Επιλογή Σελίδας

Του Θανάση Χαρίση

Ο Δημήτρης Πέλκας είναι το πρόσωπο των ημερών για τον ΠΑΟΚ και το Goalit αναλύει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδά του ώστε να τον αξιοποιήσει όπως του αρμόζει.

Είναι πραγματικά ευχάριστο να βλέπουμε στα γήπεδα Έλληνα ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του Πέλκα. Ένα παιδί που ξέρει να ντριμπλάρει, ξέρει να σουτάρει, ξέρει να πασάρει. Κι όλα αυτά με έναν μαγικό τρόπο, σαν μια μικρογραφία των μεγάλων μπαλαδόρων το εξωτερικού.

Σίγουρα, δεν θα σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια από τα τριάντα μέτρα. Θα υπάρξουν πολλές φορές που οι ατομικές του ενέργειες θα αναχαιτίζονται. Μήπως όμως αυτά δεν συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες; Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα περιμένεις. Ωστόσο, ποτέ δεν τα παρατάς. Αυτό οφείλει να κάνει και ο ΠΑΟΚ με τον Δημήτρη Πέλκα. Να τον βοηθήσει να εξελιχθεί στο σημαντικότερο γρανάζι της ομάδας. Την ποιότητα την έχει. Αν μάθει, με τη συνδρομή όλου του οργανισμού ΠΑΟΚ να σηκώνεται όταν πέφτει, τότε θα είναι έτοιμος να χριστεί ηγέτης.

Το μπρίο με το οποίο κουβαλάει την μπάλα και επιχειρεί να περάσει τους αντιπάλους του, φτιάχνει την ψυχολογία του θεατή. Το θράσος με το οποίο πάει κόντρα σε δυνατότερους και ταχύτερους αμυντικούς, σε ξεσηκώνει. Τα φανταστικά τελειώματα που ώρες ώρες προσφέρει στο κοινό, δημιουργούν την ελπίδα ότι ένα αστέρι, ένα ποδοσφαιρικό είδωλο από τα παλιά, μπορεί να γεννιέται στην Τούμπα. Ένας παίκτης σύγχρονος με χαρακτηριστικά παλιού τεχνίτη και εγωιστή, με την καλή έννοια, ποδοσφαιριστή.

Ο ΠΑΟΚ ξόδεψε το καλοκαίρι ένα σκασμό λεφτά για να φέρει τον Ελ Καντουρί. Σίγουρα, ο Μαροκινός είναι καλός παίκτης, που κάνει δουλειές που δεν φαίνονται. Αλλά όταν ο επιτελικός σου μέσος δεν σου έχει δώσει ούτε ένα γκολ, ούτε καν μια ασίστ, κάτι πάει στραβά. Από την άλλη, ο φθηνός Έλληνας πιτσιρικάς από τις ακαδημίες, σε ίδιες συμμετοχές με τον Ελ Καντουρί, έχει βάλει τέσσερα γκολ και έχει μοιράσει δύο ασίστ.

Το πιο θετικό στην περίπτωση του Πέλκα, είναι το πάθος του να δείξει τι αξίζει. Και βασικά, το πάθος του να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ. Νιώθει το βάρος της φανέλας, αντιλαμβάνεται τις τεράστιες απαιτήσεις του κόσμου. Παρόλα αυτά, δεν επιδιώκει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μόνο με το πάθος του. Ο ποδοσφαιριστής, είναι ολοφάνερο ότι δουλεύει. Έχει δυναμώσει αισθητά στα πόδια, η ταχυδύναμή του όλο και μεγαλώνει, και εξελίσσεται σε φονιά εντός περιοχής. Δεν κρύβεται στο γήπεδο, παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες. Κάποτε πετυχαίνει, άλλες φορές αποτυγχάνει. Όμως είναι πάντα εκεί.

Είναι τόσο σπουδαίο για τον ΠΑΟΚ, και για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Πέλκας να βγει. Έχει το στυλ του ποδοσφαιριστή που σπάνια έχει ευχάριστη εξέλιξη σε Έλληνα παίκτη. Ο Νίνης και ο Φετφατζίδης αποτελούν τα πιο πρόσφατα παραδείγματα ντελικάτων Ελλήνων, που πήγαν στράφι. Για πολλούς και διάφορους λόγους ο καθένας, αλλά το αποτέλεσμα είναι που μένει. Θα συνιστά τεράστια πρόοδο για τον ελληνικό ποδοσφαιρικό κόσμο να αντισταθεί στις κραυγές, όταν ο Πέλκας θα αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, και να τον προστατέψει από τα αρπακτικά που τρώνε κάθε τι που δεν έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο.

Η περίπτωση του Πέλκα δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Εκτός από το γεγονός ότι, αν τα καταφέρει, θα έχουμε την ευτυχία να βλέπουμε στη χώρα μας έναν παίκτη που γουστάρουν οι ποδοσφαιρόφιλοι, υπάρχει και άλλο όφελος. Θα έχει θεραπευτεί σε μεγάλο βαθμό η αρρώστια του Έλληνα οπαδού, που δεν αφήνει περιθώρια για λάθη στα νέα παιδιά και τα τελειώνει ποδοσφαιρικά με τη στάση του. Ο Δημήτρης Πέλκας, χάρη στο πλούσιο ταλέντο του, είναι η ιδανική ευκαιρία για να αρχίσει ο Έλληνας να μην είναι μηδενιστής. Και τότε, θα έρθει και ο επόμενος Πέλκας, και ο επόμενος και ξανά ο επόμενος.

Πηγή: Goalit

Pin It on Pinterest

Shares
Share This