Επιλογή Σελίδας

Το FourFourTwo ζήτησε τη συνδρομή του Football Manager 2018 και σας παρουσιάζει τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο.

100. Ρέις Νέλσον (Άρσεναλ – Αγγλία)

Ο 19χρονος εξτρέμ ήδη θυμίζει τον Τιερί Ανρί και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Προσπαθεί να μείνει προσγειωμένος, αλλά ο ίδιος ο Βενγκέρ μιλάει με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Αριστεροπόδαρος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, μαθαίνει να βοηθάει αμυντικά και έχει κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στο League Cup και στο Europa League. Μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της Αγγλίας, σύντομα θα πάρει την ευκαιρία του και στην Premier League.

99. Φάμπιαν Ρέεζε (Σάλκε – Γερμανία)

Πέρασε μία δύσκολη περίοδο ως δανεικός στην Καρλσρούη, που υποβιβάστηκε πέρυσι στην τρίτη κατηγορία, και λίγοι περίμεναν ότι θα βρεθεί στα πλάνα των βασιλικών μπλε. Ο Ντεμένικο Τεντέσκο, όμως, πιστεύει στα νιάτα και του έχει δώσει την ευκαιρία να βρεθεί στην ενδεκάδα της Σάλκε 6 φορές φέτος στην Bundesliga, έστω και σαν αλλαγή. Ψηλός, καλός στον αέρα, ο 19χρονος επιθετικός προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Δουλεύει πολύ σκληρά και έχει κερδίσει πολλούς πόντους από αυτό, έχει κίνητρο, είναι πολύ έξυπνος και αν βελτιωθεί τακτικά, θα μπορέσει να διεκδικήσει θέση βασικού.

98. Μίλε Σβίλαρ (Μπενφίκα – Βέλγιο)

Έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που εμφανίστηκε στο Champions League σε ηλικία 18 ετών και 52 ημερών και ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει το δύσκολο βάπτισμα του πυρός, όπως το ονόμασε ο ίδιος ο προπονητής του Ρούι Βιτόρια. Ολοι θυμούνται το λάθος του στην ήττα της Μπενφίκα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο επόμενο παιχνίδι με τους κόκκινους διάβολους, όμως, ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του, έστω και αν ξανά οι Πορτογάλοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε το βαθμό. «Μιλάμε για το γεγονός ότι είναι 18 ετών μόνο και μόνο γιατί το λέει η ταυτότητά του», θα πει ο προπονητής του. «Η ωριμότητά του δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία του».

97. Νίκολας Σκιαπακάσε (Ατλέτικο Μαδρίτης – Ουρουγουάη)

Όπως προδίδει και το όνομά του είναι κάτοχος και ιταλικού διαβατηρίου, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Λατινικής Αμερικής στην ηλικία του. Έκανε το ντεμπούτο του με την Ρίβερ Πλέιτ του Μοντεβιδέο σε ηλικία 16 ετών και η Ατλέτικο κινήθηκε πολύ γρήγορα για να τον κάνει δικό της. Πλέον, στα 18 μπορεί να μην έχει κάνει ακόμα το ντεμπούτο του στην La Liga, αλλά ο Σιμεόνε τον πιστεύει και του ζητάει σε πολλές περιπτώσεις να προπονείται με την πρώτη ομάδα.

96. Τζόρνταν Λοτόμπα (Γιουνγκ Μπόις – Ελβετία)

Δείχνει να τον περιμένει λαμπρό μέλλον. Μπορεί να παίξει σε άμυνα και μεσαία γραμμή και στα δύο άκρα, είναι πολύ επιθετικός, γρήγορος και διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Στην U21 της Ελβετίας αγωνίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας, αλλά στην Γιουνγκ Μπόις, που τον απέκτησε από τη Λωζάνη το περασμένο καλοκαίρι, στο αριστερό. Όνειρό του είναι κάποια στιγμή να παίξει στην Ισπανία και από τη στιγμή που είναι μόλις 19 ετών είναι πολύ πιθανό να εκπληρωθεί. Νωρίτερα στη σεζόν είχε σκοράρει ένα πολύ κρίσιμο γκολ στο ματς με την Ντιναμό Κιέβου στα προκριματικά του Champions League, αλλά η ομάδα του αποκλείστηκε στην επόμενη φάση και δεν κατάφερε να βρεθεί στους ομίλους.

95. Κάμερον Κάρτερ-Βίκερς (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, δανεικός από την Τότεναμ)

Διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες των ΗΠΑ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία, πριν βρεθεί στις ακαδημίες της Τότεναμ σε ηλικία 11 ετών. Δυναμικός σέντερ μπακ, που σύντομα θα πάρει την ευκαιρία του και στα σπιρούνια. Ο Ποκετίνο αποφάσισε να τον δώσει δανεικό στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στην οποία είναι βασικός σε ηλικία 19 ετών.

94. Γιάκομπ Μπρουν Λάρσεν (Ντόρτμουντ)

Ο αριστεροπόδαρος ακραίος είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα της Ντόρτμουντ. Αποκτήθηκε από την Λίνγκμπι το 2015, με τον Δανό να σκοράρει κατά βούληση με την U19 της πατρίδας του, και έκανε το ντεμπούτο του στην Bundesliga τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ματς με το Αμβούργο. Συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην Youth League της UEFA, ενώ πέτυχε 20 γκολ σε 17 ματς με την U19 της Μπορούσια την περσινή σεζόν.

93. Κρίστιαν Μπιέλικ (Άρσεναλ)

Μπορεί να παίξει είτε στο κέντρο της άμυνας είτε σε αμυντικό ρόλο στη μεσαία γραμμή και πέρυσι δόθηκε δανεικός στην Μπέρμιγχαμ, με την οποία έκανε 10 συμμετοχές, πριν επιστρέψει στο Λονδίνο. Αποκτήθηκε το 2014 από την Λέγκια για 2,5 εκατ. λίρες, ήταν εντυπωσιακός φέτος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες του από τον Βενγκέρ.

92. Σιμόνε Λο Φάσο (Φιορεντίνα, δανεικός από την Παλέρμο)

Ο Παλέρμο πάντα έχει τον τρόπο να βρίσκει μεγάλα ταλέντα στο εξωτερικό, αλλά δείχνει ότι μπορεί να το κάνει και εντός των συνόρων. Ο Λο Φάσο γεννήθηκε στο Παλέρμο και βρέθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου σε ηλικία 14 ετών. Παίζει ως δεύτερος επιθετικός και πέρυσι έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Η Παλέρμο υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν και η Φιορεντίνα τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού, διατηρώντας και οψιόν αγοράς του. Έχει, μάλιστα, κάνει ήδη θετική επίδραση στην ομάδα του Στέφανο Πιόλι. Διεθνής με τις μικρές ομάδες της Ιταλίας.

91. Οντσόν Εντουάρ (Σέλτικ, δανεικός από την Παρί)

Γεννημένος στην Γαλλική Γουιάνα, έχει ήδη πετύχει πολλά. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U17 το 2015 με 8 γκολ, που παραμένει η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του τουρνουά, πριν κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις με την Παρί στην Youth League της UEFA, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά το 2016. Πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ πέρυσι, όταν έπαιζε δανεικός στην Τουλούζ. Σκόραρε και στο ντεμπούτο του με την Σέλτικ στο πρωτάθλημα στην Σκωτία!

90. Μπερκάι Οζτσάν (Στουτγκάρδη)

Κάποιοι έχουν ήδη κάνει τη σύγκριση με τον Οζίλ. Μόνο που ο Οζτσάν επέλεξε να εκπροσωπήσει την Τουρκία και όχι την Γερμανία, στην οποία είναι γεννημένος. Πέρυσι, έπαιξε 21 παιχνίδια στην πορεία της Στουτγκάρδης στην επιστροφή στην Bundesliga, δείχνοντας εξαιρετικά στοιχεία με 2 γκολ και 3 ασίστ. Χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στην πρώτη κατηγορία, κυρίως λόγω σωματοδομής, αλλά έκανε το ντεμπούτο του και έδωσε δύο ασίστ στο 3-0 επί της Φράιμπουργκ.

89. Γκους Τιλ (Άλκμααρ)

Ένας ψηλός, επιτελικός μέσος, συνδυάζει τη δύναμη με την τεχνική. Γεννημένος στη Ζάμπια, πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Μοζαμβίκη και στη Ναμίμπια πριν μετακομίσει στην Ολλανδία και γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Άλκμααρ. Έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι πλέον βασικός και διεθνής με την U20 των Οράνιε. Έχει ήδη πετύχει 7 γκολ στην Eredivisie και τελευταία βρίσκεται σε εκπληκτική φόρμα.

88. Τζιανλούκα Ίτερ (Βόλφσμπουργκ)

Όταν ο Μάρτιν Σιμντ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βόλφσμπουργκ πριν λίγες εβδομάδες έδωσε την ευκαιρία στον 18χρονο μπακ να κάνει το ντεμπούτο του στην Bundesliga. Και εκείνο το βράδυ έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Ρόμπεν στο Μόναχο. Τα πήγε περίφημα. Γρήγορος, με καλή τεχνική κατάρτιση, πολλοί περιμένουν ότι θα γίνει το επόμενο αστέρι στην άμυνα των πάντσερ.

87. Ζουλιέν Νγκόι (Στόουκ)

Όταν η Μονακό πούλησε τον Μπαπέ στην Παρί, τον είχε ψηλά στη λίστα της για να τον αντικαταστήσει. Τελικά, ο Βέλγος έμεινε στην Στόουκ, αλλά η εξέλιξή του έχει αργήσει κάπως. Πέρυσι, έκανε μόλις 5 συμμετοχές ως αλλαγή στην Premier League και ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει τον Χιουζ να του δώσει θέση βασικού. Τον Σεπτέμβριο, όμως, του έδειξε πόσο του πιστεύει, με τον Νγκόι να υπογράφει νέο 5ετές συμβόλαιο. Τώρα, απλά πρέπει να δείξει υπομονή.

