Επιλογή Σελίδας

Του Σωτήρη Μήλιου

Τερματοφύλακας ο Γιάν Όμπλακ. Αριστερό μπακ π Ντάβιντ Αλάμπα και δεξιά (αναγκαστικά) ο Άαρον Ράμσεϊ. Ο ένας στόπερ θα είναι ο Γκάρι Μέδελ και παρτενέρ ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Από εκεί και μετά ξεκινάνε τα μεγάλα ζόρια. Ο Αρτούρο Βιδάλ θα έφτιαχνε ένα εντυπωσιακό δίδυμο στα χαφ μαζί με τον Μίραλεμ Πιάνιτς, αν και υπάρχουν οι ισχυρές υποψηφιότητες από τον Γουέσλι Σνάιντερ και τον Αρντά Τουράν.

Εκεί κοντά στον ασβέστη, στο ένα άκρο ο Άριεν Ρόμπεν και στο άλλο ο Ριάντ Μαχρέζ. Πως να αφήσεις όμως εκτός τον Γκάρεθ Μπέιλ ή τον Χένριχ Μχιταριάν; Μήπως κάπου εκεί κολλούσε άνετα ο Αντρέι Γιαρμολένκο και ο Γιασίν Μπραϊμί; Δύσκολες αποφάσεις;

Μπροστά; Ότι τραβάει η όρεξη σου. Έχω κλασικό target man (Έντιν Τζέκο), έχω σπρίντερ (Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ), έχω και ντριμπλέρ (Αλέξις Σάντσες). Έχω την φινέτσα του Στέφαν Γιόβετιτς, αλλά και την κλάση / εμπειρία του Σαμουέλ Ετό και του Ρόμπιν Φαν Πέρσι.

Τι λέτε; Μία τέτοια ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας; Για διάφορους λόγους όλοι αυτοί οι σταρ θα δουν το Μουντιάλ της Ρωσίας από τον… καναπέ, αφού οι Εθνικής τους ομάδες απογοήτευσαν στην προκριματική ζώνη.

Για κάποιες εξ’ αυτών η αποτυχία ήταν παταγώδης

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Από τον χαμένο τελικό του Γιοχάνεσμπουργκ από την Ισπανία το 2010 και την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2014, στην απουσία από την τελική φάση! Το ολλανδικό ποδόσφαιρο ζει τις δικές του μαύρες μέρες, αφού οι «οράνιε» χάνουν δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση (δεν προκρίθηκαν ούτε στο Euro 2016), κάτι που είχε να συμβεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, με τις απουσίες από Παγκόσμια Κύπελλα 1982, 1984 και Euro ’84’ Μετά βέβαια πήγαν και το σήκωσαν στο Euro ’88. Μήνυμα;

ΧΙΛΗ

Ο Μπιέλα την ανοικοδόμησε από το μηδέν και ο Χόρχε Σαμπαόλι την απογείωσε με δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα (2015, 2016), όμως μετά από δύο σερί παρουσίες ως τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2010, 14) ήρθε το τέλος εποχής για μία ευλογημένη γενιά με Βιδάλ, Μέδελ, Μπράβο, Βαλδίβια, Παρέδες, Πινίγια, που λογικά θα αφήσει την σκυτάλη στον Αλέξις Σάντσες και την επόμενη φουρνιά. Η πιο θορυβώδης απουσία από την Λατινική Αμερική.

ΟΥΑΛΙΑ

Ο Γκάρεθ Μπέιλ αρχίζει να βιώνει πια την κατάρα που κυνηγούσε τον Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος ουδέποτε μπόρεσε να πάρει γεύση από ένα Μουντιάλ. Τουλάχιστον αυτός πρόλαβε να παίξει σε ένα Euro πριν δύο χρόνια, διοργάνωση που άφησε μεγάλες προσδοκίες για την Ουαλία, που αυτοκτόνησε την τελευταία αγωνιστική, χάνοντας τα μπαράζ από την εντός έδρας ήττα από την Ιρλανδία. Τουλάχιστον δεν θα έχουμε τα γνωστά κρύα αστεία / συνειρμούς σε περίπτωση που ο Ράμσεϊ έβαζε κάνα γκολ…

Η.Π.Α.

Πήγε Μουντιάλ με παππού Τζορτζ Μπους (1990), με Κλίντον (1994, 1998), με νεότερο Τζορτζ Μπους (2002, 2006), με Ομπάμα (2010, 2014), αλλά μόλις ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε η πρώτη ποδοσφαιρική κατραπακιά, όπερ η πρώτη απουσία από Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από το 1986. Άντε τώρα να πείσεις ότι ήταν τυχαίο. Τουλάχιστον θα αποφευχθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα…

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η απουσία της μάλλον προσφέρει ανακούφιση. Εδώ και χρόνια Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε διπλωματικό αδιέξοδο, το κλίμα ανάμεσα τους μυρίζει μπαρούτι και η παρουσία Τούρκων οπαδών σε ρωσικό έδαφος δεν θα ήταν και ότι καλύτερο για την ηρεμία της διοργάνωσης. Βέβαια αν το δει κανείς ιστορικά μόνο έκπληξη δεν είναι η τουρκική απουσία. Από το 1958, σε ένα Μουντιάλ έχουν προκριθεί (2002), άσχετα αν πήγαν στο τέλος να το πάρουν, μένοντας στην τρίτη θέση!

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Από το 1982, όταν αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο δίχως να χάσουν (!), μέχρι φέτος έλειψαν μόλις από δύο διοργανώσεις (1986, 2006), αφήνοντας το στίγμα τους σε όποιο Μουντιάλ κι αν έπαιξαν. Η γενιά που φέτος κατέκτησε το Κόπα Άφρικα, κατέφερε κι έμεινε διά περιπάτου εκτός τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, ίσως στην μεγαλύτερη έκπληξη της αφρικανικής ζώνης.

ΑΛΓΕΡΙΑ

Βλέπεις το ρόστερ τους και χαζεύεις. Δεν τους λείπει τίποτα από μία ευλογημένη γενιά που έβγαλε: Σλιμάνι, Μπραΐμί, Γκουλάμ, Μαχρέζ, Μπουντεμπούζ, Μπενταλέμπ. Κι όμως αυτό το πράγμα δεν έγινε ποτέ ομάδα και η Αλγερία που έφτασε στην προηγούμενη διοργάνωση μέχρι τους «16», βγάζοντας το λάδι της μετέπειτα παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας έμεινε έξω, παίρνοντας μόλις ένα πόντο σε όμιλο με Νιγηρία, Καμερούν και Ζάμπια!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This