Επιλογή Σελίδας

Το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης σήμανε παγκόσμιος συναγερμός, αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Ειδικότερα, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου. Το φάσμα του προληπτικού πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας πλησιάζει κάθε φορά που η Πιονγιάνγκ προχωράει στην εκτόξευση πυραύλου.

Την ίδια στιγμή το ποδόσφαιρο, δείχνει το δρόμο της… ηρεμίας! Οι Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών της Βορείου Κορέας προσγειώθηκαν στο Τόκιο, για να λάβουν μέρος στο τουρνουά για τις ομάδες της Νοτιανατολικής Ασίας. Στο αεροδρόμιο ο κόσμος τους αποθέωσε και η παγωμάρα έσπασε αμέσως. Οι Γιαπωνέζοι δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό να αποκλείσουν τις ομάδες, αφού ξέρουν πως ο αθλητισμός είναι κάτι που ενώνει, ενώ και ο Κιμ Γιόνγκ Ουν αντιλαμβάνεται… διαφορετικά τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι.

Αποτέλεσμα εικόνας για north korea football

Πως είναι το ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα; Ο Ιταλός Γερουσιαστής Αντόνιο Ραντζί, που δηλώνει στενός φίλος του ηγέτη των Βορειοκορεατών επιβεβαίωσε ότι ο Κιμ λατρεύει τη Γιουνάιτεντ. Παρακολουθούσε στενά τον Καντονά, δεν χάνει τον Ιμπραΐμοβιτς, αλλά ποτέ δεν τους αποθεώνει! Αλλωστε, τονίζει πως ο 19χρονος Χαν Κουάν Σανγκ, που παίζει στην Περούτζια θα είναι καλύτερος από Μέσι, Κιριστιάνο και Νεϊμάρ. Το Καθεστώς θέλει να δημιουργήσει μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα, τη στιγμή που οι αθλητικοί πόροι στη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Ο Τιμ Χάρτλεϊ, συντάκτης του BBC είχε την… τύχη να παρακολουθήσει ματς στην πρωτεύουσα ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Αμρογκάνγκ. Ενθουσιάστηκε από την εικόνα στο γήπεδο, sold out, όλοι ήταν ντυμένοι στα ίδια χρώματα, με κονκάρδες του Κιμ και ρυθμικά χειροκροτήματα. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αρνητική εντύπωση ήταν το γεγονός πως ελάχιστοι είχαν… ποδοσφαιρικές αντιδράσεις.

Οι τρεις ήττες της Εθνικής στους ομίλους του Μουντιάλ της Βραζιλίας, έφεραν την οργή του καθεστώτος. Αλλωστε, έγινε το μεγάλο λάθος να μεταδοθεί το ματς με την Πορτογαλία, όταν η ομάδα διασύρθηκε με 7-0. Σε μία διαδικασία που έμοιαζε περισσότερο με στρατοδικείο, οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο των “Taeguk Warriors” βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κιμ Γιονγκ Χαν φέρεται να διεγράφη από το Κομουνιστικό Κόμμα και να εξαναγκάσθηκε να αλλάξει επάγγελμα και να γίνει εργάτης.

Η πρώτη Λίγκα στη χώρα έκανε την εμφάνισή της το 2010 και φυσικά πρόεδρος της είναι ο Υπουργός Αθλητισμού! Οι ομάδες δεν έχουν χρήματα για… μεταγραφές, παίζουν στο πρωτάθλημα, που μοιάζει περισσότερο με μια σειρά τουρνουά κατά τη διάρκεια του χρόνου παρά με κανονική δομή λίγκας. Μετά, τα αποτελέσματα αθροίζονται και ο πρωταθλητές καθορίζεται από αυτά. Υπάρχουν ντέρμπι, αλλά οι περισσότερες ομάδες είναι από την Πιονγκγιάνγκ, οπότε τα περισσότερα ματς είναι στην ουσία ντέρμπι. Είναι χαρακτηριστικό ότι έλαβαν μέρος στο AFC President’s Cup για πρώτη φορά το 2014, χωρίς φυσικά να έχουν διακριθεί. Η κορυφαία ομάδα είναι η «25η Απριλίου» με 16 κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Το όνομα της προέρχεται από την ημέρα ίδρυσης του στρατού και φυσικά ανήκει στον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό.

Το 2015, η FIFA αναγκάστηκε να αποσύρει τα πλάνα της για οικονομική ενίσχυση του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Κορέα με 1.6 εκατομμύρια δολάρια. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τόνιζε ότι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα χρήματα του Financial Assistance Program, λόγω της ελβετικής νομοθεσίας και των κυρώσεων. Ήταν ένα πολύ ισχυρό πλήγμα για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα.

April 25 fans watch their team dressed in North Korean colors.

Εντύπωση προκαλούν οι αναμνήσεις του Αυστραλού ποδοσφαιριστή, Ερικ Πααρτάλου, όταν με την Ινδική Bengaluru βρέθηκε στην Β. Κορέα για το ματς με την 25η Απριλίου «Σηκωθήκαμε το πρωί και οι τηλεοράσεις έπαιζαν μόνο την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου. Αν βρισκόμασταν στο μπαλκόνι το πρωί θα είχαμε δει την τροχιά του πυραύλου. Ημασταν σοκαρισμένοι και δεν είχαμε το μυαλό μας στο ποδόσφαιρο. Σκεφτόμασταν μόνο πως θα φύγουμε…. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο είναι κάτι εντυπωσιακό. Μετά το τέλος του ματς και παρά την ήττα τους, οι παίκτες ήρθαν, μας αγκάλιασαν όλους και είπαν ”Συγχαρητήρια” Αισθανθήκαμε πραγματικά ότι δεν υπήρχε τίποτα άλλο στον κόσμο, παρά μόνο κάποιοι τύποι που έτρεχαν σε ένα γήπεδο μαζί». 

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This