86. Τζιοβάνι Τρούπε (Ουτρέχτη)

Ο Τρούπε ήθελε να γίνει πιλότος όταν ήταν παιδί, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Έκανε το ντεμπούτο του με την Ουτρέχτη σε ηλικία 17 ετών και ήταν βασικός πέρυσι. Ο Πουγιόλ είναι το είδωλό του και αυτό φαίνεται από τα μαλλιά του. Δεν χάνει ευκαιρία να βγει στην επίθεση και να βοηθήσει την ομάδα του.

 

85. Ρονάλντο Βιέιρα (Λιντς)

Πήρε το όνομά του από το «φαινόμενο», ενώ ο αδερφός του ονομάζεται Ρομάριο. Γεννημένος στην Γουινέα-Μπισάου, μετακόμισε στην Πορτογαλία, όπου εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπενφίκα, πριν η οικογένειά του βρεθεί στην Αγγλία. Εκεί, η Λιντς ήταν η τυχερή, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο. Πολύ ποιοτικός μέσος, πέρυσι έκανε 34 συμμετοχές στην Championship, ενώ κλήθηκε και στην Αγγλία U20.

84. Ρούι Πιρές (Πόρτο)

Ένας εξαιρετικός αμυντικός μέσος, που ξεχωρίζει για την ικανότητά του να κερδίζει την μπάλα και να την προωθεί σωστά. Ήδη προορίζεται για αντικαταστάτης του Ντανίλο, ο οποίος αναμένεται να πουληθεί για αρκετά εκατομμύρια ευρώ σύντομα, στην Πόρτο. Μέχρι τώρα έχει παίξει μόνο με τη δεύτερη ομάδα των Δράκων, αλλά δεν θα αργήσει να έρθει το ντεμπούτο του και με την πρώτη. Από τους πιο καθοριστικούς παίκτες της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 το 2017, στο οποίο έφτασε μέχρι τον τελικό και ήταν στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά.

83. Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ)

Μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες «κλοπές» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έχει εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και θεωρούταν το μεγαλύτερο ταλέντο στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι. Η Ντόρτμουντ, όμως, του υποσχέθηκε χρόνο συμμετοχής και με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες οι πολίτες τον πούλησαν, σε μία μεταγραφή που μπορεί να ξεπεράσει με τα μπόνους τα 10 εκατ. ευρώ. Πήρε το Νο 7 στους Βεστφαλούς, που πέρυσι ανήκε στον Ντεμπελέ, δείχνοντας τη φιλοδοξία του. Έκανε ήδη το ντεμπούτο του, ενώ με την Αγγλία U17 έχει 16 γκολ σε 19 αγώνες. Οι Γερμανοί του ζήτησαν να επιστρέψει πριν ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο U17, το οποίο κατέκτησε η Αγγλία.

82. Μαρκίνιος Σιπριάνο (Σάο Πάουλο)

Στην ηλικία του θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Βραζιλία και η ρήτρα του αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Ο Σάο Πάουλο τον είχε αποκτήσει το 2015 από την Ντεσπορτίβο και μέσα σε δύο χρόνια βρίσκεται στη λίστα όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Παίζει συχνά με την U20 της Βραζιλίας, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Σάο Πάουλο.

81. Φεντερίκο Ντιμάρκο (Σιόν)

Πολύ επιθετικός αριστερός μπακ, με δυνατό σουτ, δεν είναι να απορείς γιατί πρότυπό του είναι ο Ρομπέρτο Κάρλος. Ειρωνικά, όπως και ο τελευταίος αποχαιρέτησε την Ίντερ. Γεννήθηκε στο Μιλάνο, εντάχθηκε στις ακαδημίες των νερατζούρι, έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών, αλλά στη συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στην Έμπολι. Πουλήθηκε στη Σιόν, με την Ίντερ να διατηρεί οψιόν επαναγοράς και φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να επιστρέψει στην Ιταλία. Πέτυχε τέσσερα γκολ με την U19 της Ιταλίας στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2016, με την ομάδα του να φτάνει μέχρι τον τελικό, αλλά να χάνει με 4-0 από την Γαλλία.

80. Μαλάνγκ Σαρ (Νις)

Ο Λουσιέν Φαβρ είναι γνωστό ότι δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς και στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της Νις αποφάσισε να εμπιστευθεί τον 17χρονο Σαρ για την άμυνά του. Ο τελευταίος έδειξε εντυπωσιακή ωριμότητα για την ηλικία του, έκανε 27 εμφανίσεις στη σεζόν που είδε τη Νις να τερματίζει στην τρίτη θέση, ενώ τα πήγε εξαιρετικά και τακτικά. Εντυπωσίασε στη νίκη με 4-0 επί της Μονακό πέρυσι στο μεγάλο ντέρμπι και βρίσκεται στη λίστα πολλών κορυφαίων ομάδων.

79. Κάλβιν Στενγκς (Άλκμααρ)

Ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ βρέθηκε στην ενδεκάδα της Άλκμααρ στο τέλος της σεζόν 2016-17 και αμέσως κέρδισε τις εντυπώσεις με την ταχύτητα και την ντρίμπλα του. Εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα στην Eredivisie. Δυστυχώς, τραυματίστηκε σοβαρά φέτος μόλις στην πρώτη αγωνιστική στο ματς με την Αϊντχόφεν, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε κάποιοι μήνες για να τον θαυμάσουμε ξανά, με την ελπίδα ότι δεν θα τον έχει επηρεάσει τόσο.

78. Ζέντσον Φερνάντες (Μπενφίκα)

Ο 18χρονος Πορτογάλος δεν έχει κάνει ακόμα το ντεμπούτο του με την Μπενφίκα, αλλά οι εμφανίσεις του με τις μικρές εθνικές ομάδες είναι εντυπωσιακές. Κεντρικός μέσος με εξαιρετική αντίληψη και μαγική πάσα, είναι χαρά να τον βλέπεις να παίζει και δίκαια βρέθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U17 το 2016. Εκτέλεσε, μάλιστα, το τελευταίο πέναλτι στον τελικό με την Ισπανία, δίνοντας το τρόπαιο στην πατρίδα του.

77. Γιοχάνες Έγκεσταϊν (Βέρντερ Βρέμης)

Ο μεγαλύτερός του αδερφός, Μαξιμίλιαν, είναι ήδη σημαντικός παίκτης για την Βέρντερ και τώρα ο 19χρονος Γιοχάνες τον ακολουθεί. Έγραψαν ιστορία ως τα πρώτα αδέρφια που βρέθηκαν στην ενδεκάδα των πράσινων, όπως και σε εκείνη της U21 της Γερμανίας. Σύντομα αναμένεται να αναλάβει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην Βέρντερ, που φέτος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Είχε πετύχει 34 γκολ σε μόλις 28 ματς με την U19 των πράσινων τη σεζόν 2015-16 με 3 χατ τρικ.

76. Ρις Όξφορντ (Γκλάντμπαχ, δανεικός από την Γουέστ Χαμ)

Όλοι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό όταν ο Μπίλιτς αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον 16χρονο Όξφροντ να παίξει στην Premier League τη σεζόν 2015-16. Και η εμφάνισή του με την Άρσεναλ εκτός έδρας ήταν επιβλητική. Το μέλλον έδειχνε λαμπρό, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Για κάποιον λόγο ο νεαρός μέσος επέστρεψε στην U23 και δεν πήρε άλλες ευκαιρίες. Δόθηκε δανεικός στην Ρέντινγκ, όπου δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά, ενώ το καλοκαίρι ακολούθησε νέος δανεισμός στην Γκλάντμπαχ, όπου προς το παρόν ζεσταίνει τον πάγκο. Κάποια στιγμή η ευκαιρία του θα έρθει και πάλι.

75. Μόιζε Κιν (Βερόνα, δανεικός από Γιουβέντους)
Ο Κιν είναι ο μόνος γεννηθείς από το 2000 κι έπειτα που έχει αγωνιστεί στο Champions League ενώ, επίσης, έπαιξε και σκόραρε σε ένα από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και τα έκανε αυτά με τη Γιουβέντους. Ο 17χρονος δανεικός στην Ελλάς Βερόνα έχει ταχύτητα, τεχνική και έχει πετύχει 8 γκολ σε 17 συμμετοχές με την Ιταλία U17. Με εντυπωσιακό κούρεμα, περίεργους πανηγυρισμούς στα γκολ και τον Μίνο Ραϊόλα για μάνατζερ, σίγουρα θα είναι πάντα στην επικαιρότητα. Προς το παρόν μόνο για καλούς λόγους.

74. Φικάγιο Τομόρι (Χαλ, δανεικός από Τσέλσι)
Γεννήθηκε στο Κάλγκαρι, ήταν διεθνής με την U20 του Καναδά αλλά τελικά προτίμησε την Αγγλία, την οποία βοήθησε να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο U20. Ο νεαρός αμυντικός έκανε τρομερές εμφανίσεις στην πορεία της Τσέλσι προς την κατάκτηση τόσο του FA Youth Cup όσο και του UEFA Youth League και τώρα είναι δανεικός στη Χαλ έπειτα από ένα πέρασμα από την Μπράιτον πέρυσι.

73. Τζένις Μπούρνιτς (Στουτγκάρδη, δανεικός από Ντόρτμουντ)
Εχοντας να αντιμετωπίσει την απουσία αρκετών παικτών του λόγω εθνικών ομάδων, ο Γιούργκεν Κλοπ πήρε κάποιους παίκτες από τα τμήματα υποδομής στη Λα Μάνγκα, στην Ισπανία, για μια μίνι προετοιμασία. Επειτα από μόλις μία προπόνηση, είπε στη διοίκηση της Μπορούσια Ντόρτμουντ ότι θα πρέπει να δέσουν τον Μπούρνιτς για πολλά χρόνια. Ο διεθνής με την Γερμανία U19 ποδοσφαιριστής έκανε ντεμπούτο με την Ντόρτμουντ ως κεντρικός αμυντικός αλλά προτιμάει να παίζει σαν playmaker, ενώ φέτος είναι δανεικός στη Στουτγκάρδη.

