πρωτοχρονιά του 1966. Το αμυντικό παιχνίδι που όλοι φοβόντουσαν διαλύθηκε μόλις στο 4’ με το εντυπωσιακό γκολ του Μπλέικ, πριν ο Νταν ισοφαρίσει για τους γηπεδούχους πριν το 10’. Τα λάθη των φιλοξενούμενων στην άμυνα επέτρεψαν στον Ντι Σάντο να κάνει το 2-1, πριν ο Σιμποντά κάνει και το 3-1 μέχρι το ημίχρονο. Ήταν πολύ δύσκολο για τους φιλοξενούμενους να επιστρέψουν και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με τον Ιγκλς στο τέλος.

93. Σάντερλαντ – Τσέλσι 4-1 (04/12/1999)

Στην πρεμιέρα η Τσέλσι είχε διαλύσει την Σάντερλαντ με 4-0 και οι μαυρόγατες είχαν στο μυαλό τους μόνο την εκδίκηση. Και τα κατάφεραν με τους εκπληκτικούς Κέβιν Φίλιπς και Νάιαλ Κουίν, που πέτυχαν από δύο γολ. Ο τελευταίος, μάλιστα, σκόραρε με γκολάρα. Το μόνο που κατάφεραν οι μπλε ήταν να μειώσουν στο τελικό 4-1 με τον Πογιέτ στο τέλος.

92. Έβερτον – Λίβερπουλ 3-3 (23/11/2013)

Ήταν ένα από τα καλύτερα ντέρμπι στην ιστορία της Premier League. Ο Κουτίνιο είχε σκοράρει μόλις στο 5’, αλλά 3’ αργότερα ο Μιραλάς έκανε το 1-1. Ο Σουάρες με φάουλ έδωσε ξανά το προβάδισμα στους κόκκινους με το ένατο γκολ του σε επτά ματς μετά την τιμωρία των 10 αγωνιστικών. Έτσι έμεινε το σκορ μέχρι το 72’, όταν ο Λουκάκου ισοφάρισε ξανά για τα ζαχαρωτά, πριν κάνει και το 3-2 έπειτα από ασίστ του Μιραλάς. Ο Στάριτζ, όμως, είχε άλλη άποψη και ισοφάρισε για το τελικό 3-3 με το όγδοο γκολ του στα 11 πρώτα ματς της σεζόν στο 89’!

91. Λίβερπουλ – Άρσεναλ 3-3 (13/01/2016)

Τέσσερα γκολ στα πρώτα 25’ ήταν κάτι το απίστευτο. Ο Φιρμίνο είχε ήδη σκοράρει δύο γκολ στο πρώτο 10λεπτο. Ράμσεϊ (14’) και Ζιρού (25’) έφεραν το ματς στα ίσα, με τον Γάλλο να είναι και θετικός και αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς μπορεί να έκανε το 2-3 για την Άρσεναλ, αλλά έχασε και μία ευκαιρία από αυτές που δεν χάνονται για να τελειώσει τα πάντα. Έτσι, οι κανονιέρηδες το πλήρωσαν, με τον Άλεν να κάνει το τελικό 3-3 στο 90’.

90. Λέστερ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-3 (21/09/2014)

Η Γιουνάιτεντ του Φαν Χάαλ δυσκολευόταν να συνηθίσει στο 3-5-2 και ο Βάρντι το εκμεταλλεύτηκε. Το ματς, όμως, είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους κόκκινους διάβολους, που στο 16’ ήταν με 2-0 μπροστά στο σκορ με γκολ των Φαν Πέρσι και Ντι Μαρία. Ένα λεπτό αργότερα ο Ουγιόα μείωσε, αλλά στο 57’ ο Ερέρα έδωσε ξανά μαξιλαράκι δύο τερμάτων στην Γιουνάιτεντ. Τότε, όμως, ήρθε η καταστροφή, με τους γηπεδούχους να κάνουν εντυπωσιακή ανατροπή. Πέναλτι του Νιούτζεντ για το 2-3 και στιγμές αργότερα ο Καμπιάσο ισοφάρισε! Και 11’ πριν το τέλος  Βάρντι έκανε το 4-3, πριν ο Ουγιόα σκοράρει το πέμπτο γκολ της Λέστερ με πέναλτι.

89. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-0 (21/09/2003)

Ήταν το παιχνίδι που οι «ανίκητοι» της Άρσεναλ είχαν φτάσει πιο κοντά στην ήττα. Ματς γεμάτο νεύρα, μονομαχίες, που έμεινε στην ιστορία για το χαμένο πέναλτι του Φαν Νίστελροϊ στις καθυστερήσεις και τις αντιδράσεις των παικτών του Βενγκέρ.

88. Τσάρλτον – Γουέστ Χαμ 4-4 (19/11/2001)

Ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της Premier League που διεξήχθη Δευτέρα. Η Γουέστ Χαμ είχε πάρει το προβάδισμα με τον Κίτσον, ξεκινώντας για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια για τα σφυριά, πριν δύο λάθη στην άμυνα επιτρέψουν στην Τσάρλτον να κάνει την ανατροπή. Δεύτερο γκολ από τον Κίτσον για το 2-2 πριν το ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι πήραν ξανά το προβάδισμα με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Κίτσον έκανε χατ τρικ για το 3-3, πριν ο Ντεφό κάνει το 3-4, για να έρθει με εκπληκτικό γκολ ο Γιοχάνσον στο τέλος να κάνει το τελικό 4-4.

87. Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-0 (03/10/1999)

Η Γιουνάιτεντ έτρεψε αήττητο σερί 29 αγώνων πριν την επίσκεψή της στο Stamford Bridge. Η Τσέλσι, όμως, κατάφερε να πάρει το προβάδισμα ύστερα από μόλις 27 δευτερόλεπτα, όταν ο αλησμόνητος Ταϊμπι… τράκαρε με τον Έργουιν και έδωσε τη δυνατότητα στον Πογιέτ να κάνει με άνεση το 1-0. Μέχρι και ο Σάτον είχε σκοράρει ύστερα από 29 ματς, πριν αποβληθεί ο Μπατ και τα πάντα τελειώσουν για τους κόκκινους διάβολους. Το σκορ στο τέλος ήταν εφιαλτικό για τον Φέργκιουσον και τους παίκτες του. Γουάιζ, Πογιέτ και ο Μπεργκ με αυτογκόλ ολοκλήρωσαν το θρίαμβο για τους μπλε.

86. Σαουθάμπτον – Άρσεναλ 3-2 (19/05/2001)

Οι Άγιοι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν το τελευταίο τους παιχνίδι στο Dell αξέχαστο. Και τα κατάφεραν. Ο Άσλεϊ Κόουλ είχε δώσει το προβάδισμα στους κανονιέρηδες, αλλά στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι μπήκαν αποφασισμένοι. Δύο γκολ από τον Κατσλούλ για την ανατροπή, πριν ο Λιούνγκμπεργκ ισοφαρίσει για την Άρσεναλ σε 2-2. Λίγο πριν το τέλος, όμως, ο Λε Τισιέ έκανε το 3-2 στο 89’ και στις εξέδρες έγινε χαμός!

85. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Εβερτον 4-4, 22/04/20212
Με την υπόθεση τίτλος να έχει χαθεί για την Σίτι, η Γιουνάιτεντ προσέφερε ματσάρα κόντρα στην Εβερτον και έφυγε μπροστά με πέντε βαθμούς. Ο Γέλαβιτς έβαλε μπροστά τους Toffees αλλά οι Red Devils επέστρεψαν με Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ και Νάνι. Ο Φελαϊνί σκόραρε αλλά δεν έκανε ζημιά στην Γιουνάιτεντ με τον Ρούνεϊ να σκοράρει ξανά και να κάνει το 4-2. Λίγοι οπαδοί στο Old Trafford θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα συμβεί στη συνέχεια όταν ο Εβρά είχε δοκάρι. Ο Γέλαβιτς μείωσε σε 4-3 με το δεύτερο προσωπικό του γκολ και ο Πίεναρ διαμόρφωσε το τελικό 4-4 ύστερα από γύρισμα του Φελαϊνί.

84. Λέστερ – Μπόλτον 0-5, 22/08/2001
Η Μπόλτον γνωστή την άφιξή της στην Premier League διαλύοντας εκτός έδρας την Λέστερ. Οι Foxes ήταν καλύτεροι στο πρώτο κομμάτι του αγώνα αλλά η Μπόλτον πέτυχε με κεφαλιά του Νόλαν το πρώτο γκολ της σεζόν. Ρίκετς και ξανά Νόλαν ‘χτύπησαν’ στη συνέχεια για τους φιλοξενούμενους. Ο Φράντσεν με φάουλ έκανε το 0-4 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και στην επανάληψη βρήκε και πάλι δίχτυα γράφοντας το εντυπωσιακό 0-5.

83. Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1, 25/01/1995
Δεν γίνεται να μην το θυμάται κάποιος αυτό. Το πρώτο γκολ του Ντέιβιντ Μέι στο πρωτάθλημα με την Γιουνάιτεντ ήρθε σε αυτό το παιχνίδι βάζοντας τους φιλοξενούμενους, που κυνηγούσαν τον τίτλο, σε θέση οδηγού, όμως η Πάλας ισοφάρισε σε 1-1 δέκα λεπτά πριν το τέλος με τον Σάουθγκεϊτ. Ομως το ματς πέρασε στην ιστορία για άλλο λόγο. Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο Ερίκ Καντονά είδε την 5η κόκκινη σε διάστημα 16 μηνών και μία από τις πιο… εντυπωσιακές που έχουμε δει ποτέ, με καρατιά στο στήθος σε οπαδό. Ο Γάλλος υποστήριξε ότι ο οπαδός του έκανε ρατσιστική επίθεση και τελικά η τιμωρία 8 μηνών που του επιβλήθηκε έστειλε τον τίτλο στην Μπλάκμπερν.

82. Γουέστ Χαμ – Μπράντφορντ Σίτι 5-4, 12/02/2000
Ολα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει για την Γουέστ Χαμ του Χάρι Ρέντναπ όταν έχανε 2-4 στο 70’ από την Μπράντφορντ, σε ένα ματς στο οποίο ο keeper της, Χίσλοπ έσπασε το πόδι του στο 5’. Ο Γουίντας έκανε το 0-1, όμως οι γηπεδούχοι το γύρισαν με Τρέβορ Σινκλέρ και Μονκούρ, όμως ο τελευταίος έκανε πέναλτι και ο Μπίγκρι το 2-2. Ο Τζέιμι Λόρενς έφτασε κοντά στο να γίνει ‘ήρωας’ βάζοντας δύο γκολ για το 2-4, όμως το φινάλε ήταν των Hammers σε ένα τρελό fightback. Ντι Κάνιο και Λάμπαρντ μάλωσαν για ένα πέναλτι και ο Ιταλός νίκησε και το μετέτρεψε σε γκολ. Ο Τζο Τζο Κόουλ πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Premier League για το 4-4 και στο τέλος ο Λάμπαρντ με σουτ από το όριο της περιοχής χάρισε τη νίκη με 5-4 στην Γουέστ Χαμ.

81. Νόριτς – Λίβερπουλ 4-5, 23/01/2016
Η Λίβερπουλ του Κλοπ ήταν υπερομάδα στην επίθεση και προβληματική στην άμυνα, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες του Γερμανού στο Anfield. Τις μεγάλες νίκες κόντρα σε Τσέλσι (1-3) και Μάντσεστερ Σίτι (1-4) ακολούθησαν απώλειες με Κρίσταλ Πάλας και Νιούκαστλ. Η τρελή νίκη ήρθε στο Carrow Road. Φιρμίνο και Μποκανί έκαναν το 1-1 και ο Νέισμιθ έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια με 2-1 όμως όλα τα λεφτά ήταν η επανάληψη. Χούλαχαν και Χέντερσον έκαναν το σκορ 3-2, ο Φιρμίνο ‘χτύπησε’ ξανά για το 3-3 και ο Μίλνερ έβαλε μπροστά τους Reds με 3-4. Στο 92’ η Νόριτς ισοφάρισε σε 4-4 στο 92’ και νόμιζε ότι πήρε βαθμό, όμως ο Λαλάνα είχε ένα ακόμα γκολ στο 95’ χαρίζοντας την τρελή νίκη με 4-5 στην Λίβερπουλ.

80. Σέφιλντ Γιουναιτεντ – Τότεναμ 6-0 (02/03/1993)

Τα σπιρούνια είχαν φτάσει στο Bramall Lane, τρέχοντας σερί 6 νικών και ήθελε να ανέβει στην τέταρτη θέση, τη στιγμή που η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είχε πέσει στην τελευταία τριάδα. Ο προπονητής των γηπεδούχων Μπάσετ έκανε επτά αλλαγές (!) σε σχέση με την ήττα από την Σαουθάμπτον πριν λίγες ημέρες και κανένας μα κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα συμβεί. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Καρ, που πέτυχε δύο γκολ και έδωσε άλλες τόσες ασίστ η Γιουνάιτεντ σκόρπισε την Τότεναμ.

79. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόλτον 1-2 (20/10/2001)

Jussi Jaaskelainen

Η Μπόλτον είχε κερδίσει τα τρία πρώτα παιχνίδια της σεζόν, αλλά στη συνέχεια πήρε μόλις 3 βαθμούς στα επόμενα έξι. Η Γιουνάιτεντ είχε πάρει το προβάδισμα με τον Βερόν και όλα έδειχναν ότι η υποχώρηση στη βαθμολογία θα συνεχιζόταν. Ο Νόλαν, όμως, ισοφάρισε και οι κόκκινοι διάβολοι άρχισαν αμέσως να πιέζουν. Ο Γιασκελάινεν έκανε πράγματα και θαύματα, πριν ο Ρίκετς ολοκληρώσει τη μεγάλη ανατροπή για την Μπόλτον στο 84’.

78. Άρσεναλ – Έβερτον 4-0 (03/05/1998)

Η νίκη επί της Έβερτον θα εξασφάλιζε τον τίτλο για την Άρσεναλ και, μάλιστα, μπροστά στο κοινό της. Τελικά, οι κανονιέρηδες έκαναν πάρτι και η επανάσταση του Βενγκέρ ήταν γεγονός.

77. Νιούκαστλ – Σέφιλντ Γουένσντεϊ 8-0 (19/09/1999)

Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στις δύο τελευταίες ομάδες στη βαθμολογία. Εκείνο το απόγευμα, όμως, αποδείχθηκε αξέχαστο για τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, που είχε αναλάβει πριν λίγες ημέρες, και τους παίκτες του. Ο Σίρερ έκανε απίστευτα πράγματα, πετυχαίνοντας πέντε γκολ!

76. Σουίντον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2 (19/03/1994)

Εκείνο το ματς τα είχε όλα. Κάποιες φορές θύμιζε παιχνίδι μπάσκετ με τον τρελό ρυθμό του. Η Γιουνάιτεντ είχε πάρει το προβάδισμα με τον Κιν, πριν ο Νίχολτ ισοφαρίσει για τους γηπεδούχους. Ο Ινς έδωσε ξανά το προβάδισμα στους κόκκινους διάβολους, πριν ο Φιόρφορτ κάνει το τελικό 2-2 στο τέλος. Ενδιάμεσα, ο Καντονά είχε αποβληθεί…

75. Νιούκαστλ-Λέστερ 4-3 (2/2/97)
Οταν οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα νωρίς με τον Ρόμπι Ελιοτ, φαινόταν ότι θα ήταν ακόμη μία μέρα στη δουλειά για την Νιούκαστλ και τον Κένι Νταλγκλίς, ο οποίος ήταν στην 3η του εβδομάδα στην ομάδα. Η Λέστερ, τελικά, ισοφάρισε με τον Ματ Ελιοτ στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου και στη συνέχεια τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο για τους γηπεδούχους, αφού οι Στιβ Κλάριτζ και Εμίλ Χέσκεϊ έδωσαν στις Αλεπούδες το προβάδισμα με 3-1 ενώ απέμεναν κάτι περισσότερο από 20 λεπτά. Η Νιούκαστλ έδειχνε χαμένη αλλά η είσοδος του Ζινολά άλλαξε τα πάντα. Ο Σίρερ σκόραρε με φάουλ-κεραυνό, για να ισοφαρίσει γρήγορα με ωραίο τελείωμα. Ο αγαπημένος του St James’ Park ολοκλήρωσε το χατ-τρικ και την αξιομνημόνευτη ανατροπή (4-3) αξιοποιώντας το γύρισμα του Ρομπ Λι στα τελευταία δευτερόλεπτα.

74. Μάντσεστερ Γ.-Σαουθάμπτον 3-3 (25/9/99)
Ο τερματοφύλακας Μάσιμο Ταΐμπι έκανε τέσσερις συμμετοχές με την Γιουνάιτεντ σε ένα χρόνο αλλά οι περισσότεροι θυμούνται μόνο αυτή. Παρά το γεγονός ότι η Σαουθάμπτον προηγήθηκε 2-0 με τους Λε Τισιέ και Πάχαρς, ένα γκολ του Σέρινχαμ και δύο του Γιορκ φάνηκε ότι θα έδιναν τη νίκη στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουνάιτεντ. Στο 73′, όμως, ο Ταΐμπι ανεξήγητα δέχθηκε ένα αστείο γκολ σε σουτ του Λε Τισιέ, ρίχνοντας την ευθύνη στο γεγονός ότι οι τάπες του παπουτσιού… κόλλησαν στο χλοοτάπητα.

73. Τσέλσι-Αρσεναλ 2-3 (21/9/97)
Αήττητος στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν, ο Αρσέν Βενγκέρ οδήγησε την Αρσεναλ στο Stamford Bridge. Ο Πογιέτ έβαλε μπροστά στο σκορ τους Μπλε, για να ακολουθήσουν δύο γκολ του Μπέργκαμπ για το 1-2 μετά το ημίωρο. Η Τσέλσι απάντησε με τον Ιταλό μαέστρο Τζόλα και φαινόταν ότι θα χρειαζόταν κάτι σπέσιαλ για να υπάρξει νικητής. Και έγινε όντως κάτι εντυπωσιακό, καθώς ο αριστερός μπακ της Αρσεναλ, Νάιτζελ Γουτίντερμπερν, με μακρινό σουτ έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας για το 2-3.

