Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Σαν Παγκράτι- Κολιάτσου ένα πράγμα έχει κάνει το δρομολόγιο από το «Barajas» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Ρεάλ Μαδρίτης και απορώ γιατί δεν ξέμεινε εδώ μετά τον προ δεκαπενθημέρου αγώνα της με τον Παναθηναϊκό, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί κιόλας με το ανέβα- κατέβα στα αεροπλάνα!

Και τι κατάλαβε δηλαδή που γύρισε στο σπίτι της; Την έκανε τ’ αλατιού ο Ερυθρός Αστέρας, την ανάγκασε να υποστεί την πέμπτη ήττα της και όλα τα ‘χε η Μαριορή (με τους απανωτούς τραυματισμούς και τις απουσίες), αυτή η εντός έδρας κασκαρίκα της έλειπε!

Οι Μαδριλένοι επιστρέφουν λοιπόν επί ελληνικού εδάφους μόνο που αυτή τη φορά κατεβαίνουν νοτιότερα και αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό για 38η φορά στα χρονικά και με μια ισορροπία τρόμου να διέπει το παρελθόν τους: στους προηγούμενους 37 αγώνες, τρεις εκ των οποίων υπήρξαν τελικοί σε Final 4, οι Ερυθρόλευκοι προηγούνται με βραχεία κεφαλή έναντι των Μαδριλένων: 19 νίκες οι μεν, 18 οι δε!

Τρεις τελικοί και μάλιστα μέσα σε δέκα οκτώ χρόνια δεν είναι και λίγοι. Δυο φορές ο Ολυμπιακός έγινε άθελα του, μα αναπόδραστα, το σκαλοπάτι για να κατακτήσει στοιχειωμένους τίτλους (μετά από 15 χρόνια στη Σαραγόσα με 73-61 και μετά από 20 στο σπίτι της, με 78-59) και να επιστρέψει στο θρόνο της η «βασίλισσα», ενώ στο Λονδίνο αναγορεύθηκε ελόγου σε Σερ (100-88) και την άφησε να βουρλίζεται!

Πέρα από τα τρία ανταμώματα σε τελικούς , ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τρεις σειρές πλέι οφς: το 1996 (Ρεάλ 2-1), το 2009 (Ολυμπιακός 3-1) και το 2014 (Ρεάλ 3-2)

Παρεμπιπτόντως ο αριθμός των μεταξύ τους αγώνων (38 με τον αποψινό) συνιστά ρεκόρ για τον Ολυμπιακό έναντι οποιουδήποτε άλλου αντιπάλου και βρίσκεται στο Νο 2 της λίστας με τα πιο συχνά νταλαβέρια των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, πίσω από το ζευγάρι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα που έχουν να επιδείξουν ένα παραπάνω: 39 με σκορ 25-14 υπέρ των Καταλανών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το γαϊτανάκι του Παναθηναϊκού με τη Μακαμπί Τελ Αβίβ (36).

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Ολυμπιακός που πάλευε κόντρα σε θεούς και δαίμονες για να αλλάξει τη μοίρα του (χωρίς εντέλει να καταφέρει να προκριθεί στα πλέι οφς) επικράτησε της Ρεάλ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 99-84, σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε φεστιβάλ από τη γραμμή των 6μ.75: προεξάρχοντος του εορτάζοντος Βαγγέλη Μάντζαρη που πέτυχε 6/6 και σκόραρε 19 πόντους, οι Ερυθρόλευκοι σούταραν 11/23 τρίποντα, ενώ οι Μαδριλένοι αντιπαρέβαλαν 12/31 (Γιουλ και Ρίβερς από 3/6).

Στην πρεμιέρα της περυσινής διοργάνωσης, στις 12 Οκτωβρίου 2016, οι Μαδριλένοι τίμησαν τη δική τους εθνική επέτειο: ανήμερα της «Dia de Hispanidad» (εις ανάμνησιν της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 στις Μπαχάμες) επιβλήθηκαν του Ολυμπιακού με 83-68 και πήραν το αίμα τους πίσω. Εκείνο το βράδυ ο δαιμονισμένος Σέρχιο Γιουλ πρόλαβε να βάλει 15 (από τους 24) πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ έκλεισε κιόλας τον λογαριασμό με ένα buzzer beater τρίποντο στην εκπνοή της αναμέτρησης. Νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 51-49, αλλά οι Μαδριλένοι απάντησαν με 15-2 και έτρεξαν ένα επί μέρους σκορ 34-14 στα τελευταία 14 λεπτά.

