Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κοντογεώργη

Στο derby μιας πόλης που έχει χαρίσει στην Ιταλία 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών, ο μυθικός Ουκρανός, έγραψε τη δική του ιστορία. Ο Σεβτσένκο αποκτήθηκε από την Μίλαν το 1999 από την Ντιναμό Κιέβου και εκτός από το να γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών για το club, στα 8 χρόνια που έμεινε στο San Siro, έβαλε το όνομά του στα βιβλία του calcio σαν ο κορυφαίος σκόρερ του derby della Madonnina. Ο Σέβα απέκτησε μια σχέση… αγάπης με τους Nerrazurri πετυχαίνοντας σε βάρος τους τα 14 από τα 175 γκολ της καριέρας του με την Μίλαν, αφήνοντας πίσω στη λίστα τον μεγάλο, Τζουζέπε Μεάτσα. Ο τελευταίος σε 16 χρόνια στην Ιντερ έβαλε 12 τέρματα στους Rossoneri, ενώ και με τη δική τους φανέλα βρήκε δίχτυα μία φορά σε βάρος της Ιντερ έχοντας 13. Ο Σεβτσένκο ήταν  στα χρόνια του ο δήμιος της Ιντερ και σίγουρα οι τιφόζι της Μίλαν θα ονειρεύονταν στο σημερινό ματς να τον δουν να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο…

Η πρώτη επαφή του Ουκρανού top-scorer με το derby του Μιλάνου ήταν στις 23 Οκτωβρίου του 1999, όταν με την Ιντερ να προηγείται 1-0 με γκολ του Ρονάλντο, ο Σεβτσένκο μπήκε στο 68’ στη θέση του Ολιβερ Μπίρχοφ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο 23χρονος ισοφάρισε και στη συνέχεια η Μίλαν έκανε την ανατροπή με γκολ του Γουεά. Ο Σέβα δεν κοίταξε πίσω στη συνέχεια και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη του σεζόν στην Serie A. Το επόμενο χτύπημα του Σεβτσένκο ήταν σε μία νίκη που θα μνημονεύεται για πάντα και είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη στην ιστορία του derby della Μadonnina. Τον Μάιο του 2001 η Μίλαν διέλυσε με 6-0 την Ιντερ και ο Σέβα έγραψε το όνομά του δύο φορές στον πίνακα των σκόρερ κάνοντας το 4-0 με κεφαλιά και το 5-0 με τελείωμα από κοντά στο δεύτερο μέρος.

Μετά τη μεγαλύτερη ever, άφησε το στίγμα του και στην πιο σημαντική νίκη της Μίλαν επί της Ιντερ. Ηταν ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League του 2003 και ήταν ο Σεβτσένκο που ήταν εκεί για να στείλει ουσιαστικά την Μίλαν στον τελικό, όπου θα κατακτούσε τον κορυφαίο τίτλο σε βάρος της Γιουβέντους. Ο Σέβα πήρε την μπάλα από τον Ζέεντορφ και συνέκλινε υπό την πιέση του Κόρδοβα, που όμως δεν ήταν ικανή να τον σταματήσει αφού τελικά πλάσαρε στην έξοδο του Τόλντο και έκανε το 0-1. Ο Μάρτινς ισοφάρισε προς το τέλος του derby, όμως με το 1-1 η Μίλαν έκανε τη δουλειά.

Η Μίλαν έφτασε στον τελικό του Champions League και το 2005 και στην πορεία αυτή συνάντησε ξανά τους Nerazzurri και έχει ξανά όμορφες αναμνήσεις που συνδέονται με τον Σεβτσένκο. Ο επιθετικός σκόραρε ακόμα δύο φορές, εντός και εκτός έδρας στην πρόριση των Rossoneri, πριν τους αφήσει για την Τσέλσι, που to 2006 έδωσε για να τον αποκτήσει 45 εκατ. ευρώ. Αφού επέστρεψε στην Μίλαν, έπαιξε μόλις 6 λεπτά κόντρα στην Ιντερ και δεν πέτυχε το 15ο γκολ σε βάρος της, τουλάχιστον με τους Rossoneri.

Ο Σεβτσένκο σε 8 σεζόν στην Serie A έβαλε στην Ιντερ 8 γκολ σε 14 αγώνες, στο Champions League έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της 3 φορές σε 4 παιχνίδια ενώ από τη συλλογή του δεν έλειψε το Coppa Italia, διοργάνωση στην οποία την πλήγωσε 3 φορές σε 2 αναμετρήσεις. Ακόμα και όταν έφυγε από το Μιλάνο, ο Σέβα συνέχισε να βάζει γκολ στην Ιντερ πετυχαίνοντας το τελευταίο το 2009 στη φάση των ομίλων του CL με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This