Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Υπήρξαν κι άλλες ομάδες στο παρελθόν που πριν τα Χριστούγεννα ουσιαστικά είχαν «καπαρώσει» τον τίτλο στο αγγλικό πρωτάθλημα. Καμία όμως με τέτοιο τρόπο όπως αυτός που έχει καταφέρει η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα σε αυτή τη σεζόν!

Πριν από σχεδόν 40 χρόνια, ο αείμνηστος Μπόμπ Πέισλι είχε πει πως το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο, είναι να κάνεις το υπερβολικά απλό! Η εμφάνιση της Σίτι μέσα στο Ολντ Τράφορντ δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο και όμως ένιωθες πως δεν υπήρχε περίπτωση τα τελευταία είκοσι λεπτά να ισοφαριστεί. Ναι, εάν ο Ολιβερ έδινε πέναλτι στη φάση του Ερέρα μπορεί και να είχε έρθει το 2-2.
 
Ωστοσο βλέποντας και ξανάβλέποντας τη φάση καταλήγεις στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κάτι οπως άλλωστε συμφωνούν όλοι οι παλιοί διαιτητές στην αγγλική τηλεόραση και στον Τύπο αφού ουσιαστικά ο Βάσκος προτίμησε να πέσει και το έκανε θεαματικά! Για την οικονομία της συζήτησης πάντως να δεχτώ ότι έχουν δοθεί χειρότερα πέναλτι από αυτό όποτε αν γινόταν το 2-2 κανείς δεν ξέρει. Όμως έμοιαζε τόσο μεγάλη η αγωνιστική ποιότητα της Σίτι σε σχέση με τον τρόπο που αγωνιζόταν Γιουνάιτεντ, που δεν θα απέκλεια και τρίτο γκολ και η ομάδα του Πεπ  να κερδιζε 3-2.
 
Ποτέ στο παρελθόν ομάδα δεν είχε ξεκινήσει με 15 νίκες σε 16 παιχνίδια! Λένε κάποιοι πως είχε γίνει το 1888 από την Πρέστον στο πρώτο πρωτάθλημα που έγινε ποτέ αλλά όχι με τέτοιο τρόπο και σε εντελώς άλλες εποχές, στον 19ο αιώνα! Το 1974 η Λιντς Γιουνάιτεντ στην τελευταία χρόνια που είχε τον Ρέβη στον πάγκο της έμεινε 29 ματς αήττητη και σε τέτοιο χρονικό σημείο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έμοιαζε απίθανο να χάσει τον τίτλο. Έκανε την πρώτη ήττα Φεβρουάριο στο Στοουκ 3-2 αλλά διαχειρίστηκε την κατάσταση μένοντας μπροστά μέχρι το τέλος.
 
Η Λίβερπουλ το 87-88 έμεινε επίσης αήττητη μέχρι το 30ο ματς όπου και ηττήθηκε άπο την Εβερτον 1-0. Ωστόσο είχε πια τόσο μεγάλη διαφορά από τους διώκτες της ώστε ο τίτλος ήταν υπόθεση διαδικαστική. Το 2005 – 06 η Τσέλσι του Μουρίνιο, ώριμη πλέον μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθληματος ύστερα από μισό αιώνα, έφυγε μπροστά από νωρίς και ουσιαστικά πριν τα Χριστούγεννα κλείδωσε το πρωτάθλημα αλλά είχε ήδη γνωρίσει την ήττα στο Ολντ Τράφορντ από τη Μάντσεστερ Γιουναιτεντ στα τέλη Νοέμβρη!


 
Μόνη περίπτωση ομάδας, που ξεκίνησε ανάλογα με αυτό της Σίτι και δεν κατέκτησε το διπλό είναι η Λίβερπουλ το 1990 – 91 όπου μετά από 16 ματς είχε 14 νίκες αλλά γνώρισε την πρώτη ήττα 3-0 από την Άρσεναλ. Ακολούθησε άλλη μια από την Κρίσταλ Παλας στις 30 Δεκεμβρίου και μετά την ξαφνική παραίτηση Νταλγκλίς τον Φλεβάρη οι πέντε πόντοι διαφορα από την Άρσεναλ εξανεμίστηκαν!
 
Κάποιοι στέκονται στις περιπτώσεις της Νιούκαστλ το 95 – 96 όπου οι 12 βαθμοί διαφορα αρχές Φλεβάρη καλύφτηκαν  από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά εδώ έχουμε τώρα μια άλλη ιστορία με τη Σίτι! Επίσης, έχουν καλυφθεί 8 βαθμοί  διαφορά από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου 2012, τότε που κατέρρευσε παταγωδώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την έπιασε η Σίτι για να έρθει το γκολ του Αγουέρο στις καθυστερήσεις με την ΚΠΡ και να τελειώσει η αναμονή 44 ετών χωρίς πρωτάθλημα για τους σίτιζενς! Ειλικρινά όμως ποιος πιστεύει ότι τέτοιο σενάριο μπορεί να συμβεί φέτος, από την ανάποδη;
 
Το χειρότερο πιστεύω για τους οπαδούς της Γιουναιτεντ ήταν η ηττοπαθής συμπεριφορά αγωνιστικά, μέσα στην δική τους έδρα, λες και ήταν η Στόουκ, η Γουέστ Μπρόμ, η Σουόνσι απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι και όχι ομάδα με τους 20 τίτλους! Αυτό μερικές φορές είναι χειρότερο από μια ήττα!
 
Όσο για τους νικητές οι προκλήσεις είναι μπροστά τους. Θέλουν να μείνουν αήττητοι ακόμα και όλη τη σεζόν, ισοφαρίζοντας την τεράστια επιτυχία της Άρσεναλ του Βενγκέρ το 2003 – 2004. Τότε παρεμπιπτόντως η Άρσεναλ είχε αργήσει πάρα πολύ να αποσπαστεί στην βαθμολογία και το έκανε αρχές Μάρτη, με αρκετες ισοπαλίες στο τέλος προσπαθώντας να διαφυλάξει το αήττητο! Για τον Πεπ και τους παίκτες του θα είναι κάτι πολύ σημαντικό αν και πιστεύω πως στο μυαλό τους γυρίζει διαρκώς η σκέψη πως πρέπει να πάνε μακριά και στο Champions league!

Πηγή: England 365

Pin It on Pinterest

Shares
Share This