Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έφυγε όρθιος από το «Palau Blaugrana» o νυν προπονητής του είχε μείνει αποσβολωμένος να τηράει τον Διαμαντίδη!

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Απριλίου του 2013 και το σκορ στον δεύτερο αγώνα της σειράς των πλέι οφς ήταν 65-63, μετά από πέντε σερί πόντους του Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ένα τρίποντο του Μάικ Μπράμου…

Όταν έβαλε τη βολή ο Ναβάρο, το ρολόι έδειχνε ότι απέμεναν δέκα επτά δευτερόλεπτα. Η μπάλα πήγε στα χέρια του Διαμαντίδη ο οποίος ενώ στην αρχή δίστασε, όταν είδε τον τροφαντό Αυστραλό σέντερ Νέιτ Τζαουάι να ορμά καταπάνω του για να αντιμετωπίσει με hedje out το pick n’ roll, του ‘δωσε και κατάλαβε…

Το μπουμπούνισε και παρουσίασε άλλη μια εκδοχή του «βάλ’ το αγόρι μου»!

Η Μπαρτσελόνα είχε στη διάθεση της εννέα δευτερόλεπτα και ο Πασκουάλ κάλεσε τάιμ άουτ για να οργανώσει την τελευταία επίθεση, έχοντας κιόλας τη φήμη του μετρ των specials (ειδικές καταστάσεις)…

Ο τότε προπονητής της Μπαρτσελόνα απέσυρε τον εμβρόντητο Τζαουάι και τον Ινγκλις και έβαλε τον Εραζεμ Λόρμπεκ και τον Σαρούνας Γιασικέβιτσους, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Αργύρης Πεδουλάκης έβγαλε τον Ρόκο Λένι Ούκιτς και τον Μπράμο και –προς χάριν της άμυνας με αλλαγές σε όλα τα σκριν-πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τζέιμς Γκιστ και τον Κώστα Τσαρτσαρή.

Στα τέσσερα δευτερόλεπτα ο «La Bomba» επιχείρησε λέι απ αλλά είδε τον ουρανό σφοντύλι από τις χερούκλες του Στεφάν Λάσμε, η μπάλα βγήκε άουτ, ο Πασκουάλ έβαλε τον Αμπρινες για ένα σουτ τριών πόντων στην επαναφορά, που εντέλει το εξαπέλυσε χωρίς να βρει στόχο στην εκπνοή ο Σάρας.

Στο τέλος της βραδιάς ο Παναθηναϊκός που επέστρεψε από το -13 (40-27), ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1, υπό το βλέμμα και του Ζεράρ Πικέ που είναι μόνιμος θαμών στo «Palau Blaugrana» και πέντε ημέρες αργότερα προηγήθηκε με 2-1, αλλά τζίφος. Οι Καταλανοί απάντησαν με δυο απανωτές νίκες (μία στο ΟΑΚΑ και μία στην έδρα τους) και πήραν πίσω το αίμα τους για τον αποκλεισμό τους στα πλέι οφς της σεζόν 2010-11.

Στον πέμπτο αγώνα της σειράς, στις 25 Απριλίου του 2013 οι Καταλανοί επιβλήθηκαν με 64-53, εκμεταλλευόμενοι την αστοχία του Παναθηναϊκού που σούταρε ένα στα 16 τρίποντα!

Από τότε πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά, σχεδόν όλα: ο Πεδουλάκης (μετά από δυο θητείες στον Παναθηναϊκό) προς το παρόν οικουρεί, ο Πασκουάλ πήρε τη θέση του στον «πράσινο» πάγκο και από τους παίκτες που είχαν αγωνισθεί εκείνο το βράδυ «επιζούν» μόνο ο Τζέιμς Γκιστ, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Αντε Τόμιτς.

Όλοι οι υπόλοιποι ή έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση ή σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα…

Από τις 11 Απριλίου του 2013 και εντεύθεν ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη άλλες έξι φορές και υπέστη ισάριθμες ήττες και μάλιστα ως επί το πλείστον με μεγάλες διαφορές: στον πέμπτο αγώνα της σειράς των πλέι οφς του 2013 (64-53), στο Top 16 της σεζόν 2013-14 (84-62), στην κανονική περίοδο και στο Top 16 της σεζόν 2014-15 (78-69 και 80-76), στην κανονική περίοδο της σεζόν 2015-16 (77-52) και στην κανονική περίοδο της σεζόν 2016-17 (72-57).

Σύμπτωση: τις τελευταίες τρεις εκτός έδρας ήττες τις χρεώθηκαν δυο προπονητές που είχαν διατελέσει μέλη της οικογένειας της Μπαρτσελόνα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς (ως παίκτης) και Τσάβι Πασκουάλ.

