Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Νίκος Συριώδης

Δεν θα τους έδινες εύκολα την αδελφή σου. Δεν ισχύει στην περίπτωση τους το “πάνω απ’ όλα, να ‘ναι καλό παιδί”. Το νευρικό τους σύστημα είναι μονίμως στην τσίτα και ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι πρόθυμοι να τσακωθούν. Εν ολίγοις, δεν θέλεις να τα βάλεις μαζί τους.

Κατά το “είναι τα κακά παιδιά της νέας γενιάς” που έλεγε ως δημοσιογράφος ο Αργύρης Ντινόπουλος σε θέμα για τους νέους της rave μουσικής που έβλεπαν… κύκλους, αυτοί μπορούν να θεωρηθούν “τα κακά παιδιά των γηπέδων”, αλλά κυρίως για την ζωή τους έξω από τις τέσσερις γραμμές. Ποδοσφαιριστές που δεν τους λες και τα καλύτερα παιδιά και είχαν παραβατική συμπεριφορά.

Σαν σήμερα (24/11) το 1995, ο Σκωτσέζος επιθετικός της Έβερτον, Ντάνκαν Φέργκιουσον, που είχε καταδικαστεί λόγω χτυπήματος σε αντίπαλό του, αποφυλακίστηκε. Επίσης, χθες (23/11), με 9 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ρομπίνιο απ’ την ιταλική δικαιοσύνη, όπως και άλλοι 5 άνδρες, για τον ομαδικό βιασμό μίας 22άχρονης Αλβανίδας.

Με αφορμή τα δυο αυτά περιστατικά, σας θυμίζουμε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αντιμετώπισαν προβλήματα με το Νόμο και βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Γιατί μπορεί τα “καλά παιδιά” στην μπάλα να είναι λίγο παρεξηγημένη έννοια στο όριο του να θεωρούνται… φλώροι, εντούτοις ορισμένοι ξέφυγαν για τα καλά και έκαναν τις Αρχές να ασχοληθούν μαζί τους.

ΜΠΡΟΥΝΟ

Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Φλαμένγκο δικάστηκε για τον βασανισμό και τη δολοφονία της 25χρονης ερωμένης του, Ελίζα Σαμούντιο. Προχώρησε σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα το 2010, όταν το μοντέλο τού εκμυστηρεύτηκε ότι το τεσσάρων μηνών παιδί της, ήταν δικό του. Ο 27χρονος, Μπρούνο Φερνάντες ντε Σόουζα (παντρεμένος), βασάνισε, σκότωσε, διαμέλισε και τάισε στα σκυλιά του την Σαμούντιο.

Αυτός που… πρόδωσε τον Μπρούνο, ήταν ο ανήλικος ξάδελφός του, ο οποίος κατέθεσε στην αστυνομία και έδωσε στοιχεία που οδήγησαν στον άσο της Φλαμένγκο. τον Ιούλιο του 2016 βρέθηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι συμμετοχή στο θάνατο της Ελίζα είχε και ο αδελφός του Μπρούνο, ο Ροντρίγκο, ο οποίος βρισκόταν ήδη στη φυλακή, ως ύποπτος για τέσσερις βιασμούς.

Η ποινή του ανακοινώθηκε στις 8 Μαρτίου του 2013: ήταν 22 χρόνια και 3 μήνες φυλάκισης. Οι δικηγόροι του έκαναν έφεση για την καταδίκη του, αλλά απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 11/6 του 2013. Στις 21 Ιουνίου του 2016, ο Σόουζα παντρεύτηκε την οδοντίατρο,  Ίνγκριντ Καλχέιρος, με την οποία σύναψε σχέσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε η αστυνομία για το έγκλημα. Στην τελετή παρέστησαν 90 καλεσμένοι.

ΑΝΤΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ

Κατέστρεψε την καριέρα του και την οικογένειά του, διότι δεν μπορούσε να χαλιναγωγήσει τις σεξουαλικές ορμές του. Ο λόγος για τον Άνταμ Τζόνσον, τον τότε ποδοσφαιριστή της Σάντερλαντ, ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου “Bradford Crown” και δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες παιδεραστίας που του είχαν απαγγελθεί από τον Γενάρη. Η έρευνα για τις πράξεις του είχαν ξεκινήσει, όταν ένα 15χρονο κορίτσι είχε καταγγείλει στην αστυνομία την σχέση της με τον παίκτη της Σάντερλαντ. Όταν η υπόθεση είχε “δει” το φως της δημοσιότητας ο Άγγλος μέσος αρνούνταν οποιαδήποτε σχέση με την 15χρονή.

