Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η ΑΕΚ βάζει προβλήματα στον εαυτό της, εκεί που με την ποδοσφαιρική λογική, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ο αγώνας στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα θα έπρεπε να έχει κοστίσει τρεις βαθμούς. Οχι όποιους κι όποιους βέβαια, αυτούς που θα την έφερναν οχτώ πάνω από τον Ολυμπιακό, πέντε πάνω από την τρίτη θέση και τον Πανιώνιο και τέσσερις πάνω από τον ΠΑΟΚ. Αλλά και πάλι, οι βαθμοί τρεις είναι, δεν θα αυξάνονταν για κάποιο λόγο. 

Αντί λοιπόν η Τρίπολη να της έχει κοστίσει τρεις βαθμούς, κινδυνεύει να της κοστίσει πολλά περισσότερα. Και στην οικονομία της κουβέντας, συνολικά για τη φετινή διαδρομή της δηλαδή, να της κοστίσει σε ζητήματα πολύ πιο σοβαρά από μια ήττα την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος. 

Το να νιώθει ο Χιμένεθ ότι χάνει την ασφάλειά του, την εμπιστοσύνη και όσα, για παράδειγμα, τον έκαναν να παρουσιάσει στη διαχείριση του αγώνα όσα παρουσίασε στην ανατροπή με τον Ολυμπιακό ή – επίσης για παράδειγμα – στην αντίδραση στο 1-2 της Αούστρια στο ΟΑΚΑ, δεν θα ζημιώσει κανέναν άλλον, παρά μόνο την ίδια την ΑΕΚ. Ούτε καν τον Ισπανό δεν ζημιώνει τούτη τη στιγμή που μιλάμε τόσο πολύ. 

Διότι θα είναι πολύ προβληματικό για την Ενωση να συνεχίσει όχι χωρίς τον Μανόλο, τέτοια παράλογη σκέψη δεν φαίνεται να έχει περάσει από το μυαλό κάποιου στο σύλλογο. Τουλάχιστον ακόμη. Αλλά να συνεχίσει χωρίς το καθαρό μυαλό του προπονητή της. Του όποιου προπονητή της, ο οποίος όμως τώρα είναι ο Χιμένεθ και είναι δικαίως εκείνος. Γιατί μπορεί τώρα να μιλάμε για τα πράγματι σοβαρά λάθη της Τρίπολης, αλλά ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που η φετινή ΑΕΚ έχει απέναντι στους αντιπάλους είναι και ο Χιμένεθ. Ενας προπονητής που ξέρουμε τι μπορεί να κάνει, άρα ξέρει και η ομάδα του, που γνωρίζει καλά την ΑΕΚ και δεν την μαθαίνει μέρα με τη μέρα, που την έχει δουλέψει από πέρυσι και άρα εκείνος πρώτος μπορεί να ορίσει τη συνέχειά της. 

Από τους τρεις τεχνικούς των ανταγωνιστών, ο καθένας έχει κι ένα χαρακτηριστικό. Ο Λουτσέσκου το πρώτο, ο Λεμονής το δεύτερο, ο Ουζουνίδης, που τα έχει όλα, κυρίως έχει το τρίτο και σίγουρα έχει πολλά θέματα να λύσει, πέρα από τα ποδοσφαιρικά. Σε ισορροπία και σίγουρα και τα τρία τα έχει μόνο ο Ισπανός, άρα γιατί η ΑΕΚ να το χάσει αυτό; Ανεξάρτητα με την ικανότητα του καθένα ως προπονητής. 

Η Ενωση, λοιπόν, η κοινωνία της και όχι απαραίτητα ο σύλλογος ως φυσικά πρόσωπα, έχει βάλει σε αμφιβολία τη δύναμη που ένιωθε ο προπονητής της πριν τον αγώνα με τον Αστέρα. Αυτό δεν ήταν χρήσιμο να το κάνει, δεν πρόκειται να βελτιώσει τον Χιμένεθ. Οπως και δεν ήταν χρήσιμο να βάλει σε τέτοια διαδικασία αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν την προηγούμενη Κυριακή και έχουν αρχίσει να αισθάνονται ότι δεν θα ξαναπαίξουν ποτέ. Γιατί δεν κάνουν… 

Η ΑΕΚ, επειδή το πρωτάθλημα δεν είναι αγώνας σπριντ αλλά μαραθώνιος, δεν έχει την πολυτέλεια να “πετάει” παίκτες. Ακόμη και κάποιους που πράγματι δεν πήγαν καλά στην Τρίπολη, έστω ούτε στην Τρίπολη, αλλά μπορούν να γίνουν πολύτιμοι για όσο, για όποτε, για όταν. Μεγαλύτερη ζημιά είναι να έχουν χαθεί τρεις παίκτες από το ναυάγιο της Τρίπολης, παρά τρεις βαθμοί. Τέτοιους, βαθμούς, έχει ακόμη περισσότερους από τους άλλους. Παίκτες;. Διότι και αυτό, το βάθος δηλαδή, είναι καθοριστικό. 

Η ΑΕΚ, μέσα σε ένα 90λεπτο, έχει κινδυνέψει να ακυρώσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Οχι μόνο για όσα εκείνη έκανε στο σχεδιασμό της φετινής ομάδας, η οποία ήταν και η μοναδική στο κάτω – κάτω, η έστω η πιο ξεκάθαρη σε αυτό που ήθελε να κάνει, δηλαδή να έχει ποδοσφαιρική λογική στη δημιουργία της ομάδας της. Εχει να κάνει και με το πλεονέκτημα που τής έχουν προσφέρει οι υπόλοιποι τρεις . Ο Παναθηναϊκός με τα τεράστια προβλήματά του. Ο ΠΑΟΚ, που για κάποιο ακατανόητο λόγο έδιωξε κάθε λογική ποδοσφαίρου τους τελευταίους μήνες και τώρα προσπαθεί να την ξαναβρεί, αλλά και πάλι χωρίς ισορροπημένο τρόπο. Ο Ολυμπιακός με το να διώχνει τον Λεμονή για να φέρει προπονητή με μεγαλύτερη αίγλη, τον οποίο έδιωξε για να ξαναφέρει τον Λεμονή, ο οποίος άφησε εκτός τον Φορτούνη για να καταλάβει και ο οποίος κατάλαβε προφανώς αυτό που καταλάβαμε κι εμείς. Οτι χωρίς εκείνον αγώνες όπως αυτός με τον Ατρόμητο δεν τους κερδίζει η ομάδα του εύκολα. Και αυτό είναι πρόβλημα. 

Η ΑΕΚ δεν έχει κανέναν λόγο όλα αυτά να τα “παρατήσει” για τη στραβή που έγινε για εκείνη στην Τρίπολη. Ετσι κι αλλιώς δεν μόχθησε ποτέ για ένα πρωτάθλημα αήττητο, γιατί αυτό δεν είναι ένα κανονικό πρωτάθλημα. Τέτοιες ευκαιρίες θα έχει και στο μέλλον της φετινής διοργάνωσης, τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αλλά ευκαιρίες όπως αυτή που της έδωσαν οι αντίπαλοί της το φετινό καλοκαίρι, δύσκολα θα ξαναβρεί. Θα είναι παράδοξο να την χαραμίσει μόνη της.

Πηγή: Σπορ FM

Pin It on Pinterest

Shares
Share This