Επιλογή Σελίδας

Του Κλεάνθη Τριανταφυλλίδη

Τη μεγάλη ώθηση στον Hamilton έδωσε βέβαια η εγκατάλειψη του Vettel από βλάβη στον κινητήρα, η οποία και ελαχιστοποίησε πλέον τις ελπίδες του Γερμανού για το πρωτάθλημα.

Στη δεύτερη θέση ο Max Verstappen, που ίσως θα έπαιρνε τη νίκη αν ο Hamilton δεν δεχόταν βοήθεια, ηθελημένη και αθέλητη, σε καίριες στιγμές του αγώνα.

Ο Βρετανός της Mercedes ξεκίνησε καλά από την pole position και άνοιξε αμέσως διαφορά από τον Vettel καθώς η Ferrari άρχισε να πέφτει πίσω. Ήδη υπήρχε ανησυχία για τον Γερμανό, αφού οι μηχανικοί της Scuderia είχαν βγάλει το κάλυμμα του κινητήρα στη σειρά εκκίνησης για να ερευνήσουν ένα πιθανό πρόβλημα στην ανάφλεξη (μπουζί).

Καθώς η Ferrari του Vettel έχανε ισχύ, ο Verstappen –που είχε περάσει τον team-mate του, τον Ricciardoστην εκκίνηση– βρήκε την ευκαιρία να περάσει και τον Γερμανό στη φουρκέτα, πριν ο Vettel χάσει κι άλλες τρεις θέσεις στην αρχή του δεύτερου γύρου.  

Μετά από μια σύντομη περίοδο αυτοκινήτου ασφαλείας, λόγω του ότι ο Carlos Sainz βγήκε από την πίστα στη Στροφή 6 κι εγκατέλειψε – ο Vettel έπεσε στην 8η θέση πριν η ομάδα του δώσει την εντολή να γυρίσει στα pitsκαι να εγκαταλείψει στον 4ο γύρο. Ο Γερμανός έχει πέσει πλάον 59 βαθμούς πίσω από τον Hamilton στο πρωτάθλημα οδηγών.

Η Hamilton σταδιακά αύξησε τη διαφορά του από τον Verstappen σε πάνω από 4” πριν ο Ολλανδός σταματήσει στον 21ο γύρο για να φορέσει τα σκληρότερα soft λάστιχα. Ο Hamilton σταμάτησε στον επόμενο γύρο και ξαναβγήκε από τα pits επικεφαλής.

Οι δύο πρώτοι πλησίασαν τον Bottas, που είχε ξεκινήσει με τα soft και δεν είχε σταματήσει ακόμα. Όμως ο Hamilton δεν έδειχνε ικανός να περάσει τον team-mate του, που άνοιξε ξανά τη διαφορά, ενώ ο Verstappen πλησίασε πολύ τον Βρετανό.

Τότε ο Bottas έκοψε μετά από παράκληση του Hamilton προς την ομάδα, άφησε τον Βρετανό να περάσει στο Casino Triangle και άρχισε να παρεμποδίζει τον Verstappen. Μέχρι να σταματήσει ο Φιλανδός για λάστιχα, στον 30ό γύρο, ο Verstappen είχε μείνει 3,4” πίσω από τον Hamilton.

Ο Ολλανδός όμως δεν το έβαλε κάτω, προς το τέλος του αγώνα έκλεισε και πάλι τη διαφορά σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο όταν οι δύο πρώτοι έφτασαν να ρίξουν γύρο στους Massa και Alonso που είχαν τη δική τους μονομαχία για τον βαθμό της 10ης θέσης. Ο Ισπανός άφησε τον Hamilton να περάσει στον τελευταίο γύρο, αλλά μπήκε μπροστά από τον Verstappen, καθυστερώντας τον όσο χρειαζόταν ώστε ο Βρετανός –που είχε πρόβλημα κραδασμών από τα λάστιχα της Mercedes– να ξεφύγει και να πάρει τη νίκη χωρίς μάχη.

