Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Το σκέφτηκα πολύ αν έπρεπε να γράψω κάποιο κείμενο μέσα σε τόσες λίγες ώρες από την επισημοποίηση της παραπομπής του Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη. Βλέπετε για να αναπτύξει κανείς με σοβαρότητα τις πτυχές μιας τόσο πολύκροτης υπόθεσης, θα πρέπει να το πράξει αφήνοντας στην άκρη κάθε ίχνος υστερίας. Και, δυστυχώς, στην Ελλάδα η ποδοσφαιρική υστερία προκαλείται πλέον κι από ένα οφσάιντ ή μια κίτρινη κάρτα που δεν δόθηκε, πόσο μάλλον από μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και χρόνια μεγάλο μέρος της φίλαθλης κοινής γνώμης.
Βλέποντας τις αντιδράσεις του μέσου Έλληνα στο βούλευμα, αντιλαμβάνομαι ότι εκτός από έναν προπονητή, όλοι μας κρύβουμε μέσα μας και έναν εισαγγελέα! Άλλος αθωώνει, άλλος ενοχοποιεί και ελάχιστοι είναι εκείνοι που περιμένουν την ετυμηγορία των δικαστών για τους κατηγορούμενους.
Επίσης είναι σοκαριστική – ως κοινωνικό φαινόμενο – η πεποίθηση του μέσου πολίτη αυτής της χώρας ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι διεφθαρμένη. Ανάλογα με το κατά πόσο μια δικαστική απόφαση συμβαδίζει με τα «θέλω» και τις «επιθυμίες» μας, ψάχνουμε όλοι να βρούμε… ποιος δικαστής τα πήρε! Όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε έναν διαιτητή που θεωρούμε ότι ευνοεί ή αδικεί την ομάδα μας. Είναι πραγματικά σοκαριστική η πεποίθηση του μέσου Έλληνα ότι τα πάντα σε αυτή τη χώρα είναι διεφθαρμένα. Και όλοι μας έχουμε ευθύνη γι’ αυτό, μηδέ της Ελληνικής Δικαιοσύνης εξαιρουμένης…

Βήμα – βήμα να εξετάζουμε τα δεδομένα…

Και στο ποδόσφαιρο, άντε στα κομμάτια, να δεχτώ ότι οι περισσότεροι διαθέτουμε και μια στοιχειώδη γνώση περί του αντικειμένου. Με τα νομικά, ποια είναι η σχέση μας; Η δική μου, ομολογώ, ότι περιορίζεται στον… Μάτλοκ!
Ειδικά, λοιπόν, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η κακουργηματική δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλους 27 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, καλό θα είναι όλοι μας να μένουμε στα δεδομένα και να μην κρίνουμε την εξέλιξη της υπόθεσης βάσει επιθυμιών ή προσωπικών συμπαθειών.

Σε προσωπικό επίπεδο, για το επικοινωνιακό επιτελείο του Βαγγέλη Μαρινάκη – και πιθανολογώ και για τον ίδιο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον οποίο δεν έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου – αποτελώ μια «δημοσιογραφική πατσαβούρα, που με ξέρασε το επάγγελμά μου για να συμμαχήσω με τα φίδια και που περιμένω να χάνει ο Ολυμπιακός για να βρίσκω χαρά στη ζωή μου» (χρησιμοποιώ τα ακριβή λόγια που χρησιμοποιεί πλέον ο Κώστας Καραπαπάς, όποτε αναφέρεται δημόσια στο πρόσωπό μου μέσω αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα κρίνω μια δικαστική απόφαση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη με βάσει το παραπάνω δεδομένο; Σόρι, αλλά τότε δεν θα ήμουν δημοσιογράφος…
Όταν καλείσαι να κρίνεις μια δικαστική απόφαση, οφείλεις να μείνεις αποκλειστικά και μόνο στα δεδομένα και μόνο σε αυτά. Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνομαι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τα νομικά δεδομένα της υπόθεσης έχουν ως εξής.

Και θα σταθώ στα νομικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την ετυμηγορία των κυριών Αριστέας Ρουσσεά και Αργυρώς Κανελλοπούλου. Των δύο δικαστικών λειτουργών που εισηγήθηκαν την παραπομπή σε δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και το κάνω γιατί είναι οι μόνοι δικαστικοί που ασχολήθηκαν με αυτή την πολύκροτη υπόθεση (μαζί με τους κ.κ. Αριστείδη Κορέα, Σταμάτη Δασκαλόπουλο και Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, οι οποίοι εξέδωσαν ολοκληρωτικά αντιφατικές αποφάσεις και για το λόγο αυτό έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από υπερασπιστές και κατήγορους του προέδρου του Ολυμπιακού και των υπόλοιπων κατηγορουμένων) και ουδείς αμφισβητεί την ακεραιότητά τους. Ούτε οι υπερασπιστές του Βαγγέλη Μαρινάκη, ούτε οι επικριτές του.

