Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Το ελληνικό πρωτάθλημα επιστρέφει, γεμάτο με τα πολλά ερωτηματικά και τις ολίγες βεβαιότητες που μας άφησε το αρχικό ένα πέμπτο του. Ένα πρωτάθλημα με πολλά ερωτηματικά και ολίγες βεβαιότητες, είναι ένα καλό πρωτάθλημα. Το χρόνιο κεκτημένο των big boys, να παίρνουν ματς όταν παίζουν…αλλά κι όταν δεν παίζουν, παρέρχεται.

Κανείς δεν το περιέγραψε πιο πυκνά από τον Νίκο Λυμπερόπουλο που είπε τις προάλλες «εφέτος, αν δεν παίξεις, δεν κερδίζεις». Οσο απλό, και ενδιαφέρον, ακούγεται. Ένα πρωτάθλημα average σε ποιότητα, δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι ένα πρωτάθλημα περιπάτου. Λόγω της average ποιότητας οι ομάδες δεν παίρνουν νίκες, εύκολα. Αλλ’ ηττώνται, ακόμη πιο δύσκολα. Ο Λεβαδειακός παραμένει αήττητος!

Ένα πρωτάθλημα, λοιπόν, που αξίζει να το κοιτάξεις. Η Nova, για όλη την ψυχοβγαλτική θερινή διελκυστίνδα με τη Σούπερ Λιγκ, μπορεί να είναι χαρούμενη. Άλλες χρονιές τέτοιον καιρό, η υπόθεση (ήταν σαν να) είχε τελειώσει. Τα φύλλα πωλούσαν στα πρωτοσέλιδα, τι άλλο, διαφορές πόντων. Συν και πλην. Ελάχιστα sexy. Το θέμα του προπονητή του Ολυμπιακού ήταν πώς, σ’ ένα τέτοιο πρωτάθλημα, θα κρατούσε την ομάδα του τσίτα.

Ο Ολυμπιακός έχει να πάρει πρωτάθλημα «στο νήμα», από τον Βάλνερ! Τώρα, μέσα Οκτωβρίου, ο Λεμονής έβαλε στόχο να είναι ο Ολυμπιακός 1ος τον Ιανουάριο. Αλλοτε, Ιανουάριο ο τίτλος ήταν στην τσέπη κι ο Ολυμπιακός «έκανε προετοιμασία» για τα ευρωπαϊκά νοκ-άουτ του Φεβρουαρίου. Σήμερα, κατά τον προπονητή του, χρειάζεται ένα τρίμηνο. Όχι για να το βάλει, πάλι, στην τσέπη. Μόνο για να πιάσει, στο αίσιο σενάριο, κορυφή.     

Σημαίνει ότι, είτε σκαρφαλώσει ο Ολυμπιακός ως εκεί είτε όχι, θα περάσουμε μια χαρά. Πράγμα που ήταν το εξαρχής ζητούμενο. Να «βγάλουμε τον χειμώνα» και, ει δυνατόν, να έχει σασπένς και την άνοιξη. Τον χειμώνα, σίγουρα θα τον βγάλουμε! Είναι απίθανο ν’ αποσπαστούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δεν είναι τόσο καλοί. Επίσης είναι απίθανο να έχει κιόλας αποσπαστεί, από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός. Δεν είναι τόσο καλός.

Το αβαντάζ του Ολυμπιακού είναι ότι τον ανταγωνίζονται κλαμπ που έχουν να πάρουν πρωτάθλημα…55 χρόνια, 32 ο ΠΑΟΚ (από το 1985), 23 η ΑΕΚ (από το 1994). Και σε ποδήλατο να ‘χεις 23 ή 32 χρόνια ν’ ανεβείς, με το που ανεβείς θα πέσεις, είναι βέβαιον. Κι όταν σηκωθείς, μπορεί να ξαναπέσεις. Θα ματώσεις, ώσπου να το βρεις. Πολύ περισσότερο, όχι να τρέξεις ένα ποδήλατο, να πάρεις ένα πρωτάθλημα!

Το ντεζαβαντάζ του Ολυμπιακού είναι ότι, ενώ οι περιρρέουσες συνθήκες άλλαξαν, το δυναμικό των στελεχών του που ασκούν πολιτική ξέρουν να την ασκούν με τον ένα και μοναδικό τρόπο. Τη δύναμη μιας μπρουτάλ επιβολής. Χρειάζονται το «άλλο σύστημα», την εναλλακτική πολιτική προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Δεν δείχνουν να το έχουν. Εξακολουθούν να είναι μπρουτάλ, όμως δίχως δύναμη επιβολής πλέον.

Ο Μέλο Περέιρα φαίνεται σοβαρός επαγγελματίας, ούτε κοροϊδεύει ούτε χαμπαριάζει. Αυτοί δε που δεν φαίνονται απλώς αλλά είναι (σοβαροί στη δουλειά τους, λογικοί, οργανωτικοί, ακέραιοι πέραν πάσης υποψίας…) είναι οι Ελληνες. Τριτσώνης, Κουκουλάκης, Τσαχειλίδης. Πραγματικό ζήτημα διαιτησίας, δεν τίθεται.Για κανένα. Bullying γίνεται, επειδή δεν ξέρουμε κάτι άλλο να κάνουμε!

Το bullying φτάνει έως τον Αλέξη Δέδε. Ιλαρόν! Διότι τον Δέδε (τον οποίον ο κύριος Σάββας τον ταιριάζει με όλα σαν την CocaCola) τον έχει εμφυτεύσει γενικό γραμματέα, αδιαπραγμάτευτα, με το χρυσόβουλο της UEFA, με προσωπικό γκαραντί, ο…γιος του κυρίου Σάββα. Η ελληνική ήταν η μοναδική στα χρονικά στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί, στην επιλογή με ποιον θα πάνε και ποιον θ’ αφήσουν, πήγαν με την κυβέρνηση κι άφησαν την ομοσπονδία.

Η άνευ προηγουμένου επιλογή, τους δικαιώνει. Και τους οργανισμούς και την κυβέρνηση.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This