72. Μάντσεστερ Γ.-Ντέρμπι 2-3 (5/4/97)
Το ματς έγινε… αθάνατο λόγω του δραματικού τρόπου με τον οποίο συστήθηκε στην Premier League ο στράικερ της Κόστα Ρίκας, Πάουλο Γουαντσόπ. Με την Ντέρμπι να μάχεται για την παραμονή, έγινε cult θρύλος για τους οπαδούς της μετά τα όσα έκανε στο Old Trafford, όπου πέρασε πέντε παίκτες της Γιουνάιτεντ και ψύχραιμα νίκησε τον Σμάιχελ. Ηταν τέτοιο το γκολ αυτό, ώστε να επισκιάσει τα φανταστικά γκολ των Κανοντά και Σόλσκιερ, όπως και το τραγικό λάθος του Σμάιχελ που χάρισε στην Ντέρμπι τους τρεις βαθμούς και ακόμη μία σεζόν στην Premier League.

71. Νόριτς-Σαουθάμπτον 4-5 (9/4/94)
Η Νόριτς προηγήθηκε με γκολ του Ρόμπινς αλλά ένα αυτογκόλ θα φέρει τις ομάδες στο 1-1 στο ημίχρονο. Οι Γκος και Σάτον έβαλαν τους γηπεδούχους μπροστά με 3-1 αλλά μετά επενέβη ο Λε Τισιέ. Εκανε χατ-τρικ σε 14 λεπτά και μετά σκόραρε ξανά ο Σάτον για να πάει το σκορ στο 4-4. Αποτέλεσμα που έμοιαζε δίκαιο, αλλά ο Κεν Μονκού είχε άλλη άποψη και το γκολ στο τελευταίο λεπτό έδωσε στη Σαουθάμπτον τη νίκη και στους οπαδούς της ένα καλό λόγο για να περάσουν ευχάριστα το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στη νότια ακτή.

70. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι 0-3 (01/12/2001)

Η Γιουνάιτεντ είχε υποστεί την πέμπτη της ήττα στις 14 πρώτες αγωνιστικές. Ο Μέλχιοτ είχε ανοίξει το σκορ για την Τσέλσι, πριν ένα λάθος του Βερόν δώσει την ευκαιρία στον Χάσελμπαϊν να κάνει το 0-2. Κιν και Μπλαν είχαν παίξει στο κέντρο της άμυνας σε εκείνο το παιχνίδι και 3’ πριν το τέλος ο Γκουντιόνσεν έκανε το τελικό 0-3.

69. Μπόλτον – Έβερτον 0-0 (01/09/1997)

Μόνο από το αποτέλεσμα ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που έδιναν μάχη για την παραμονή μόνο εντυπωσιακό δεν δείχνει. Αποδείχθηκε, όμως, ένα από τα πιο καθοριστικά εκείνης της σεζόν. Ήταν το πρώτο ματς της Μπόλτον στο νεόκτιστο Reebok Stadium και ευκαιρίες χάθηκαν εκατέρωθεν, ενώ ένα γκολ του Τάγκαρτ για τους γηπεδούχους δεν μέτρησε, καθώς ο επόπτης θεώρησε ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή. Στο τέλος εκείνης της σεζόν η Έβερτον έμεινε στην Premier League χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Μπόλτον…

68. Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 4-2 (12/09/2009)

Ο πανηγυρισμός του Αντεμπαγιόρ απέναντι στην πρώην του ομάδα έμεινε στην ιστορία. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ρίτσαρντς, ο Φαν Πέρσι ισοφάρισε, αλλά Μπέλαμι, Αντεμπαγιόρ και Ράιτ-Φίλιπς εξασφάλισαν τους βαθμούς για τους πολίτες. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Βενγκέρ ήταν να μειώσει στο τελικό 4-2 με τον Ροσίτσκι.

67. Γουέστ Χαμ – Τότεναμ 3-4 (04/03/2007)

Όλοι ξέρουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι σκληρό. Η Γουέστ Χαμ έδινε μάχη για την παραμονή και προηγούταν με 2-0 στο ημίχρονο. Μέχρι το 65’, όμως, το σκορ ήταν 2-2 και κόντρα στη ροή της αναμέτρησης ο Ζαμόρα είχε κάνει το 3-2 για τα σφυριά. Όλα έδειξαν να έχουν τελειώσει. Μπερμπάτοφ και Σταλτέρι σκόραραν στα τελευταία λεπτά για το 4-3 της Τότεναμ!

66. Τσάρλτον – Μπλάκμπερν 3-2 (21/02/2004)

Τα συναισθήματα άλλαξαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάρλτον Κόουλ και Γιούελ είχαν δώσει το προβάδισμα με 2-0 στην Τσάρλτον, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν νευρικοί όταν ο Άντι Κόουλ μείωσε σε 2-1 στο 75’. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τις καθυστερήσεις, όταν ο Φρίντελ άφησε την εστία και βγήκε στην επίθεση για ένα κόρνερ στην απελπισία των φιλοξενούμενων για την ισοφάριση. Και δικαιώθηκε, καθώς ισοφάρισε! Τα χειρότερα ήρθαν για την Τσάρλτον στιγμές αργότερα, όταν ο Γιένσεν με εντυπωσιακή προσπάθεια έκανε το τελικό 2-3!

65. Γουέστ Χαμ-Γουίμπλεντον 3-4 (9/9/98)
Εχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ιστορία της Premier League. Τα γκολ των Ράιτ και Χάρτσον έδωσαν τον έλεγχο στην ομάδα του Χάρι Ρέντναπ αλλά η Γουίμπεντον του Τζον Κινίαρ μείωσε γρήγορα με τον Γκέιλ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τους Γιούελ και Γκέιλ, για να πάρουν μια δραματική νίκη στο τέλος με το γκολ του Εκόκου.

64. Μάντσεστερ Γ.-Τότεναμ 2-1 (16/5/99)
Η Γιουνάιτεντ εξασφάλισε τον πρώτο από τους τρεις τίτλους εκείνης της σεζόν με δραματικό τρόπο. Με την Αρσεναλ να υποδέχεται την Αστον Βίλα, ο τίτλος θα πήγαινε στους Λονδρέζους αν η Γιουνάιτεντ έχανε βαθμούς και γι’ αυτό οι οπαδοί της Τότεναμ που ταξίδεψαν στο Μάντσεστερ υποστήριζαν την ομάδα του Φέργκιουσον! Η Τότεναμ έδειχνε έτοιμη να κάνει το αδιανόητο και να δώσει τον τίτλο στην Αρσεναλ αφού προηγήθηκε με τον Λες Φέρντιναντ αλλά ο Μπέκαμ ισοφάρισε με πολύ ωραίο τρόπο και μετά ο Κόουλ σκόραρε και ανακούφισε τους πάντες στο Old Trafford.

63. Αρσεναλ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ 3-3 (9/5/00)
Η Γουένστνεϊ μπήκε στο Highbury γνωρίζοντας ότι μόνο με νίκη θα ήλπιζε σε αποφυγή του υποβιβασμού αλλά βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Ντίξον. Στο ημίχρονο, όμως, οι φιλοξενούμενοι έκαναν δύο αλλαγές. Οι Σίμπον και Ντε Μπιλντ πέρασαν στο ματς και με ένα γκολ ο καθένας έκαναν το σκορ 1-2, πριν γίνει το 1-3 από τον Κουίν στο 78′. Τα όνειρα έσβησαν, όμως, όταν οι Σιλβίνιο και Ανρί ισοφάρισαν σε 3-3 στο τέλος, καταδικάζοντας την ομάδα του Σέφιλντ σε υποβιβασμό.

62. Τότεναμ-Κόβεντρι 1-2 (11/5/97)
Η Κόβεντρι πήγε στο White Hart Lane ξέροντας ότι για να σωθεί θα έπρεπε να νικήσει και να χάσουν βαθμούς οι Σάντερλαντ και Μίντλεσμπρο. Στο 12′ ο Ντάμπλιν έκανε το 0-1 για να ακολουθήσει το 0-2 από τον Ουίλιαμς, με τα δύο γκολ να προέρχονται από ασίστ του ΜακΑλιστερ, για να μειώσει η Τότεναμ σε 1-2 στο ημίχρονο. Με το ματς να έχει αρχίσει 14 λεπτά αργότερα από τα υπόλοιπα λόγω κίνησης στους γύρω δρόμους, η Κόβεντρι ήξερε στο τέλος ότι έπρεπε να κρατήσει τη νίκη για να σωθεί και τα κατάφερε με ηρωικό τρόπο στο φινάλε.

61. Τότεναμ-Γουίγκαν 9-1 (22/11/09)
Το δεύτερο ημίχρονο αυτής της αναμέτρησης έχει μείνει στην ιστορία αφού η Τότεναμ έβαλε οκτώ γκολ. Πέντε φορές σκόραρε εκείνη την ημέρα ο Ντεφό και έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της Premier League που πέτυχε κάτι τέτοιο, κάνοντας χατ-τρικ μέσα σε επτά λεπτά!

60. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- Άρσεναλ 6-1 (25/02/2001)

Η Άρσεναλ ταξίδεψε με πολλά προβλήματα τραυματισμών στο Μάντσεστερ και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Στεπάνοβς και Γκριμάλντι είχαν βρεθεί στο κέντρο της άμυνας και λογικό ήταν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Ο Γιορκ είχε κάνει χατ τρικ, ο Ανρί πέτυχε το γκολ της τιμής για τους κανονιέρηδες, αλλά Κιν και Σόλσκιερ έκαναν το 5-1 στο ημίχρονο! Τον τελευταίο λόγο είχε ο Σέριγχαμ για το τελικό 6-1.

59. Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (09/11/2002)

Ένα λάθος του Νέβιλ είχε δώσει την ευκαιρία στη Σίτι να προηγηθεί με τον Γκόουτερ και κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα αποθεωνόταν από το κοινό του Main Road. Στο 60’ τελικά έγινε αλλαγή. Ανελκά και Σόλσκιερ είχαν πετύχει τα πρώτα του αγώνα, πριν αναλάβει δράση ο Γκόουτερ και ο… Νέβιλ.

58. Στόουκ – Άρσεναλ 2-1 (01/11/2008)

Ο ομάδα του Πούλις είχε ανέβει στην Premier League, έχοντας τη φήμη ότι είναι πολύ σκληρή και δυνατή. Ο Αρσέν Βενγκέρ φοβήθηκε τυχόν τραυματισμούς και είχε αφήσει τους Φαν Πέρσι και Γουόλκοτ στον πάγκο. Τελικά, ο Ολλανδός μπήκε ως αλλαγή μήπως και αλλάξει τα πράγματα, καθώς οι γηπεδούχοι με το παιχνίδι τους προκάλεσαν πολλά προβλήματα στους κανονιέρηδες. Μάταια, όμως, καθώς το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με τον Κλισί στο τέλος.

57. Τότεναμ – Άστον Βίλα 4-4 (01/10/2007)

Η επιστροφή της Τότεναμ από το 4-1 ήταν άκρως εντυπωσιακή. Ο Μπερμπάτοφ είχε ανοίξει το σκορ για τα σπιρούνια, αλλά ένα σπάνιο φαινόμενο, με τον αμυντικό Λάουρσεν να πετυχαίνει δύο γκολ έφεραν την ανατροπή. Αγκμπονλαχόρ και Γκάρντνερ έδειξαν να τελειώνουν τα πάντα για το 1-4, αλλά Τσιμποντά, Κιν και Καμπούλ είχαν άλλη άποψη για το τελικό 4-4!

56. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 0-3 (16/03/2014)

Στη δεύτερη σεζόν του Ρότζερς η Λίβερπουλ διεκδίκησε τον τίτλο. Η Γιουνάιτεντ από την άλλη έδινε μάχη στη μετά-Φέργκιουσον εποχή με τον Μόγιες στον πάγκο. Έτσι, οι κόκκινοι βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν με μεγάλη νίκη από το Μάντσεστερ. Ο Τζέραρντ εκτέλεσε τρία πέναλτι, χάνοντας το ένα, με τον Σουάρες να βρίσκει επίσης δίχτυα για το τελικό 0-3. «Ήταν εφιάλτης», είχε πει ο Γουέιν Ρούνεϊ, αποτυπώνοντας το κλίμα στους κόκκινους διαβόλους.

55. Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ 2-2 (05/05/1996)

Η Σίτι πάλευε για την παραμονή και είχε βρεθεί με 2-0 πίσω στο σκορ. Στο τέλος, όμως, με μεγάλη αντεπίθεση και γκολ των Ρόσλερ και Σίμονς κατάφερε να ισοφαρίσει. Πιστεύοντας ότι η ισοπαλία είναι αρκετή ο Μπολ ζήτησε από τους παίκτες του να κρατήσουν το αποτέλεσμα, αλλά Κόβεντρι και Σαουθάμπτον είχαν καλύτερη διαφορά τερμάτων με αποτέλεσμα να έρθει το μοιραίο για τη Σίτι.

54. Νότιγχαμ Φόρεστ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-8 (06/02/1999)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σπάσει 2-3 ρεκόρ σε εκείνο το παιχνίδι. Είχε πετύχει τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της Premier League , ενώ ο Σόλσκιερ πέτυχε τα περισσότερα γκολ ως αλλαγή. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι συνολικά τα σουτ εντός στόχου ήταν μόλις 10.

53. Λιντς – Λίβερπουλ 4-3 (04/11/2000)

Ο Βίντουκα είχε δώσει σόου με τέσσερα γκολ. Η Λίβεπουλ είχε προηγηθεί με 2-0 και οι κόκκινοι έχασαν ένα σωρό ευκαιρίες για να διευρύνουν το σκορ. Και ο Αυστραλός τους έκανε να το πληρώσουν, ισοφαρίζοντας σε 2-2. Ο Σμίσερ έδωσε ξανά το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, αλλά τον τελευταίο λόγο είχε ο Βίντουκα, που ολοκλήρωσε την ανατροπή της Λιντς.

52. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-1 (14/03/1998)

Ήταν η στιγμή που η Γιουνάιτεντ κατάλαβε ότι η Άρσεναλ δεν θα ήταν αγκάθι μόνο για εκείνη της σεζόν, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Οι κανονιέρηδες είχαν ταξιδέψει στο Μάντσεστερ χωρίς σημαντικούς παίκτες, αλλά κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά από την κορυφή και την Γιουνάιτεντ στους 6 βαθμούς. Το πιο σημαντικό ήταν ότι με είχε και τρία παιχνίδια λιγότερα! Όλα ήταν στα χέρια της και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου.

51. Μπέρμιγχαμ – Άστον Βίλα 3-0 (16/09/2002)

Είχαν περάσει 15 χρόνια για να δούμε ντέρμπι του Μπέρμιγχαμ στην πρώτη κατηγορία. Αμφότερες οι ομάδες δεν είχαν ξεκινήσει καλά στη σεζόν. Η Βίλα είχε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορούσε να σκοράρει και το πλήρωσε, βλέποντας την κυνική Μπέρμιγχαμ να πετυχαίνει τρία γκολ.

50. Αρσεναλ-Μάντσεστερ Γ. 3-1 (25/11/01)
Δύο κωμικά λάθη του Μπαρτέζ έδωσαν στην Αρσεναλ τους τρεις βαθμούς στο Highbury, καθώς ξέφευγε από τους μεγάλους αντιπάλους της στην πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου του 2002. Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με τον Σκόουλς, η Αρσεναλ ισοφάρισε με το πρώτο γκολ του Λιούνγκμπεργκ στη σεζόν και μετά ανέλαβε ο Μπαρτέζ με τις γκάφες του, για να βάλει δύο εύκολα γκολ ο Ανρί.

49. Αρσεναλ-Λίβερπουλ 4-2 (9/4/04)
Το χατ-τρικ του Ανρί, ο οποίος πέτυχε και το γκολ που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως το σημαντικότερο με τη φανέλα της Αρσεναλ, έδωσε στους Κανονιέρηδες τη νίκη καθώς προχωρούσαν για την κατάκτηση του τίτλου ως αήττητοι. Οι Ρεντς είχαν προηγηθεί 2-1 με τους Χίπια και Οουεν αλλά ο Πιρές ισοφάρισε και μετά ο Ανρί έβαλε άλλα δύο (είχε βάλει και το πρώτο της ομάδας του) για το χατ-τρικ και τη νίκη.

48. Τότεναμ-Ρέντινγκ 6-4 (29/12/07)
Είναι το ματς στο οποίο ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ έβαλε τέσσερα γκολ, οδηγώντας την ομάδα του σε μια τρελή νίκη. Ο Βούλγαρος άνοιξε το σκορ, η Ρέντινγκ αντέδρασε και προηγήθηκε 2-1 με τους Σισέ-Ινγκίμαρσον και στη συνέχεια ο Μπερμπάτοφ ήταν ασταμάτητος και έδωσε τους τρεις βαθμούς στους Spurs.

47. Αρσεναλ-Χαλ 1-2 (27/9/08)
Μια νίκη που συνέβαλε στο πολύ καλό ξεκίνημα της νεοφώτιστης Χαλ, η οποία ανέβηκε στην 6η θέση μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές με αυτό το τρίποντο. Η Αρσεναλ προηγήθηκε με αυτογκόλ του ΜακΣέιν αλλά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ζιοβάνι και λίγα λεπτά μετά ο Κάζιν αξιοποίησε το κόρνερ του Ντόουσον για το 1-2. Η Αρσεναλ πίεσε ως το τέλος, είχε δοκάρι με τον Γκαλάς και στο τέλος ο Αρσέν Βενγκέρ είπε πως ήταν μια “σοκαριστική ήττα”.

46. Τσέλσι-Αρσεναλ 3-5 (29/10/11)
Σε μια σεζόν με μεγάλα σκορ ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες, οι δύο από το Λονδίνο προσπάθησαν να κρατηθούν σε επαφή με τις δύο από το Μάντσεστερ, προσφέροντας ένα τρελό ματς. Λάμπαρντ και Τέρι έβαλαν μπροστά στο σκορ με 2-1 την Τσέλσι στο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο 45λεπτο έγιναν τα πάντα, με τον Φαν Πέρσι να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής με χατ-τρικ.

45. Έβερτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-4 (07/02/2004)

Η εποχή Μόγιες στην Έβερτον άφησε κληρονομιά τη σκληρή δουλειά. Αυτό, όμως, δεν έφερνε πάντα αποτέλεσμα. Ο νεοαποκτηθείς Σαχά πέτυχε δύο γκολ για την Γιουνάιτεντ και ο Φαν Νίστελροϊ είχε κάνει το 0-3 μέχρι το ημίχρονο. Τα ζαχαρωτά, όμως, έκανε εκπληκτική επιστροφή στο δεύτερο μέρος και μέχρι το 60’ το σκορ ήταν 3-3! Αντί, όμως, για το 4-3, ήρθε το 3-4 ξανά με τον Νίστελροϊ.

44. Τότεναμ – Άρσεναλ 2-2 (24/04/2004)

Η Άρσεναλ μπορούσε να εξασφαλίσει τον τίτλο στην έδρα της μισητής αντιπάλου. Και όλα έδειχναν ότι θα το κάνει, καθώς το σκορ στο ημίχρονο ήταν ήδη 0-2 με γκολ των Βιεϊρά και Πιρές. Ρέντναπ και Ρόμπι Κιν, όμως, έφεραν το παιχνίδι στα ίσα, αλλά αυτό δεν πείραξε καθόλου τους κανονιέρηδες, καθώς ο βαθμός ήταν αρκετός για τον τίτλο.

43. Άρσεναλ – Τότεναμ 2-3 (20/11/2010)

Το να χάνεις με 2-0 στο ημίχρονο απέναντι στον μεγαλύτερο αντίπαλό σου, τον οποίο δεν είχε κερδίσει από το 2013 δεν ήταν καλός οιωνός. Νασρί και Σαμάκ είχαν δώσει το προβάδισμα στην Άρσεναλ, αλλά με το ξεκίνημα της επανάληψης άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση. Ο Μπέιλ ήταν εκείνος που μείωσε, ο Φαν Ντερ Φάαρτ ισοφάρισε με πέναλτι και ο Καμπούλ ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή.

42. Πόρτσμουθ – Ρέντινγκ 7-4 (29/09/2007)

Κάθε παιχνίδι με τόσα γκολ είναι φυσιολογικό να βρίσκεται στη λίστα. Ειδικά όταν με το τέλος του πρώτου μέρους οι γηπεδούχοι προηγούνταν με 2-1. Ξαφνικά, τα γκολ άρχισαν να πέφτουν βροχή στην επανάληψη για να φτάσουμε συνολικά στα 11! Ανεπανάληπτο!

41. Έβερτον – Άστον Βίλα 2-3 (07/12/2008)

Παιχνίδι-θρίλερ, που τα πάντα κρίθηκαν στις καθυστερήσεις με γκολ του Άσλεϊ Γιανγκ. Τελικά, η Άστον Βίλα του Ο΄Νιλ είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο τέλος της σεζόν με την εντυπωσιακή της πορεία. Πολλές φάσεις, πολλά γκολ, δύο γκολ του Λέσκοτ για τους γηπεδούχους, με το δεύτερο να έρχεται στις καθυστερήσεις για το 2-2, πριν έρθει ο Γιανγκ δευτερόλεπτα αργότερα να κάνει το τελικό 2-3!

40. Γουίγκαν-Αρσεναλ 3-2 (18/4/2010)
Αυτό το ματς μνημονεύεται για τα εκπληκτικά 11 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων τελείωσε η επιχείρηση-τίτλος της μιας ομάδα και η προσπάθεια της άλλης για την αποφυγή του υποβιβασμού. Με την Τσέλσι να έχει χάσει από την Τότεναμ μία μέρα πριν, η Αρσεναλ είχε μια ευκαιρία να πλησιάσει στο -3 και έδειχνε ότι αυτό θα έκανε, αφού μπήκε στο τελευταίο 10λεπτο με το σκορ στο 2-0 υπέρ της. Από εκείνο το σημείο κι ως το τέλος, όμως, η Γουίγκαν έκανε μαγικά πράγματα.

39. Μάντσεστερ Γ.-Αρσεναλ 0-1 (8/5/2002)
Υπάρχουν λίγες μεγαλύτερες απολαύσεις από το να πανηγυρίσεις και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου νικώντας στην έδρα των πρωταθλητών, όπως δηλαδή έκανε η Αρσεναλ το 2002. Η μάχη ήταν δυνατή όλη την σεζόν αλλά 11 σερί νίκες έγειραν την πλάστιγγα προς την πλευρά των Κανονιέρηδων, οι οποίοι έγιναν πρωταθλητές στο Old Trafford. Ο Βιλτόρ πέτυχε το γκολ που του εξασφάλισε για πάντα μια θέση στην ιστορία της Αρσεναλ, η οποία πριν τέσσερις μέρες είχε κατακτήσει και το κύπελλο με τη νίκη επί της Τσέλσι.

38. Λίβερπουλ-Μπλάκμπερν 2-1 (14/5/1995)
Τελευταία αγωνιστική της σεζόν και η Μπλάκμπερν του Κένι Νταλγκλίς πήγε στο Anfield στο +2 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία όμως είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων και πιο εύκολο ματς, απέναντι στην αδιάφορη Γουέστ Χαμ. Το πρώτο ημίχρονο πήγε καλά για την Μπλάκμπερν, αφού προηγήθηκε με τον Σίρερ ενώ η Γουέστ Χαμ ήταν μπροστά κόντρα στη Γιουνάιτεντ, προς ικανοποίηση του Anfield. Στο δεύτερο μέρος όμως ο Μπαρνς ισοφάρισε για την Λίβερπουλ, η Γιουνάιτεντ ισοφάρισε την Γουέστ Χαμ και στο τελευταίο λεπτό ο Ρέντναπ με φάουλ έκανε το 2-1 για την Λίβερπουλ, κάνοντας τον σχολιαστή Alan Green να φωνάξει “η Λίβερπουλ έδωσε τον τίτλο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”. Λάθος, όμως, αφού η Γουέστ Χαμ κράτησε το 1-1.

37. Μάντσεστερ Γ.-Αρσεναλ 2-0 (24/10/2004)
Επειτα από 49 ματς χωρίς ήττα, η Αρσεναλ τελικά έχασε, σε ένα ματς που το θυμούνται όλοι περισσότερο για όσα έγιναν μετά την λήξη του. Οι Ρουντ Φαν Νιστελρόι (πεν.) και Ρούνεϊ σκόραραν για την Γιουνάιτεντ και μετά έγινε χαμός με… πίτσες να πετάνε στα αποδυτήρια.

36. Αρσεναλ-Λιντς 2-3 (4/5/2003)
Για 6η σερί χρονιά η μάχη του τίτλου ήταν ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ, με τους Κανονιέρηδες να θέλουν μόνο νίκη κόντρα στη Λινς, στην προτελευταία αγωνιστική, για να παραμείνουν ζωντανοί. Εδειχνε εύκολο, αφού οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ χαμηλά στη βαθμολογία, αλλά ο κίνδυνος του υποβιβασμού έδωσε τρελό κίνητρο στη Λιντς. Το ματς ήταν στο 2-2 και ανοιχτό 100% αφού και οι δύο ομάδες έπαιζαν για τη νίκη, την οποία τελικά πήραν οι φιλοξενούμενοι με τον Βίντουκα έπειτα από ένα αστείο λάθος του Λούζνι.

35. Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ 0-1 (05/05/2010)

Ουσιαστικά ήταν σαν μπαράζ για την τέταρτη θέση. Τελικά, ένα γκολ του Πίτερ Κράουτς είχε στείλει την Τότεναμ του Χάρι Ρέντναπ στο Champions League, πηγαίνοντας το πρότζεκτ της Σίτι ένα χρόνο πίσω. Οι πολίτες έκαναν τη μία επίθεση μετά την άλλη, αλλά η άμυνα των Λονδρέζων με ήρωα τον κίπερ Γκόμες κατάφερε να κρατήσει το μηδέν. Η Σίτι πήρε την εκδίκησή της ένα χρόνο αργότερα.

34. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 1-4 (14/03/2009)

Η Λίβερπουλ γνώρισε ότι αν έχανε εκείνο το παιχνίδι, τα όνειρα τίτλου της θα καταστρέφονταν. Στο τέλος του ματς, η Γιουνάιτεντ ένιωσε ότι οι δικές τις πιθανότητες ήταν υπό αμφισβήτηση. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε σκοράρει με πέναλτι από νωρίς και όλα έδειχναν ότι οι κόκκινοι διάβολοι θα άνοιγαν τη διαφορά τους στην κορυφή. Η ανατροπή, όμως, ήρθε πριν το ημίχρονο, με τον Τόρες να εκμεταλλεύεται το λάθος του Βίντιτς και τον Τζέραρντ να κάνει το 1-2 με πέναλτι. Η μίζερη μέρα ολοκληρώθηκε για την Γιουνάιτεντ στο τέλος, με τον Βίντιτς να αποβάλλεται και το Φάμπιο Αουρέλιο να σκοράρει από το φάουλ, πριν ο Ντοσένα (!) κάνει το τελικό 1-4. Στο τέλος της σεζόν, βέβαια, η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

33. Πόρτσμουθ – Σαουθάμπτον 4-1 (24/04/2005)

Πέντε μήνες αφότου ο Χάρι Ρέντναπ είχε αφήσει την Πόρτσμουθ για τα μάτια της μεγάλης αντιπάλου Σαουθάμπτον επέστρεψε στο Fratton Park μόνο και μόνο για να δει την ομάδα του να γνωρίζει τη συντριβή. Με εκείνη τη νίκη οι γηπεδούχοι εξασφάλισαν την παραμονή του στην Premier League, τη στιγμή που η 27χρονη παρουσία της Σαουθάμπτον στην πρώτη κατηγορία έλαβε τέλος ένα μήνα αργότερα. Δεν πέρασαν παρά έξι μήνες πριν ο Ρέντναπ υποβάλει την παραίτησή του.

32. Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 6-3 (14/12/2013)

Εκείνη τη σεζόν τα ματς των πρωτοπόρων είχαν τρελό ρυθμό. Η Άρσεναλ είχε ξεκινήσει, έχοντας με διαφορά την καλύτερη άμυνα με παθητικό 11 τερμάτων στις 15 πρώτες αγωνιστικές. Και σε εκείνο το ματς μετά τον τραυματισμό του Κοσιελνί ήρθε η κατάρρευση. Το παιχνίδι ήταν απλά τρελό!

31. Έβερτον – Γουίμπλεντον 3-2 (09/05/1994)

Η τελευταία αγωνιστική εκείνης της σεζόν ήταν πολύ περίπλοκη με έξι ομάδες να προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Έβερτον και Όλνταμ είχαν ξεκινήσει με μειονέκτημα, αλλά τα ζαχαρωτά κατάφεραν να μείνουν με εντυπωσιακό τρόπο, που αργότερα θα άφηνε υπόνοιες για χειραγώγηση του αποτελέσματος. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 2-0, αλλά πριν το ημίχρονο η Έβερτον είχε μειώσει σε 1-2. Ο Χορν με γκολάρα έκανε το 2-2 στην επανάληψη με το πρώτο του γκολ στη σεζόν, πριν ο Στιούρτ ολοκληρώσει την ανατροπή με το δεύτερο δικό του! 

30. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ίπσουιτς 9-0 (04/03/1995)

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο. Και η Γιουνάιτεντ πήρε τη δική της για την ήττα με 3-2 στο Ίπσουιτς νωρίτερα στη σεζόν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ο Άντι Κόουλ είχε πετύχει 5 γκολ σε εκείνο το παιχνίδι! Και ο καημένος Φόρεστ στην εστία θα δεχόταν άλλα 7 γκολ από την Γιουνάιτεντ αργότερα στην καριέρα του με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ. Με εκείνη τη νίκη οι κόκκινοι διάβολοι κάλυψαν τη διαφορά τερμάτων της Μπλάκμπερν στην κορυφή, αλλά και πάλι στο τέλος της σεζόν έμειναν στη δεύτερη θέση.

29. Όλνταμ – Σαουθάμπτον 4-3 (08/05/1993)

Ήταν η πρώτη μάχη για την παραμονή στην ιστορία της Premier League. Η Όλνταμ ήθελε μόνο νίκη, με την ελπίδα ότι η Κρίσταλ Πάλας θα έχανε από την Άρσεναλ για να μείνει στην κατηγορία. Οι γηπεδούχοι τα έπαιξαν όλα για όλα, τη στιγμή που Άγιοι ήταν αδιάφοροι βαθμολογικά, με τον Πόιντον να ανοίγει το σκορ με απευθείας κόρνερ. Ο Λε Τισιέ έκανε χατ τρικ, ισοφάρισε σε 3-3, αλλά η Όλνταμ έφτασε στη νίκη, που την κράτησε στην Premier League.

28. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Γουίγκαν 1-2 (13/05/2007)

Τσάρλτον και Γουότφορντ είχαν ήδη υποβιβαστεί και στο παραπάνω ζευγάρι αναμετρήθηκαν δύο από τις τρεις ομάδες που μάχονταν για υποβιβασμό. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν δύο φορές και στη δεύτερη περίπτωση κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος με πέναλτι του Άνσγουορθ. Δέχθηκαν, βέβαια τεράστια πίεση από τη Γιουνάιτεντ, όμως σε συνδυασμό με τη νίκη της Γουέστ Χαμ, έστειλαν τους γηπεδούχους στη δεύτερη κατηγορία.

27. Λίβερπουλ – Άρσεναλ 4-4 (21/04/2009)

Οι κόκκινοι εκείνα τα χρόνια σπάνια βρίσκονταν στη μάχη του τίτλου στο τέλος της σεζόν, αλλά τον Απρίλιο του 2009 οι ελπίδες τους ήταν ζωντανές. Η Λίβερπουλ γνώρισε ότι με νίκη επί της Άρσεναλ θα ήταν στο +2 από την Γιουνάιτεντ στην κορυφή. Οι κανονιέρηδες δεν κυνηγούσαν τίποτα βαθμολογικά, αλλά ο Αρσάβιν έκανε απίστευτα πράγματα, σκοράροντας τέσσερα γκολ για να στερήσει τη νίκη από την Λίβερπουλ.

26. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι 4-3 (20/09/2009)

Η Γιουνάιτεντ χρειάστηκε ένα γκολ στο 96’ για να κερδίσει το ντέρμπι. Παρά το γεγονός ότι η Σίτι είχε ξοδέψει πολλά εκατομμύρια οι πρωταθλητές ήταν το φαβορί στο ματς και ο Ρούνεϊ άνοιξε το σκορ μόλις στο 2’. Το ματς πήγε γκολ-γκολ μέχρι το 3-3, με τον ο Μπέλαμι να ισοφαρίζει 90’. Όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, αλλά ο Όουεν είχε άλλη άποψη, κάνοντας το τελικό 4-3 βαθιά στις καθυστερήσεις.

25. Εβερτον-Μάντσεστερ Γ. 2-4 (28/4/2007)
Επειτα από αποχή τεσσάρων χρόνων, ο τίτλος ήταν ξανά κοντά στη Γιουνάιτεντ, η οποία θα τον κλείδωνε με μια νίκη επί της Εβερτον. Τα Ζαχαρωτά, όμως, είχαν άλλη άποψη. Στο πρώτο ημίχρονο σκόραρε με τρομερό φάουλ ο Σταμπς, στο δεύτερο επίσης με ωραίο γκολ ο Φερνάντες αλλά η ομάδα του Φέργκιουσον απάντησε με στυλ και έβαλε τέσσερα γκολ και πήγαν στο +5 στη βαθμολογία, επιστρέφοντας στην κορυφή της Αγγλίας.

24. Μάντσεστερ Σ.-Μάντσεστερ Γ. 2-3 (9/12/2012)
Το πρώτο ντέρμπι της τελευταίας σεζόν του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον περιέγραψε τέλεια αυτή την σεζόν, στην οποία η Γιουνάιτεντ πήρε πίσω τον τίτλο από τους γείτονες της. Ο Ρούνεϊ με δύο γκολ από το πρώτο ημίχρονο έβαλε βάσεις νίκης, ο Τουρέ μείωσε στην επανάληψη και στο 86′ ο Ζαμπαλέτα ισοφάρισε. Στις καθυστερήσεις, όμως, ο Φαν Πέρσι σκόραρε με φάουλ και έδωσε τη νίκη στη Γιουνάιτεντ.

23. Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ. 3-3 (4/1/1994)
Η Γιουνάιτεντ ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας και σε αήττητο σερί 17 αγώνων όταν πήγαν στο Ανφιλντ για να αντιμετωπίσουν την 9η Λίβερπουλ. Οι Μπρους, Γκιγκς και Ντένις έβαλαν την ομάδα του Μάντσεστερ μπροστά με 3-0 έπειτα από 23 λεπτά αλλά δύο γκολ του Κλαφ έβαλαν ξανά στο ματς τους Ρεντς. Το ματς ήταν ανοιχτό και στο τέλος ο Ράντοκ με κεφαλιά έκανε το 3-3, αν και έμεινε σχεδόν αναίσθητος για να τα καταφέρει.

22. Λίβερπουλ-Νιούκασλ 4-3 (10/3/1997)
Και οι δύο ομάδες στόχευαν στον τίτλο, με την Λίβερπουλ να είναι στο -4 από την Μάντσεστερ Γ. με ένα ματς λιγότερο και τη Νιούκασλ στο -5 επίσης με ματς λιγότερο. Οι Ρεντς προηγήθηκαν 3-0 με τους ΜακΜάναμαν, Μπέργκερ, Φάουλερ αλλά η Νιούκασλ του Κένι Νταλγκλίς δεν τα παράτησε και με τη βοήθεια και των λαθών του Τζέιμς ισοφάρισε 3-3. Το ματς ήταν θρίλερ και στο τέλος έγιναν… τρελά πράγματα για να λήξει 4-4.

21. Μάντσεστερ Γ.-Αρσεναλ 8-2 (28/8/2011)
Ναι, η Αρσεναλ ήταν υποχρεωμένη λόγω τραυματισμών να παρατάξει μια αρκετά αδύναμη 11άδα αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αυτό που έγινε στο Old Trafford. Με χατ-τρικ του Ρούνεϊ η Γιουνάιτεντ δεν σταμάτησε ακόμη κι όταν οι Λονδρέζοι έμειναν με 10 παίκτες, με το τελικό 8-2 να αναγκάζει τον Αρσέν Βενγκέρ να επέμβει μεταγραφικά και να κλείσει τους Αρτέτα, Μέρτεζακερ και Σάντος.