Σαν να μην έφτανε το 0-6 στη Βαρκελώνη, στο οποίο θα επιδιώξει να βάλει τέρμα απόψε, ο Παναθηναϊκός γνώρισε επίσης και εννέα απανωτές ήττες σε εντός και εκτός έδρας αγώνες!

Εντέλει εδέησε να λύσει τα μάγια στις 4 Δεκεμβρίου του 2015, όταν –με προπονητή τον Τζόρτζεβιτς- επιβλήθηκε με 93-86 σε μια από τις τελευταίες μεγάλες βραδιές του Διαμαντίδη (20 πόντοι, 1/2δ., 2/4τρ., 12/14β., 4ρ., 4ασ., 1κλ., 1τ.), που στερέωσε τη νίκη μαζί με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (25π., 8/9δ., 9/9β., 4ρ.)

Αυτή υπήρξε η τελευταία φορά που ο Πασκουάλ εμφανίσθηκε στο ΟΑΚΑ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, καθότι δέκα μήνες αργότερα (22 Οκτωβρίου 2016) άφηνε την αγαπημένη του ομάδα για να αναλάβει τα ηνία του Παναθηναϊκού.

Εδώ ήρθαμε, που λένε και στο σινεμά, διότι απόψε, για δεύτερη φορά στη Βαρκελώνη και για τρίτη συνολικά, ο Τσάβι αποτελεί την ζωντανή επιβεβαίωση ενός σουξέ του Λευτέρη Πανταζή!

Όταν το μακρινό 1986 ο ΛεΠά τραγούδησε για πρώτη φορά το “από ‘δω η γυναίκα μου κι από ‘δω το αίσθημά μου”, ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν ακόμη μαθητής στο γυμνάσιο του Οσπιταλέτ ντε Τζομπρεγκάτ και προφανώς τότε δεν είχε ακόμη προσβληθεί από το μικρόβιο της προπονητικής, ούτε μπορούσε να διανοηθεί τι θα (του) συνέβαινε μετά από τριάντα χρόνια… 

Το μέλλον είναι ασφαλώς άδηλον και το δικό του έμελλε να φανερωθεί μετά από μερικά χρόνια, όταν άρχισε να τρίβει τα παντελόνια του στους πάγκους:  πρώτα στη Γκαβά (1990-91) και έπειτα, μετά το τέλος των σπουδών του ως μηχανολόγου, στην Κορνεγιά (1995-97), στη Σαντφελιουένθ (1997-99), στην Ολέσα (1999-2001), στην Αραθένα (2001-04). Εν συνεχεία ανέλαβε τη θυγατρική ομάδα της Μπαρτσελόνα στην 4η κατηγορία (2004-05) και το καλοκαίρι του 2005 έπιασε το…στασίδι του στο Palau Blaugrana το οποίο εγκατέλειψε μετά από έντεκα συναπτά έτη.
Ενα στασίδι στο οποίο από το καλοκαίρι του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2008 καθόταν στο πλευρό του (προϊσταμένου του) Ντούσκο Ιβάνοβιτς και όταν ο Μαυροβούνιος προπονητής αποχώρησε, τότε τον διαδέχθηκε αυτό το μειράκιον από τον παραθαλάσσιο, δεύτερο μεγαλύτερο και εξόχως πυκνοκατοικημένο δήμο της Καταλονίας. 

Τον Ιβάνοβιτς η Μπαρτσελόνα τον σχόλασε μετά το Final-8 του Copa del Rey στη Βιτόρια, εξαιτίας της αδόκητης ήττας στον προημιτελικό της 7ης Φεβρουαρίου του 2008 από την Μπιλμπάο (που είχε στον πάγκο της τον νυν προπονητή της Τενερίφης Τσους Βιντορέτα) με 70-69. Δήμιος των Καταλανών σε εκείνο τον μοιραίο αγώνα υπήρξε ο μετέεπιτα πόιντ γκαρντ τους Μαρσελίνιο Χουέρτας (18 ποντοι, 8 ασίστ) και το ίδιο βράδυ ο κύβος ερρίφθη!

Αποχώρησε μετά από δυόμισι χρόνια ο Ιβάνοβιτς και η σκυτάλη (δια στόματος του τότε τζένεραλ μάνατζερ και εν συνεχεία ατζέντη του Τσάβι, Ζόραν Σάβιτς) δόθηκε στον άμεσο συνεργάτη του. Το πεπρωμένο του μάλιστα έγραφε ότι θα πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του (που προφανώς ήταν και το παιδικό όνειρο και το απωθημένο του) σε μια σημαδιακή ημερομηνία : μια ημερομηνία που αποτυπώνει αφενός την αγάπη την οποία ο Πασκουάλ έτρεφε εξ απαλών ονύχων προς την Μπαρτσελόνα, αλλά και τη σχέση ζωής μαζί της: 

Πότε συνέβη αυτό; Του Αγίου Βαλεντίνου, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων! 

