Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Τα τύμπανα του εμφύλιου πολέμου χτυπούν ασταμάτητα από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει συγκριτικά με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η ΠΑΕ έδωσε τελικά τα οικονομικά στοιχεία στη δημοσιότητα, σήμερα πληρώνει έναν μισθό στους εργαζόμενους, περιμένει τα χρήματα της Μπενφίκα την Τρίτη και πλέον όλοι όσοι εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Παναθηναϊκό βιώνουν το vivere pericolosamente κάθε ώρα της βαριάς καθημερινότητάς τους.

Ήδη ένας μασέρ αποχώρησε, ίσως το ίδιο πράξουν περισσότεροι εργαζόμενοι της ΠΑΕ και του “Γ. Καλαφάτης” μέχρι τον Ιανουάριο αν βρουν θέση εργασίας κάπου αλλού και ο Αγησίλαος Τουμαζάτος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να καλύψει τις ατέλειωτες “τρύπες” και να διαχειριστεί τον Τιτανικό έχει ήδη προσκρούσει στο παγόβουνο, μπάζει νερά, έχει πάρει κλίση και βασανιστικά βυθίζεται.

Πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός σ’ αυτήν την πρόσκρουση; Η απάντηση δόθηκε καθαρά από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ. Τι αποδεικνύεται, χωρίς ίχνος αμφισβήτησης των στοιχείων τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά; Ότι ο Παναθηναϊκός είχε σ’ αυτήν την πενταετία έσοδα 150.000.000 ευρώ, αλλά τώρα έχει μεγαλύτερο χρέος απ΄ αυτό που παρέλαβε το 2012 ο Γιάννης Αλαφούζος! Έσοδα 150.000.000 ευρώ από το δικό του πορτοφόλι, από τις συνδρομές των συμμάχων και από τα οφέλη της ΠΑΕ, παρότι οι Πράσινοι συμμετείχαν μόνο δύο φορές σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης (2014-2015 και 2016-2017)!

Αναφέρεται σχετικά: Οι εισροές και οι εισφορές της περιόδου 01.07.12 – 30.09.17 ανέρχονται σε 149,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν σε:

  • 24,4 εκ. ευρώ από δικαιώματα τηλεοπτικής αναμετάδοσης
  • 19,2 εκ. ευρώ από χορηγίες & διαφήμιση
  • 16,1 εκ. ευρώ από αλληλεγγύη UEFA
  • 13,0 εκ. ευρώ από πώληση ποδοσφαιριστών
  • 11,6 εκ. ευρώ από εισιτήρια απλά και διαρκείας
  • 6,1 εκ. ευρώ από εμπορικές δραστηριότητες
  • 5,2 εκ. ευρώ από ανακύκλωση προεξόφλησης εσόδων
  • 4,6 εκ. ευρώ από λοιπές λειτουργικές δραστηριότητες
  • 41,5 εκ. ευρώ εισφορές από τον βασικό μέτοχο κ. Ι. Αλαφούζο
  • 7,8 εκ. ευρώ εισφορές από λοιπούς μετόχους μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.

ΤΙ ΧΡΕΟΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΦΗΝΕΙ: + 16,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ 2012

Ποιο το ύψος των υποχρεώσεων που ανέλαβε συνολικά ο Γιάννης Αλαφούζος; 51,2 εκ. ευρώ.

  • Δεδουλευμένες υποχρεώσεις της ΠΑΕ 35,2 εκ. ευρώ.
  • Μελλοντικές δεσμεύσεις που αφορούσαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα 12,8 εκ. ευρώ. ευρώ.
  • Φόροι: 3,2 εκ. ευρώ.

Ποιο το ύψος των υποχρεώσεων που έχει η ΠΑΕ σήμερα; 67,8 εκ. ευρώ.

  • Δεδουλευμένες υποχρεώσεις της ΠΑΕ 34,7 εκ. ευρώ
  • Μελλοντικές δεσμεύσεις που αφορούσαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα 16,4 εκ. ευρώ.
  • Φόροι: 11,5 εκ. ευρώ.
  • Δεσμεύσεις σε ομάδες για απόκτηση παικτών: 3,6 εκ. ευρώ.

