Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Συγγνώμη που ενοχλώ, αλλά θα ήθελα να κάνω μία άσχετη ερώτηση, πριν προχωρήσουμε το ετήσιο μακροβούτι στα ενίοτε βαθιά, ενίοτε θολά, ενίοτε βρώμικα, πάντοτε φουρτουνιασμένα νερά των συλλογικών διοργανώσεων.

Ποιος είναι ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι η ίδια του περασμένου Ιουνίου: «Έχουμε παίκτες, δεν χρειάζεται προπονητής». Μόνο που τώρα δεν έχουμε ούτε παίκτες.

Aκόμα και αν βρεθεί χρυσή (ή έστω τσίγκινη) τομή στη διαμάχη μεταξύ Φιμπαίων και Μπερτομαίων, πράγμα πιθανότατο, το πολύ να εμφανιστούν 5-6 από τους 20 κορυφαίους Έλληνες μπασκετμπολίστες στην Εθνική του Νοέμβρη.

Ορισμένοι θα έχουν σοβαρότερες δουλειές στο ΝΒΑ, άλλοι θα επικαλεστούν κόπωση ή τραυματισμό, μερικοί θα κάνουν κακορέξια επειδή παραγκωνίστηκαν στο Εurobasket, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πήδηξαν νωρίς από τον μουντζούρη.

Όπως και αν έχει το πράγμα, η Εθνική θα χρειαστεί προπονητή για να συμμαζέψει τα συντρίμμια του Ελσίνκι και της Κωνσταντινούπολης.

Μπορεί ο Βασιλακόπουλος να βαυκαλίζεται ότι «το πρόσημο ήταν παραπάνω από θετικό», αλλά, συγγνώμη και πάλι, το πρόσημο ήταν παρακάτω από αρνητικό.

Η 8η θέση  αποτελεί ένα αξιοπρεπές αγωνιστικό αποτέλεσμα, αλλά το κύρος της Εθνικής ναρκοθετήθηκε με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους, από όλα τα πιθανά και απίθανα πρόσωπα.

Ο ισχυρός ανήρ μιλάει για κάποια αόρατη συμμορία που προσπαθούσε να του επιβάλει τον Γιαννάκη (και πράγματι, υπάρχει τέτοια), αλλά η περίεργη άμυνα που ο ίδιος έπαιξε απέναντι στην «εταιρία δολοφόνων» γέμισε με πληγές το κορμί της ταλαίπωρης «αγαπημένης».

Και, αν θέλετε την εκ των υστέρων άποψη κάποιου που δεν ανήκει στη …συμμορία και που έχει δυσανεξία σε τέτοιου είδους πρακτικές, μακάρι να είχε η Εθνική προπονητή τον Γιαννάκη στο Eurobasket.

Άλλωστε, οι αυτόκλητοι τσαρλατάνοι που τον προωθούσαν έκαναν το κομμάτι τους και χωρίς αυτόν. Ή όχι;

Παρασύρθηκα, όμως, σε φιλιππικούς και  λησμόνησα την αρχική απορία μου.

Με ποιον προπονητή θα βγει η Εθνική στο «παράθυρο»; Ποιος θα εκτοξεύσει τα κανάτια στην κεφάλα των Βρετανών, των Εσθονών και των Ισραηλινών;

Οι παρατρεχάμενοι της Ομοσπονδίας έλεγαν, μέχρι πρόσφατα, ότι φαβορί ήταν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Μιλούσαν μάλιστα για «ομαλή διαδοχή», αφού ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε επί σειρά ετών επιτυχημένος καθοδηγητής των Εθνικών ομάδων Νέων και Εφήβων.

«Η θητεία του δεν τελειώνει εδώ», είπε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης όταν έλαβε την επιστολή παραίτησης του Παπαθεοδώρου, μετά τον θρίαμβο του Ηρακλείου.

Ξαφνικά, όμως, το όνομα του Παπαθεοδώρου αποσύρθηκε από το τραπέζι. «Δεν θα πάρουμε προπονητή από μεγάλη ομάδα, για να μη μπλέξουμε με οπαδικές αντιπαλότητες», ήταν το υποκριτικό επιχείρημα.

Μεγάλη ομάδα ο ΠΑΟΚ του 2017; Στο μπάσκετ; Ας το καταπιούμε και αυτό.

Η ίδια ΕΟΚ δεν ήταν που φλέρταρε επίμονα με τον Πρίφτη τον Ιούνιο, όταν αυτός είχε ακόμη ισχυρό συμβόλαιο με τον Άρη;

Για την οικονομία της συζήτησης, αφήνω στην άκρη το ιστορικό οπαδικό πρόσημο προπονητών όπως ο Ιτούδης ή ο Μπαρτζώκας και παριστάνω ότι ξεχνώ την πρόσφατη βολιδοσκόπηση της ΕΟΚ στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Όχι, δεν ήταν θέμα χρωμάτων η αδέξια ντρίμπλα που άδειασε τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Απλώς, ο Παπαθεοδώρου έκλεισε 1,5 χρόνο απλήρωτος από την Ομοσπονδία. 

