Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα, το αγγλικό πρωτάθλημα έχει μπροστά του ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι αυτό το Σάββατο. Η Άρσεναλ παίζει με την Τότεναμ, στο πρώτο ματς εδώ και 23 χρόνια που ξεκάθαρα η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ των Spurs!

Από το 1994 μέχρι τις μέρες μας, με τον Αρσέν Βενγκέρ να βρίσκεται βέβαια όλο το διάστημα στον πάγκο τον «κανονιέρηδων», τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα! Επί σειρά ετών η Άρσεναλ πάντα ήταν πάνω από την Τότεναμ και επί σειρά ετών είχε καταντήσει πλέον και ανέκδοτο!

Ώσπου με την περσινή νίκη, τον Απρίλιο, η Τότεναμ κατάφερνε και με τη βούλα να ξεπεράσει την ομάδα του Αλσατού. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε φτάνοντας το καλοκαίρι του 2014, πως θα κάνει τους φίλους της ομάδας να αισθάνονται περήφανοι, αλλά επιμελώς δεν είχε πει κουβέντα για την Άρσεναλ τότε! Κάποιοι το είχαν πει υπεκφυγή, αποδείχτηκε στην πράξη πως ήταν ένας τακτικός ελιγμός!

Ο Αργεντινός τεχνικός, δημιούργησε ένα σύνολο το οποίο κάθε χρόνο πάει και καλύτερα. Η πέμπτη θέση, έγινε τρίτη και μετά δεύτερη σε μία σταθερότητα που όμοια της η Τότεναμ δεν είχε επιδείξει  από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘70. Εάν φέτος η ομάδα αγωνιζόταν στην φυσική της έδρα, το παλιό «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» πιθανώς μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και το πρωτάθλημα στα ίσα! Πάντως αυτό που διαπιστώνει κάποιος είναι πως έχει ωριμάσει ως σύνολο και πως μπορεί πια να διαχειρίζεται καλύτερα τις  απουσίες της. Στα συν για τον προπονητή της Τότεναμ είναι και η τρομερή εμφάνιση που έκανε ο Κρίστιαν Έρικσεν  στην επικράτηση των Δανών μέσα στο Δουβλίνο επί της Ιρλανδίας. Ο Ποτσετίνο πιστώνεται πως  όλοι οι ποδοσφαιριστές του έχουν βελτιωθεί στο διάστημα που συνεργάζεται μαζί τους και έχει δώσει πολλές ευκαιρίες σε νέα παιδιά, κυρίως Άγγλους κάτι το οποίο βοηθάει και την εθνική ομάδα.

Από την άλλη πλευρά ο Βενγκέρ νιώθει διαρκή πίεση και μάλιστα σε μία χρόνια στην οποία η ομάδα του αγωνίζεται στο Europa League και ταυτόχρονα ξέρει πως θα χάσει τον Αλέξις Σάντσες και τον Μεσούτ Οζίλ που δεν ανανεώνουν και που έπρεπε το καλοκαίρι να τους έχει πουλήσει!

Πιο έντονο κοντράστ  μεταξύ της κατάστασης δύο προπονητών αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Premier League! Από τη μία είναι ένας τεχνικός σε μόνιμη αμφισβήτηση και από την άλλη κάποιος που συνέχεια κερδίζει πόντους! Παρόλα αυτά το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου δείχνουν κατά καιρούς πως δεν έχει σημασία πως έχει τώρα η κατάσταση, αλλά πως διαμορφώνεται χρόνια! Σε όλα αυτά τα 23 χρόνια υπήρξαν στιγμές που η Τότεναμ έμοιαζε πολύ καλύτερη αλλά πάντα οι «κανονιέρηδες» κατάφερναν,  ειδικά στο γήπεδο τους, να φέρνουν βόλτα τον αντίπαλό τους.

Για την Τότεναμ η τωρινή συγκυρία είναι εξαιρετική και πηγαίνει στο «Emirates» με την πεποίθηση ότι μπορεί να πάρει το τρίποντο το οποίο θα την κρατήσει σε οπτική επαφή με την Μάντσεστερ Σίτι που χάνεται κάπου στον ορίζοντα! Αλλά και να μη νικήσει, δεν χάνεται, αφού ο Ποτσετίνο δεν είναι υπό πίεση. Αντίθετα ο Βενγκέρ θα νιώσει στο πετσί του και πάλι την γκρίνια του κόσμου εάν η Άρσεναλ ηττηθεί. Είναι ένα ματς που αν και Νοέμβριο, έχεις την αίσθηση πως κρίνει πολλά. Κυρίως μπορεί να μεταβάλει την διάθεση του κόσμου. Και  πάντως είναι η πιο μεγάλη ευκαιρία που έχει η Τότεναμ να βάλει σφραγίδα υπεροχής οριστικά και αμετάκλητα αυτή την περίοδο στο ποιος έχει το πάνω χέρι στο βόρειο Λονδίνο!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This