72. Νονόκα (Κρουζέιρο)
«Ο πατέρας μου είχε το προσωνύμιο Νονόκα. Οταν είσαι από μια μικρή πόλη όπως η δική μου, σε αποκαλούν όπως και τον πατέρα σου. Στην αρχή δεν μου άρεσε αλλά τώρα μου αρέσει γιατί τιμάει τον πατέρα μου», είπε ο αμυντικός χαφ της Κρουζέιρο, ο οποίος έχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα του. Ο πρώην προπονητής της Βραζιλίας, Μάνο Μενέζες, προωθησε τον Νονόκα στην πρώτη ομάδα στις αρχές του έτους και ο ντροπαλός έφηβος απάντησε με κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις.

71. Μαρσέλο Σαράκι (Ρίβερ Πλέιτ)
Δυνατός αριστερός μπακ, με έφεση στα τάκλιν και με εμπειρία πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα 19 του χρόνια, υπέγραψε στη Ρίβερ Πλέιτ -κάτω από την μύτη της Ιντερ- τον Αύγουστο, έπειτα από υπόδειξη του σπουδαίου Ουρουγουανού Εντσο Φραντσέσκολι. Η Ρίβερ Πλέιτ απέκτησε έναν παίκτη που έχει ήδη αγωνιστεί σε δύο παγκόσμια κύπελλα U20, έχει περισσότερες από 60 συμμετοχές στις μικρές εθνικές ομάδες της Ουρουγουάης και ήταν βασικός στη Ντανούμπιο, ομάδα 1ης κατηγορίας, από το 2015. «Είναι πολύ δύσκολο να τον ντριμπλάρεις», είπε ο Γκάστον Περέιρο της PSV.

70. Όβιε Ετζάρια (Λίβερπουλ)

Βρέθηκε στις ακαδημίες της Άρσεναλ σε ηλικία 7 ετών, αλλά 9 χρόνια αργότερα οι κανονιέρηδες τον άφησαν ελεύθερο. Η στενοχώρια του, όμως, δεν κράτησε για πολύ και η Λίβερπουλ κέρδισε τη μάχη για την απόκτησή του. Σύμφωνα με τις φήμες ο νεαρός Άγγλος απέρριψε την Παρί για χάρη των κόκκινων. Ο Ετζάρια ήταν μέλος της Αγγλίας U20, που θριάμβευσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και συνεχίζει να δουλεύει έξτρα με την πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ, ώστε να πάρει την ευκαιρία του από τον Κλοπ.

69. Μαξιμίλιαν Βόμπερ (Άγιαξ)

Ο Άγιαξ ξόδεψε 7,5 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να τον κάνει την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της Ραπίντ Βιέννης μόλις πέντε μήνες μετά το ντεμπούτο του. Αντικατέστησε τον Σάντσες, που πουλήθηκε στην Τότεναμ, πήρε το νούμερό του, παίρνει λεπτά συμμετοχής, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Αυστρίας. Σκόραρε, μάλιστα, το πρώτο του γκολ στην Eredivisie επί της Χέρενφεεν.

68. Ορέλ Μανγκαλά (Στουτγκάρδη)

«Μου αρέσει να παίζω όπως ο Μόντριτς», είχε πει κάποια στιγμή ο Μανγκαλά. Και ο προπονητής του συμφωνεί απόλυτα. Όταν άφησε τις μικρές ομάδες της Ντόρτμουντ για να αναλάβει την Στουτγκάρδη, έκανε τα πάντα για να τον πάρει μαζί του. Ο 19χρονος από τότε έχει ανθίσει στην Bundesliga, ενώ πέτυχε το μοναδικό γκολ στη νίκη επί της Μάιντς εντός έδρας, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα των εμφανίσεών του.

67. Βινίσιους Ζούνιορ (Φλαμένγκο, δανεικός από την Ρεάλ)

Έχει ήδη κάνει το θόρυβο, που είχαν κάνει παλιότερα Ρονάλντο, Ροναλντίνιο και Νεϊμάρ. Η Ρεάλ φρόντισε ήδη να τον κάνει δικό της, ξοδεύοντας 45 εκατ. ευρώ σε ηλικία 16 ετών! Θα μετακομίσει στη Μαδρίτη όταν κλείσει τα 18 του τον επόμενο Ιούλιο και μέχρι τότε θα εξιτάρει τη φαντασία των οπαδών της Φλαμένγκο. Έχει πετύχει 24 γκολ σε 29 ματς με τις μικρές εθνικές ομάδες της Βραζιλίας και η AS τον έχει χαρακτηρίσει «πιο μοντέρνα και δυναμική έκδοση του Νεϊμάρ».

66. Κέβιν Ντάνσο (Άουγκσμπουργκ)

Τα τελευταία χρόνια η MK Dons έχει χάσει δύο μεγάλα ταλέντα. Τον Ντέλε Άλι και τον Ντάνσο, που άφησε την Αγγλία και βρέθηκε στην Bundesliga. Μπορεί να παίξει είτε στο κέντρο της άμυνας είτε στη μεσαία γραμμή, τα έχει πάει εξαιρετικά με την Άουγκσμπουργκ, φτάνοντας μέχρι την εθνική ομάδα της Αυστρίας. Το ντεμπούτο του είχε έρθει τον περασμένο Μάρτιο στο ματς με την Λειψία, στο οποίο είχε αναδειχθεί MVP, «σβήνοντας» τον Τίμο Βέρνερ.

65. Ματίας Ζαράτσο (Ράσινγκ Κλουμπ)
«Είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει να κάνει τα πάντα», είπε ο Φάμπιο Ρανταέλι, υπό τις οδηγίες του οποίου αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της Ράσινγκ ο Ματίας. «Είναι σπουδαίος decision-maker, δημιουργικός, έχει δύο πόδια και, πάνω από όλα, είναι εκπληκτικός με το κεφάλι». Οντως, με αυτό τον τρόπο ο επιθετικός μέσος σκόραρε αλλά και έσωσε γκολ πάνω στη γραμμή, στη συντριπτική νίκη της Αργεντινής επί της Γουινέας στο παγκόσμιο κύπελλο U20. Με το κεφάλι πέτυχε και το πρώτο του γκολ με την Ράσινγκ, όχι κι άσχημα για παίκτη που συνήθως είναι ο χαμηλότερος του γηπέδου.

64. Φαϊτούτ Μαουάσα (Ρεν)
Ο Faitout ή “fait tout” (στα γαλλικά σημαίνει “κάνει τα πάντα”) στηρίζει το όνομα του. Αρχισε ως φορ αλλά γύρισε στο αριστερό άκρο της άμυνας για τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, ενώ αγωνίστηκε και ως χαφ ή αριστερός μέσος στη Ligue 1. Ο Μαουάσα είναι προικισμένος με ασύλληπτη επιτάχυνση, ενστικτώδεις κινήσεις και καλό σουτ, αλλά είναι επίσης ικανός και αμυντικά. Η προσφορά του έφτασε στα τρία γκολ και στις τρεις ασίστ σε 19 συμμετοχές με την Νανσί την περσινή σεζόν, πριν πάει στη Ρεν.

63. Λόβρο Μάγερ (ΝΚ Λοκομοτίβα)
Αν και η εθνικότητα του προκαλεί συγκρίσεις με τον Λούκα Μόντριτς, ο πρίγκηπας των ασίστ μοιάζει περισσότερο με το πρώην Νο10 της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκαν Στοΐκοβιτς. Με καλό πόδι, ευκολία στο να αποφεύγει τον αντίπαλο, τρομερές κάθετες μπάλες και σουτ από μακριά, ο 19χρονος έχει ακουστεί για Ατλέτικο Μαδρίτης, Εβερτον και Σαμπντόρια αλλά, για κάποιο λόγο, παραμένει στη Λοκομοτίβα. Με δεδομένες τις ως τώρα εμφανίσεις του για την τρέχουσα σεζόν, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να τον κρατήσουν τον Ιανουάριο.

62. Κλοντ Ατζαπόνγκ (Σασουόλο)
Μπορεί να είναι “Κλαούντιο” για τους Ιταλούς συμπαίκτες του αλλά όλοι στη Serie A ξέρουν τον Ατζαπόνγκ με το όνομα του πλέον. Ο επιθετικογενής πλάγιος μπακ, ο οποίος μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές αλλά και στο χώρο του κέντρου, έχει κάνει δική του μια θέση στην 11άδα της Σασουόλο φέτος. Ο γεννημένος στη Μόντενα Ατζαπόνγκ είχε γκανέζικο διαβατήριο ως το 2016, αλλά από τότε έχει εντυπωσιάσει με τις εθνικές U19 και U21 της Ιταλίας.

61. Σέρχιο Ντίας (Λούγο, δανεικός από Ρεάλ Μ.)
Ο «Παραγουανός Αγουέρο»… Ο Ντίας, ένας μικρόσωμος και κινητικός επίθετικός, έπαιξε στην 1η κατηγορία της Παραγουάης όταν ήταν 15 ετών, σκόραρε στο πρωτάθλημα U20 της Ν. Αμερικής όταν ήταν 16 και μετά στο Superclasico της Παραγουάης στα 17. Ολα αυτά είναι ρεκόρ. Αφού εντυπωσίασε με την Σέρο Πορτένο και την Παραγουάη στο Toulon Tournament, ο Ντίας υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης ως 18χρονος το 2016 και παίρνει εμπειρίες ως δανεικός στη Λούγο της Segunda Division. Ο Ντίας έκανε το ντεμπούτο του με την κανονική εθνική ομάδα κόντρα στη Γαλλία νωρίτερα μέσα στο 2017.

