Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παλλαντζά

Οι Λατσιάλι είναι μία από τις ομάδες που αξίζει να παρακολουθεί κάποιος, ακόμη κι αν δεν είναι οπαδός της. Τις περισσότερες φορές θα δεις ωραίο ποδόσφαιρο αλλά ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν πράγματα που θα σε κάνουν να την εκτιμήσεις. Η τακτική της οργάνωση, το γεγονός ότι είναι μια τίμια ομάδα που δεν κοροϊδεύει τους οπαδούς της, είναι τα σημαντικότερα από αυτά. Μέχρι να πας στα πρόσωπα, όπου υπάρχουν επιλογές. Ο Ιμόμπιλε που έχει καταφέρει να αναγεννήσει την καριέρα του, ο Λουίς Αλμπέρτο που έχει γίνει ευχάριστη έκπληξη, ο σταθερός Στέφαν Ντε Φράι, ακόμη και ο ταλαντούχος Θωμάς Στρακόσια. Πάνω από όλους, όμως, ένα χαφ που θα φέρει πάρα πολλά λεφτά στο ταμείο…

Το σαββατοκύριακο που πέρασε, η Ιταλία είδε αρκετούς πρωταγωνιστές. Ο Ιγκουαΐν επέστρεψε στο San Paolo για να το πληγώσει ξανά, ο τερματοφύλακας Μπρινιόλι πραγματικά έγραψε ιστορία σε αυτό το Μπενεβέντο-Μίλαν, ο Πέρισιτς έκανε χατ-τρικ για να ανεβάσει την Ιντερ στην κορυφή. Σε αυτούς προστίθεται ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, ο οποίος οδήγησε την Λάτσιο σε μια τεράστια ανατροπή επί της Σαμπντόρια στο Luigi Ferraris, με μια απόδοση που απλά αποτελεί ακόμη ένα πειστήριο για την αδιανόητη εξέλιξη του ως ποδοσφαιριστής. Οι αριθμοί δείχνουν ότι στη Γένοβα ο Σέρβος είχε 25 κερδισμένες μονομαχίες, 11 περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ήταν στο γήπεδο, με τις 10 από αυτές να είναι στον αέρα ενώ έκανε και 13 κλεψίματα. Ενώ τα έκανε όλα αυτά, πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και έφτιαξε αυτό του 1-2, πραγματοποιώντας την καλύτερη του φετινή εμφάνιση.

Την καλύτερη ανάμεσα σε πολύ καλές, πάντως, αφού στις 14 συμμετοχές του στη φετινή Serie A ο 22χρονος χαφ είναι πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες (104) ενώ γενικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει κερδίσει 158 μονομαχίες στον αέρα, επίσης περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο στο ιταλικό πρωτάθλημα. Με εντυπωσιακή σωματική δύναμη και ύψος, ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς χαρακτηρίζεται πλέον από τους Ιταλούς δημοσιογράφους «Κολοσσός της Λάτσιο», με την Gazzetta dello Sport να γράφει ότι τον Σέρβο δεν μπορείς να τον σταματήσεις σε μια προσωπική μονομαχία, μπορείς απλά να την χάσεις αξιοπρεπώς. Τα σωματικά του προσόντα, βέβαια, του τα έδωσε η φύση. Τα υπόλοιπα τα δουλεύει ο ίδιος, με την βελτίωση του από την περσινή κιόλας σεζόν να γίνεται φανερή κυρίως επειδή έχει βάλει το μυαλό στο παιχνίδι του.

«Είναι απίστευτο, μοιάζει με μη ρεαλιστικό, το πόσο πολύ οι Ιταλοί εστιάζουν στην τακτική. Είχα ακούσει διάφορα πριν έρθω εδώ, είχα δει κάποια πράγματα, αλλά δεν θα το πίστευα αν δεν το ζούσα. Τακτική, τακτική, τακτική! Ολα είναι τακτική, είναι καλό που ήρθα πιτσιρικάς εδώ γιατί έμαθα και θα μάθω πολλά. Εχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πλέον», έχει πει ο ίδιος, εξηγώντας την εξέλιξη του υπό τις οδηγίες του Σιμόνε Ιντσάγκι. Μια εξέλιξη που αποδεικνύεται και από το πόσο πιο προσεκτικός είναι πλέον στα μαρκαρίσματα του, στο πότε θα πέσει και πότε όχι στα πόδια του αντιπάλου. Αυτό άλλωστε, το… άγριο και ατσούμπαλο αρκετές φορές παιχνίδι του, ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα του αλλά το έχει εξαλείψει σε πολύ μεγάλο βαθμό πλέον, με την βελτίωση του να είναι συνεχής.