Τι λένε, λοιπόν, τα δεδομένα του βουλεύματος;

  1. Οι ενδείξεις που υπήρχαν για ύπαρξη Εγκληματικής Οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία επταετία, κρίθηκαν μη επαρκείς για να παραπέμψουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη ως κατηγορούμενο για το συγκεκριμένο αδίκημα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη μετά από μελέτη μιας τεράστιας δικογραφίας, με πολυσέλιδο ανακριτικό υλικό και καταγραφή εκατοντάδων συνομιλιών οδηγείται στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται πουθενά ύπαρξη Εγκληματικής Οργάνωσης που λειτουργούσε για να κατακτά πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός. Επιπλέον δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη για τις κατηγορίες του εκβιασμού και της απάτης.
  2. Δεν προέκυψαν πουθενά στοιχεία που να συνδέουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη με τον εμπρησμό στο φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα. Και δεν αναφερόμαστε σε ενοχοποιητικά στοιχεία που μπορεί να καταδικάσουν στο δικαστήριο έναν κατηγορούμενο. Αναφερόμαστε σε ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν έναν κατηγορούμενο στο δικαστήριο.
  3. Σε αντίθεση με τις παραπάνω κατηγορίες που κρίθηκαν αβάσιμες, προφανώς οι κ.κ. Ρουσσέα και Κανελλοπούλου έκριναν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και στοιχεία για να παραπέμψουν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού σε δίκη, με την κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων και της σύστασης συμμορίας που λειτουργούσε προς αυτό τον σκοπό. Από τα στοιχεία της δικογραφίας – και βάσει των καταθέσεων που υπήρχαν από ποδοσφαιριστές της Βέροιας όταν η υπόθεση του ενός εκ των δύο αγώνων που εμπλέκεται άμεσα ο Ολυμπιακός εκδικάστηκε σε αθλητικό επίπεδο – είχε ζητηθεί από τους παίκτες της Βέροιας να ηττηθούν με ακριβές σκορ 3-0 κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία εμπεριέχει τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματισμό. 

Θετική εξέλιξη για τον Μαρινάκη, για τον Ολυμπιακό θα φανεί…

Πριν προχωρήσουμε να διευκρινήσουμε κάτι: Οι όροι «εγκληματική οργάνωση» και «συμμορία», δεν αποτελούν τίτλους εφημερίδων, ιστοσελίδων ή δημοσιογράφων. Αποτελούν νομικούς όρους και αντανακλούν σε συγκεκριμένες κακουργηματικές ή πλημμεληματικές πράξεις. Και δεν αφορούν φυσικά μόνο το ποδόσφαιρο.
Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνομαι προσωπικά την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, τα νομικά και αθλητικά δεδομένα που διαμορφώνονται είναι τα ακόλουθα:

  1. Σε νομικό επίπεδο φεύγει από το κάδρο η συζήτηση περί «Εγκληματικής Οργάνωσης» που λειτουργούσε εκτός των άλλων και προς όφελος του Ολυμπιακού – σε επίπεδο συγκομιδής τίτλων – και μένει η σοβαρότατη κατηγορία για τη χειραγώγηση αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, από προέδρους και παράγοντες ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό.
  2. Η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη δεν καλύπτει κανένα… οπαδικό «θέλω». Ούτε όσων περίμεναν να υπάρξει νομική σφραγίδα στην πεποίθηση ότι όλα τα πρωταθλήματα που κατακτά εδώ και χρόνια ο Ολυμπιακός είναι «κάλπικα», ούτε όσων επικαλούνται ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι όλα… αγγελικά πλασμένα κι ότι το ποδόσφαιρο έχει «καθαρίσει» από τη μέρα που επέστρεψε στους τίτλους ο Ολυμπιακός μετά τα δικά του «πέτρινα χρόνια».
  3. Το θέμα μπορεί να αντιμετωπίζεται με οπαδικά κριτήρια εντός των συνόρων, αλλά ήδη αρχίζει να αποκτά διαστάσεις στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει απαλλαχθεί ως φυσικό πρόσωπο από μεγάλο μέρος των κατηγοριών που τον βάραιναν με βάση τις αρχικές εισηγήσεις των εισαγγελέων είναι σίγουρα ικανοποιητικό για τον ίδιο, δεν σημαίνει όμως ότι ελαφραίνει η κατηγορία της συμμετοχής σε στήσιμο αγώνων – ακόμη και της δικής του ομάδας – ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Γιατί πλέον, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι και επίσημα κατηγορούμενος. Ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει γι’ αυτό το δεδομένο. Και επιπλέον σε μια εποχή που οι λέξεις «παράνομος στοιχηματισμός» και «χειραγώγηση αγώνων» αποτελούν κόκκινο πανί για τις αρχές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα πρέπει άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κρίσεις τους, για το κατά πόσο κινδυνεύει ή όχι ο Ολυμπιακός με τιμωρίες, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
  4. Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά και ομάδες όπως π.χ. ο Ατρόμητος και ο Λεβαδειακός. Γιατί μπορεί η υπόθεση Μαρινάκη να είναι… ελκυστική για τα ΜΜΕ, αλλά η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
  5. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και όλοι οι κατηγορούμενοι δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας. Το αν θα κριθούν ένοχοι ή αθώοι θα αποφασιστεί στο δικαστήριο. Ούτε στα καφενεία, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα sites.

Ειλικρινά, δεν ξέρω που θα οδηγήσει η συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν γνωρίζω αν θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι θα φτάσουμε στην ολοκληρωτική αθώωση των κατηγορουμένων ή στο εκ νέου άνοιγμα του φακέλου «Εγκληματική Οργάνωση». Ξέρω, όμως, ότι πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια φίλαθλοι. Οπότε όλες οι κρίσεις πρέπει πάνω και πρώτα απ’ όλα να γίνονται με σεβασμό στη δική τους αγωνία…

Και στο πλαίσιο αυτού του σεβασμού, θα πρέπει οι διαδικασίες μέχρι την οριστική δικαστική απόφαση να είναι εξπρές. Να μην εμπλακούν άπαντες ξανά σε μια χρονοβόρα διαδικασία που θα κρατά όμηρους ομάδες και φιλάθλους. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, σε περίπτωση που υπάρξουν καταδίκες. Το ίδιο και οι κατηγορούμενοι που έχουν το δικαίωμα να αποδείξουν την αθωότητά τους – όπως ισχυρίζονται – το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση θα είναι εγκληματική για όλους…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This