60. Γιόσιπ Μπρέκαλο (Στουτγκάρδη, δανεικός από την Βόλφσμπουργκ)

Ήδη έχει παρατσούκλι. «Ο Κροάτης Ρόμπεν», όχι μόνο επειδή έχει την ταχύτητα του Ολλανδού, αλλά και γιατί ξεκίνησε την καριέρα του από το στίβο και τα 800 μέτρα. Ο Μπρέκαλο ζητάει μονίμως την μπάλα, ώστε να κάνει την ατομική ενέργεια και ανάγκασε την Βόλφσμπουργκ να πληρώσει 6 εκατ. ευρώ στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ για να τον κάνει δικό της, πριν τον δανείσει στην Στουτγκάρδη το καλοκαίρι του 2016. Σκόραρε το πρώτο του γκολ στην Bundesliga, χαρίζοντας τη μεγάλη νίκη στην ομάδα του επί της Ντόρτμουντ με 2-1.

59. Αμαντού Αϊνταρά (Ζάλτσμπουργκ)

Ένας box to box μέσος με εκπληκτικό σουτ και τρομερό ένστικτο. Ο Αϊνταρά είχε εντυπωσιάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 το 2015, όταν οι εμφανίσεις του με το Μάλι, που τερμάτισε απροσδόκητα στη δεύτερη θέση, τον έφεραν στο προσκήνιο. Φέτος, έχει βοηθήσει τη Ζάλτσμπουργκ στην Youth League της UEFA, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του με την Ανδρών του Μάλι.

58. Βίκτορ Τσιγκάνκοβ (Ντιναμό Κιέβου)

«Είναι ίδιος ο Γιαρμόλενκο», είπε ο πρόεδρος της Ντιναμό, Ίγκορ Σούρκις. Μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα της μεσαίας γραμμής, αλλά πάντα προτιμάει την πλευρά που μπορεί να συγκλίνει (τη δεξιά). Κλήθηκε από τον Σεβτσένκο στην εθνική Ουκρανίας μόλις σε ηλικία 18 ετών. Γεννημένος στο Ισραήλ, έχει σαν πρότυπά του τους Γκέτσε και Μέσι. Με την αποχώρηση του Γιαρμόλενκο το περασμένο καλοκαίρι είναι βασικός στην Ντιναμό, αλλά έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς.

57. Τζουζέπε Πετσέλα (Ουντινέζε)

Το Calcio πάντα έχει αδυναμία στα μπακ που χρησιμοποιούν και τα δύο τους πόδια και ο Πετσέλα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Βοήθησε την Ιταλία να τερματίσει στη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 το 2016 και στην τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2017. Η Ουντινέζε πλήρωσε 4,5 εκατ. ευρώ στην Παλέρμο για τα δικαιώματά του μετά τον υποβιβασμό της τελευταίας πέρυσι.

56. Χουάν Φόιθ (Τότεναμ)

Ένας πολύ ντελικάτος κεντρικός αμυντικός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως 10άρι στην Εστουδιάντες, αλλά πολύ γρήγορα εμφανίστηκε στο κέντρο της άμυνας σε ηλικία 16 ετών. Και από τότε εντυπωσίασε τόσο πολύ, που το περασμένο καλοκαίρι Τότεναμ και Παρί έδωσαν μάχη για την απόκτησή του, με τα σπιρούνια να τα καταφέρνουν λόγω και της παρουσίας του Ποκετίνο στον πάγκο. Έκανε το ντεμπούτο του στην Αγγλία στο League Cup, τώρα περιμένει για την ευκαιρία του και στην Premier League.

55. Τζεφ Ρέινε-Αντελαΐντ (Άρσεναλ)

Μετά τον τελικό Κυπέλλου της Άρσεναλ με την Τσέλσι το 2017 o Οζίλ ζήτησε ξαφνικά την προσοχή ενός κάμεραμαν για να δείξει τον Ρέινε-Αντέλαϊντ, που βρισκόταν ανάμεσα στους συμπαίκτες του, λέγοντας: «αυτός είναι το μέλλον της Άρσεναλ». Ο 19χρονος μέσος, που παίζει ακόμα με τις ρεζέρβες και τις μικρές ομάδες της Γαλλίας, θα πρέπει να αρχίσει να σκοράρει περισσότερο για πάρει και άλλες ευκαιρίες από τον Βενγκέρ. Έχει ήδη 8 συμμετοχές με την Άρσεναλ.

54. Νταν-Αξέλ Ζαγκαντού (Ντόρτμουντ)

Η Ντόρτμουντ αποφάσισε να ρισκάρει με την απόκτησή του και δεν πρόκειται να βγει χαμένη. Όλα τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά. Οι Βεστφαλοί κέρδισαν τη μάχη με την Σίτι για την απόκτηση του 18χρονου αμυντικού από την Παρί. Μπορεί να παίξει είτε στο κέντρο της άμυνας είτε στο αριστερό άκρο και με τα προβλήματα τραυματισμών της Μπορούσια φέτος ο Μπος τον εμπιστεύθηκε άμεσα. Αρχηγός της Γαλλίας U18, είναι στα σωστά χέρια για να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον.

53. Κάρλες Αλένα (Μπαρτσελόνα)

Ο Αλένα βρέθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 8 ετών. Το γκολ του με την Ρόμα για την Youth League της UEFA ήταν τόσο εντυπωσιακό, που συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό. Ο 19χρονος μέσος υπέγραψε συμβόλαιο τον περασμένο Σεπτέμβριο με ρήτρα 75 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχει μόλις 3 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Από τους παίκτες που έχουν «αναγνωρισθεί» ως πιθανοί αντικαταστάτες του Ινιέστα για τους Καταλανούς.

52. Φεδερίκο Βαλβέρδε (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης)

Πιθανός διάδοχος του Τόνι Κρόος στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ, ο Βαλβέρδε ξέρει να πασάρει με μεγάλη ακρίβεια. Οι Μαδριλένοι τον αγόρασαν από την Πενιαρόλ το 2016 και τον παραχώρησαν στην Ντεπορτίβο με τη μορφή δανεισμού για την τρέχουσα σεζόν. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 το 2017 αναδείχθηκε τρίτος καλύτερος παίκτης, ενώ ήδη είναι διεθνής με την εθνική ομάδα των Ανδρών και θέτει υποψηφιότητα για να είναι στην αποστολή για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

51. Αλεχάντρο Πόθο Πόθο (Σεβίλλη)

Με τις ικανότητές του αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως δεξί μπακ. Οι εμφανίσεις του ως επιτελικός μέσος ήταν εκείνες που τράβηξαν το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, με την Σεβίλλη να σπεύδει να τον δέσει με συμβόλαιο μέχρι το 2020. Ο νεότερος Ισπανός που φοράει τη φανέλας της δεύτερης ομάδας των Σεβιγιάνων, ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο Golden Boy, ενώ είναι βασικός με την Ισπανία U19.

50. Ράφικ Ζεκνινί (Φιορεντίνα)
«Αλήθεια; Είναι αλήθεια 17 ετών;». Ο Ματς Χούμελς δεν μπορούσε να το πιστέψει το 2015 όταν ανακάλυψε την ηλικία του επιθετικού της Οντ, ο οποίος είχε ταλαιπωρήσει την Ντόρτμουντ στα πλέι οφ του Europa League. Επειτα από 2,5 χρόνια στην πρώτη ομάδα της Οντ, κατά τη διάρκεια των οποίων τον παρακολουθούσε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο εξτρέμ Ζενκινί υπέγραψε στη Φιορεντίνα τον Ιούλιο του 2017. Η Νορβηγία εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχει ταχύτητα και τεχνική, χαρακτηριστικά που ο Ζεκνινί, ο οποίος εντυπωσίασε με τις εθνικές ομάδες U15 και U17, διαθέτει σε αφθονία.

49. Ρικ Φαν Ντρόνγκελεν (Αμβούργο)
«Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι μόνο 18 ετών, είπε ο προπονητής Μάρκους Γκίσντολ επειτά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση του Ολλανδού στην ήττα του Αμβούργου των 10 παικτών από την Μπάγερν (1-0) τον Οκτώβριο. Ο Φαν Ντρόνγκελεν είναι ήδη ενήλικος ποδοσφαιρικά αφού έκανε ντεμπούτο για την Σπάρτα Ρότερνταμ στα 16 του και πραγματοποίησε 50 συμμετοχές για αυτούς πριν δείξει ενδιαφέρον η Τσέλσι και τελικά τον κλείσει το Αμβούργο. Ο διεθνής με την U21 της Ολλανδίας είναι άνετος με την μπάλα στα πόδια και διαβάζει αποτελεσματικά το παιχνίδι.

48. Κρίστοφερ Ενκουνκού (Παρί Σεν Ζερμέν)
Μόλις 24 μέρες μετά τα 18α γενέθλια του, στα τέλη του 2016, ο Ενκουνκού έγινε ο 6ος νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League. Ο μόνος μέσος πάνω από αυτόν σε αυτή την λίστα, ο Αντριέν Ραμπιό, είναι ένας από τους πολλούς αστέρες που περιόρισαν τις ευκαιρίες του Ενκουνκού στο Parc des Princes αλλά η αποχώρηση του Μπλες Ματουιντί μπορεί να του δώσει κάποιες. Ο πολυσύνθετος νεαρός εντυπωσίασε με την U20 της Γαλλίας.

