Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Έχω μια ωραία ιδέα να προτείνω, για να μη χαλάμε τη… ζαχαρένια μας κάθε Σαββατοκύριακο και να τρώμε τα σωθικά μας με τη διαιτησία. Και την καταθέτω σε εφημερίδεες, sites και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πως μπαίνεις σε ένα εστιατόριο και σε ρωτάει ο σερβιτόρος «θέλετε τραπέζι στους καπνίζοντες ή τους μη καπνίζοντες»; Έτσι να ρωτάνε και τα μέσα τον αναγνώστη «είστε με την Εξυγίανση ή με την Εγκληματική»;

Αφού πλέον ο κάθε οπαδός έχει… προαποφασίσει τι θα δει σε ένα παιχνίδι, ανάλογα με το χρώμα γυαλιών που φοράει, γιατί να γίνεται κάθε εβδομάδα του… Κουτρούλη ο γάμος; Πιστεύεις ότι η ομάδα σου… σφάζεται από τους διαιτητές και ο αντίπαλος σου ευνοείται; Να πατάς ένα… κουμπάκι, και να διαβάζεις τα κείμενα που ικανοποιούν τα ένστικτά σου. Όποιο χρώμα… τύφλωσης κι αν έχεις! Με αυτόν τον τρόπο αφενός όλοι θα διαβάζουν την εικονική πραγματικότητα στην οποία θέλουν να ζουν (ειλικρινά είδα αυτό το διήμερο πρωτοσέλιδα που κρεμάστηκαν στα περίπτερα και πήγα να… τρακάρω) και κάποιοι… γραφικοί που θεωρούμε ότι το άθλημα εξακολουθεί να ονομάζεται «ποδόσφαιρο» και όχι… «διαιτητόσφαιρο», θα μπορέσουμε να συζητάμε για… μπαλίτσα του Θεού! 

Και με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οδηγούμαστε σε ένα πρωτάθλημα που όσο κι αν… ουρλιάζουν οι πρωταγωνιστές του ακόμη και σε παιχνίδια που ευνοούνται από τη διαιτησία, η εικόνα του βαθμολογικού πίνακα πιστοποιεί μέχρι στιγμής τρία δεδομένα:

  1. Η ομάδα που προπορεύεται – ο ΠΑΟΚ – είναι αυτή που μας έχει απασχολήσει λιγότερο απ’ όλες σε επίπεδο διαιτησίας. Ακόμη και εντός ΠΑΟΚ οι περισσότεροι ασχολούνται με το πως θα διορθωθούν τα αγωνιστικά κακώς κείμενα του καλοκαιριού και λιγότερο με το αν αδικούνται από τη διαιτησία.
  2. Βλέπουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο τρεις μικρομεσαίοι έχουν κερδίσει με το σπαθί τους θέση στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος, γεγονός σπάνιο για τα δεδομένα μιας διοργάνωσης που οι μικροί αποτελούν διαχρονικά… κομπάρσους στη μάχη των παραδοσιακών «βουβαλιών» της.
  3. Παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο κανένας «μικρός» δεν αισθάνεται καταδικασμένος απέναντι στον οποιονδήποτε «μεγάλο» πριν ξεκινήσει ένα παιχνίδι. Ο Αστέρας και ο Ατρόμητος αισθάνονται ότι μπορούν να διεκδικήσουν βαθμούς στο Καραϊσκάκη. Η Λάρισα νιώθει ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ΠΑΟΚ. Η Λαμία ότι μπορεί να διεκδικήσει βαθμούς απέναντι στην ΑΕΚ.

Όποιος δεν αποδέχεται τα παραπάνω δεδομένα, απλά δεν… θέλει να τα παραδεχτεί.

Προσωπικά, λοιπόν, όσο κι αν κάθε Δευτέρα η συζήτηση στρέφεται περισσότερο στη διαιτησία και λιγότερο στην αγωνιστική εικόνα των ομάδων, διαπιστώνω ότι οδηγούμαστε σε μια σεζόν που ο τελικός νικητής θα κριθεί από το ίδιο το ποδόσφαιρο!