Κατά σατανική Περιστεριώτικη σύμπτωση και ο αγώνας του Β΄ γύρου της περυσινής σεζόν, όπως και της προπέρσινης έπεσε πάνω στην εθνική εορτή: αυτή τη φορά την παραμονή, στις 24 Μαρτίου, μόνο που αυτή φορά έκανε παρέλαση η Ρεάλ η οποία άλωσε το ΣΕΦ με 79-73 με τον (απόντα απόψε) Γιουλ να σκοράρει 21 πόντους, όπως και ο Ράντολφ που επίσης θα λείπει απόψε, ενώ από πλευράς Ολυμπιακού έβαλε 18 ο Μιλουτίνοφ και 11 ο Παπανικολάου.

Οι δυο ομάδες έδωσαν τις απαραίτητες συστάσεις πριν από τριάντα οκτώ χρόνια, όταν η μεν Ρεάλ είχε ήδη στο παλμαρέ της έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών, ο δε Ολυμπιακός εμφανιζόταν για πρώτη φορά στην εξάδα της τελικής φάσης.

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στους «6», αφήνοντας πίσω τους τη γαλλική Λε Μαν, την πολωνική Βίμπρζεζε Γκντανσκ και τη Γιάλα Χαλέπα από τη Συρία, ενώ στην πρεμιέρα του τελικού γύρου επικράτησαν της Μακαμπί στο «Παπαστράτειο» με 79-77. Αυτή έμελλε να είναι η μοναδική νίκη τους, καθώς στη συνέχεια υπέστησαν εννέα απανωτές ήττες από τη (μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης) Μπόσνα Σαράγεβο, από την Εμερσον Βαρέζε, από τη Τζουβεντούτ Μπανταλόνα, από τη Ρεάλ Μαδρίτης και από τη Μακαμπί στο Τελ Αβίβ.

Ο πρώτος από τους 36 μέχρι στιγμής αγώνες απέναντι στη Ρεάλ διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου του 1979 στο «Pabellón de la Ciudad Deportiva», όπου έπεσε βαρύς ο πέλεκυς: 113-72 (ημίχρονο 54-33), με τον Στιβ Γιατζόγλου να αποβάλλεται με πέμπτο φάουλ στο 22ο λεπτό και τον Γιώργο Καστρινάκη να τον ακολουθεί στο 30′.

Στη σύνθεση της Ρεάλ Μαδρίτης δέσποζε η φυσιογνωμία του Γουόλτερ Σέρμπιακ, ενώ μέλος της ομάδας ήταν και ο νυν (και αεί!) πρόεδρος της Μπασκόνια, Χοσέαν Κερεχέτα. Οι συνθέσεις:

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κορμπαλάν 6, Μπράμπεντερ 10, Σέρμπιακ 37, Ρουγιάν 14, Μάιστερ 18, Καμπρέρα 10, Ιτουριάγκα 8, Ροντρίγκεθ, Κερεχέτα 2, Μπειράν 8. Προπονητής: Λόλο Σάινθ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιατζόγλου 21, Μελίνι 12, Διάκουλας 8, Καστρινάκης 12, Τζένκινς 11, Σισμανίδης 4, Μπαρλάς 8. Προπονητής: Κώστας Μουρούζης.

Στο ματς του Β’ γύρου, στις 7 Μαρτίου του 1979 στο «Παπαστράτειο», ο Ολυμπιακός υπήρξε πολύ ανταγωνιστικός και λίγο έλειψε να αρπάξει τη νίκη, γνωρίζοντας εν τέλει μια ήττα με διαφορά τεσσάρων πόντων (97-101). Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιατζόγλου 29, Μελίνι 8, Διάκουλας 13, Καστρινάκης 11, Τζένκινς 23, Σισμανίδης 5, Ραφτόπουλος 8.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Ιτουριάγκα 4, Μπράμπεντερ 31, Σέρμπιακ 36, Ρουγιάν 16, Μάιστερ 8, Πράντα 6, Κορμπαλάν, Κερεχέτα, Ροντρίγκεθ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This