Επιλογή Σελίδας

Πολύ δυνατά άρχισε η εθνική μας ομάδα των ανδρών τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017. Με συνολικά καλή εμφάνιση στην αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και μπροστά σε 400 φίλους της κατέβαλλε την Ολλανδία με 3-0 και πήρε τους δύο πρώτους πόντους στο 7ο γκρουπ της 1ης  κατηγορίας (Championships Division). Ως μεγάλο φαβορί του αγώνα η δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 2013 δικαίωσε απόλυτα τα προγνωστικά και με την …παλιοσειρά της έφτασε στην ευρεία νίκη χωρίς να χάσει επί μέρους ματς! Την ίδια ώρα εξασφάλισε ουσιαστικά έστω τη 2η θέση του γκρουπ, που οδηγεί στα μπαράζ για την πρόκριση στην κορυφαία κατηγορία του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού κι από δω και μπρος θα διεκδικήσει την πρωτιά από την Αγγλία ώστε να εξασφαλίσει αμέσως τον στόχο. Τον αποψινό αγώνα μαγνητοσκόπησε η ιστοσελίδα Sportshero, που εδώ και λίγες ημέρες άρχισε συνεργασία με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και θα τον αναρτήσει αύριο στο διαδίκτυο. Τον κάλυψε με τέσσερις κάμερες, στοιχείο πρωτοφανές σε μετάδοση αγώνα επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Ελλάδα, ενώ μετά το τέλος της αναμέτρησης έκανε και πλούσιο ρεπορτάζ με δηλώσεις!

Σημειώνεται ακόμα ότι στην ομοσπονδιακή αίθουσα βρέθηκαν τηλεοπτικά συνεργεία από τα κανάλια NOVAsports και το ART, δημοσιογράφοι, αλλά και τρεις επαγγελματίες φωτογράφοι!

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάστηκε μόνο μιάμιση ώρα για να κάμψει τους «οράνιε». Υπό την καθοδήγηση του Κώστα Βατσακλή η τριάδα των Γκιώνη, Κρεάνγκα και Παπαγεωργίου έδωσε μία ακόμα …παράσταση μπροστά στους ενθουσιώδεις φιλάθλους κι έδειξε ότι αντέχει στον χρόνο και μπορεί να χαρίσει στο άθλημα κι άλλες σπουδαίες στιγμές. Η νεανική ομάδα της Ολλανδίας, με μέσο όρο τα 21,5 χρόνια, πάλεψε για το καλύτερο, φανέρωσε ταλέντο, αλλά δεν γινόταν να εγείρει απαιτήσεις. Για τη 2η αγωνιστική του γκρουπ η Ελλάδα θ’ αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Αγγλία στη 1 Νοεμβρίου. «Είχαμε πει ότι λογικά δεν θ’ αντιμετωπίζαμε πρόβλημα και το επιβεβαιώσαμε. Όλα τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια για την αποψινή εμφάνιση, όμως αν θα ‘πρεπε να σταθώ σε ένα από τα επί μέρους παιχνίδια θα έλεγα ότι ο Παπαγεωργίου από τη θέση 2 τα πήγε εξαιρετικά κόντρα στον πρώτο Ολλανδό, νίκησε 3-0 και με 11-1 στο 3ο σετ κι έδειξε πόσο δυνατό χαρτί παραμένει. Κάναμε ένα πρώτο βήμα στον όμιλο, καθώς αυτό το αποτέλεσμα δεν ανατρέπεται στην Ολλανδία και ουσιαστικά εξασφαλίσαμε τη 2η θέση, που οδηγεί στα μπαράζ. Τώρα το μυαλό μας πηγαίνει στη διεκδίκηση της πρωτιάς με την Αγγλία. Μας περιμένει πολύ δύσκολο παιχνίδι εκεί τον Νοέμβριο και θα κοιτάξουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να τα παίξουμε όλα για όλα τον Ιανουάριο στην Αθήνα, στο εντός έδρας ματς με τους Άγγλους για την τελευταία αγωνιστική του γκρουπ», τόνισε μετά τον αγώνα ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Οι Ολλανδοί δεν έχουν να επιδείξουν κάτι ιδιαίτερο εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σε παρατεταμένη περίοδο πτώσης μετά τη λήξη της διεθνούς καριέρας του Τρίνκο Κιν και του Ντάνι Χάιστερ και με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας θέλουν να κάνουν νέα αρχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχαν πάρει την 33η θέση μετέχοντας στην 3η κατηγορία (StandardDivision). Στον πάγκο της βρίσκεται πλέον η πασίγνωστη Λι Τζιάο, η οποία αποτέλεσε την ξεχωριστή παρουσία στο Σ.Ε.Φ..Η κινεζικής καταγωγής Ολλανδέζα αθλήτρια, που είναι σήμερα στο νούμερο 34 του κόσμου, ξεκαθάρισε πριν λίγο καιρό ότι ολοκλήρωσε τη διεθνή καριέρα της και θ’ ασχοληθεί με την προπονητική. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και από το καλοκαίρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας ανδρών της Ολλανδίας. Ως αθλήτρια θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται μόνο με την ομάδα της την ουγγρική Μπούνταπεστ. Αξίζει να συμπληρώσουμε τις κορυφαίες διακρίσεις της: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο απλό γυναικών το 2007 και το 2011. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ομαδικό γυναικών το 2008, το 2009 και το 2011. Νικήτρια του Ευρωπαϊκού ΤΟΠ 12 τις χρονιές 2007, 2008, 2010, 2011. Πέμπτη θέση στο ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο το 2009 και 5η θέση με την εθνική Ολλανδίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014!

