Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Ζάκκα

Ο Κώστας είναι το next big thing του ελληνικού μπάσκετ και της οικογένειας Αντετοκούνμπο. Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, το SDNA σας είχε παρουσιάσει το προφίλ του νεαρού παίκτη, που φιλοδοξεί να ξεπεράσει ακόμα και τον All Star αδελφό του, Γιάννη!

Ο καιρός πέρασε, ο Κώστας συνεχίζει να ωριμάζει και βλέπει πια τον κόσμο από τα 208 εκατοστά. Μάλιστα, μπήκε στην λίστα με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα των high schools των ΗΠΑ, προτού πάει στο κολέγιο. Στους Dayton Flyers παίζει κατά μέσο όρο 17′ στο κολεγιακό πρωτάθλημα και μετράει 5,7 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 1,8 κοψίματα ανά παιχνίδι. Στην ερώτηση της «ταυτότητάς» του στο Dayton, αναφορικά με τον λόγο που επέλεξε το συγκεκριμένο κολέγιο, απαντά: «Πίστεψα πως είναι το καλύτερο για εμένα»

Βέβαια, η πορεία του στο NCAA δεν ήταν στρωμένη με… ροδοπέταλα. Ο 20χρονος φόργουορντ χρειάστηκε να περάσει την πρώτη σεζόν στο κολέγιο στα… πιτς, για να επιστρέψει φέτος στο παρκέ και να ντεμπουτάρει στην λίγκα που αποτελεί τον προθάλαμο του ΝΒΑ. Η οικογένεια Αντετοκούνμπο έχει περάσει πολλές δυσκολίες και ο Κώστας είναι μαθημένος σε αυτές. Άλλωστε, ακόμα και το καλοκαίρι η τύχη δεν ήταν με το μέρος του, αφού τραυματίστηκε λίγο πριν από το Eurobasket U20 της Κρήτης και έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί ξανά με το εθνόσημο και να βάλει στον λαιμό του ένα χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Νέων Ανδρών στην Κρήτη.

Πώς απαντάει ο ίδιος σε όλα αυτά; Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Αντετοκούνμπο: με ένα πλατύ χαμόγελο και πολλές ώρες δουλειάς στο γυμναστήριο και το γήπεδο! Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πριν από λίγους μήνες νίκησε τον «Greek Freak» σε ένα μονάκι και… ανάγκασε τα αμερικανικά media να ασχοληθούν εκ νέου μαζί του!

«Ο Κώστας; Ω φίλε, ω φίλε…», είχε πει ο «Giannis», όταν του ζητήθηκε να μιλήσει για τον μικρότερο αδελφό του και είχε αποκαλύψει μια ξεχωριστή ιστορία. «Παίξαμε στις εγκαταστάσεις της ομάδας δύο μέρες πριν ύστερα από ένα παιχνίδι. Μου έκανε trash talking! Μου “έλεγε έλα να παίξουμε, έλα να σε παίξω 1vs1”! Του έλεγα “Κώστα, δεν είσαι έτοιμος. Δεν το θες αυτό αδελφέ. Ηρέμησε”. Μετά έπαιξε με τον μικρό μου αδελφό τον Άλεξ. Τελικά παίξαμε μέχρι τους επτά πόντους και με νίκησε. Με νίκησε! Ήμουν εκνευρισμένος, αλλά την ίδια στιγμή ένιωθα περήφανος και συγκινημένος. Είμαι χαρούμενος να βλέπω τον μικρό μου αδελφό να βελτιώνεται κάθε μέρα. Νομίζω με κέρδισε με σκορ 6-4 ή 7-4», ήταν τα λόγια του σταρ των Μιλγουόκι Μπακς. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως ο Γιάννης και ο Θανάσης προσπαθούν να κρατούν… χαμηλούς τόνους για τα αδέλφια τους, όταν μιλούν δημόσια και προτιμούν να βλέπουν τον Κώστα και τον Άλεξ να «μιλούν» με τις εμφανίσεις τους στο παρκέ. Γι’ αυτό και τα παραπάνω λεγόμενα αποκτούν ξεχωριστή αξία!

Το sdna.gr συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη ενός σπουδαίου πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ και δίνει τον λόγο στον Ρικάρντο Γκριρ, ώστε να μας κάνει το follow up στην πορεία του στο NCAA. Ο Γκριρ αγωνίστηκε στην Ευρώπη για 14 χρόνια, γνωρίζει από… πρώτο χέρι την μπασκετική πραγματικότητα των ΗΠΑ, αλλά και της Γηραιάς Ηπείρου και πλέον βρίσκεται στο τεχνικό τιμ των Flyers στο πλευρό του Άντονι Γκραντ.