47. Βασίλιε Γιάνιτσιτς Αμβούργο)
Δυνατός, με καλά μαρκαρίσματα, καλός με την μπάλα και με ένα πολύ δυνατό δεξί πόδι, ο 18χρονος Γιάνιτσιτς έχει περιγραφεί από τον προπονητή του στο Αμβούργο, Μάρκους Γκίσντολ, σαν ένας παίκτης με τεράστιες υποσχέσεις. Ο Ελβετός μέσος πήγε στη Ζυρόχη στα 5 του χρόνια, αντιπροσώπευσε την U21 ομάδα της στα 15 του, αλλά αγωνίστηκε μόνο για 4 λεπτά με την πρώτη ομάδα πριν πάρει μεταγραφή στο Αμβούργο. Ο Γιάνιτσιτς, με σερβικές ρίζες, έχει ήδη προκαλέσει τον θαυμασμό του προπονητή της Ελβετίας, Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς. 

46. Γιαν Καραμό (Ιντερ, δανεικός από Καέν)
Είναι εύκολο να δεις γιατί το Νο17 της Ιντερ συγκρίνεται με τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο Καραμό έχει τρομερή ταχύτητα και εντυπωσιακές ικανότητες, δείχνοντας το ταλέντο του με την U21 της Γαλλίας. Γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντιστού, μεγάλωσε στη Γαλλία και πέτυχε 5 γκολ σε 35 συμμετοχές με την Καέν στη σεζόν 2016-17. Υπέγραψε στην Ιντερ αυτό το καλοκαίρι, αρχικά μεδιετή δανεισμό, και έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του στη Serie A.

45. Λουντοβίκ Μπλας (Γινγκάμπ)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπλας είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Είναι απλά ερώτημα το πόσο γρήγορα θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Παίζει στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής για τις μικρές ομάδες της Γαλλίας και στον άξονα για την Γκινγκάμπ. Γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική, ο 19χρονος παίζει για τρίτη σεζόν βασικός στην ομάδα του και ήδη βρίσκεται στη λίστα πολλών κορυφαίων ομάδων. Μαζί τους Μπαπέ και Ογκουστέν είχε συνθέσει μία εκπληκτική τριπλέτα στην πορεία της Γαλλίας U19 μέχρι την κορυφή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2016.

44. Σαμ Φιλντ (Γουέστ Μπρομ)

«Ο Σαμ είναι πολύ ώριμος. Ξέρει να πασάρει, έχει εντυπωσιακή αντίληψη για την ηλικία του και είναι πολύ έξυπνος», έλεγε ο Τόνι Πούλις, μέχρι πρόσφατα προπονητής του. «Είναι ο πιο προικισμένος παίκτης που έχω δει στην ηλικία του». Ο μέσος, που είναι διεθνής με τις μικρές ομάδες της Αγγλίας, έχει ως πρότυπό του τον Φλέτσερ, τον οποίο παρακολουθεί πιστά στις προπονήσεις. Έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League τον Αύγουστο του 2016.

43. Χάνες Βολφ (Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ)

Σε ηλικία 15 ετών άφησε το Γκρατς για να ενταχθεί στις ακαδημίες της Ρεντ Μπουλ. Ο επιτελικός μέσος δυσκολεύτηκε πολύ μακριά από το σπίτι του, αλλά δούλεψε πολύ σκληρά, ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και εμπνεύστηκε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Ρεντ Μπουλ τον Αύγουστο με 4 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές για να κληθεί στην εθνική ανδρών της Αυστρίας.

42. Εσέκιελ Παλάσιος (Ρίβερ Πλέιτ)

«Θα ήθελα να είχα παίξει δίπλα σε έναν παίκτη όπως ο Εσέκιελ», είχε πει ο προπονητής του Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Ο Παλάσιος θυμίζει βετεράνο με την ωριμότητά του, έχει εκπληκτικό τάκλιν και μπορεί να κρατήσει με άνεση την μπάλα. Έπαιξε με την Αργεντινή στα Παγκόσμια Κύπελλα U17 του 2015 και το 2017 και με μεγάλο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές ομάδες αποφάσισε να ανανεώσει με την Ρίβερ μέχρι το 2021. Πέτυχε το πρώτο του γκολ τον περασμένο Οκτώβριο στο Κύπελλο.

41. Νίκολας Γκονσάλες (Αρχεντίνος Τζούνιορς)

«Μου θυμίζει τον Κέμπες», είπε ο προπονητής του Αλφρέδο Μπέρτι. Ο 19χρονος επιθετικός είχε πετύχει το γκολ που σφράγισε την άνοδο της ομάδας του, ενώ ήδη και φέτος πετυχαίνει το ένα γκολ μετά το άλλο. Βρίσκεται πάτα στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και η παραγωγικότητά του φανερώνει το φονικό του ένστικτο.

40. Ράιαν Σεσενιόν (Φούλαμ)
Ασλεϊ Κόoυλ Νο2; Ενας Αγγλος Νταβίντ Αλάμπα; Τα ονόματα των υπερδυνάμεων που έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρονται για αυτόν, με τις Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι μόνο κάποιες από αυτές, δείχνουν ότι μπορεί και να μην είναι υπερβολικοί οι πιο πάνω χαρακτηρισμοί. Ο αριστερός μπακ έκανε το ντεμπούτο του με την Φούλαμ μόνο 81 μέρες μετά τα 16α γενέθλια του και από τότε έχει 48 συμμετοχές, έχοντας γίνει 17 ετών μόλις τον περασμένο Μάιο. Οι επιθετικές δυνατότητες του Σεσενιόν, πάντως, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μονιμοποιηθεί σε πιο προωθημένη θέση, όπως έγινε με τον έτερο αριστεροπόδαρο Γκάρεθ Μπέιλ.

39. Σαλίχ Οζκάν (Κολωνία)
Ο Τιμ Βίιζε, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την Κολωνία, παράτησε το ποδόσφαιρο για να πάει στο WWE. Ο Οζκάν έκανε το αντίθετο δρομολόγιο, παρατώντας το wrestling για να συγεντρωθεί στην καριέρα του με την Κολωνία. Ο επιθετικός μέσος προσαρμόστηκε πολύ καλά στην πρώτη ομάδα και πρόσφατα πήρε το μετάλλιο Fritz Valter, το οποίο στο παρελθόν έχουν κατακτήσει παίκτες όπως οι Τόνι Κρος, Μάριο Γκέτσε και Τίμο Βέρνερ, ως ο καλύτερος Γερμανός U19. Ο Οζκάν έχει παίξει με τις εθνικές της Γερμανίας από την U15 ως την U19, αλλά έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική Ανδρών της Τουρκίας.

38. Τζάστιν Κλάιφερτ (Αγιαξ)
Μπορεί να μοιάζει στον πατέρα του, μπορεί να δημιουργήθηκε θόρυβος γύρω από αυτόν από πάρα πολύ νωρίς και να έγινε ένας από τους νεότερους που έκαναν ντεμπούτο στον Αγιαξ, αλλά κάπου εκεί σταματούν και οι ομοιότητες του Τζάστι Κλάιφερτ με τον πατέρα του. Ενώ ο Πάτρικ ήταν ένας ογκώδης φορ γνωστός για την ικανότητα του στον αέρα και το παράστημα του μπροστά στην αντίπαλη εστία, ο 18χρονος γιος του είναι ένας μικρόσωμος εξτρέμ που φημίζεται για την ταχύτητα του και την μαγεία του, έχοντας πάρει θέση βασικού στον Αγιαξ από τις αρχές του 2017. 

37. Λέβι Γκαρσία (Αλκμααρ)
Ο Γκαρσία έχει προαναγγελθεί ήδη από τον Μάρκο Φαν Μπάστεν ως ένα ταλέντο που μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα ενώ ήδη έχει σπάσει κάποια ρεκόρ του Ντουάιτ Γιορκ. Ο 19χρονος από το Τρινινάντ έχει τον ρυθμό του σπρίντερ, τεχνική που σε υπνωτίζει και δύσκολα χάνει την μπάλα. Εκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με την Αλκμααρ στην 1η κατηγορία της Ολλανδίας, υπογράφοντας σε αυτή την ημέρα των 18ων γενεθλίων του το 2015, ενώ στο ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της χώρας του έβαλε δύο γκολ μπαίνοντας ως αλλαγή.

36. Αϊμέν Μπαρκόκ (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης)
Γιούργκεν Γκραμπόβσκι, Αντρέας Μέλερ, Τζέι-Τζέι Οκότσα. Σίγουρα στη Φρανκφούρτη αγαπούν αυτούς που τους ψυχαγωγούν με την τεχνική τους και με τον Μπαρκόκ έχουν ακόμη ένα τέτοιο παίκτη. Ο 19χρονος έχει από τα πιο γρήγορα πόδια στο ποδόσφαιρο, μελετάει βίντεο του Ζινεντίν Ζιντάν και δεν… ντρέπεται να δοκιμάσει μια θανατηφόρα πάσα ή ένα σουτ. «Είναι ποδοσφαιριστής όνειρο», είπε ο προπονητής της Αϊντραχτ, Νίκο Κόβατς, για τον 19χρονο επιθετικό μέσο, τον οποίο παρακολουθεί η Αρσεναλ. Ο Μπαρκόκ, με ρίζες στο Μαρόκο, έχει παίξει για τη Γερμανία στις μικρές εθνικές ομάδες και είχε 18 συμμετοχές στην περσινή Bundesliga.

35. Μαξιμίλιαν Ρομέρο (Βελές)

Έχει το παρατσούκλι «El Tigre», που του κόλλησαν από τον Φαλκάο. Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 18 ετών, είναι πολύ δυνατός, ενώ χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια. Πέτυχε από δύο γκολ στα δύο πρώτα του ματς με την Βελές στο πρωτάθλημα φέτος και οι οπαδοί ξέχασαν αμέσως την αποχώρηση του Παβόνε, που είχε αναλάβει το σκοράρισμα τα προηγούμενα χρόνια.

