Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Θεοφίλη

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: με τον Ρούντι Φερνάντεθ δεν υπάρχει λύση. Ή θα τον μισείς ή θα τον λατρεύεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων στην Ελλάδα, πάντως, έχει ταχθεί προ πολλού και ένθερμα στην πρώτη κατηγορία.

Η αλήθεια είναι πως ο 32χρονος φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει προκαλέσει, ουκ ολίγες φορές, τις έντονες αντιδράσεις Ελλήνων οπαδών, αλλά και αντιπάλων του στο παρκέ με ένα flopping, μία έντονη διαμαρτυρία, έναν «τσαμπουκά». Είναι ένας από τους ξένους παίκτες που σταθερά αποδοκιμάζεται στα ελληνικά παρκέ. Αν κρίνουμε από το παρελθόν το ίδιο αναμένεται να συμβεί κι απόψε (21:00) στο ΣΕΦ, πριν από την έναρξη της μάχης του Ολυμπιακού με τους Μαδριλένους.

Αυτό για το οποίο, πάντως, δεν αμφέβαλε ποτέ κανείς είναι η κλάση και η ποιότητά του. Πρόκειται για έναν σπουδαίο σκόρερ, έναν εγνωσμένης αξίας star με επιτυχίες ασύγκριτες σε επίπεδο συλλόγων και Εθνικών ομάδων. Έχει παίξει σε πάρα πολλά ματς τίτλου, σε κάποια έχει κατηγορηθεί πως δεν έκανε το step up που όφειλε, αλλά στην πλειοψηφία αυτών έχει φύγει με χαμόγελο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι από τη σεζόν 2015/2016 και μετά βλέπουμε στα παρκέ της Euroleague έναν… άλλο Ρούντι. Μετά την κατάκτηση του τίτλου του 2015 (σ.σ. είχε 12.7 πόντους, 3.3 ασίστ, 3.4 ριμπάουντ και 1.5 κλεψίματα κατά μέσο όρο εκείνη τη χρονιά), ο Ισπανός έχει σταθεί αρκετές φορές άτυχος με σοβαρά προβλήματα τραυματισμού που τον έχουν εμφανώς επηρεάσει. To 2013 και το 2014 ήταν μέλος της καλύτερης 5άδας στη διοργάνωσης, το 2015 βρισκόταν στη 2η καλύτερη 5άδα, αλλά έκτοτε απέχει σημαντικά από το να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα ανάλογο επίτευγμα. 

Ένας παίκτης που είχε σταθερά διψήφιο αριθμό πόντων στην καριέρα του, «έπεσε» σημαντικά (7.6π. τη σεζόν 2015/2016, 6.5π. τη σεζόν 2016/2017) και έπαψε εδώ και μερικούς μήνες να είναι ο παίκτης, δίπλα από το όνομα του οποίου οι αντίπαλοι προπονητές έβαζαν με κεφαλαία γράμματα «SOS», προετοιμάζοντας τους παίκτες τους για την αναχαίτισή του.

Το χρόνιο πρόβλημα στη μέση ήταν αυτό που τον κράτησε στα «πιτς» για πολύ καιρό την τελευταία τριετία, αλλά και αυτό που υποχρέωσε έναν παίκτη που ήταν άκρως θεαματικός, εκρηκτικός και αποτελεσματικός να αναγκάζεται πια να βάζει χαλινάρι στον ενθουσιασμό και το στιλ παιχνιδιού του. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι πια βλέπουμε έναν άλλο Ρούντι στα παρκέ. 

Μεγαλύτερη απόδειξη του παραπάνω είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο 32χρονος παραδέχθηκε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο «Μοvistar+» πως τίποτα δεν είναι πια ίδιο. «Θέλω να απολαύσω το μπάσκετ, αλλά πέρσι υπήρχαν στιγμές που δεν ήμουν ο παίκτης που πάντα ήμουν. Αυτή ίσως είναι η τελευταία μου χρονιά στη Ρεάλ και θέλω να προσφέρω τον καλύτερο Ρούντι» είχε πει χαρακτηριστικά σε μία παραδοχή της κάμψης, αλλά και μία προειδοποίηση πως θα είναι αγριεμένος.

Αν και με το ξεκίνημα της σεζόν, ο Ρούντι δεν έδειξε ότι μπορεί να επανέλθει στα παλιά στάνταρ (6π., με 5/17 τρίποντα στα πέντε πρώτα ματς), γεγονός είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες πατά πολύ καλύτερα και οι αριθμοί «μιλούν». Από το ματς με την Μπασκόνια κι έπειτα ο χρόνος συμμετοχής του έχει ανέβει, αφού παίζει κοντά στα 23′, και μαζί έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα και οι επιδόσεις του (10.5π., 2.8ασ. και 10/18 τρίποντα). Σε αυτό το διάστημα, η ομάδα του έχει τρεις ήττες σε τέσσερα ματς, αλλά οι εμφανίσεις του Ρούντι είναι ο λόγος για να χαμογελά ο Πάμπλο Λάσο σε μία περίοδο αρνητικών αποτελεσμάτων και συνεχών τραυματισμών.   

Με το momentum να ευνοεί τον ίδιο λίγο πριν περάσει τις πόρτες του ΣΕΦ, ο Ρούντι Φερνάντεθ έχει μία χρυσή ευκαιρία -σταθεροποιώντας την απόδοσή του- να αποδείξει σε όλους πως… τραγουδά ακόμη και πως δεν είναι ένας παρηκμασμένος αστέρας, αλλά μία σταθερά καπνισμένη κάννη που είναι σε θέση να βάλει «φωτιά» σε κάθε αντίπαλη άμυνα.

Το ματς με τον Ολυμπιακό είναι ένα κομβικό test τόσο για τον ίδιο όσο για την ομάδα του. Ο ανεβασμένος Ισπανός θα κληθεί να τα βγάλει πέρα και απέναντι στην καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, ενώ η Ρεάλ θα ψάξει την πολυπόθητη νίκη που θα την κάνει να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο στο ρεκόρ της (5-5, αυτή τη στιγμή).

Όλα αυτά σε ένα «καυτό» περιβάλλον και μπροστά σε ένα κοινό που θα έχει τους προβολείς στραμμένους στον 32χρονο Ισπανό παίκτη. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του παρκέ, θα βρίσκεται για πρώτη φορά φέτος -σε αγώνα της Euroleague- ο Βασίλης Σπανούλης, με τους δύο παίκτες να έχουν πρωταγωνιστήσει τον Μάιο του 2015 στη φάση που έκανε ακόμη περισσότερους «ερυθρόλευκους» οπαδούς να βάλουν στη μαύρη λίστα τον Φερνάντεθ. Και δεν ήταν η μόνη φορά που τα αίματα άναψαν μεταξύ τους.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This