Πώς δουλεύει στα αμερικανικά παρκέ ο Κώστας Αντετοκούνμπο και πόσο σημαντικό είναι για εκείνον ότι ζει στις ΗΠΑ, μαθαίνει τα βασικά του μπάσκετ σε ένα κορυφαίο πρόγραμμα και παράλληλα σπουδάζει και τελειοποιεί τα αγγλικά του; Πώς είναι εκτός γηπέδων και ποια ήταν η αντίδρασή του στην περσινή… αναποδιά;

Φυσικά, στον Γκριρ θέσαμε την ερώτηση, που λίγο – πολύ όλοι έχουν στο μυαλό τους: Θα φτάσει ο Κώστας το επίπεδο του Γιάννη; Πόσο βαραίνει τις πλάτες ενός 20χρονου παιδιού να τον συγκρίνουν με έναν παίκτη του Top 10 του ΝΒΑ;

«Απολαμβάνει την εμπειρία και ωριμάζει»

«Νομίζω πως ο Κώστας απολαμβάνει την εμπειρία του κολεγίου. Έχει προσαρμοστεί στην κουλτούρα και στη γλώσσα πολύ καλά και κάνει απίθανα βήματα προς τα μπροστά εντός κι εκτός παρκέ. Δεν έχω γνωρίσει προσωπικά μέλη της οικογένειάς του, αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι του πανεπιστημίου του Dayton και η οικογένεια Αντετοκούνμπο έχουν μια δυνατή σχέση», μας είπε ο 40χρονος Γκριρ, κάνοντας την… εισαγωγή στη συζήτηση, για να θυμηθεί πώς ήταν η περσινή σεζόν για τον Κώστα, που ταλαιπωρήθηκε από τον ιδιαίτερο αποκλεισμό που του επιβλήθηκε:

«Ως τιμωρημένος παίκτης του κολεγίου, ήταν στη διάθεσή μας στις προπονήσεις, αλλά δεν μπορούσε να αγωνιστεί στα παιχνίδια. Αυτό ήταν δύσκολο για εκείνον από την μεριά του αθλητή και του συμπαίκτη. Ήθελε να πάρει μέρος και να βοηθήσει σε όσα κάναμε στο παρκέ, αλλά το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βλέπει και να στηρίζει τους συμπαίκτες του από τον πάγκο».

Οι ειδικοί και οι αναλυτές πιστεύουν πως ο Κώστας μπορεί να φτάσει ψηλά. Ο Δομινικανός – Αμερικανός προπονητής του, μας έδωσε το scouting report του, λέγοντας: «Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η σωματοδομή του και η αθλητικότητά του. Μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι στο αμυντικό κομμάτι, κάνοντας ένα κόψιμο και μαζεύοντας τα ριμπάουντ. Επίσης, χειρίζεται καλά την μπάλα για δεδομένου του μεγέθους του. Για να φτάσει τις δυνατότητές του, πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυνατός. Επιπλέον, χρειάζεται εμπειρία.

Το μπασκετικό του ταξίδι είχε ξεκινήματα και… στοπ. Άρχισε να παίζει στην Ελλάδα, μετά μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Έπαιξε έναν χρόνο στο high school και μετά ήρθε σε εμάς, αλλά έμεινε εκτός δράσης την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο».

 

@giannis_an34 @thanasis_ante43 @alex_ante34 let’s get it ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostas Antetokounmpo (@kostas__ante13) στις

«Μάθε τα βασικά και το επίπεδο όσων κάνεις θα ανέβει», έλεγε ο Μάικλ Τζόρνταν. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον Γκριρ, πόσο σημαντικό είναι ότι ο Κώστας μπορεί να μάθει τα βασικά του αθλήματος σε ένα κορυφαίο πρόγραμμα, στις καλύτερες εγκαταστάσεις, σε σύγχρονα παρκέ, δίπλα σε έμπειρους προπονητές, απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, σε μια συνολικά δυνατή λίγκα, σε αντίθεση με τον Γιάννη και τον Θανάση, που πήγαν στις ΗΠΑ και έπρεπε να ενταχθούν απευθείας σε μια επαγγελματική ομάδα.

«Θεωρώ πως ο Κώστας ωφελείται από το γεγονός ότι σπουδάζει στο κολέγιο και δεν έχει την πίεση του να είναι επαγγελματίας αθλητής με το… καλημέρα. Απολαμβάνει την εμπειρία του στο κολέγιο και την παρέα με τους συμπαίκτες του, αλλά και με το τεχνικό επιτελείο, το οποίο δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις μπασκετικές του ικανότητες, αλλά και για την μόρφωση και την ωρίμασή του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε στην ομάδα μας», δήλωσε.

«Ένας χαρούμενος άνθρωπος, ένας… κλόουν, που κάνει πλάκες»

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο στο μυαλό όλων είναι χαμογελαστή, αισιόδοξη. Άλλωστε, ο Θανάσης μιλώντας στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είχε πει το καλοκαίρι: «Με ρωτούν γιατί είμαι πάντα χαμογελαστός. Και τους απαντάω. Γελάω πολύ, γιατί μεγάλωσα στενοχωρημένος», σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.