20. Αρσεναλ-Τότεναμ 4-4 (29/10/2008)
Αν και είχε βάλει τέλος στο αρνητικό σερί οκτώ αγώνων τρεις μέρες νωρίτερα, στο ντεμπούτο του Χάρι Ρέντναπ, η Τότεναμ παρέμενε στον πάτο και ήταν ξεκάθαρο αουτσάιντερ σε αυτό το ντέρμπι. Οι Spurs προηγήθηκαν με γκολ του Μπέντλεϊ από πολύ μακριά αλλά οι Σιλβέστρ και Γκαλάς ανέτρεψαν την κατάσταση για την Αρσεναλ, η οποία έφτασε να προηγείται και με 4-2. Και με τους οπαδούς της Τότεναμ να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, ανέλαβαν δδράση οι Τζένας και Λένον…

19. Σαουθάμπτον-Μάντσεστερ Γ. 6-3 (26/10/1996)
Εχοντας ηττηθεί με 5-0 από τη Νιούκασλ μία εβδομάδα πριν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμενόταν να ξεσπάσει στη Σαουθάμπτον. Οι Αγιοι όμως σόκαραν ξανά τον ποδοσφαιρικό κόσμο, βάζοντας στον Σμάιχελ ένα γκολ περισσότερο από ό,τι η Νιούκασλ! Η ομάδα του Γκρέιαμ Σούνες προηγήθηκε με 3-1 στο ημίχρονο από τα γκολ των Μπέρκοβιτς, Λε Τισιέ και Οστενσαντ, για να έρθουν άλλα τρία στο δεύτερο: Μπέρκοβιτς, Οστανσαντ, αυτογκόλ Νέβιλ…

18. Σουόνσι-Κρίσταλ Πάλας 5-4 (26/11/2016)
Δύο ομάδες που ήθελαν απελπισμένα τη νίκη συγκρούστηκαν στη νότια Ουαλία και ο Μπομπ Μπράντλεϊ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη ως πρπονητής της Σουόνσι χάρη σε δύο γκολ του Γιορέντε στις καθυστερήσεις. Το σκορ ήταν στο 3-2 υπέρ της Σουόνσι στο 81′ αλλά από εκείνο το σημείο και μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έγιναν αδιανόητα πράγματα, μέχρι να μιλήσει ο Γιορέντε δίνοντας στη Σουίνσι την πρώτη νίκη έπειτα από 12 αγωνιστικές.

17. Αστον Βίλα-Ολνταμ 0-1 (2/5/1993)
Η Ολνταμ πήγε στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές γνωρίζοντας ότι θα είχε ελπίδες παραμονής μόνο με τρεις νίκες ενώ η Αστον Βίλα ήθελε απεγνωσμένα να παραμείνει σε επαφή με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μάχη του τίτλου. Σε ένα δραματικό απόγευμα στο Villa Park, οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να σκοράρουν και οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν χάρη στο γολ του Χένρι. Το αποτέλεσμα έδωσε τον τίτλο στη Γιουνάιτεντ εκείνη την ημέρα ενώ η Ολνταμ κατάφερε τελικά να παραμείνει στην κατηγορία. 

16. Μάντσεστερ Γ.-Μάντσεστερ Σ. 1-6 (23/10/2011)
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Σίτι πήγαινε στο Old Trafford για να κάνει σαφείς τις διαθέσεις της σχετικά με την μάχη του τίτλου. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες επισκέψεις της, τον Οκτώριο του 2011 έκανε ακριβώς αυτό. Τα δύο γκολ του Μπαλοτέλι, ο οποίος λίγες ώρες πριν είχε βάλει φωτιά στο σπίτι του, έβαλαν την Σίτι μπροστά με 2-0 απέναντι στη Γιουνάιτεντ που έμεινε με 10 παίκτες. Ο Αγουέρο το έκανε 0-3, ο Φλέτσερ μείωσε στο 80′, οι οπαδοί των γηπεδούχων πίστεψαν στην ανατροπή αλλά η απάντηση της Σίτι ήταν άλλα τρία γκολ για να φτάσει στο 1-6, το οποίο είναι η χειρότερη ήττα της Γιουνάιτεντ μετά το 1955.

15. Τσέλσι – Λίβερπουλ 2-1 (11/05/2003)

Εγινε γνωστό ως το παιχνίδι των «20 εκατ. λιρών». Η Τσέλσι υποδέχθηκε την Λίβερπουλ για την τελευταία αγωνιστική της Premier League, με τους νικητές να κατακτούν την τέταρτη θέση και την έξοδο στο Champions League. Οι κόκκινοι ήθελαν μόνο νίκη, καθώς είχαν χειρότερη διαφορά τερμάτων και προηγήθηκε με τον Χίπια. Ο Ντεσαγί, όμως, ισοφάρισε και ο Γκρόνκιερ έκανε την ανατροπή με το γκολ που έμελλε να κρίνει τα πάντα. Οι φήμες τότε ήθελαν τον Αμπράμοβιτς να σκέφτεται ακόμα την αγορά και πιθανότατα εκείνη η νίκη να έκανε τη μεγάλη διαφορά.

14. Μάντσεστερ Σίτι – Φούλαμ 2-3 (26/04/2008)

Η Φούλαμ του Ρόι Χόγκσον ήταν 5 βαθμούς από τη σωτηρία τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, τη στιγμή που η Σίτι έδινε μάχη για ευρωπαϊκή έξοδο. Ένα εντυπωσιακό γκολ του Άιρλαντ και ακόμη ένα από τον Μπενζανί έδωσαν από νωρίς το προβάδισμα με 2-0 στους πολίτες. Ο Καμαρά μείωσε, ο Μέρφι πήρε το ριμπάουντ από το δικό του χαμένο πέανλτι για το 2-2 και στις καθυστερήσεις ήρθε η μεγάλη ανατροπή για το τελικό 2-3. Η Φούλαμ στο τέλος της σεζόν θα πανηγύρισε τη μεγάλη απόδραση μετά το θρίαμβο επί της Πόρτσμουθ και θα έμενε στην κατηγορία.

13. Τσέλσι – Άρσεναλ 2-3 (23/10/1999)

«Κανού πίστεψέ το!», φώναζε ο σχολιαστής του Sky Sports Μάρτιν Τέιλορ μετά το εντυπωσιακό χατ τρικ του Αφρικανού, που κέρδισε μόνος του την Τσέλσι. Φλο και Πετρέσκου είχαν δώσει το προβάδισμα στους μπλε, αλλά στο τελευταίο 15λεπτο ο Κανού έκανε απίστευτα πράγματα, ολοκληρώνοντας τη μεγάλη ανατροπή στις καθυστερήσεις.

12. Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 3-2 (13/04/2014)

Η Λίβερπουλ είχε κάνει μεγάλο βήμα για τον τίτλο εκείνη τη μέρα. Οι κόκκινοι ξεκίνησαν την αγωνιστική στο +7 από τους πολίτες, που είχαν δύο παιχνίδια λιγότερα. Στέρλινγκ και Σκρτελ έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στο πρώτο μέρος, με την Σίτι να κυριαρχεί στο δεύτερο και να ισφαρίζει μέχρι το 62’. Η ανατροπή δεν έμοιαζε μακριά, αλλά ο Κουτίνιο είχε την τελευταία λέξη, κάνοντας το τελικό 3-2.

11. Μπράντφορντ – Λίβερπουλ 1-0 (14/05/2000)

Μπράντφορντ και Γουίμπλεντον πήγαν στην τελευταία αγωνιστική, έχοντας 33 βαθμούς, όμως οι Ντονς είχαν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στη διαφορά τερμάτων. Η Γουίμπλεντον είχε εκτός έδρας ματς με την Σαουθάμπτον και η αλήθεια είναι ότι έμοιαζε πιο εύκολο από το εντός έδρας ματς της Μπράντφορντ με την Λίβερπουλ, που πάλευε για έξοδος στο Champions League. Το γκολ του Γουέδερολ από το πρώτο μέρος έκανε όλη τη διαφορά, η Γουίμπλεντον δέχθηκε δύο στο δικό της ματς στο πρώτο μέρος και η Μπράντφορντ έμεινε στην Premier League.

10. Τσέλσι-Τότεναμ 2-2 (2/5/2016)
«Δεν θέλουμε, οπαδοί, κλαμπ και παίκτες, να κατακτήσει τον τίτλο η Τότεναμ», είπε ο Αζάρ μία εβδομάδα πριν το ματς της Τσέλσι με τους Spurs, το οποίο έκρινε οριστικά την μάχη του πρωταθλήματος 2015-16. Η Τότεναμ ήθελε μόνο νίκη για να παραμείνει ζωντανή και στο ημίχρονο, με τα γκολ των Κέιν και Σον, έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση. Η είσοδος του Αζάρ στην ανάπαυλα άλλαξε προς το καλύτερο την Τσέλσι, η οποία μείωσε με τον Κέιχιλ και στο 83′ ισοφάρισε με το ωραίο γκολ του Αζάρ, δίνοντας τον τίτλο στη Λέστερ.