Κακές και τραγικές διαιτησίες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική για δύο απλούς λόγους: Πρώτον, γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων διαιτητών είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας. Ανεκπαίδευτοι, με κακή φυσική κατάσταση, και τραγικής ικανότητας στο κομμάτι της ψυχολογικής διαχείρισης ενός αγώνα. Δεύτερον, γιατί είναι που είναι οι περισσότεροι περιορισμένων δυνατοτήτων, υποχρεώνονται να σφυρίζουν και σε ένα… αρρωστημένο περιβάλλον, το οποίο βρέξει χιονίσει θα τους στοχοποιήσει και θα τους εντάξει στο στρατόπεδο της «Εξυγίανσης» ή της «Εγκληματικής» ανάλογα με την ομάδα που θα ευνοήσουν ή θα αδικήσουν.

Αυτό το δεδομένο, λοιπόν, δεν πρόκειται να αλλάξει. Το ζητούμενο, όμως, είναι ότι τα λάθη δεν είναι μονόπλευρα…

Και επειδή όσο κι αν φωνάζουν όλοι, το πρωτάθλημα θα κριθεί στην… μπαλίτσα, καλό θα είναι άπαντες να κοιτάξουν τη δική τους αγωνιστική καμπούρα.

Η εικόνα του Ολυμπιακού τρομάζει. Πρόκειται για μία ομάδα που εξαφανίζεται από τον αγωνιστικό χώρο μετά το ’60 και που εμφανίζει αμυντική λειτουργία… παιδικής χαράς. Από το σέντερ φορ μέχρι τον τερματοφύλακα!

Η εικόνα της ΑΕΚ προβληματίζει. Αν κρίνω από τις δηλώσεις του Χιμένεθ, δεν προβληματίζει τον Ισπανό – άγνωστο γιατί – αλλά στα δικά μου μάτια η Ένωση εμφανίζει από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σημαντικές δυσλειτουργίες. Αν ο Χιμένεθ είναι ικανοποιημένος βλέποντας στα Πηγάδια την ομάδα του να παίζει με… γιόμες για ένα ημίχρονο, τη στιγμή που ο αντίπαλός του παίζει με δέκα και με εννιά παίκτες, πάω πάσο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, βλέπουμε μια ΑΕΚ που βγάζει απίστευτο εκνευρισμό στο χορτάρι, που δεν μπορεί να αμυνθεί σωστά (καλώς ή κακώς δέχεται γκολ σε κάθε παιχνίδι) και που επιθετικά διαθέτει ατομική ποιότητα, αλλά δεν διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη «χημεία».

Η εικόνα του ΠΑΟΚ είναι ελπιδοφόρα, ωστόσο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με μέτρο, τόσο από τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, όσο και από τον κόσμο. Το πρώτο πραγματικό crash test για τον επίδοξο πρωταθλητή ΠΑΟΚ, αρχίζει από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ.  Το γεγονός μάλιστα ότι ο «Δικέφαλος» πορεύεται στα συγκεκριμένα παιχνίδια όντας πρωτοπόρος, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στις αγωνιστικές και… ψυχολογικές εξετάσεις που θα υποβληθούν οι Θεσσαλονικείς.

Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα ντέρμπι που ακολουθούν αναμένεται πραγματικά με τεράστιο ενδιαφέρον. Γιατί προς το παρόν αναζητείται ένας επίδοξος πρωταθλητής που θα πείσει στο χορτάρι για την ανωτερότητά του. Μέχρι στιγμής όλοι είναι ανώτεροι στα… λόγια. Και η φράση που ακούγεται και διαβάζεται περισσότερο από την αρχή της σεζόν είναι «ρε, δείτε τα χάλια των άλλων, από αυτούς θα χάσουμε το πρωτάθλημα;»…

Ελάχιστοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν «έχουμε ομαδάρα και θα το πάρουμε». Κάτι λέει κι αυτό… Όποιος, λοιπόν, καταφέρει να βρει την ηρεμία και το καθαρό μυαλό και να ασχοληθεί μόνο με το ποδόσφαιρο (βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της ομάδας του), αυτός θα είναι πιθανότατα και ο πρωταθλητής!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This