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Φεβρουαρίου του 2008, όταν στην πρεμιέρα του Τop 16 της Ευρωλίγκας, ο Πασκουάλ κοουτσάρησε για πρώτη φορά την Μπαρτσελόνα και την οδήγησε στη δύσκολη και αγχωτική νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα (με προπονητή τον Σέρτζιο Σκαριόλο) με σκορ 64-62. 

Οι συνθέσεις αυτού του ιστορικού (στη ζωή του Πασκουάλ) αγώνα:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε 4, Σάντσεζ 4, Τρίας 6, Μαρκονάτο 6, Λάκοβιτς 14, Νιλ, Βάθκεθ 10, Ιλιάσοβα, Ακερ 9, Κάσουν 4, Γκριμάου 7. 
ΜΑΛΑΓΑ: Πόποβιτς 5, Ροντρίγκεθ 8, Κους 11, Βελς 4, Ν’Ντονγκ 6, Γκάμπριελ 9, Χιμένεθ 15, Σαντιάγκο 2, Κασλ, Σάντερς. 

Εβδομήντα δυο ώρες αργότερα (Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008) ο Τσάβι έκανε το ντεμπούτο του και στη λίγκα ACB, με αντίπαλο τη Βαγιαδολίδ, που είχε στον πάγκο της τον Χαβιέρ Ιμπρόδα και στην οποία μάλιστα αγωνιζόταν ο Γιώργος Παυλίδης! Η Μπαρτσελόνα τα βρήκε και πάλι σκούρα και εντέλει επικράτησε με την ψυχή στο στόμα και με σκορ 69-62 έχοντας σε ρόλο λυτρωτή τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Αλεξ Ακερ.

Οι συνθέσεις:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε 5, Σάντσεθ 9, Τρίας 4, Μαρκονάτο, Λάκοβιτς, Νιλ 2, Βάθκεθ 4, Ιλιάσοβα, Μονκάσι, Ακερ 24, Κάσουν 17, Γκριμάου 4
ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ: Γκομίς 15, Ντε Λα Φουέντε, Πακαμάνις 5, Ροντρίγκεθ 5, Σαν Μιγκέλ 9, Σάντος 9, Παυλίδης, Μπόντιγκερ 9, Γεμπρά 3, Ελέι 7. 

Εκείνη τη σεζόν η Μπαρτσελόνα έμεινε με άδεια χέρια: προτού αναλάβει ο Πασκουάλ είχε χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το Κύπελλο, ενώ στην Ευρωλίγκα έφτασε στα πλέι οφς, αλλά εκεί της έφραξε τον δρόμο η Μακαμπί Τελ Αβίβ (σκορ 2-1). Ωστόσο το μεγαλύτερο σοκ οι Καταλανοί έμελλε να το υποστούν στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος, όπου τους “σκούπισε” με 3-0 η Ταού (με προπονητή τον Νέβεν Σπάχια). Ενα έργο το οποίο ο Τσάβι έμελλε να το ξαναδεί με… αποτροπιασμό δυο χρόνια αργότερα και μάλιστα μετά τον θρίαμβο του(ς) στο Παρίσι!
Προτού αναλάβει την τεχνική γεσία της Μπαρτσελόνα ο Πασκουάλ, οι Καταλανοί (με προπονητή τον Ιβάνοβιτς) είχαν γνωρίσει δυο ήττες από τον Παναθηναϊκό, με 76-66 στο ΟΑΚΑ και με 56-55 στην έδρα τους, δια χειρός Κώστα Τσαρτσαρή (20 πόντοι με 1/3δ., 5/9τρ., 3/4β., 8ρ.).

Αμα τη αναλήψει των καθηκόντων του  και μέχρι τον αποκλεισμό από τη Μακαμπί, ο Τσάβι δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με ελληνική ομάδα, αλλά από την επόμενη σεζόν και πέρα, αυτά τα «πάρε-δώσε» θα αποτελούσαν μια συνηθισμένη ρουτίνα του… 

Το γαϊτανάκι του νυν προπονητή του Παναθηναϊκού με την Ελλάδα άρχισε στις 30 Οκτωβρίου του 2008 στο «Palau Blaugrana» όπου η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε της τωρινής ομάδας του (με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς)  με 90-66.