Θα μπορούσαμε, αλλά δεν συμπεριλαμβάνουμε στα χρέη την περίφημη “Ανακύκλωση προ εισπραχθέντων μελλοντικών εσόδων” που ανέλαβε και παρέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος διότι α) πρόκειται για έσοδα του μέλλοντος από τηλεοπτικά – χορηγούς και στην ανάλυση της ΠΑΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί καθόλου “έσοδα” για τις επόμενες χρήσεις, β) πρόκειται για έσοδα τα οποία καταρτούνται από τις τράπεζες για εξόφληση υποχρεώσεων (δανείου), οι οποίες λογιστικά είναι στο “μηδέν” εφόσον θα εξοφλούνται από τα συμβόλαια – κέρδη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή υποχρεώσεις μεγαλύτερες κατά 16,4 εκατ. Ευρώ συγκριτικά με την ΠΑΕ που ανέλαβε το 2012 ο μεγαλομέτοχος, παρότι σ’ αυτή την πενταετία η εταιρεία είχε συνολικές εισροές 149,5 εκατ. Ευρώ! Αυτή είναι η αληθινή αποτύπωση του “απέτυχα” που είχε γράψει ο Αλαφούζος στις 21/9/2017.

Γιατί απέτυχε με τέτοιου είδους οικονομική διαχείριση; Διότι ρίσκαρε τρεις φορές (ακόμη και το εφετινό καλοκαίρι για την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ). Κι όταν παίρνεις τέτοιου είδους ρίσκα και δεν προχωράς βήμα – βήμα όπως τα πρώτα δύο χρόνια με μικρότερο μπάτζετ, μπορεί να μην σου βγουν.

ΜΕ 30.000.000 ΕΥΡΩ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΟ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συμπεριλαμβάνει στα χρέη τις εφετινές υποχρεώσεις του ρόστερ και των λειτουργικών εξόδων. Δικαίωμά του. Συμπεριλαμβάνει τα χρέη που αποπληρώνονται στις τράπεζες (δάνειο) βάσει δεδομένων εσόδων. Επίσης δικαίωμά του. Αν τα αφαιρέσουμε για μια ομάδα που θεωρητικά αναλαμβάνει ένας νέος ιδιοκτήτης με συγκεκριμένο ρόστερ (και κάνει ό,τι θέλει μ’ αυτό), το χρέος είναι 50.000.000 ευρώ, εκ ων οποίων τα 20 έχει δεσμευτεί να αναλάβει ο Αλαφούζος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς, όποιος ή όποιοι θέλουν να ενδιαφερθούν, το ποσό είναι πεντακάθαρο: 30.000.000 ευρώ. Το ποσό μπορεί να είναι και μικρότερο αν τελικά ο Αλαφούζος βάλει 25.000.000 ευρώ όπως είχε πει στον Γιαννακόπουλο και όχι στην ανακοίνωσή του και ακόμη μικρότερο αν γίνει “κούρεμα” χρεών με καταβολή μικρότερων ποσών, αλλά άμεσα και σε μετρητά προς τους δεκάδες πιστωτές. Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ “Γ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ”

Ίσως η μοναδική θετική κληρονομιά που θα αφήσει στον σύλλογο ο Γιάννης Αλαφούζος τελικά, να είναι το “Γ. Καλαφάτης”! Έχει ήδη δώσει 7.000.000 ευρώ, απομένουν περίπου 4.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή του στον πρώην μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Πανιώνιος, Κωνσταντίνο Τσακίρη, και πρόθεση του Αλαφούζου είναι να το χαρίσει στον Παναθηναϊκό όταν ολοκληρωθεί η αποπληρωμή. Σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την ΠΑΕ, είτε μελλοντικά πωληθεί, είτε συνεχίσει να προπονείται εκεί η πρώτη ομάδα. Κληρονομιά η οποία λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις βάσει της απόφασης του Γιώργου Βαρδινογιάννη να μην κάνει το ίδιο πριν από πέντε χρόνια και να κρατά τους τίτλους ιδιοκτησίας στη δική του κατοχή! Κι ας παραχωρεί πλέον το αθλητικό κέντρο της Παιανίας στην Ακαδημία…

Υ.Γ. 1: Έχει δίκιο η πλευρά του Αλαφούζου όταν τονίζει τη διαφορά (αύξηση της τάξης του 20%) στη φορολογία συγκριτικά με παλαιότερες εποχές. Όμως ο φόρος άλλαξε το 2010. Όχι το 2012, όταν ανέλαβε. Ήξερε τι υπέγραφε στα συμβόλαια

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This