«Το παιχνίδι του είναι πλέον μια απόλαυση. Παίζει με τη δύναμη ενός χαφ και με την ιδιοφυία ενός trequartista, έχοντας πάρει τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο ρόλους», έγραψε η Corriere dello Sport μετά τη νίκη στη Γένοβα, η οποία διατηρεί την Λάτσιο σε τροχιά 4άδας. Και το αν θα τα καταφέρουν τελικά να πάρουν ή όχι το εισιτήριο για την κορυφαία διοργάνωση, επηρεάζει και το project Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, αφού αντιμετωπίζεται πλέον ως ο νέος Πογκμπά, ως ο επόμενος -μετά τον Γάλλο- χαφ της Serie A που θα κάνει μεταγραφή πάρα πολλών εκατ. ευρώ. Πόσων; Πριν λίγους μήνες, όταν το όνομα του γράφτηκε για τη Γιουβέντους, ο Κλαούντιο Λοτίτο φρόντισε να κάνει σαφές ότι η τιμή του είναι στα 80 εκατ. ευρώ και ο Μπέπε Μαρότα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει πρόταση. Το προσεχές καλοκαίρι, αν πιστέψουμε τα ιταλικά ρεπορτάζ, θα κάνει. Και δεν θα είναι ο μόνος.

Ανθρωποι των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι τον παρακολουθούν σχεδόν σε κάθε ματς, η Λίβερπουλ είχε ζητήσει πληροφορίες από τους Λατσιάλι το καλοκαίρι, το όνομα του έχει συνδεθεί τις τελευταίες εβδομάδες και σε σενάρια για τις Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι. «Ανανέωσε το συμβόλαιο του ως το 2022 αλλά στη Λάτσιο ξέρουν ότι θα είναι δύσκολο να τον κρατήσουν. Θα είναι δύσκολο και για οποιονδήποτε να τον αποκτήσει όμως», έγραψε η La Reppublica, αφού ο -ούτως ή άλλως- σκληρός διαπραγματευτής και ακριβός Λοτίτο έχει καταλάβει πολύ καλά τι θησαυρό έχει στα χέρια του. Και η αλήθεια είναι ότι με τον θησαυρό τα πάει καλά και ο ίδιος ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς. Πρωταθλητής Ευρώπης με την U19 της Σερβίας το 2013, παγκόσμιος πρωταθλητής με την U20 της Σερβίας το 2015, όταν και πήρε την Ασημένια Μπάλα της διοργάνωσης, πήρε και ένα Σούπερ Καπ με την Λάτσιο και συνεχίζει με στόχο την έξοδο στο Champions League είτε μέσω πρωταθλήματος είτε μέσω του Europa League, συν το Coppa Italia.

«Ανανέωσα το συμβόλαιο μου αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα για το μέλλον, για ενδεχόμενη μεταγραφή μου. Είμαι δεμένος με την Λάτσιο, μου αρέσει εδώ, αλλά το τι θα συμβεί μετά θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε, δεν το ξέρω τώρα. Οπως και να έχει, το κλαμπ είναι αυτό που θα αποφασίσει», έχει πει για τα σενάρια σχετικά με το μέλλον του, την ίδια ώρα που ο αδερφός του, ο Βάνια, τερματοφύλακας της Τορίνο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «ο Σεργκέι μου έχει πει ότι θέλει να συγκατοικήσουμε ξανά, θα ήταν τέλειο», επαναφέροντας τις φήμες για τη Γιουβέντους. Από τους Μπιανκονέρι, είναι η αλήθεια, ένας τέτοιος παίκτης λείπει -αλλά θα γίνει πανικός όταν έρθει η ώρα να πάρει μεταγραφή- γιατί ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς είναι… Βιδαλοειδές.

Με 7 γκολ και 9 ασίστ στο περσινό πρωτάθλημα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τρελή πορεία της Λάτσιο προς την 5η θέση και τον τελικό του Coppa Italia, έχοντας κάνει μεγάλες εμφανίσεις και στον διπλό ημιτελικό με την Ρόμα. Εχοντας δύναμη, ύψος, τεχνική (ας δει κάποιος το κατέβασμα και την κάθετη με το εξωτερικό στο Σαμπ-Λάτσιο), τακτική αντίληψη πλέον και τα καλύτερα χρόνια μπροστά του, ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς χρειάζεται απλά να παραμείνει υγιής. Γιατί αν δεν έχει ατυχίες με τραυματισμούς, θα γίνει πραγματικός παικταράς. Και πολύ ακριβός!

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This