34. Άξελ Τουανζέμπε (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

«Ο Αλέξις Σάντσες τώρα ξέρει για τα καλά το όνομά του», είχε πει ο Μουρίνιο μετά το ντεμπούτο του Τουανζέμπε, που ανάλβε το μαρκάρισμα του Χιλιανού. Είχε παίξει δεξί μπακ σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά στο τέλος της περσινής σεζόν τα είχε πάει εξαιρετικά στη μεσαία γραμμή, τη στιγμή που στις μικρές ομάδες της Γιουνάιτεντ έπαιζε στο κέντρο της άμυνας! Γεννημένος στο Κονγκό, αλλά μεγαλωμένος στην Αγγλία, βρέθηκε στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ σε ηλικία 8 ετών, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στα 11 και το 2015 έγινε αρχηγός στην U18.

33. Μπεν Γούντμπερν (Λίβερπουλ)

Έκανε πέρυσι το ντεμπούτο του, αλλά προς το παρόν κανένας δεν ξέρει αν θα καθιερωθεί στον άξονα ή στα άκρα. Γρήγορος, με έξυπνες κινήσεις και εξαιρετικά τελειώματα. Έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ σε ηλικία 17 ετών και 45 ημερών στο ματς με την Λιντς πέρυσι. Σκόραρε εκπληκτικό γκολ στο ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών της Ουαλίας στα προκριματικά του Μουντιάλ.

32. Σάντερ Μπέργκε (Γκενκ)

Ο Μπέργκε ελπίζει να ακολουθήσει στο δρόμο των Ντε Μπρόινε, Κουρτουά και Κουλιμπαλί, που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Γκενκ. Τον περασμένο Ιανουάριο πήρε μεταγραφή από την Βαλερένγκα και έχει εντυπωσιάσει. Εξαιρετικός μέσος, με πολύ καλή τακτική και μπορεί να φτιάξει την επίθεση από πίσω.

31. Ματέους Βιτάλ (Βάσκο Ντα Γκάμα)

Βρέθηκε στις ακαδημίες της Βάσκο σε ηλικία 5 ετών και στα 9 έχασε τη μητέρα του σε πυροβολισμούς. Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα η απόδρασή του και εντυπωσίασε με την Βραζιλία U15 πριν πάρει προαγωγή για την πρώτη ομάδα της Βάσκο. Η τελευταία υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, εκείνος βρέθηκε ξανά στη δεύτερη ομάδα, αλλά όταν τον Ιούλιο πήρε τη φανέλα με το νούμερο 10 τα πράγματα έχουν φτιάξει. Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του κατάφερε να πετύχει το πρώτο του γκολ στο ματς με την Γκρέμιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

30. Μάρτιν Όντεγκαρντ (Χέρενφεν, δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης)

Είναι περισσότερος γνωστός για τη μεταγραφή του στην Ρεάλ παρά για τις ικανότητές του στον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας ενδοιασμός για το τεράστιο ταλέντο που έχει ο 18χρονος Νορβηγός. Πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξέλιξη του Όντεγκαρντ, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος.

29. Μαξίμ Λόπες (Μαρσέιγ)

Μπορεί να είναι μικροκαμωμένος, αλλά έχει κάνει μεγάλη αίσθηση με τις εμφανίσεις του με την Μαρσέιγ. Πέρυσι πέτυχε 3 γκολ, μοιάζοντας και 7 ασίστ στην Ligue 1 και αποδείχθηκε κλειδί δημιουργικά για την ομάδα του Ρούντι Γκαρσία. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο με τους Μασσαλούς και προς το παρόν αγνοεί τις σειρήνες από το εξωτερικό.

28. Ντένις Γκάιγκερ (Χόφενχαϊμ)

Ο Νάγκελζμαν του έδωσε την ευκαιρία και εκείνος την έπιασε από τα μαλλιά. Άνετος με την μπάλα στα πόδια, πιέζει πολύ χωρίς αυτήν και είναι εξαιρετικός box to box μέσος σε ηλικία μόλις 19 ετών. Για αντικαταστάτης του Ρούντι, που το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Μπάγερν δεν δείχνει καθόλου άγχος.

27. Ντένις Μποναβεντούρε (Μπριζ)

Όταν η Ζόρια τον απέκτησε τον Μάρτιο του 2016 κανένας δεν τον ήξερε. Ούτε καν στην πατρίδα του. Και μέσα σε 18 μήνες έχει κάνει άλματα στην καριέρα του. Βοήθησε την Ζόρια στην Ευρώπη πέρυσι και στο να κατακτήσει την τρίτη θέση, την καλύτερη στην ιστορία της στο ουκρανικό πρωτάθλημα, πριν πάρει μεταγραφή για την Μπριζ το καλοκαίρι, με την οποία ήδη εντυπωσιάζει. Ο 19χρονος δεν είχε και τα καλύτερα τελειώματα στην Ζόρια, αλλά συνεχώς βελτιώνεται.

26. Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ, δανεικός από την Μπενφίκα)

Ήταν μόλις έξι ετών όταν ο πατέρας του πλήρωσε για να τον φυγαδεύσει από την Βοσνία μόνο και μόνο για να παίξει ποδόσφαιρο. Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν έδωσαν μάχη για την απόκτησή του, με τους ερυθρόλευκους να αναδεικνύονται νικητές. Αφού έσπασε το ρεκόρ του Ντέγιαν Στάνκοβιτς για να γίνει ο νεότερος σκόρερ του Αστέρα, πουλήθηκε στην Μπενφίκα και φέτος αγωνίζεται στην Άιντραχτ με τη μορφή δανεισμού.

25. Αλμπάν Λαφόντ (Τουλούζ)

Ο Λαφόντ είναι μόλις 18 ετών, αλλά έχει ήδη προλάβει να κάνει 72 εμφανίσεις στην Ligue 1, κάποιες από τις οποίες ήταν άκρως εντυπωσιακές. Γεννημένος στην Μπουρκίνα-Φάσο, διεθνής με τις μικρές ομάδες της Γαλλίας δείχνει εντυπωσιακά αντανακλαστικά και τρομερή ποιότητα. Ο Κουπέ τον αποθέωσε μετά τις πρώτες του εμφανίσεις, που του έδωσαν άμεσα φανέλα βασικού στην Τουλούζ. Έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που εμφανίστηκε στην Ligue 1, κρατώντας το μηδέν στο ντεμπούτο του.

24. Αλεξάντερ Ίσακ (Ντόρτμουντ)

Ο Ίσακ πρέπει να δείξει και άλλη υπομονή πριν πάρει τις ευκαιρίες του στην Ντόρτμουντ, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα δείξει το ταλέντο του. Από την πατρίδα του τον ακολουθούν οι συγκρίσεις με τον Ιμπραΐμοβιτς, καθώς είναι το ίδιο… θηριώδης. Μπορεί να παίξει και πιο πίσω, δείχνοντας την ποιότητά του. Έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Σουηδίας σε ηλικία 17 ετών και 114 ημερών.

23. Πάτρικ Κουτρόνε (Μίλαν)

Παρά τα εκατομμύρια που ξόδεψε η Μίλαν το περασμένο καλοκαίρι, ο Κουτρόνε βρέθηκε στην πρώτη ομάδα και κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Ο 19χρονος επιθετικός είναι ένα από τα λίγα θετικά στη σεζόν των ροσονέρι μέχρι τώρα, έχοντας εντυπωσιάσει. Βοήθησε στο σκοράρισμα στο ξεκίνημα της σεζόν εκεί που κανένας δεν το περίμενε.

22. Ισμαΐλα Σαρ (Ρεν)

Ο Σαρ βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι φήμες τον ήθελαν να έχει αρνηθεί την Μπαρτσελόνα πριν υπογράψει στην Ρεν, καθώς πίστευε ότι ήταν πολύ νωρίς στην καριέρα του για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Οι ρενέ τον έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους, πληρώνοντας περίπου 20 εκατ. ευρώ στην Μετζ και ήδη είναι από τους παίκτες-κλειδιά.

21. Ζάντας (Μπράγκα)

Πιρουέτες, κόλπα, εντυπωσιακές ντρίμπλες, όλα είναι στο οπλοστάσιο του Ζάντας, που αντίθετα με τα περισσότερα ταλέντα στην Πορτογαλία δεν έχει περάσει από τις ακαδημίες κάποιας από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται ήδη στη λίστα πολλών ευρωπαϊκών ομάδων, έχοντας σκοράρει αρκετά εντυπωσιακά γκολ. Έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 με την Πορτογαλία.

20. Παναγιώτης Ρέτσος (Λεβερκούζεν)
Γεννημένος στη Ν. Αφρική από Ελληνες γονείς, ο Ρέτσος φτιάχνει το όνομα του στη Γερμανία με την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Πολυσύνθετος αμυντικός, ο οποίος έχει αγωνιστεί και ως πλάγιος μπακ αν και είναι πιο άνετος ως στόπερ, ο 19χρονος είναι δυνατός στον αέρα και σταθερός στο τάκλιν, ενώ παράλληλα είναι πρόθυμος και ικανός να αγωνιστεί και πιο μπροστά. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έγινε ο πιο ακριβός Ελληνας ποδοσφαιριστής όταν η Λεβερκούζεν έδωσε 22 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι.

19. Ουέστον ΜακΚένι (Σάλκε)
Κριστιάν Πούλισιτς, Τζον Μπρουκς και Μπόμπι Γουντ είναι ανάμεσα στους διεθνείς των ΗΠΑ που στάθηκαν στη Bundesliga και τώρα ο Μακ Κένι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα των συμπατριωτών του και να μονιμοποιηθεί στην εθνική ομάδα τους προσεχείς μήνες. Δυνατός μέσος, ο 19χρονος ειδικεύεται στο να κλέβει μπάλες και να τη δίνει σωστά στον συμπαίκτη του. Εχει ήδη κληθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ.

