Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Δύο φορές δοκιμάστηκε πιτσιρικάς στη Μαδρίτη. Τη δεύτερη μάλιστα τον κράτησαν εκεί μία βδομάδα. Τους άρεσε, αλλά οι υπεύθυνοι των ακαδημιών της Ρεάλ αιτιολόγησαν πολύ απλά την αδιαφορία τους προς το ταλέντο του. Τον αποκάλεσαν κοντό. Λίγο μπόι ακόμα πήρε από τότε, αλλά κυρίως μεγάλωσε σε άλλο ζωτικό σημείο του σώματός του, το οποίο είναι σημαντικότερο στο να παίξεις τεράστια μπάλα. Ο θρυλικός Λουίς Αραγονές έσπευσε να το κατονομάσει, λίγη ώρα αφότου το πουλέν του έβαζε στην «Τούμπα» κόντρα στην Ελλάδα το πρώτο του γκολ με το ισπανικό εθνόσημο: «Ο Νταβίδ Σίλβα έχει τα πιο βαριά “cojones” στην Εθνική».

Η Ρεάλ θα δίσταζε όμως και τρίτη, πιο καίρια φορά. Το 2010 το παρασκέφτηκαν, καθυστέρησαν και παρά το ότι εκείνος φώναζε τη λατρεία του για τους Μερένγκες, απλά είδαν τη Σίτι να πληρώνει 33 εκατ. ευρώ και να τον αγοράζει από τη Βαλένθια. Εκεί όπου είχε πρωτήτερα αποκαθηλώσει κοτζάμ Παμπλίτο Αϊμάρ, κλέβοντάς του τη θέση, για να κάνει επί μία τετραετία εκπληκτικό δέσιμο με τον Νταβίδ Βίγια, πριν αποχωρήσουν μαζί για διαφορετικούς προορισμούς.

Το ιδιαίτερο με τη δική του περίπτωση όμως, ήταν ότι αρχικά θεωρήθηκε άκρως αποτυχημένη μεταγραφή στο Μάντσεστερ. Του πήρε ένα εξάμηνο ώστε να ξεκινήσει να ξεδιπλώνει τις ικανότητές του, κλείνοντας τελικά τη σεζόν με 4 γκολ και 8 ασίστ. Εκτοτε καθοδήγησε την ομάδα στα πιο σπουδαία επιτεύγματά της, για να φτάσουμε στο παρόν. Την υπογραφή της επέκτασης του συμβολαίου του έως το 2020 και στο καπάκι το late winner του κόντρα στη Γουέστ Χαμ την προηγούμενη αγωνιστική. Για να αρχίσουν άπαντες να λένε τα προφανή για την πάρτη του.

Ο Σίλβα βρέθηκε στο στόμα όσων έχουν δημόσια άποψη στην Αγγλία. Αποκορύφωμα η κουβέντα που έπιασαν στην εκπομπή τους, «Super Sunday» στο «SkySports», οι Τιερί Ανρί, Τζέιμι Κάραγκερ, Μάικλ Οουεν. «Ο Σίλβα είαι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών για τη Σίτι. Θα τον τοποθετούσα δίπλα στους Ανρί, Μπέργκαμπ, Καντονά. Είναι από τους σπουδαιότερους ever στην Premier League». Ισως να υπάρχει μία έκφανση υπερβολής στην ατάκα του Κάραγκερ, αλλά ο Ανρί όχι μόνο δεν θίχτηκε με την αναφορά του δικού του ονόματος, αλλά έσπευσε να επαυξήσει: «Είναι ο κορυφαίος δημιουργός στο φετινό πρωτάθλημα. Ζητάει την μπάλα και παίζει το ίδιο απέναντι σε κάθε ομάδα. Είναι εκπληκτικός με την μπάλα ή χωρίς. Τι παικταράς»!

Τα πιο σπουδαία λόγια όμως τα είχε για τον ηγέτη του ο Πεπ Γκουαρδιόλα: «Είναι 31 ετών και δείχνει πιο ταχύς, δυνατός από ποτέ. Βρίσκεται σε τέλεια φυσική κατάσταση και είναι πάντα εκεί στα δύσκολα. Είναι ένας φοβερός επαγγελματίας και πρέπει να θεωρούμε προνόμιο ότι μπορούμε να τον έχουμε κοντά μας. Ολα όσα έχει κάνει για το σύλλογο θα μείνουν χαραγμένα στα βιβλία της ιστορίας και πιστεύω ότι θα μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα».


The look of love

Και πώς δηλαδή να μην πανηγυρίζει ο Καταλανός κόουτς; Ο Σίλβα είναι ο απόλυτος στυλοβάτης της όποιας εφαρμογής-παραλλαγής του tiki taka προσπαθεί να εφαρμόσει στο Νησί. Η μισή αλήθεια βέβαια είναι ότι με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε ανεβασμένο στο αγωνιστικό υπερπέραν να κάνει πράματα και θάματα, είναι εύλογη η άνοδος και του παρτενέρ του. Η άλλη μισή έχει να κάνει με τη διαχρονικότητα του Ισπανού επιτελικού. Σε επτά χρόνια βρίσκεται σταθερά ψηλά και πράγματι όπως είπε και ο Πεπ, γράφει ιστορία. Ο περσινός MVP της Σίτι, έχει φέτος 8 ασίστ+2 γκολ και στο ranking της «Squawka» είναι στη 2η θέση της Premier League πίσω μόνο από τον Βέλγο συνοδοιπόρο του.

Στα κιτάπια της Σίτι δεν θα βρεις παλιά τους σούπερ σταρ που έχουν περάσει από τα άλλα μεγάλα clubs. Οπότε η σύγκριση είναι πιο εύκολη. Κανείς, ποτέ, που φόρεσε τη γαλάζια φανέλα, δεν είχε ούτε το παλμαρέ, ούτε την προσφορά του. Με ένα Μουντιάλ, δύο EURO και την ίδια στιγμή με την προσφορά για το σύλλογο στην κατάκτηση έξι τίτλων (2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 League Cup, 1 Σούπερ Καπ). Ηδη το κοντέρ του έχει γράψει 53 γκολ και κυρίως 111 ασίστ σε 325 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ηδη έφτασε τις 72 ασίστ στο πρωτάθλημα, τις διπλάσιες δηλαδή από τον δεύτερο ever για την ομάδα.

Επόμενο είναι για τον «Κινέζο» (κι ας είναι από Γιαπωνέζα μητέρα), να μην τον αναφέρει κανείς με το επίθετό του. Απαντες προτιμούν να επικαλούνται τον «El Mago» ή αλλιώς τον πιο δικό τους «Merlin» από την βρετανική παράδοση. Ο ίδιος δηλώνει ευτυχισμένος που βρίσκεται σε αυτή την εκπληκτική κατάσταση και που μπορεί να κινείται με τέτοιο τρόπο στους κενούς χώρους. Να αγγίζει την μπάλα με τόση άνεση και αρμονία, να μοιράζει πάρε βάλε με το τέλειο αριστερό του. Και -αν και λίγο ντροπαλός μπροστά στην εστία- που και που να σκοράρει και να χαρίζει την αφιέρωση στην ξαδέρφη του, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 5 χρονών. Πάντοτε θα τον δεις να κοιτάζει τον ουρανό και να φυλάει το εσωτερικό του καρπού του, το τατουάζ για τη Σίνθια.

ΥΓ.: Ισως ο πιο underrated παίκτης της τελευταίας επταετίας, που δεν τυγχάνει της αποθέωσης που θα του άξιζε. Αλλά που έχει δηλώσει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου!

Follow me: @jorgekaraman

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This