Ο Κώστας δεν μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το… ευχάριστο καλούπι!

«Είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Εκτός παρκέ είναι ένας… κλόουν. Κάνει πλάκες συνέχεια με τους συμπαίκτες και τους προπονητές του. Είναι απόλαυση να τον έχεις δίπλα σου και στο παρκέ και έξω από αυτό», υπογράμμισε ο Γκριρ και στάθηκε σε μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον 20χρονο φόργουορντ:

«Τον έφερα στη συνάντηση γονέων – καθηγητών, που είχαμε στο σχολείο των παιδιών μου. Ο τρόπος που επικοινωνούσε με τα παιδιά και το πώς παρουσίαζε τον εαυτό του στους μαθητές και το σχολείο ήταν τρομερός».

 

T.K.O ?? (Trey & Kostas) @tlanders_0332 #iconicduo #brotherfromanothermother #myridah

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostas Antetokounmpo (@kostas__ante13) στις

«Έτσι θα γίνει καλύτερος από τον Γιάννη και τον Θανάση»

Όλα είναι θέμα οπτικής. Αυτός που θέλει να δει τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα θα πει: «Ο Κώστας είναι τυχερός. Πήγε από μικρός στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του, δουλεύει σε κορυφαία προγράμματα, προπονείται στα καλύτερα γήπεδα και έχει τους πιο κατάλληλους “μέντορες” δίπλα του, τα αδέλφια και τους προπονητές του. Ευλογία!». Ο άλλος τύπος ανθρώπου, αυτός που βλέπει το ποτήρι… μισοάδειο, θα διαφωνήσει, θα πάρει ένα πιο επικριτικό ύφος και θα μονολογήσει:«Ναι, αλλά το όνομα Αντετοκούνμπο βαραίνει τις πλάτες ενός 20χρονου παιδιού. Οι υψηλές προσδοκίες που έχουν όλοι για εκείνον μπορεί να τον “λυγίσουν”. Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί όλο αυτό…».

 

It’s funny how nobody ever messed with me, and get away with it because I had this guys @thanasis_ante43 @giannis_an34 @alex_ante34 thank you God I can’t ask for better brothers ?????????#Adetokounbros #brotherhood #FOE

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostas Antetokounmpo (@kostas__ante13) στις

Πού είναι τελικά η αλήθεια;

«Ο Κώστας είναι ο εαυτός του. Έχει ικανότητες και χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά των αδελφών του, αλλά πρέπει να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα. Αν τα καταφέρει και… βάλει δουλειά σε αυτήν, τότε πραγματικά πιστεύω ότι θα γίνει το ίδιο καλός με εκείνους, αν όχι καλύτερος», εξηγεί ο 40χρονος προπονητής και συμπληρώνει για το… φλέγον ζήτημα:

«Νομίζω πως ο Κώστας πάντα θα έχει ανθρώπους που θα τον συγκρίνουν με τα αδέλφια του. Αν είναι δίκαιο ή άδικο αυτό για τον Κώστα, θα το αφήσω να το κρίνουν οι άλλοι. Γνωρίζω πως είναι πολύ περήφανος για τα αδέλφια του και τα κοιτάζει με θαυμασμό. Όμως, είναι και ένας πολύ ταλαντούχος αθλητής, που θα δείξει το δικό του ταλέντο και τις δικές του ικανότητες, καθώς προχωράει. Μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο. Συμφωνώ πως ο ουρανός είναι το ταβάνι του».

Η τελευταία ερώτηση στον δύο φορές πρωταθλητή Γαλλίας και MVP της γαλλικής λίγκας του 2010, ήταν η πιο απλή, αλλά και η πιο δύσκολη:«Πού θα βρίσκεται ο Κώστας Αντετοκούνμπο σε δέκα χρόνια από σήμερα;».

«Προβλέπω ότι ο Κώστας θα είναι ένας πολύ πετυχημένος μπασκετμπολίστας. Ελπίζω πως θα έχει την χαρά να αγωνιστεί στο πλευρό των αδελφών του», απάντησε ο Γκριρ, αποφεύγοντας τα πολύ μεγάλα λόγια.

Όμως, απέφυγε πράγματι τα μεγάλα λόγια; Κοιτάζοντας πίσω από τα λεγόμενα του Γκριρ, κατανοούμε πως «προβλέπει» μια καριέρα στο top επίπεδο («πολύ πετυχημένος») και την συνύπαρξή του με τον Θανάση και τον Γιάννη στην Εθνική («θα έχει την χαρά να αγωνιστεί στο πλευρό των αδελφών του»).

Δέστε, λοιπόν, τις ζώνες σας: ο Κώστας είναι έτοιμος για… απογείωση και το «sky is the limit» ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή του!

 

Trying to get better every day ?????? @alex_ante34 @thanasis_ante43 @giannis_an34 #antetokounmpo #work #letgo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kostas Antetokounmpo (@kostas__ante13) στις

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This