Όταν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, του απαγγέλθηκαν δυο κατηγορίες, αυτή της “σεξουαλικής σχέσης” και αυτή της “συναισθηματικής σύνδεσης με ανήλικο”. Ο 28χρονος δήλωσε αμέσως ένοχος στην πρώτη, ενώ στη δεύτερη, αφού συμβουλεύτηκε την ομάδα δικηγόρων που είχε προσλάβει, δήλωσε και πάλι ένοχος.

Τον Μάρτιο οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την ολοκλήρωση της δίκης του και της ανακοίνωση της ποινής του. Ο δικαστής τον καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος. Επίσης, καλείται να πληρώσει 50.000 λίρες ως αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα που επιβάρυναν την οικογένεια του θύματος. Ωστόσο, οι περιπέτειές του δεν τελείωσαν εκεί, καθώς ο δημοσιογράφος, Τζος Χάλιντεϊ, της εφημερίδας “The Guardian”, ισχυρίστηκε μέσω post στο Twitter, ότι ο Τζόνσον είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ζώα στο λαπ τοπ. Ακόμα, ότι στο ιστορικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή του εντοπίστηκε να έχει επισκεφτεί ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας, καθώς και ότι λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΝΤΑΝΟΥΤ ΛΟΥΠΟΥ

Επιστρέφουμε… εντός συνόρων, αλλά με ξένο ποδοσφαιριστή, τον Ρουμάνο, Ντάνουτ Λούπου, ο οποίος έπαιξε σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ, Κόρινθο και ο οποίος έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Ηταν τον Φεβρουάριο του 1991, όταν συνελήφθη ως εγκέφαλος σπείρας διαρρηκτών, που είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις γούνες και στα στερεοφωνικά. Προφυλακίστηκε για 2,5 μήνες στον Κορυδαλλό.

Ο Λούπου, μετά τη σύλληψή του, υποστήριξε πως έπεσε θύμα της διοίκησης του Παναθηναϊκού, η οποία σκαρφίστηκε όλο το σκάνδαλο για να μην του πληρώσει αποζημίωση για το υπόλοιπο του συμβολαίου του. Υποστήριξε, μάλιστα, πως απλώς φιλοξενούσε τους συμπατριώτες του, χωρίς να γνωρίζει τις δραστηριότητές τους. Το 2005 συνελήφθη, ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με “μαύρα” χρήματα, πιάστηκε να οδηγεί κλεμμένο αμάξι και βρέθηκε μπλεγμένος σε σεξουαλικό σκάνδαλο με γυναίκα της σόου μπιζ.

ΑΜΑΕΚΙ ΟΤΙΤΖΙ

Ο Αμαέκι Οτιτζι αγωνίστηκε σε Παναχαϊκή και Ιωνικό και θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές ποδοσφαιρικές φιγούρες στις αρχές των 90ς. Μετά τον Ιωνικό συνέχισε την καριέρα του στη Γερμανία και σε ομάδες Γ’ κατηγορίας μέχρι το 2003. Δυστυχώς, το φινάλε του ήταν άδοξο, καθώς τα Χριστούγεννα του 2004 σκοτώθηκε ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών σε συμπλοκή αντίπαλων συμμοριών στην Κολομβία.

Εγινε κι αυτός πρωτοσέλιδο για τα μπλεξίματά του με το Νόμο. Η παρανομία μπήκε για τα καλά στη ζωή του. Τον Αύγουστο του 1993 είχε συλληφθεί γιατί κατείχε 27 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και προφυλακίστηκε. Ωστόσο, βγήκαν κι άλλα στη φόρα, καθώς κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε κύκλωμα ναρκωτικών.

ΤΖΟΪ ΜΠΑΡΤΟΝ

Ο Άγγλος απασχόλησε πολλές φορές τις Αρχές και καταδικάστηκε συνολικά σε 10 μήνες φυλάκισης. Το 2008 μπήκε στη φυλακή έπειτα από επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Λίβερπουλ. Τελικά τη γλίτωσε με 77 μέρες κάθειρξης, όμως μυαλό δεν έβαλε.

Λίγο αργότερα έφαγε άλλους τέσσερις μήνες, αφού χτύπησε τον πρώην συμπαίκτη του, Οσμάν Νταμπό, στην προπόνηση, φεύγοντας από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τον Οκτώβριο του 2016 απασχόλησε και πάλι τις Αρχές για παράνομο στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

ΛΙ ΧΙΟΥΖ

Η ζωή άλλαξε τον Νοέμβριο του 2003 για τον Λι Χιουζ και μάλιστα στην άσφαλτο. Ο Άγγλος πήγαινε σαν τρελός με την AMG Mercedes που οδηγούσε, βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και προκάλεσε δυστύχημα. αφού χτύπησε σταθμευμένο όχημα, στο οποίο μέσα βρίσκονταν τρεις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε ακαριαία. Ωστόσο, απέφυγε να παραμείνει στον τόπο του συμβάντος, με τις Αρχές να πιθανολογούν ότι το έκανε για να γλιτώσει το αλκοτέστ.