Με τι μούτρα λοιπόν θα του έκαναν πρόταση για την Ανδρών; Ο ίδιος δεν χρειάζεται το πόστο ούτε έχει ιδιαίτερη διάθεση να μπλέξει με τις παραξενιές του Βασιλακόπουλου.

Και είναι και, ξερωγώ, άνθρωπος του Ιβάν. Αυτό δεν κατάλαβα πού κολλάει, αλλά όλο και κάπου κολλάει.

Επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, ο Τσαγκρώνης εκμυστηρεύτηκε στους δικούς του ότι «την ομάδα αναλαμβάνει ο Σκουρτόπουλος με σύμβουλο τον Μίσσα».

Με άλλα λόγια, και αφού «το πρόσημο ήταν κάτι παραπάνω από θετικό», περνάμε από το δίδυμο Μίσσα-Σκουρτόπουλου στο δίδυμο Σκουρτόπουλου-Μίσσα.

Έκανε και σχετικές δηλώσεις ο γ.γ. της ΕΟΚ, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Γιατί, άραγε; Για να γλιτώσει το μηνιάτικο του Οκτωβρίου;

Ο Σκουρτόπουλος το ξέρει ότι αναλαμβάνει την Εθνική ως γενικός κουμανταδόρος; Ο Μίσσας, που ήταν εξαρχής απρόθυμος, το ξέρει ότι συνεχίζει στην ομάδα;

Βεβαίως, ο πρώτος θεωρεί -και σωστά- μεγάλη τιμή και ευκαιρία ζωής την αναρρίχηση στη θέση του πρώτου προπονητή. Η δουλειά του, στον Φάρο, δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόσκομμα.

Ο Μίσσας, πάλι, ανέλαβε προ μηνών ισχυρό και καλοπληρωμένο πόστο στις γυναίκες του Ολυμπιακού. Υποθέτω ότι για τις γυναίκες δεν ισχύει αυτό που έλεγε ο Τσαγκρώνης, ότι «δεν θέλουμε να μπλέξουμε με μεγάλη ομάδα».

Άλλο πράγμα ο Αδάμ, άλλο πράγμα η Εύα. Το λέει και ο μπαρμπα-Βασίλης.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, σήμερα, επτά εβδομάδες πριν το επίσημο παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία στο Λονδίνο;

Ο Σκουρτόπουλος; Ο Μίσσας; Ο Παναγιωτόπουλος; Ο Γεραγωτέλλης; Ο Βασιλακόπουλος; Ο Τσαγκρώνης; Ο Χρυσάνθης;

Ο «έχουμε παίκτες»; Ο «παραπάνω από θετικό πρόσημο»; Ο «δεν θέλουμε να μπλέξουμε με μεγάλη ομάδα»; Η «συμμορία δολοφόνων»;

Και πότε θα ανακοινωθεί το νέο σχήμα; Στο ημίχρονο του πρώτου αγώνα;

Λίγο πριν ξεκινήσω αυτό το κείμενο, πήρα στα χέρια μου την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων Ομοσπονδιακών προπονητών, για την περίοδο 2017-8.

Δίπλα στην ένδειξη ΕΟΚ αναγράφονται τα εξής ονόματα: Τούφας Νικόλας, Δοξάκης Γεώργιος, Κεραμιδάς Κωνσταντίνος, Βλασσόπουλος Γεώργιος, Καρκανάκης Στυλιανός, Χαρμπαλής Θωμάς.

Τους ξέρετε; Μερικούς, ούτε και εγώ.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε στην ίδια λίστα (των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής που κανονικά θα υπηρετούσαν σε σχολεία αν δεν έπαιρναν απόσπαση σε αθλητικές Ομοσπονδίες) το όνομα του Δημήτρη Πρίφτη.

Φέτος όμως ο Πρίφτης ξε-αποσπάστηκε (όπως και οι Β. Γεραγωτέλλης, Γ. Γιαννόπουλος), οπότε θα βρήκε άλλη φόρμουλα για να συνδυάσει το ελληνικό δημόσιο με την Ούνιξ Καζάν. Υποθέτω ότι έλαβε άδεια άνευ αποδοχών.

Και μία τελευταία ετεροχρονισμένη απορία περί Εθνικής, πριν το μακροβούτι. Γιατί εξαφανίστηκε από το προσκήνιο ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος εθεάθη τον Σεπτέμβρη σε τουρνουά παλαιμάχων στην Ουκρανία;

Τις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις της Εθνικής Ανδρών, τις παρακολούθησε από κοντά, χωρίς πάντως να έχει επίσημο ρόλο στην Ομοσπονδία.

Φέτος, έλαμψε διά της απουσίας του.  Μήπως θεωρήθηκε και αυτός …συμμορίτης;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά χρωστάει και αυτός χάρη στον πολυχρονεμένο πρόεδρο, που τον έβαλε «στο αληθινό Hall Of Fame»…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This