Επιλογή Σελίδας

Με αφορμή την πρόκριση των Παναμά και Ισλανδίας για το Μουντιάλ 2018, το FourFourTwo θυμάται άλλες πέντε χώρες που εμφανίστηκαν μόνο μία φορά σε παγκόσμιο κύπελλο.

1. Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (1938)
Ενα νοτιοανατολικό έθνος έχει προκριθεί… τεχνικά για το παγκόσμιο κύπελλο. Πριν την ανεξαρτησία τους από την Ολλανδία, οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία) συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο του 1938 στη Γαλλία και έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που πέτυχε κάτι τέτοιο. Η πρόκριση, όμως, ουσιαστικά ήταν δώρο, με μία θέση για την Ασία να την διεκδικούν δύο ομάδες και την Ιαπωνία τελικά να αποσύρεται. Δεν ήταν έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες ηττήθηκαν με 6-0 από την Ουγγαρία στο πρώτο τους ματς και αποκλείστηκαν. Η Ινδονησία αποκλείστηκε από το διεθνές ποδόσφαιρο το 2015 -ποινή που αργότερα ακυρώθηκε- και δεν πήρε μέρος στα προκριματικά για το Μουντιάλ 2018.

2. Ζαΐρ (1974)
Εμφανίστηκαν μόνο μία φορά στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το 1974, αλλά το Ζαΐρ (σημερινή Δημοκρατία του Κονγκό) πρόσφερε μια από τις πιο περίεργες στιγμές που έχει δει το παγκόσμιο κύπελλο. Η πορεία τους άρχισε με ήττα 2-0 από την Σκωτία, πριν το εξευτελιστικό 9-0 από την Γιουγκοσλαβία. Στον τελευταία της αγώνα με την Βραζιλία, η σχεδόν αποκλεισμένη αφρικανική ομάδα ήταν πίσω στο σκορ με 2-0 και οι Βραζιλιάνοι είχαν φάουλ για να πετύχουν τρίτο γκολ. Ενας αμυντικός του Ζαΐρ, ο οποίος μάλλον δεν ήξερε τους κανονισμούς, έφυγε από το τείχος και κλώτσησε μακριά την μπάλα, παίρνοντας κίτρινη κάρτα. Η ομάδα φέρεται να είχε ενημερωθεί από τον δικτάτορα Μομπούτου Σεσέ Σέκ ότι δεν θα επέστρεφαν σπίτι αν έχαναν με περισσότερα από τέσσερα γκολ. Η Βραζιλία σκόραρε ξανά αλλά το Ζαΐρ επέστρεψε αφού έχασε μόνο με 3-0. 

3. Καναδάς (1986)
Οι Καναδοί έκαναν την μοναδική τους συμμετοχή σε Μουντιάλ το 1986, μετά τη νίκη με 2-1 επί της Ονδούρας στα προκριματικά. Οχι μόνο προκρίθηκαν, αλλά οι Καναδοί έριξαν και αλάτι στην πληγή των γειτόνων τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέτυχαν να προκριθούν. Δεν ήταν όλα ευχάριστα όμως… Ο Καναδάς δεν κατάφερε να σκοράρει και έκανε τρεις ήττες σε τρία ματς, αν και η εμφάνιση τους στο 1-0 από την Γαλλία του Μισέλ Πλατινί ήταν αξιοθαύμαστο επίτευγμα.

4. Αϊτή (1974)
Η Αϊτή πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι άλλες τέσσερις ομάδες αυτής της λίστας, σκοράροντας όχι ένα αλλά δύο γκολ στο Μουντιάλ 1974. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν αρκετό για να αποφύγει τον αποκλεισμό αφού έκανε τρεις ήττες αλλά οι αντίπαλοι ήταν δυνατοί και συγκεκριμένα οι Ουγγαρία, Ιταλία και Αργεντινή. Η κορυφαία στιγμή τους, πάντως, ήρθε κόντρα στην Ιταλία, όταν ο στράικερ Εμάνουελ Σανόν νίκησε έναν από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες του κόσμου, τον Ντίνο Τζοφ, για να προηγηθούν. Αν και η Ιταλία ανέτρεψε την κατάσταση και επικράτησε με 3-1, αυτό το γκολ παραμένει ως και σήμερα θρυλικό για την Αϊτή.

5. Ιράκ (1986)
Σε ό,τι αφορά τους επικεφαλής ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, ο Ουντάι Χουσεΐν -γιος του Σαντάμ- πρέπει να υπήρξε ο χειρότερος όλων. Ο Ουντάι ανέλαβε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράκ το 1985 και έγινε γνωστός για τις απειλές, τους βασανισμούς και τους ξυλοδαρμούς ποδοσφαιριστών αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Επί των ημερών του, όμως, το Ιράκ πέτυχε και το σπουδαιότερο, μέχρι και σήμερα, κατόρθωμα του: Την πρόκριση για το παγκόσμιο κύπελλο του 1986. Ως εκεί όμως. Το Ιράκ έχασε και στους τρεις αγώνες, πετυχαίνοντας ένα γκολ στην ήττα με 2-1 από το Βέλγιο.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This