Εντέλει, παρουσιάστηκε 36 ώρες αργότερα στις Αρχές και παραδέχτηκε ότι προκάλεσε ο ίδιος το τροχαίο.  Μετά το συμβάν, η ομάδα ακύρωσε αμέσως το συμβόλαιό του και τον Αύγουστο του 2007, αφού είχε περάσει τρία χρόνια στη φυλακή (είχε καταδικαστεί σε έξι), επέστρεψε στο ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Ολνταμ. Πάντως, δεν τελείωσαν εκεί οι περιπέτειες, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου του 2011 συνελήφθη και κρίθηκε προφυλακιστέος για σεξουαλική επίθεση, αλλά τελικά η ποινή κατέπεσε.

ΝΤΑΝΚΑΝ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Το 1995, στον τότε παίκτη της Έβερτον, Ντάνκαν Φέργκιουσον, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Εναν χρόνο πριν, ο Σκωτσέζος αγωνιζόταν στην Ρέιντζερς και είχε επιτεθεί με κουτουλιά εντός αγωνιστικού χώρου στον αμυντικό της Ρέιθ Ρόβερς, Τζον ΜακΣτέι.

Εντέλει, πέρασε τελικά 44 μέρες στη φυλακή, ενώ το παλμαρε του “κοσμούν” συνολικά τέσσερις επιθέσεις, που τον κάνουν έναν από τους πιο σκληρούς χαρακτήρες στον θαυμαστό χώρο του ποδοσφαίρου.

ΓΚΑΒΙΝ ΓΚΡΑΝΤ

Ο ποδοσφαιριστής της Μίλγουολ και της Μπράνφορντ Σίτι είχε αρκετά μπλεξίματα με το νόμο. Αρχικά κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Τζαμάλ Μουρ το 2005, αλλά αθωώθηκε το 2007.

Στις 23 Ιουλίου του 2010, όμως, κάθισε και πάλι στο σκαμνί, αυτή τη φορά για το φόνο του 21χρονου Λεόν Λαμπαστίντ. Και τα δύο περιστατικά συνδέθηκαν ως “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” και ο Γκραντ “έφαγε” ισόβια.

Όλη η παρέα είχε συνεργαστεί σε διάρρηξη. Στην πορεία υπήρξε μεταξύ τους τσακωμός, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να δολοφονηθεί. Μία 16χρονη μάρτυρας έδωσε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία αποδείχθηκαν αρκετά, ώστε να καταδικαστεί.

Η τραγική μητέρα του θύματος δήλωσε για το θλιβερό περιστατικό: “Η ανόητη δολοφονία του γιου μου, από τους λεγόμενους φίλους του, που μεγάλωσαν μαζί, μου καθιστά δύσκολο να κατονοήσω ότι έκοψαν το μέλλον του Λίον και το δικό τους”.

ΤΟΝΙ ΑΝΤΑΜΣ

Συνεχίζουμε με τον άλλοτε θρύλο της Άρσεναλ και διεθνή με την εθνική Αγγλίας, Τόνι Άνταμς. Τον Δεκέμβριο του 1990, πιάστηκε να οδηγάει μεθυσμένος. Το μηχάνημα χτύπησε κόκκινο (πολύ πάνω από το κανονικό), με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 4 μήνες φυλάκισης.

Εξέτισε 57 ημέρες και επέστρεψε στην Άρσεναλ. Τα προβλήματα με το αλκοόλ ήταν πολλά και μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο Άνταμς ίδρυσε το Sporting Chance Clinic, το οποίο βοηθούσε αθλητές και αθλήτριες να ξεπεράσουν τους εθισμούς τους.

ΜΑΡΛΟΝ ΚΙΝΓΚ

Ο Μάρλον Κινγκ, ο οποίος αγωνίστηκε σε 11 ομάδες στην καριέρα του, θεωρείται ως ένα από τα κακά παιδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στη ζωή του έχει καταδικαστεί πολλές φορές σε φυλάκιση. Όποτε δεν έπαιζε μπάλα, είχε προβλήματα με το Νόμο.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του 2008, όταν τον καταδίκασαν σε 18 μήνες για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση, ενώ το 2014 καταδικάστηκε και πάλι σε 18 μήνες, καθώς οδηγούσε επικίνδυνα.

