Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Το… άνευ Σπανούλη 7-2 που συνοδεύει το όνομα Ολυμπιακός στην κορυφή της βαθμολογίας της Euroleague, μπορεί να λέει πολλά, μπορεί να μη λέει απολύτως τίποτα. Το μπάσκετ μας θυμίζει κάθε χρόνο με χίλιους δυο διαφορετικούς τρόπους ότι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας ομάδας γίνεται πάντα στα τέλη της Άνοιξης και ποτέ στις αρχές του Χειμώνα.

Ωστόσο, πρόκειται για μια επίδοση που προσφέρεται για την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων, που δεν αφορούν το μέλλον, όσο το… παρελθόν. Δεν σχετίζονται με την πορεία που θα έχουν οι Πειραιώτες μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά με τη βαθμολόγηση του τρόπου που κινήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, του τελικού αποτελέσματος, όσο κυλά το καλεντάρι της αγωνιστικής περιόδου, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μακράν ένα από τα πιο ώριμα (αν, όχι το πιο ώριμο) του Ολυμπιακού στο μεταγραφικό παζάρι. Χρόνια είχαν οι «ερυθρόλευκοι» να εμφανίσουν τόσο μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας στις επιλογές τους.
Ο Ρόμπερτς (που η αλήθεια είναι ότι… τρόμαξε ακόμη και τους γνώστες της αξίας του με κάποιες εμφανίσεις του στο ξεκίνημα της χρονιάς) αποδεικνύει μέρα με τη μέρα πόσο σημαντικός παίκτης είναι και για το επίπεδο της Euroleague. Επιπλέον, με τον Αμερικάνο ο Ολυμπιακός προσθέτει εγγυημένο και αξιόπιστο σκοράρισμα από τη θέση «1», στοιχείο που δεν διέθετε τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε ο Χάκετ, ούτε ο Μάντζαρης διαθέτουν τα επιθετικά χαρίσματα του Ρόμπερτς.

Ο Στρέλνιεκς; Ό,τι και να πεις για τον Λετονό είναι λίγο. Η επιτυχία του Ολυμπιακού δεν ήταν ότι κρίθηκε ιδανικός για το «ερυθρόλευκο» παζλ, αλλά ότι οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν γρήγορα και τον απέκτησαν πριν προλάβουν άλλες ομάδες να τον αρπάξουν.
Ο Μακ Λιν; Στο Μιλάνο είδαμε τον Μακ Λιν που… μάγευε την Ευρώπη με τη φανέλα της Άλμπα. Ιδανικό συμπλήρωμα του Μιλουτίνοφ, με διαφορετικά στοιχεία από τον Σέρβο και με τις προδιαγραφές να συνεχίσει την παράδοση της… εκτόξευσης Αμερικάνων σέντερ στο λιμάνι, μετά τους Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ.

Ο Χόλις Τόμπσον; Ο Αμερικάνος είναι εξαιρετικός παίκτης και τα σκαμπανεβάσματά του είναι απόλυτα φυσιολογικά. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους (καθώς μαθαίνει για πρώτη φορά τι εστί ευρωπαϊκό μπάσκετ) για να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της Euroleague και η λογική λέει ότι παιχνίδι με το παιχνίδι θα εμφανίζεται ολοένα και καλύτερος.
Στέκομαι ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη τετράδα, καθώς για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δείχνει να διαθέτει ένα γκρουπ ξένων που διαθέτουν την προσωπικότητα να τραβάνε… το κάρο από τη λάσπη ακόμη κι όταν η παραδοσιακή δύναμη των «ερυθρόλευκων» (οι Έλληνες) αδυνατεί να το πράξει.
Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι στο παζλ που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος υπήρχε και το κομμάτι που ονομάζεται Κιμ Τιλί (ο Γάλλος ήταν… λίρα εκατό ως μπακ απ του Πρίντεζη και το είχε αποδείξει στα ελάχιστα παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί) γίνεται αντιληπτό ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να αισιοδοξεί ότι οι καλοκαιρινές του επιλογές είναι σε θέση να συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να επανέλθει στους τίτλους (σ.σ. απέναντι σε έναν εξαιρετικά γεμάτο, ποιοτικό και σαφώς βελτιωμένο Παναθηναϊκό  για να μην ξεχνιόμαστε). Το αν θα τα καταφέρουν, θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη υπομονή για να το διαπιστώσουμε. Όρεξη να έχουμε και να απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο πρωτάθλημα, όπως είναι η φετινή Euroleague, στο οποίο τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για την εξασφάλιση μιας θέσης στα πλέι οφ, εναλλάσσονται εβδομάδα με την εβδομάδα…  

Υ.Γ. Θα επαναλάβω κάτι που έγραψα και μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, όταν κάποιοι ζητούσαν… κεφάλια στο ΣΕΦ!  Και ο φετινός Ολυμπιακός είναι χτισμένος γύρω από το φυσικό του ηγέτη, τον Βασίλη Σπανούλη. Σωστά, λάθος, αυτό θα φανεί. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν ήρθαν στο λιμάνι για να δέσουν αρμονικά με τα δικά του χαρακτηριστικά. Και να ενισχύσουν τη δική του ηγετική παρουσία, λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία του. Έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε όλους τους προαναφερθέντες και με τον Σπανούλη στο παρκέ.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This