Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Το άνοιγμα αρκετών ποδοσφαιρικών ομάδων και πρωταθλημάτων στις τεράστιες αγορές της Ασίας γίνεται με διάφορους τρόπους. Η εμπορική δυναμική είναι τεράστια, με τα κλαμπ και τις λίγκες να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην αγορά. Άλλοτε καταπίνοντας χιλιόμετρα στις προετοιμασίες για να γνωριστούν με τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κοινά που διψούν να δουν από κοντά έναν ποδοσφαιριστή που θα φοράει μια φανέλα με στέμμα, ή με έναν μικρό διάβολο. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια αποτελούν έναν επίσης σημαντικό δίαυλο. Οι Γερμανοί το πήγαν ένα βήμα παραπέρα.

Τον Νοέμβριο του 2016 υπεγράφη ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Κίνας ποδοσφαιρική συνεργασία. Η συμφωνία υπογράφτηκε στην καγκελαρία του Βερολίνου, από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ. Το αρχικό πλάνο είναι πενταετές και προέβλεπε, πέραν του κυβερνητικού επιπέδου, συνεργασία και σε επίπεδο ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών και Υπουργείου Παιδείας της Κίνας. Στόχος; «Η επίτευξη μιας συνεχούς αμοιβαίας ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών ανάμεσα στις δύο χώρες». Από τη μία, η τεράστια χώρα της Άπω Ανατολής που έχει πάθει εμμονή με το ποδόσφαιρο θα έχει πρόσβαση σε τεχνογνωσία, εμπειρίες και επαγγελματικά πρότυπα σε top επίπεδο, από την άλλη στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή δύναμη ανοίχτηκαν νέες προοπτικές σε μια τεράστια αγορά.

Φέτος το καλοκαίρι αποφασίστηκε κάτι πρωτοφανές. Η εθνική ομάδα Κ-20 της Κίνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου έχει υψηλές βλέψεις, θα εντασσόταν κατά κάποιο τρόπο στην τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας, στον δεύτερο γύρο! Οι 14 από τους 19 εκπροσώπους των ομάδων ψήφισαν θετικά στην πρόταση, αφού τα κίνητρα ήταν σημαντικά. Κάθε ομάδα που θα παίξει με την Κίνα στο ρεπό της θα λάβει 15.000 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για τα δεδομένα της κατηγορίας. Επίσης, το γεγονός ότι οι ομάδες στην Regionalliga Südwest είναι 19 σημαίνει ότι κάθε βδομάδα μία έχει ρεπό. Σε αυτή την ελεύθερη μέρα της λοιπόν, θα τεστάρεται με αντίπαλο τους Κινέζους, σε αγώνες χωρίς βαθμολογικό αντίκτυπο.

Οι αντιδράσεις ήταν αρκετές στο ξεκίνημα, όμως η Κ-20 της Κίνας δημιούργησε μέχρι και… ultras, η ομάδα των οποίων στο Facebook έχει πάνω από 13.000 μέλη. Μάλιστα, σε πρόσφατο video του ZDF μιλούν στην κάμερα οπαδοί, οι οποίοι δεν είναι Κινέζοι!

Η γερμανική ποδοσφαιρική περιπέτεια των παικτών που ενσαρκώνει τα όνειρα της πολιτικής ηγεσίας ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο στο Μάιντς. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στο παιχνίδι της τοπικής ομάδας με την Κολονία, όμως λίγο πιο πέρα η TSV υποδεχόταν την Κίνα U20 στο ντεμπούτο της. Σε μια γωνιά υπήρχαν οπαδοί που ήρθαν για να την δουν, σηκώνοντας κόκκινες σημαίες με κίτρινα αστέρια, ενώ συνολικά στο γηπεδάκι βρέθηκαν 400 άτομα. Οι Κινέζοι δημιούργησαν την μεγαλύτερη ευκαιρία, όμως πριν λήξει το πρώτο ημίχρονο, αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια. Ο λόγος ήταν μια σημαία του Θιβέτ που σήκωσαν ακτιβιστές, οι οποίοι βρέθηκαν στην κερκίδα!

Γρήγορα οι σεκιούριτι περικύκλωσαν την ομάδα ακτιβιστών και ένας εξ’ αυτών, ο Τενζίν Ταμπίε Νάγκλο, ο οποίος πήγε στη Γερμανία το 2013 ως πρόσφυγας, μίλησε στις κάμερες: «Δεν το κάναμε για να διακόψουμε το παιχνίδι. Απλά απλώσαμε τη σημαία μας για να δείξουμε στα κινεζικά τηλεοπτικά κανάλια ότι ακόμα υπάρχουμε, ότι δεν τα έχουμε παρατήσει. Στην Κίνα δεν έχουμε ελευθερία  του λόγου. Εδώ, ένας Κινέζος ήρθε και προσπάθησε να μου πάρει τη σημαία, αλλά δεν είμαι εδώ για να τσακωθώ. Ήταν μια ειρηνική πράξη». Ο Ρόνι Ζίμερμαν, αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Ζούμε στη Γερμανία. Έχουμε ελευθερία έκφρασης. Ως φιλοξενούμενοι, θα έπρεπε να μπορείτε να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση ήρεμα και να την ξεπεράσετε».

Έπειτα από περίπου μισή ώρα, η σημαία κατέβηκε και η ομάδα επέστρεψε στο γήπεδο. Η Μάιντς πρόλαβε να πετύχει δύο γκολ. Στο δεύτερο μέρος σκόραρε ακόμα ένα και η πρεμιέρα της Κ20 στη Γερμανία ήταν αρνητική. Μετά το τέλος του ματς τόσο ο προπονητής Σουν Τζιχάι, ο οποίος από το 2002 μέχρι το 2008 φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, όσο και ο τιμ μάνατζερ Σάο Τζιάγι, γνωστός στη Γερμανία από τα περάσματά του από Κότμπους και Μόναχο 1860, αποχώρησαν χωρίς να μιλήσουν. Στη συνέντευξη Τύπου δεν εμφανίστηκε κανείς. Σύμφωνα με τα γερμανικά ρεπορτάζ, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με κορυφαία στελέχη της DFB προκειμένου οι Κινέζοι να πάρουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εμφανιστούν ξανά σημαίες του Θιβέτ. H Oμοσπονδία επιμένει στη θέση της περί Ομοσπονδίας του νόμου, τονίζοντας μάλιστα πως αν υπάρξουν προσπάθειες να αφαιρεθούν οι σημαίες και βία, θα επέμβει η Αστυνομία.

Ο προπονητής της ομάδα απειλεί με αποχώρηση από το Πρωτάθλημα, γεγονός που είναι πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στην συνεργασία των δύο χωρών και σε κυβερνητικό επίπεδο! Ακόμα και τόσα χιλιόμετρα μακριά, τα πραγματικά ζητήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλάκι…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This