Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Η αρχή έγινε το μακρινό 1934 με συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Χρειάστηκε να περάσουν 56 χρόνια, ώστε η Αίγυπτος να βρεθεί ξανά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξανά στην Ιταλία, το 1990. Η τελευταία της νίκη επί του Κονγκό την έστειλε για τρίτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ, φτάνοντας σε συμμετοχές την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα και τη Νότιο Αφρική. Τις περισσότερες παρουσίες από την αφρικανική ήπειρο τις έχουν το Καμερούν με επτά και η Νιγηρία με έξι. Από τις 13 συνολικά αφρικανικές εθνικές ομάδες, που έχουν αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο, οι τέσσερις έχουν δώσει το «παρών» μόλις μία φορά.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1974)
Με αυτή την ονομασία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως πριν το 1997, η χώρα ονομαζόταν Ζαΐρ και η εθνική ομάδα είχε συμμετάσχει στη διοργάνωση του 1974, στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ωστόσο, στο Μουντιάλ, το Ζαΐρ τα βρήκε σκούρα, καθώς έγινε «σάκος του μποξ» από Σκωτία, Γιουγκοσλαβία και Βραζιλία. Με τρεις ήττες και απολογισμό τερμάτων 0-14, οι «λεοπαρδάλεις» αποχαιρέτησαν νωρίς τη διοργάνωση, χωρίς από τότε να έχουν αγωνιστεί ξανά. Είτε ως Ζαΐρ, είτε ως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σενεγάλη (2002)
Στη μία και μοναδική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε το απόλυτο «μπαμ». Το 2002, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας, η Σενεγάλη ξεκίνησε με νίκη (1-0) απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία, για να συνεχίσει με ισοπαλία (1-1) κόντρα στην Δανία. Μία ακόμη ισοπαλία, με σκορ 3-3 (αν και προηγήθηκε με 3-0) απέναντι στην Ουρουγουάη, στάθηκε αρκετή στην Σενεγάλη, ώστε να πάρει το εισιτήριο για τους «16». Η πορεία της, όμως, δε σταμάτησε εκεί, καθώς επικράτησε με 2-1 της Σουηδίας στην παράταση και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Τελικά, το ταξίδι ολοκληρώθηκε στους «8», με την Τουρκία να την αποκλείει, επίσης στην παράταση. Παρόλα αυτά, η Σενεγάλη κατόρθωσε με μία και μόνο παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ να μπει στο κλειστό κλαμπ των αφρικανικών ομάδων, που έφτασαν ως τα προημιτελικά (Καμερούν 1990, Γκάνα 2010).

Ανγκόλα (2006)
Έγινε μέλος της FIFA μόλις το 1980 και 26 χρόνια μετά κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην προκριματική φάση είχε μόλις μία ήττα (Νιγηρία), με την Ανγκόλα να ταξιδεύει στα γήπεδα της Γερμανίας, το 2006, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατά σειρά στον όμιλο Πορτογαλία, Μεξικό και Ιράν. Η ήττα από τους Ίβηρες (1-0) ήταν αυτή που της στέρησε την ευκαιρία για πρόκριση στην επόμενη φάση, με την αφρικανική ομάδα να έρχεται ισόπαλη στα άλλα δύο παιχνίδια με Μεξικό (0-0) και Ιράν (1-1) και να τερματίζει στην τρίτη θέση με δύο βαθμούς.

Τόγκο (2006)
Στο ενεργητικό του δεν έχει καταγράψει ποτέ κάποια μεγάλη πορεία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ωστόσο το 2006 κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το Μουντιάλ της Γερμανίας. Εκεί, το Τόγκο δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα βαθμό, αν και πάλεψε και τα τρία ματς του ομίλου. Ήττα με ανατροπή (2-1) από τη Νότιο Κορέα στην πρεμιέρα και δύο ακόμη ήττες με το ίδιο σκορ (2-0) από Ελβετία και Γαλλία έκοψαν τα όνειρα των Αφρικανών για κάτι περισσότερο στη διοργάνωση.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This