ΖΕΡΜΕΝ ΠΕΝΑΝΤ

Έφτασε να φορά ηλεκτρονικό πομπό εντοπισμού στον αστράγαλο, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο. Ο Αγγλος εξτρέμ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τρεις μήνες λόγω του ότι οδηγούσε μεθυσμένος τον καιρό που ήταν δανεικός στην Μπέρμιγχαμ και όταν ύστερα επέστρεψε από τη φυλακή έναν μήνμα μετά, αποκτήθηκε με κανονική μετεγγραφή.

Τελικά έμεινε στην ομάδα για έναν χρόνο και στη συνέχεια πήγε στην Λίβερπουλ με τετραετές συμβόλαιο. Δεν ήταν και από τα καλύτερα παιδιά και τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για σωρεία παραβάσεων στην μέχρι τώρα ζωή του.

ΛΟΥΚ ΜΑΚΚΟΡΜΙΚ

Το αλκοόλ τον οδήγησε σε ένα τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή δυο μικρών παιδιών. Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες. Επέστρεψε στο ποδόσφαιρο έπειτα από τέσσερα χρόνια, όχι όμως σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το 2013 γύρισε στην Όξφορντ, πήρε μετεγγραφή στην Πλίμουθ και μάλιστα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πάντως, εκείνο το περιστατικό στιγμάτισε την ζωή του για τα καλά.

ΤΖΟΣΕΦ ΧΑΛΓΚΡΕΝ

Ο εν λόγω νεαρός αποτελούσε ανερχόμενο ταλέντα στο ποδοσφαίρο. Δοκιμάστηκε στην Τσέλσι και σε αρκετές άλλες ομάδες, χωρίς όμως να αποφασίσουν να του δώσουν την “χρυσή” ευκαιρία. Αυτό επηρέασε την, ήδη παράξενη, ψυχολογία του Σουηδού εξτρέμ. Στις 18 Μαρτίου του 2015, μια ομάδα μασκοφόρων μπήκε σε ένα μπαρ στην Σουηδία και πυροβολώντας, σκότωσαν 2 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 8. Ο Χάλγκρεν ήταν ανάμεσά τους και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης.

Στο μπαρ, την συγκεκριμένη στιγμή, έδειχνε το ματς Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Σίτι για το Champions League. “Ήταν ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής, όμως είχε κάτι σκοτεινό στα μάτια του, μια θλίψη”, είπαν στην σουηδική “Expressen” πρώην προπονητές του μετά την καταδίκη του.

ΤΣΕΝΤ ΕΒΑΝΣ

Ο Ουαλός ποδοσφαιριστής της Τσέστερφιλντ, Τσεντ Έβανς, καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκισης για την κατηγορία του βιασμού. Ο ίδιος αγωνιζόταν στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με την μορφή δανεισμού από τη Μάντσεστερ Σίτι εκπροσώπησε την Ουαλία στους αγώνες των U-21 και είχε όλο το μέλλον μπροστά του.

Ο Έβανς φρόντισε να βάλει… φρένο με την πράξη του. Τον Ιούνιο του 2016, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Τσέστερφιλντ, για να επιστρέψει και πάλι στην Σέφιλντ, στην οποία και αγωνίζεται φέτος. Ο Ουαλός απολαμβάνει και πάλι την ζωή του.

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ

Δύο φορές συνέλαβαν το “5ο σκαθάρι”, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος και μία για παρενόχληση ενός ανήλικου κοριτσιού, για την οποία κατηγορία όμως απαλλάχθηκε. Από τους πλέον ατίθασους χαρακτήρες, αλλά πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

Μάλιστα, όταν ο αείμνηστος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πιάστηκε να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, προσέβαλε αστυνομικό, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ

Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις. Ο Γκάρι Κροφτ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν, φορώντας “βραχιόλι”. Είχε καταδικαστεί σε ένα μήνα, καθώς οδηγούσε χωρίς να έχει δίπλωμα. Ο Γιαν Μόλμπι οδηγούσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε τρεις μήνες φυλάκισης. Επέστρεψε στην Λίβερπουλ, όπου “ανήκε” και συνέχισε για άλλα οκτώ χρόνια. Τέλος, ο Μίκι Κουίν αφού τιμωρήθηκε δυο φορές σε μία χρονιά για παραβάσεις του οδικού κώδικα, καταδικάστηκε σε 14 μέρες. Όχι μόνο επέστρεψε την ίδια σεζόν, αλλά βγήκε και πρώτος σκόρερ της Πόρτσμουθ.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This