18. Νταγιότ Ουπαμεκάνο (Λειψία)
«Ο Νταγιότ έχει όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», είπε ο αμυντικός της Λειψίας, Μάρβιν Κόμπερ, τον Ιούνιο. Είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα της καριέρας του Ουπαμεκάνο στη Γερμανία αλλά έχει ήδη αποσπάσει πολλά εγκωμιαστικά σχόλια μετά την μεταγραφή του από την Σάλτσμπουργκ το καλοκαίρι. Ο Ουπαμεκάνο είναι ένας σοβαρός κεντρικός αμυντικός που διαβάζει καλά το ματς και είναι επιθετικός στο μαρκάρισμα, όπως και εκπληκτικός στις πάσες. Η Γαλλία έχει βέβαια αρκετές επιλογές στην άμυνα αλλά ο 19χρονος είναι ένα καλό αουτσάιντερ για να βρίσκεται στην αποστολή για το Μουντιάλ.

17. Εζέκιελ Μπάρκο (Ιντεπεντιέντε)
Ενας μικρόσωπος επιθετικός μέσος που μπορεί να αγωνιστεί και στην αριστερή πλευρά ή στο κέντρο, ο Μάρκο έχει καθιερωθεί ως ο δημιουργός του παιχνιδιού της Ιντεπεντιέντε. Ο 18χρονος Αργεντίνος είναι εκπληκτικός στην ντρίμπλα έχοντας το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και καταφέρνει να ξεφεύγει από μικρό χώρο χάρη στην τεχνική του, την ισορροπία του και την ευκινησία του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυτοπεποίθηση του, όπως και για την πίστη των συμπαικτών του στο πρόσωπο του, αφού είναι αυτός που έχει αναλάβει και τις εκτελέσεις πέναλτι πλέον.

16. Ματέους Φερνάντες (Μποταφόγκο)
Εκανε το ντεμπούτο του με την Μποταφόγκο τον περασμένο Ιανουάριο και έχει ήδη καταφέρει να καθιερωθεί ως παίκτης-κλειδί για την ομάδα του Ζαΐρ Βεντούρα. Μαχητικός και σκληρός μέσος, ο 19χρονος συνηθίζει να παίζει μπροστά από την άμυνα και να καταστρέφει επιθέσεις, αν και περιστασιακά δεν διαστάζει να κουβαλήσει την μπάλα και να βγάλει την ομάδα μπροστά. Ο Φερνάντες έχει αγωνιστεί στην U20 της Βραζιλίας και μπορεί να στοχεύει σε μια κλήση για την αποστολή της Σελεσάο στο Μουντιάλ 2018.

15. Τόνι Λάτο (Βαλένθια)
Γέννημα-θρέμμα της Βαλένθια ο αριστερός μπακ και με στόχο να ακολουθήσει τα βήματα του Χοσέ Γιαγά, ο Λάτο κέρδισε την προσοχή όλων με κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις του μέσα στο 2017. Ο 19χρονος έκανε ντεμπούτο στη La Liga τον Ιανουάριο και από τότε είναι σταθερά στην ομάδα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Γρήγορος, αθλητικός πλάγιος μπακ και άνετος με την μπάλα στην κατοχή του, ο Λάτο φέρεται να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ.

14. Ματεουζίνιο (Αμέρικα Μινέιρο)
Μικρόσωμος επιθετικός μέσος και ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία αυτή την στιγμή. Μεπολύ γρήγορα πόδια και χαμηλό κέντρο βάρους, ο 19χρονος ντριμπλάρει εύκολα τους αντιπάλους του παίζοντας είτε ως εξτρέμ είτε στον άξονα. Ο Ματεουζίνιο έχει βελτιώσει και τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα τους τελευταίους μήνες, αλλά η πρόοδος του θα ελεγχθεί μετά τον τραυματισμό στους χιαστούς τον Οκτώβριο.

13. Τίμοθι Φοσού-Μενσά (Κρίσταλ Πάλας, δανεικός από Μάντσεστερ Γ.)
Επειτα από οκτώ χρόνια στις ακαδημίες του Αγιαξ, ο Φοσού-Μπενσά υπέγραψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2014 στην ηλικία των 16 ετών. Εκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χαλ δύο χρόνια μετά, εμφανιζόμενος μαζί με τον Μάρκους Ράσφορντ στη νίκη με 3-2 επί της Αρσεναλ στο Old Trafford. Δανεικός για την φετινή σεζόν στην Κρίσταλ Πάλας πλέον, ο πολυσύνθετος Ολλανδός μπορεί να παίξει δεξιός μπακ, αριστερός μπακ, χαφ.

12. Φέλιξ Πάσλακ (Χόφενχαϊμ, δανεικός από Ντόρτμουντ)
Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει τρομερή παράδοση στο να παράγει ταλαντούχους παίκτες και ο Πάσλακ είναι ένας από τους αυτούς στην πρώτη γραμμή. Δανεικός στη Χόφενχαϊμ πλέον, ο δεξιός μπακ έχει συγκριθεί με τον Ραφίνια της Μπάγερν Μονάχου λόγω της ταχύτητας του, του δυναμισμού και της άνεσης του με την μπάλα. «Θα μπορούσα να αρχίσω να κλαίω γνωρίζοντας ότι δεν θα προπονήσω αυτόν τον τύπο», είπε ο Γιούργκεν Κλοπ πριν την αποχώρηση του από την Ντόρτμουντ το 2015.

11. Τομ Ντέιβις (Εβερτον)
Ο πιτσιρικάς που βγήκε από τα τμήματα υποδομής της Εβερτον και αποτελεί σταθερό μέλος της πρώτης ομάδας πλέον, έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League την περσινή σεζόν. Box to box μέσος με πολλή ενέργεια, φυσική δύναμη και τεχνική, ο Ντέιβις αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στο Goodison Park για το 2016-17, πραγματοποιώντας 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 19χρονος ανιψιός του Αλαν Γουίτλ, πρώην παίκτης της Εβερτον, έχει παίξει με την Αγγλία στην U16, U17, U18, U19 και U21, ενώ κλήθηκε να προπονηθεί με την κανονική εθνική ομάδα το 2015.

10. Μανουέλ Λοκατέλι (Μίλαν)
Αρχικά έκλεινε κάποια τρύπα καθώς ένας πιο έμπειρος συμπαίκτης του ήταν τραυματίας αλλά το παιδί από το Lecco απέδειξε σύντομα ότι έχει το ταλέντο για να αντιμετωπίσει τους καλύτερους της Ιταλίας. Ηταν Οκτώβριος του 2016 όταν ο Μανουέλ Λοκατέλι βγήκε στη σκηνή ως ένας 18χρονος, συστηνόμενος στο San Siro με ένα εκπληκτικό γκολ κόντρα στη Σασουόλο. Το γκολ του, πρώτο του, έδωσε μια πολύτιμη νίκη στη Μίλαν αλλά ήταν η αντίδραση του αυτή που έμεινε στη μνήμη όλων. Αφού έβαλε τα κλάματα, είπε στις δηλώσεις του: «Είναι η στιγμή που κάθε παιδί εύχεται να ζήσει. Οταν συνειδητοποίησα πού πήγαινε η μπάλα δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αρχισα να τρέχω και μετά ήταν όλα αληθινά». Συνέχισε στη σεζόν με ηρεμία, σιγουριά και περισσότερη ωριμότητα από ό,τι περιμένει κανείς από έναν άπειρο ποδοσφαιριστή. Θα ακολουθούσε ένα ακόμη καλύτερο γκολ κόντρα στη Γιουβέντους, με τον Λοκατέλι να ολοκληρώνει την σεζόν με 25 συμμετοχές στη Serie A, έχοντας κατά μέσο όρο 3,5 τάκλιν και 1,2 επεμβάσεις άνα ματς, έχοντας και 82,2% ποσοστό στις επιτυχημένες πάσες.

9. Τρεντ Αλεξάντερ-Αρνολντ (Λίβερπουλ)
Μέσα στη θλιβερή ερημιά που είναι η άμυνα της Λίβερπουλ, υπάρχει μια λάμψη φωτός: Ενας δεξιός μπακ από τα τμήματα υποδομής, ο οποίος είναι Red από την ηλικία των έξι ετών. Ο Αλεξάντερ-Αρνολντ συστήθηκε σε όλους τον Αύγουστο με μια υπέροχη εκτέλεση φάουλ σε αγώνα με την Χόφενχαϊμ για τα προκριματικά του Champions League. «Μια ομορφιά», είπε για αυτό το φάουλ ο Στίβεν Τζέραρντ, με τον 19χρονο πλάγιο μπακ να επαναφέρει στο προσκήνιο τα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ, από τα οποία υπήρξε ένα… stop στην εξαγωγή παικτών μετά τις μέρες των Οουεν και Τζέραρντ. Το γεγονός ότι έκανε ντεμπούτο στο Old Trafford ενώ μόλις είχε κλείσει τα 18 του χρόνια αποτελεί απόδειξη του πόσο τον πιστεύει ο Γιούργκεν Κλοπ, ενώ η άψογη τεχνική κατάρτιση του και η άνεση που νιώθει με την μπάλα στα πόδια αποδεικνύουν ότι ο Αλεξάντερ-Αρνολντ έχει πολύ σοβαρές προοπτικές. Ειδικά σε μια εποχή όπου οι πλάγιοι μπακ είναι όλο και πιο σημαντικοί για τους προπονητές.