Οι συνθέσεις:
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπαζίλε 2, Μπάρτον 5, Λάκοβιτς 7, Ναβάρο 21, Αντερσεν 9, Βάθκεθ 12, Ιλιάσοβα 14, Σάδα 3, Σαντιάγκο 8, Γκριμάου 9. 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κέτσμαν 4, Περπέρογλου, Μπατίστ 14, Φώτσης 9, Χατζηρέττας, Νίκολας 4, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς `15, Σάκοτα, Βεργίνης, Γιασικεβίτσιους 6

Στον αγώνα του β’ γύρου η Μπαρτσελόνα άλωσε το ΟΑΚΑ με 87-76 (Αντερσεν 22-Μπατίστ 21), ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που γέλασε και μάλιστα πανηγύρισε στο τέλος της σεζόν, ανεβαίνοντας στο θρόνο της Ευρώπης, στο Βερολίνο. Εκεί ο Τσάβι αντιμετώπισε και τον έτερο (εξ Ελλάδος) Καππαδόκη, τον Ολυμπιακό, τον οποίο η Μπαρτσελόνα νίκησε στον μικρό τελικό του Φάιναλ Φορ με 95-79.

Συνολικά ως προπονητής των Καταλανών, ο Πασκουάλ αναμετρήθηκε 37 φορές με τρεις διαφορετικές ελληνικές ομάδες απέναντι στις οποίες πέτυχε 26 νίκες και γνώρισε 11 ήττες: 16-6 με τον Παναθηναϊκό (με ενδιάμεσο σερί 9-0), 8-5 με τον Ολυμπιακό και 2-0 με το Μαρούσι. 
Με τον μεν Παναθηναϊκό βρέθηκε αντιμέτωπος δυο φορές σε σειρά πλέι οφς (2010-11 και 2012-13), με τον δε Ολυμπιακό σε έναν μεγάλο τελικό Φάιναλ Φορ, σε έναν μικρό τελικό Φάιναλ Φορ και σε μια σειρά πλέι οφς. 

Απόψε ο Τσάβι ξαναβρίσκεται αντιμέτωπος με την ομάδα της καρδιάς του, με το παρελθόν του, με τα συναισθήματα του, με τις ένδοξες αναμνήσεις του, με τη νοσταλγία του, με παίκτες που τους μεγάλωσε και με τη ζωή του ολόκληρη: σε αριθμούς αυτή η ζωή αποτυπώνεται στους 19 τίτλους που κατέκτησε (τέσσερα Πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα τρόπαιο Ευρωλίγκας, τέσσερα Super Cup, επτά καταλανικές λίγκες) και στους 610 αγώνες στους οποίους κοουτσάρησε την … καψούρα του! 

Βεβαίως ο Πασκουάλ δεν είναι ο πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει θητεύσει προηγουμένως στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο θέλει να γίνει αυτός που θα σπάσει την κακή παράδοση των τριών πρώην ομολόγων του! 

Ο αποψινός αγώνας είναι ο 14ος στον οποίο ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα έχοντας στον πάγκο του έναν άλλοτε προπονητή ή παίκτη των Καταλανών: η Ιστορία άρχισε με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, συνεχίσθηκε με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ύστερα πήρε σειρά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και τη σκυτάλη έχει λάβει πλέον ο Πασκουάλ.

Συνολικά στους προηγούμενους δέκα τρεις τέτοιους αγώνες, το σκορ είναι 9-4 υπέρ της Μπαρτσελόνα κόντρα στους πρώην της: 3-2 με τον Μάλκοβιτς (1995-96, 1996-97), 4-0 με τον Ιβάνοβιτς (2014-15), 1-1 με τον Τζόρτζεβιτς (2015-16) και 1-1 με τον Πασκουάλ (2016-17) .

Τρεις νίκες του Παναθηναϊκού επιτεύχθηκαν στο ΟΑΚΑ (79-75, 93-86, 71-65) , μία στον τελικό της 11ης Απριλίου του 1996 στο «Bercy» με 67-66, ενώ στο «Palau Blaugrana» οι πράσινοι γνώρισαν έξι ήττες σε ισάριθμα ματς: δυο ο Μάλκοβιτς (57-63, 58-77), δυο ο Ιβάνοβιτς (69-78, 76-80), μία ο Τζόρτζεβιτς (52-77) και μία ο Πασκουάλ (57-72). 

Αρχής γενομένης από τη σεζόν 1981-82 όταν αντάμωσαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της τελικής φάσης των 6 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 38 φορές με σκορ 24-14 υπέρ των Καταλανών.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This