Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Όσο συζητήσιμα και αν είναι τα κίνητρα, όσοι αστερίσκοι και αν χωράνε κάτω από το διάταγμα, η ουσία δεν μπορεί να αλλάξει και το γαλόνι δεν γίνεται να αφαιρεθεί. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.

Η απόφαση του Παναθηναϊκού για συμμετοχή των παικτών του στο δεύτερο, έστω, παιχνίδι της Εθνικής για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019, ήταν ένας διπλωματικός θρίαμβος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο δεύτερος, μετά την περυσινή απόφασή του για διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου στο Αλεξάνδρειο. 

Παράλληλα, έδωσε το καλό παράδειγμα προς τους αδιάλλακτους των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων, εκείνους που τραβάνε το σχοινί μέχρι αυτό να σπάσει και να καταβαραθρώσει το άθλημα που, υποτίθεται, υπηρετούν.

Με μία φράση, ο Παναθηναϊκός έδειξε τον τρίτο δρόμο προς τον …σοσιαλισμό, όπως έλεγε κάποιος, κάποτε. Ο μόνος τρόπος για να διασωθούν τα αδιάσωστα μέσα στην πρωτοφανή φουρτούνα είναι η συμβιβαστική διάθεση, η καλή θέληση.

Δεν είμαι αφελής, για να πιστέψω ότι το κριτήριό του ήταν εθνικοπατριωτικό. Δεν τα φέρνει ο πελαργός, τα παιδιά. Ούτε ο αη-Βασίλης είναι υπαρκτό πρόσωπο. 

Μπορεί η απόφαση να υπαγορεύτηκε από τις πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις του Γιαννακοπουλέικου με την Ομοσπονδία, μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό αντίβαρο στην αδιαπραγμάτευτη άρνηση του Ολυμπιακού, μπορεί και να ελήφθη υπό τον φόβο τις τιμωρίας των 3+1 «πράσινων» εν όψει του δύσκολου αγώνα με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, μπορεί όλα αυτά μαζί.

Εάν οι Καλάθης, Βουγιούκας, Αντετοκούνμπο κληθούν στην Εθνική και λείψουν μόνο από το ραντεβού της Παρασκευής με τους Βρετανούς, θα τιμωρηθούν μόνο με 1 αγωνιστική και θα απουσιάσουν από το ασήμαντο ματσάκι με τα Τρίκαλα στο ΟΑΚΑ.

Αντίθετα, οι φευγάτοι από δύο αγώνες της Εθνικής «ερυθρόλευκοι» θα τεθούν σε καραντίνα για τις αναμετρήσεις με Κόροιβο εντός και ΑΕΚ εκτός.

Δεν είναι δα το ίδιο, άσχετα αν ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική βαθμολογική θέση μετά το χαμένο «ντέρμπι αιωνίων» στο ΣΕΦ.

Δεν έχει και τόση σημασία. Η Εθνική είναι πάνω από όλους και από όλα. Κάθε απόφαση, άλλωστε, είναι συνδυασμός πολλών παρονομαστών. Δυστυχώς, πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή της λευκής εντολής.

Το παράδειγμα του Παναθηναϊκού θα μπορούσε να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εφ’ όσον υπάρξει καλή θέληση. Θεωρητικά, μπορεί να δούμε διαφορετικές ομάδες την Παρασκευή, διαφορετικές την Δευτέρα.

Δεν πιστεύω όμως ότι θα βρεθούν αλληλέγγυοι. Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, μία τέτοια ριζοσπαστική κίνηση θα αποτελέσει ήττα του Μπερτομέου (την πρώτη σε αυτόν τον πόλεμο) και θα διασπάσει το μέτωπο που η Εuroleague ήλπιζε να παρουσιάσει αρραγές.

Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, ο Γιαννακόπουλος θέλησε να κάνει το κομμάτι του απέναντι στον Ισπανό, για να εκδικηθεί την υποτιθέμενη αδικία που υφίσταται από τη διαιτησία και από άλλες σκοτεινές δυνάμεις.

Κάτι ανάλογο θέλησε να κάνει και η Μάλαγα, μέχρι που σκέφτηκε τις επιπτώσεις και ανέκρουσε πρύμνα. Αμφιβάλλω αν υπάρχει τρίτη ομάδα που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

Η Εθνική, βεβαίως, παραμένει υποχείριο και πιόνι σε παιχνίδια εξουσίας στα οποία θα έπρεπε να μένει αμέτοχη. Η 12άδα του Λέστερ θα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Ηρακλείου, ενώ η εναλλαγή προσώπων που είχε κατά νου ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ώστε να επιβραβεύσει όλους τους κληθέντες παραπέμπεται στις καλένδες.

Επιπρόσθετα, η παρουσία των «πράσινων» σε συνδυασμό με την απουσία των «κόκκινων» δημιουργεί ένα ρήγμα (αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό) που θα είναι δύσκολο να κλείσει στο μέλλον. 

Απομένει να δούμε κατά πόσον θα υπάρξει ρελάνς από την απέναντι πλευρά, έστω για λόγους εντυπώσεων. Πιστεύω πως όχι, αλλά δεν το αποκλείω και τελείως.

Αλήθεια, υπάρχουν απ’ευθείας πτήσεις από το Μιλάνο για το Λονδίνο, το πρωί της Παρασκευής; Στο Εurobasket οι διεθνείς έδωσαν 4 αγώνες σε 5 ημέρες, ενώ μια ψυχή παίζει Παρασκευή στο Σαν Αντόνιο, Σάββατο στο Μιλγουόκι.

«Τελικά αποφασίσαμε να παίξουμε, για το καλό της Εθνικής που τόσο αγαπάμε», θα μπορούσαν να πουν οι δύο «Παπ», που είναι νέα παιδιά και αντέχουν. Επισήμως, άλλωστε, δεν υπάρχει απαγορευτικό από πλευράς Ολυμπιακού. 

Ο Μάντζαρης αντιμετωπίζει εγνωσμένο πρόβλημα τραυματισμού, ενώ ο ταλαιπωρημένος Πρίντεζης δεν χρειάζεται να κληθεί.

Τι λέτε, κύριοι, μήπως έχετε και εσείς κάτι να αποδείξετε σε εαυτούς και αλλήλους; Εσείς χρωστάτε περισσότερα στην Εθνική, από ό,τι η Εθνική σε εσάς. Ορισμένες φορές, η παρτίδα σώζεται στα χασομέρια.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This