8. Ματίς Ντε Λιχτ (Αγιαξ)
Δεν ήταν μόνο χαμένες ευκαιρίες και πίκρες η περσινή σεζόν για τον Αγιαξ, κυρίως χάρη στην εμφάνιση ενός πιτσιρικά που τώρα αρχίζει την καριέρα του και σπάει ήδη ρεκόρ. Κεντρικός αμυντικός με στυλ και άνεση με την μπάλα, ο Ματίς Ντε Λιχτ είναι το καμάρι του Αγιαξ. Οι εμφανίσεις του 17χρονου, πέρυσι, αμυντικού στην πορεία προς τον τελικό του Europa League ήταν εκπληκτικές και με την παρουσία του στην 11άδα του τελικού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όντας 17 ετών και 285 ημερών, έγινε ο νεότερος Ολλανδός που έπαιξε σε ευρωπαϊκό τελικό. Συνηθισμένος είναι στα ρεκόρ ήδη όμως… Σκόραρε στο ντεμπούτο του μετον Αγιαξ και έβαλε το όνομα του δίπλα σε αυτά των Κρόιφ και Φαν Μπάστεν που έκαναν το ίδιο, έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ πίσω μόνο από τον Ζέεντορφ, έγινε ο νεότερος που έπαιξε για την εθνική Ολλανδίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με την συμμετοχή του κόντρα στη Βουλγαρία τον περασμένο Μάρτιο. Εφταιγε και στα δύο γκολ αλλά δεν επηρεάστηκε από την κριτική αφού έχει, εκτός από όλα τα άλλα, την προσωπικότητα για να συνεχίζει την δουλειά του ανεπηρέαστος. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, βλέπει γήπεδο, είναι έξυπνος τακτικά, εκπληκτικός στις πάσες και τρομερά άνετος με την μπάλα στα πόδια. Ο Ντε Λιχτ, με λίγα λόγια, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του.

7. Ντάγκλας Λουίζ (Χιρόνα, δανεικός από Μάντσεστερ Σίτι)
Παίζει το ποδόσφαιρο του στη Χιρόνα αλλά ο Ντάγκλας Λουίζ παρακολουθείται πάντα από την Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία ανήκει και η οποία περιμένει πολλά από αυτόν. Οι οπαδοί της Βάσκο Ντα Γκάμα σοκαρίστηκαν μετά τον υποβιβασμό το 2015 αλλά για τους πολλά υποσχόμενους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ήταν θετικά νέα. Πολλοί από αυτούς πήραν πολύ χρόνο συμμετοχής στη 2η κατηγορία ενώ κάποιοι είδαν να τους παρουσιάζονται ακόμη καλύτερες ευκαιρίες. Ο Ντάγκλας Λουίζ έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση από όλους, ξεχωρίζοντας από όταν έκανε το ντεμπούτο του, στην ηλικία των 17 ετών, τον Αύγουστο του 2016. Ικανός με την μπάλα στην κατοχή του και… σκυλί χωρίς αυτή, έχει αποδείξει ότι είναι ένας δυνατός box-to-box μέσος. Η Μάντσεστερ Σίτι τον απέκτησε το καλοκαίρι για 12 εκατ. ευρώ, με τον Τσίκι Μπεγκιριστάιν να πανηγυρίζει για την απόκτηση ενός νεαρού με σπουδαία προοπτική. «Ανυπομονούμε να τον βοηθήσουμε να εξελίξει το ταλέντο του», είπε ο πρώην παράγοντας της Μπαρτσελόνα. Σε αντίθεση με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς δεν είναι ακόμη έτοιμος για την Premier League και γι’ αυτό παραχωρήθηκε δανεικός στους Καταλανούς συνεργάτες της Χιρόνα, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στη La Liga χάρη και στους παίκτες που ήρθαν ως δανεικοί από την Σίτι. Ακόμη και ο προπονητής της Βραζιλία, ο Τίτε, έχει προσέξει το ταλέντο του Ντάγκλας Λουίζ, για τον οποίο όμως είναι νωρίς ακόμη για να σκέφτεται την Σελεσάο. Σε δύο χρόνια όμως…

6. Κάι Χάβερτζ (Λεβερκούζεν)
Αθλητικός, με έφεση στο σκοράρισμα και θανατηφόρα πάσα, ο Χάβερτζ δείχνει όλα τα σημάδια ενός ταλέντου που μπορεί να γίνει ένας πλήρης χαφ. Οταν δεν απουσιάζει από ματς του Champions League λόγω εξετάσεων στο σχολείο… Η Λεβερκούζεν έπαθε σοκ τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο μέσος-κλειδί Τσαλχάνογλου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών από τη FIFA λόγω προβλημάτων με το συμβόλαιο του από το παρελθόν. Δεν μπορούσαν να ξέρουν εκείνη την στιγμή, φυσικά, ότι αυτή η τιμωρία θα ήταν ευλογία αφού ο Χάβερτζ, ο οποίος είχε γίνει ο νεότερος που έκανε ντεμπούτο στη Μπάγερ, όντας 17 ετών και 126 ημερών, να αρπάζει την ευκαιρία και με τα δύο χέρια. Εχοντας την ικανότητα να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και με εκπληκτικό μάτι στις πάσες, ο Χάβερτζ συγκρίθηκε γρήγορα με το είδωλο του, τον Μεσούτ Οζίλ. «Δεν έχω δει ποτέ έναν 17χρονο τόσο πλήρη ποδοσφαιριστή», έχει πει ο αρχηγός της Λεβερκούζεν, Λαρς Μπέντερ, για τον 18χρονο χαφ, ο οποίος έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπάγερ σε ένα 3-3 με την Βόλφσμπουργκ. Ολοκλήρωσε την σεζόν 2016-17 με τέσσερα γκολ σε 1.149 λεπτά συμμετοχής στη Bundesliga, με αποτέλεσμα φέτος να τον παρακολουθούν συνεχώς πολλές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες η Λίβερπουλ θεωρείται αυτή που ενδιαφέρεται πιο έντονα. Πρόσφατα, στο 5-1 της Λεβερκούζεν επί της Γκλάντμπαχ, έδωσε τις ασίστ για τα πρώτα τρία γκολ της ομάδας του.

5. Φεντερίκο Κιέζα (Φιορεντίνα)

Federico Chiesa

Όταν είσαι 17 ετών και έχεις ένα διάσημο επώνυμο και κάνεις ντεμπούτο με τη φανέλα της Φιορεντίνα απέναντι στην Γιουβέντους τα πράγματα είναι σοβαρά. Και ο Κιέζα τα πήγε περίφημα σε μία εμφάνιση που δεν πρόδιδε σε καμία περίπτωση την ηλικία του. Εντυπωσίασε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν 2016-17, αλλά ήταν το ξεκίνημα της φετινής όταν πραγματικά έλαμψε. Η έξοδος παικτών το καλοκαίρι από την Φλωρεντία και η αλλαγή προπονητή αποδείχθηκαν ευεργετικά στοιχεία για τον νεαρό μεσοεπιθετικό. Η αλλαγή θέσης έχει απελευθερώσει τις επιθετικές του αρετές (από μπακ-χαφ σε εξτρέμ) και το μόνο που χρειάζεται να βελτιώσει αυτή τη στιγμή είναι τα τελειώματά του. 

4. Κρίστιαν Πούλισιτς (Ντόρτμουντ)

Πιθανότατα είναι ο καλύτερος Αμερικανός παίκτης στην ιστορία στην ηλικία του. Τα δύο τελευταία χρόνια η εξέλιξή του στην Ντόρτμουντ είναι εντυπωσιακή, με τον Τούχελ να πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο. Έχει καταφέρει να γεμίσει σε μεγάλο βαθμό το κενό που άφησε ο Ντεμπελέ και φέτος είναι από τους ηγέτες της Μπορούσια. Μοναδική του αποτυχία είναι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ από το Μουντιάλ της Ρωσίας. Αλλά σε ηλικία 19 ετών έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει την πατρίδα του από το χέρι. Θα έχει την ευκαιρία του στο μέλλον.

3. Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Τι θα γινόταν αν ο Μαρσιάλ δεν είχε τραυματιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με την Μίντιλαντ; Ίσως το ντεμπούτο του Ράσφορντ και αργούσε και η εξέλιξή του να καθυστερούσε. Σε 20 μήνες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει καταφέρει να δείξει την αξία του. Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την φανέλα της Γιουνάιτεντ, δεν υπήρχε καν σελίδα στη Wikipedia με το προφίλ του. Εκείνο που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση στο παιχνίδι του είναι η αντίληψη με και χωρίς τη μπάλα. Το μεγαλείο δεν θα αργήσει πολύ να έρθει. 

2. Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο μόνο εκείνοι που παρακολουθούν στενά την Ligue 1 ήξεραν ποιος είναι ο Μπαπέ. Σήμερα, όμως, ο 18χρονος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ιστορία. Η άνοδος του Γάλλου είναι εκπληκτική. Ξεκίνησε τη σεζόν 2016-17 ως αναπληρωματικός στην Μονακό, αλλά μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε να είναι ανάμεσα στους υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα! Η Παρί τον έκανε δικό της, αποκτώντας τον αρχικά με τη μορφή δανεισμού, πριν τον κάνει τον πιο ακριβό παίκτη μετά τον Νεϊμάρ, πληρώνοντας 180 εκατ. ευρώ στην Μονακό το καλοκαίρι του 2018! Πήρε με το καλημέρα φανέλα βασικού στους πολύ φιλόδοξους Παριζιάνους και μαζί με τους Νεϊμάρ και Καβάνι συνθέτει την πιο φονική επιθετική τριπλέτα στον κόσμο. Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές της Γαλλίας στο Μουντιάλ.

1. Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν)

Όταν σε ηλικία 16 ετών ο Τζίτζιο Ντοναρούμα ρίχτηκε στα βαθιά, ξεκινώντας με την Μίλαν τον Οκτώβριο του 2015, οι ροσονέρι δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη περίοδό τους. Για την ακρίβεια, συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Η Μίλαν ήταν στη 12η θέση ύστερα από 8 αγωνιστικές και ο Μιχάιλοβιτς δεν φοβήθηκε να ρισκάρει με τον νεαρό τερματοφύλακα. Αμέσως, όλοι είδαν στο πρόσωπό του το μέλλον της Μίλαν και της Ιταλίας. Και περίπου δύο χρόνια αργότερα δεν μπορείς να πεις ότι εκείνες οι εκτιμήσεις έπεσαν και πολύ έξω. Ο Ντοναρούμα είναι απλά εκπληκτικός. Και είναι και ο καλύτερος παίκτης αυτής της λίστας.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This