Ο Ricciardo τερμάτισε 3ος, καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω του τον Bottas που τον είχε πλησιάσει απειλητικά.

Ο Raikkonen, με τη μόνη εναπομείνασα Ferrari, τερμάτισε στην 5η θέση, ανεβαίνοντας θεαματικά από τη 15η στην οποία είχε πέσει αφού είχε κάνει κακή εκκίνηση και στη συνέχεια ο Hulkenberg τον είχε σπρώξει έξω από την πίστα στη στροφή Spoon.

Οι δύο Force India, των Ocon και Perez, πήραν αντίστοιχα την 6η και την 7η θέση. Ο Γάλλος ήταν αρχικά 3ος αφού πέρασε τον Ricciardo στον πρώτο γύρο, αλλά σύντομα τον υποβίβασαν στην 5η θέση ο Αυστραλός κι ο Bottas.

Ένα επιθετικό προσπέρασμα στον Massa, στο τέλος του αγώνα, έδωσε στον Magnussen την 8η θέση, ενώ επωφελήθηκε κι ο team-mate του, ο Grosjean, για να περάσει κι αυτός τον Βραζιλιάνο και να τερματίσει 9ος.

Ο Alonso δεν μπόρεσε να περάσει τον Massa και τερμάτισε 11ος, στο τελευταίο ιαπωνικό GP της Honda ως προμηθευτή κινητήρων της McLaren.

Τον Ισπανό ακολούθησαν οι Palmer και Gasly, ενώ 14ος τερμάτισε ο Vandoorne που είχε πέσει τελευταίοςμετά από λάθος στον πρώτο γύρο.

Τελευταίος ο Wehrlein, ενώ ο Ericsson με την άλλη Sauber βγήκε νωρίς στην Degner 2 κι εγκατέλειψε. Εγκατέλειψε επίσης ο Stroll, αφού κατέρρευσε η εμπρός δεξιά ανάρτηση της Williams με αποτέλεσμα ο Καναδός να διασχίσει την αμμοπαγίδα και να αποφύγει την τελευταία στιγμή να χτυπήσει τον ανύποπτο Ricciardo.

Τέλος, το DRS στη Renault του Hulkenberg κόλλησε στην ανοιχτή θέση, αναγκάζοντας και τον Γερμανό να εγκαταλείψει.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ GP ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗΣ SUZUKA:

Θ. ΟΔΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ ΧΡ./ΔΙΑΦ.
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes 1h27m31.193s
2 Max Verstappen Red Bull Racing Red Bull/Renault 1.211s
3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing Red Bull/Renault 9.679s
4 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes 10.580s
5 Kimi Raikkonen Scuderia Ferrari Ferrari 32.622s
6 Esteban Ocon Sahara Force India F1 Team Force India/Mercedes 1m07.788s
7 Sergio Perez Sahara Force India F1 Team Force India/Mercedes 1m11.424s
8 Kevin Magnussen Haas F1 Team Haas/Ferrari 1m28.953s
9 Romain Grosjean Haas F1 Team Haas/Ferrari 1m29.883s
10 Felipe Massa Williams Martini Racing Williams/Mercedes 1 γύρος
11 Fernando Alonso McLaren Honda McLaren/Honda 1 γύρος
12 Jolyon Palmer Renault Sport F1 Team Renault 1 γύρος
13 Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Toro Rosso/Renault 1 γύρος
14 Stoffel Vandoorne McLaren Honda McLaren/Honda 1 γύρος
15 Pascal Wehrlein Sauber F1 Team Sauber/Ferrari 2 γύροι
Lance Stroll Williams Martini Racing Williams/Mercedes Εγκατ.
Nico Hulkenberg Renault Sport F1 Team Renault Εγκατ.
Marcus Ericsson Sauber F1 Team Sauber/Ferrari Έξοδος
Sebastian Vettel Scuderia Ferrari Ferrari Κινητήρας
Carlos Sainz Scuderia Toro Rosso Toro Rosso/Renault Έξοδος

Πηγή: Drive

Pin It on Pinterest

Shares
Share This