Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

O διαπρεπής ιστιοπλόος και σεσημασμένος «γαύρος» Αιμίλιος Παπαθανασίου ο οποίος σε ηλικία 44 ετών εξακολουθεί όχι μόνο να αγωνίζεται, αλλά και να στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος οφείλει σήμερα κιόλας να προβεί σε διάβημα προς τους ομόσταβλους του μπασκετμπολίστες…

Να προτείνει δηλαδή στον ομόλογο του Βασίλη Σπανούλη, στον Γιάννη Σφαιρόπουλο ή ακόμα και στους αδελφούς Αγγελόπουλου να δανεισθούν έναν κανονισμό από το δικό του άθλημα: ως γνωστόν, στην ιστιοπλοία, οι αθλητές έχουν δικαίωμα να «πετάξουν» τη χειρότερη κούρσα τους και να απαλλαγούν από το περίσσιο βάρος των βαθμών ποινής πού επισύρει αυτή και το ίδιο πρέπει να κάνει και η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού…

Να ζητήσει από το διευθυντήριο της Euroleague να του επιτρέψει να πετάει κάθε χρόνο το ματς που (πρέπει να) παίζει στη Βαμβέργη!

Πλάκα πλάκα (αν και η χθεσινή ήττα του Ολυμπιακού δεν σηκώνει αστεία, όπως τουλάχιστον εξελίχθηκε το ματς), η Μπρόζε εξακολουθεί να είναι ο κακός δαίμονας των φιναλίστ της περυσινής διοργάνωσης και η μόνη από τους 15 εταίρους της την οποία δεν έχει καταφέρει ποτέ να νικήσει στην έδρα της και όποτε τη συναντά μοιάζει (όπως λέει η αργκό των φαντάρων) να βαράει γερμανικό νούμερο στη σκοπιά!

Όλες τις υπόλοιπες από τις παραδοσιακές και διαχρονικά πανίσχυρες μέχρι τις ασθενέστερες και νέες στο κουρμπέτι τις έχει περιποιηθεί δεόντως στα σπίτια τους, αλλά την Μπάμπεργκ ποτέ!

Ποτέ των… ποτών!

Μετά λοιπόν το 73-61 της 27ης Οκτωβρίου του 2010, το 72-71 της 10ης Μαρτίου 2016 και το 82-68 της 22ας Δεκεμβρίου 2016, προέκυψε και το χθεσινό 67-65 και να πως οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Ξανάρχονται και κατσικώνονται στο σβέρκο του Ολυμπιακού με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς στη Βαμβέργη και με συνολικό σκορ 5-2 στους επτά αγώνες στους οποίους έχουν αναμετρηθεί.

Είναι κακό που χάνει ο Ολυμπιακός από την Μπάμπεργκ, μα είναι ακόμη χειρότερο ότι κάθε φορά εφευρίσκει έναν καινούργιο και πρωτότυπο τρόπο για να χάνει!

Και εάν τις δυο από τις τέσσερις ήττες του, όπως μαρτυρά και η διαφορά, τις υπέστη φυσιολογικά, οι άλλες δυο συντελέσθηκαν με δραματικό τρόπο και τείνω να τις χαρακτηρίσω φτηνές και αδικαιολόγητες για την εμπειρία και την κλάση του…

Ανήμερα των 91ων γενεθλίων του συλλόγου, στις 10 Μαρτίου 2016 ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποδείχθηκε ζηλωτής της φιλοσοφίας και της ηθικής του Γκρεγκ Πόποβιτς, αλλά τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη και με το σκορ στο 69-71 είδε τον (τωρινό δικό του παίκτη) Γιάνις Στρέλνιεκς να ενδύεται τον μανδύα του Ρέι Αλεν και να τον εκτελεί εν ψυχρώ με το περιβόητο τρίποντο «hammer»: πενήντα οκτώ δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη το σκορ ήταν 66-71 και οι οικοδεσπότες όχι μόνο έτρεξαν ένα σερί 6-0, αλλά είχαν φροντίσει να κρατήσουν και τρία φάουλ εκ των οποίων τα δυο ο Νίκος Ζήσης και ο Νικολό Μέλι τα έκαναν στον Βασίλη Σπανούλη.

Δυο μήνες νωρίτερα (15 Ιανουαρίου 2016) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με διαφορά 24 πόντων (31-55), αλλά ο Ολυμπιακός με μια επική αντεπίθεση έφερε το ματς στο -2. Δώδεκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Σπανούλης με τρίποντο μείωσε σε 72-74, στη συνέχεια ο Μπραντ Γουαναμέικερ με 2/2 βολές «έγραψε» το 72-76 και στο καπάκι ο αρχηγός του Ολυμπιακού αστόχησε από τα 6μ.75.