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στα του αγώνα τώρα, ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 11 στην ευρωπαϊκή κατάταξη τον Σεπτέμβριο) τοποθετήθηκε στη θέση 1 της ομάδας και αντιμετώπισε τον 22χρονο Έγουτ Ουστβάουντερ (Νο 177), που παίζει σε σωματείο της 1ης κατηγορίας της Δανίας. Χωρίς να χρειαστεί να πιάσει τα καλύτερα στάνταρ απόδοσης ο πολύπειρος αμυντικός έφτασε στη νίκη με 3-0 κι έδωσε το προβάδισμα στην εθνική μας μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Χαρακτηριστικό του αγώνα ότι οι δύο αθλητές βρίσκονταν ισόπαλοι στα μέσα κάθε σετ, όμως ο Γκιώνης ανέβαζε ταχύτητα σ’ εκείνο το σημείο κι έκανε ξεσπάσματα. Γενικά χρησιμοποίησε πολύ την επίθεση κι έδωσε δύσκολες κομμένες μπάλες στον 22χρονο υψηλόσωμο Ολλανδό και.

Στο δεύτερο στη σειρά ματς αγωνίστηκε ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 77) και τέθηκε αντιμέτωπος με τον πρώτο παίκτη των Ολλανδών, τον Λόρενς Τρόμερ (Νο 141), που πριν λίγες ημέρες πήρε μέρος στο WorldTourτου Βελγίου και προχώρησε δύο γύρους στο κυρίως ταμπλό. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας είχε σταθερά καλή απόδοση, πέρασε το παιχνίδι του και επιβλήθηκε με 3-0 απέναντι σε πολύ αξιόλογο αθλητή. Τη μεγαλύτερη δυσκολία τη συνάντησε στο 1ο σετ όταν κλήθηκε και κατάφερε να βρει τις λύσεις στο ισόπαλο 8-8. Στο 2οδημιούργησε διαφορά με 6-2, 8-4 και 10-6 και ουσιαστικά δεν απειλήθηκε έντονα, ούτε όταν ο Τρόμερ πλησίασε στο -2 (10-8). Ο κύριος λόγος ήταν ότι είχε τον εύκολο πόντο από το σερβίς, το οποίο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αλλάζοντας τα φάλτσα! Στο 3ο σετ πια κυριάρχησε απόλυτα. Έλεγξε με το κομπίνα λάστιχο («δοντάκι») στο backhand, πέρασε τις forehand επιθέσεις και αξιοποίησε ξανά την τέχνη του σερβίς.

Με την Ελλάδα να έχει δημιουργήσει απόσταση ασφαλείας ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (Νο 72) ανέλαβε να …τελειώσει τη δουλειά κόντρα στον Ράικο Γκέμερς (Νο 184). Με εξαίρεση ένα διάστημα στο 3ο σετ είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή ως το τέλος και με 3-0 διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Πήρε κι αυτός πολλούς πόντους χάρη στο σερβίς, ενώ είχε καλό κοντρόλ και επίθεση. Ο αριστερόχειρας Ολλανδός αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του Βελγίου και την 1η κατηγορία. Ήταν επικίνδυνος και ειδικά στο 3ο σετ, όπου έπαιρνε την πρώτη επίθεση προηγήθηκε με 8-4. Εκεί όμως, ο Κρεάνγκα ήταν απόλυτα ψύχραιμος και προσεχτικός, πέρασε μπροστά με πέντε πόντους στη σειρά, ενώ στο 9-9 έβγαλε εντυπωσιακό μπλοκ και είδε τον Ολλανδό να χάνει το επόμενο forehandspin. Στο ματς μπολ δεν χρειάστηκε άλλη ευκαιρία και ο κόσμος αποθέωσε τον ίδιο και όλα τα στελέχη της ομάδας για την επιβλητική νίκη και το πλούσιο θέαμα.

Επιδιαιτητής του αγώνα ήταν ο Κύπριος Αντρέας Σάββα. Διαιτήτευσαν ο Ζαφείρης Πορφύρης και ο Νίκος Κόκκινος. Στον πάγκο της εθνικής μας κάθισαν ο 16άχρονος Γιάννης Σγουρόπουλος και ο 23χρονος Γιώργος Κωνσταντινόπουλος. Έζησαν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα (ο πρωταθλητής εφήβων πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό) και απέσπασαν πολύ θερμό χειροκρότημα κατά την παρουσίαση των ομάδων.   

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ολλανδία 3-0:
Παναγιώτης Γκιώνης – Έγουτ Ουστβάουντερ 3-0 (11-6, 11-8, 11-8)
Κώστας Παπαγεωργίου – Λόρενς Τρόμερ 3-0 (11-8, 11-8, 11-1)
Καλλίνικος Κρεάνγκα – Ράικο Γκέμερς 3-0 (11-4, 11-8, 11-9)

Pin It on Pinterest

Shares
Share This