9. Νιούκασλ-Μάντσεστερ Γ. 5-0 (20/10/1996)
Κάθε βαριά ήττα της Γιουνάιτεντ πανηγυρίζεται έξαλλα από τους νικητές αλλά αυτό το 5-0 από τη Νιούκασλ πανηγυρίστηκε παντού στην Αγγλία. Ο Σμάιχελ είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα προηγούμενα εννιά ματς πρωταθλήματος αλλά εκείνη την ημέρα έζησε εφιάλτη. Ο Πίκοκ άνοιξε το σκορ, η γκολάρα του Ζινολά έδωσε το στίγμα, οι Φέρντιναντ και Σίρερ έκαναν τους οπαδούς της Νιούκασλ να σκέφτονται στο ημίχρονο ότι δεν μπορούν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα αλλά ο Αλμπέρ τους έδειξε, με μια λόμπα από μακριά, ότι μπορούσαν να γίνουν. «Αναμφίβολα η πιο απολαυστική μου μέρα ως προπονητής», έχει πει ο Κέβιν Κίγκαν.

8. Λέστερ-Αρσεναλ 3-3 (27/8/1997)
Οι Κανονιέρηδες κατέκτησαν τον τίτλο εκείνη την σεζόν αλλά δεν ήταν όλα εύκολα, με το ξεκίνημα να είναι πολύ δύσκολο. Ανάμεσα σε αυτά τα ματς, ήταν και το συγκεκριμένο με την Λέστερ, όπου ο Μπέργκαμπ έδειχνε ότι θα είναι ο πρωταγωνιστής βάζοντας την Αρσεναλ μπροστά με 2-0 στο 60′. Η Λέστερ μείωσε με τον Χέσκεϊ και ισοφάρισε σε 2-2 με τον Ελιοτ στο 93′, για να ακολουθήσουν τρελά πράγματα: Ο Μπέργκαμπ ανέλαβε ξανά και πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της Premier League κάνοντας το 2-3 αλλά οι Αλεπούδες κατάφεραν να ισοφαρίσουν αμέσως μετά με τον Γουόλς!

7. Νιούκασλ-Αρσεναλ 4-4 (5/2/2011)
Στο πρώτο ημίχρονο η Αρσεναλ είχε ισοπεδώσει τη Νιούκασλ, αφού προηγήθηκε με 2-0 στα πρώτα 4 λεπτά από τα γκολ των Γουόλκοτ και Τζουρού, για να ακολουθήσουν άλλα δύο από τον Φαν Πέρσι πριν το τέλος του πρώτου 45λεπτου. Κάποιοι οπαδοί των γηπεδούχων αποφάσισαν να φύγουν τότε από το γήπεδο και αυτό αποδείχθηκε λάθος αφού έχασαν την απίστευτη επιστροφή της ομάδας του Αλαν Πάρντιου στο δεύτερο μέρος. Ο Αμπού Ντιαμπί αποβλήθηκε για την Αρσεναλ, δύο πέναλτι από τους Μπάρτον και Μπεστ έκαναν το σκορ 2-4 και τελικά η Νιούκασλ κατάφερε να κάνει το απίστευτο και να πάρει την ισοπαλία.

6. Αστον Βίλα-Μάντσεστερ Γ. 1-2 (23/8/1993)
Στο ξεκίνημα της σεζόν, η πρωταθλήτρια επισκέφθηκε την έδρα της ομάδας που είχε τερματίσει στη 2η θέση το 1991-92, για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών στην Αγγλία. Η Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ με τον -οπαδό της Βίλα από μικρό παιδί- Λι Σαρπ αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο ημίχρονο με τον Ατκινσον. Η Βίλα μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος, πίεσε όσο ποτέ τους φιλοξενούμενους, είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Σόντερς και δοκάρι με τον Ρίτσαρντσον, για να γίνει τελικά το 1-2 για την Γιουνάιτεντ από τον Σαρπ ξανά, μετά την συνεργασία με τους Ινς-Γκιγκς.

5. Γουίγκαν-Γουέστ Χαμ 3-2 (15/5/2011)
Το ματς που οδήγησε στον υποβιβασμό την Γουέστ Χαμ, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Τα Σφυριά για να σωθούν ήθελαν νίκη απέναντι στη Γουίγκαν -που επίσης έδινε μάχη για την σωτηρία- και νίκη της Φούλαμ επί της Μπίρμιγχαμ. Ολα έδειχναν να πάνε καλά μέχρι το 60′ σχεδόν, αφού τόσο η Γουέστ Χαμ όσο και η Φούλαμ ήταν μπροστά στο σκορ με δύο γκολ διαφορά αλλά στη συνέχεια τα Σφυριά κατέρρευσαν… Ο Ενζόγκμπια μείωσε στο 57′ με φάουλ, ο Σάμον ισοφάρισε στο 68′, ο Ενζόγκμπια ξανά, στο 94′, έκανε το 3-2 και έστειλε στον παράδεισο την Γουίγκαν και στην κόλαση την Γουέστ Χαμ.

4. Τότεναμ-Μάντσεστερ Γ. 3-5 (1/10/2001)
Ποτέ η κλισέ φράση “ματς δύο διαφορετικών ημιχρόνων” δεν ταίριαζε τόσο πολύ για να περιγράψει ένα ποδοσφαιρικό ματς, όσο σε αυτή την περίπτωση για το μνημειώδες fightback της Γιουνάιτεντ. Η Τότεναμ ήταν μπροστά με 3-0 στο ημίχρονο χάρη στα γκολ των Ρίτσαρντς, Φέρντιναντ και Ζίγκε, αλλά ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έκανε τα μαγικά του στην ανάπαυλα και η Γιουνάιτεντ επέστρεψε στο γήπεδο για το δεύτερο 45λεπτο σαν πληγωμένο θηρίο. Ο Κόουλ μείωσε σε 3-1 στο 46′ και στη συνέχεια οι Μπλαν, Φαν Νίστελροϊ, Βερόν και Μπέκαμ ανέτρεψαν τα πάντα.

3. Λίβερπουλ-Νιούκασλ 4-3 (3/4/1996)
Ψηφίστηκε ως το καλύτερο της πρώτης 10ετίας της Premier League και θα είναι πάντα κάτι διαφορετικό. Και οι δύο ομάδες πίεζαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μάχη του τίτλου και ήξεραν πως όποιος νικούσε θα την έπιανε στη βαθμολογία. Το ματς άρχισε με φρενήρη ρυθμό και ο Φάουλερ έδωσε προβάδισμα στη Λίβερπουλ, για να κάνουν το 1-2 οι Φέρντιναντ και Ζινολά. Ο Φάουλερ σκόραρε ξανά και ισοφάρισε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους αλλά γρήγορα ο Απρίγια έβαλε ξανά μπροστά τη Νιούκασλ. Στο 70′ ο Κόλιμορ έκανε το 3-3 και στο τέλος, αφού οι δύο ομάδες έψαξαν με κάθε τρόπο τη νίκη, ήταν ο ίδιος παίκτης που σκόραρε ξανά και έδωσε το τρίποντο στους Reds.

2. Αρσεναλ-Μάντσεστερ Γ. 3-2 (9/11/1997)
Κάτι περισσότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξη του Αρσέν Βενγκέρ, η γαλλική επανάσταση άρχισε να παίρνει μορφή. Η Αρσεναλ είχε αρχίσει καλά την σεζόν 1997-98, με μόνο μία ήττα σε 13 ματς, αλλά η επίσκεψη της πρωταθλήτριας και πρωτοπόρου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Highbury ήταν σαφώς το μεγαλύτερο τεστ. Οι Κανονιέρηδες άνοιξαν το σκορ με το πρώτο γκολ του 18χρονου Ανελκά και πριν το ημίωρο έγινε και το 2-0. Η Γιουνάιτεντ όμως, κλασικά, πάλεψε για την επιστροφή της και με δύο γκολ του Σέριγχαμ μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να ισοφαρίσει πριν το ημίχρονο. Στο τέλος, όμως, η κεφαλιά του Πλατ έδωσε στην Αρσεναλ τη νίκη και την έφερε στο -1 από την κορυφή, με τον Μάιο να βρίσκει τους Κανονιέρηδες να πανηγυρίζουν το πρώτο πρωτάθλημα της εποχής Βενγκέρ.

1. Μάντσεστερ Σ.-ΚΠΡ 3-2 (13/5/2012)
Πρωτοπόρος όταν άρχιζαν τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής, το μόνο που είχε κάνει η Μάντσεστερ Σίτι ήταν να νικήσει την ΚΠΡ του Μαρκ Χιουζ, πρώην προπονητής της Σίτι, ο οποίος είχε τους δικούς του λόγους να θέλει τη νίκη: Οχι μόνο είχε εκδιωχθεί για να πάρει τη θέση του ο Ρομπέρτο Μαντσίνι αλλά η ομάδα του ήταν και μόνο στο +2 από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο Ζαμπαλέτα, την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μπροστά στο σκορ επί της Σάντερλαντ, άνοιξε το σκορ για την Σίτι αλλά ο Σισέ ισοφάρισε νωρίς στην επανάληψη και στο 66′ ο ΜακΚι έκανε το 1-2 για την ΚΠΡ. Η Σίτι μπήκε στα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων χάνοντας, αλλά το 2-2 από τον Τζέκο στο 92′ έδωσε ξανά ελπίδα. Τρία λεπτά μετά, ο πρώτη ασίστ του Μπαλοτέλι στη σεζόν έγινε γκολ από τον Αγουέρο και η Μάντσεστερ Σίτι έγινε πρωταθλήτρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This