Χθες πάλι ο Ολυμπιακός έδειχνε να έχει το ματς στα χέρια του, αλλά είδε προς κατάπληξη και θλίψη του τη διαφορά των δέκα πόντων (52-62) με την οποία προηγήθηκε στο 34ο λεπτό με σκόρερ τον Παπαπέτρου να εξανεμίζεται τσάμπα και βερεσέ: από εκείνο το σημείο και πέρα, μέχρι τη στιγμή πού ακούστηκε η κόρνα της λήξης, οι Ερυθρόλευκοι σκόραραν με το στανιό μόλις ένα καλάθι (τρίποντο του Στρέλνιεκς), που αναπτέρωσε τις ελπίδες τους, αλλά αυτές απέβησαν θνησιγενείς!

Στα τελευταία έξι λεπτά της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός «έγραψε» ένα στα επτά σουτ: 0/3 δίποντα δια χειρός Πρίντεζη, Σπανούλη, Ρόμπερτς και ¼ τρίποντα από τον Μάντζαρη, τον Σπανούλη, τον Στρέλνιεκς (το μόνο εύστοχο) και τον Ρόμπερτς στην εκπνοή. Σε αυτό το μοιραίο εξάλεπτο επίσης χρεώθηκε με τρία λάθη και τέσσερα φάουλ, ενώ ο Σφαιρόπουλος (τον οποίο μάλιστα κάποια στιγμή «έπιασε» η κάμερα να σκουπίζει με τα δάκτυλα του τον ιδρώτα από το κούτελο του) έκανε επτά αλλαγές και κάλεσε δυο τάιμ άουτ, αλλά τζίφος!

Μετά το άστοχο σουτ του Χίκμαν και την πτώση του Χάκετ στην τελευταία κατοχή της Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός είχε δέκα δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να ισοφαρίσει και να παίξει παράταση ή να αποδράσει με τη νίκη. Αυτός ο χρόνος του έφτανε και του παραέφτανε για να σκοράρει, χώρια που προηγήθηκε και ένα τάιμ άουτ…

Αυτή τη φορά ήταν ο Τρινκιέρι που εμφορήθηκε από το δόγμα Πόποβιτς και δεν έκανε φάουλ, αλλά επέλεξε να παίξει άμυνα. Για να χρησιμοποιήσω μια δική του έκφραση (όταν καθόταν στον πάγκο της Εθνικής, το καλοκαίρι του 2013), ο Ολυμπιακός αναζητούσε «το σουτ του ενός εκατομμυρίου», αλλά η τελευταία επίθεση του υπήρξε ο ορισμός της…τρικυμίας εν κρανίω. Το αποτέλεσμα; Σπαταλήθηκαν δίχως νόημα και ασκόπως τα δέκα δευτερόλεπτα και δεν έγινε ένα σουτ της προκοπής.

Όλες οι επιθέσεις του Ολυμπιακού στα τελευταία έξι λεπτά ήταν πάρ’ τη μια και χτύπα την άλλη: όλα υπήρξαν «contested shots» όπως έλεγε και ο τηλεσχολιαστής της Εuroleague TV, με συνέπεια οι Γερμανοί να τρέξουν ένα επί μέρους σκορ, να μετατρέψουν το 52-62 σε 67-62 και να αναγκάσουν τον Ολυμπιακό να ξαναφύγει από τη Βαμβέργη με την ουρά στα σκέλια και με την πρώτη ήττα του μετά από πέντε απανωτές και εμφατικές νίκες.

Είναι προφανές ότι το στιλ της Μπάμπεργκ δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό, όποια κι αν είναι η σύνθεση της γερμανικής ομάδας, όποιος κι αν κάθεται στον πάγκο της, όπου κι αν παίζουν ο Στρέλνιεκς, ο Χάκετ και ο Ρόμπερτς, είτε έχει είτε δεν έχει τσιρότο στη μύτη του ο Ζήσης!

Πέρα από τη δεύτερη σερί ήττα του μέσα σε 96 ώρες ο Ολυμπιακός κουβαλάει πίσω και κάμποσα άλλα προβλήματα. Μολονότι το χθεσινό στραβοπάτημα δεν αποτελεί τη συντέλεια του κόσμου (καθότι οι Ερυθρόλευκοι με το 9-3 έχουν αποθηκεύσει λίπος για τις κρύες νύχτες του χειμώνα), ο Σφαιρόπουλος ασφαλώς φέρνει μαζί του αρκετό homework που πέφτει κιόλας πάνω στο μεθαυριανό ντέρμπι με το ισόβαθμό του (6-2) Λαύριο…

Τι περιλαμβάνει αυτή η δουλειά για το σπίτι: την επιθετική δυσκοιλιότητα που επανεμφανίστηκε μετά από καιρό, τις κάκιστες επιλογές στο τελευταίο εξάλεπτο, τα ακριβά δίδακτρα της επανένταξης του Βασίλη Σπανούλη, τη μεγάλη εξάρτηση από τα σουτ τριών πόντων, τη συνεχιζόμενη σκιώδη παρουσία του Χόλις Τόμπσον, που χθες παρέσυρε μαζί του (στο εκτελεστικό κομμάτι) και τον Τζαμέλ Μακ Λιν. Στον αντίποδα υπάρχουν οι 10 πόντοι που έβαλε σε 12 λεπτά ο Κάιλ Γουίλτζερ, αλλά στο τέλος της ημέρας πήγαν στράφι…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This