Επιλογή Σελίδας

Του Μάκη Σταθάτου

Ο άσος των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ο κορυφαίος εν ενεργεία μπασκετμπολίστας του κόσμου, γνωρίζει ότι ασκεί τεράστια επιρροή όχι μόνο λόγω των αγωνιστικών ικανοτήτων και επιδόσεων του, αλλά και με την έντονη κοινωνικοπολιτική δράση του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει θίξει ρατσιστικά ζητήματα, ενώ έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές ανοιχτά κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής του, ειδικότερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη Μαύρη Κοινότητα.

Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους αστέρες του ΝΒΑ που κρατούσαν ή κρατούν έξω από παρκέ τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις απόψεις τους, ο ΛεΜπρον δεν διστάζει να «εκτεθεί», να περάσει τα αστικά και κοινωνικοπολιτικά του μηνύματα, να μιλήσει για ίσα δικαιώματα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως ένα από τα πρότυπα με τα οποία μεγάλωσε και θαύμασε ήταν ο Μοχάμεντ Άλι, όχι μόνο για τα κατορθώματά του μέσα στο ρινγκ, αλλά και για την πολύχρονη συμμετοχή του στο αμερικανικό κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των μαύρων παγκοσμίως.

Μετά τον θάνατό του Μοχάμεντ Άλι, ο ΛεΜπρον είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο λόγος που είναι ο καλύτερος όλων των εποχών δεν είναι για αυτά που έκανε μέσα στο ρινγκ. Είναι γι’ αυτά που έκανε έξω από αυτό μαζί με τους Τζιμ Μπράουν, Όσκαρ Ρόμπερτσον, Λιου Άλσιντορ (Αμπντούλ Τζαμπάρ), Μπιλ Ράσελ, Τζάκι Ρόμπινσον. Όλοι αυτοί πρωτοστάτησαν σε κάτι.

Ο Αλί είναι ένας από τους λόγους που οι Αφροαμερικανοί σήμερα μπορούμε και κάνουμε αυτά που κάνουμε στον κόσμο του αθλητισμού. Είμαστε ελεύθεροι. Μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση σε οτιδήποτε θέλουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς και ο Αλί ήταν σίγουρα ο πλέον πρωτοπόρος. Ο κόσμος ξεχνά τι έκανες ως επάγγελμα. Ο κόσμος ξεχνά τα πρωταθλήματα και όλα τα κατορθώματα, αλλά ποτέ δεν ξεχνά το πως τον έκανε κάποιος να νιώσει».

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ο ΛεΜπρον χρησιμοποιώντας τον θρόνο του στο ΝΒΑ, έχει κατά καιρούς πάρει θέση για διάφορα ζητήματα. Όπως για τη δολοφονία του 17χρονου Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν (δολοφονήθηκε από γείτονα που τον πέρασε για ληστή), τα ρατσιστικά σχόλια του ιδιοκτήτη των Κλίπερς Ντόναλντ Στέρλινγκ, αλλά και το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ από αστυνομικό της Νέας Υόρκης (τον έπνιξε μετά από λαβή ακινητοποίησης, αμέσως μετά τη σύλληψή του για πώληση λαθραίων τσιγάρων).

Μάλιστα, πριν από αναμετρήσεις των Καβαλίερς είχε τιμήσει τους Μάρτιν και Γκάρνερ, συγκεντρώνοντας χρήματα τα οποία μοίρασε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και υποτροφίες, τυπώνοντας μάλιστα μπλουζάκια για την περίπτωση του δεύτερου με το λογότυπο «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το tweet κατά του Τραμπ

Το τελευταίο διάστημα ο «βασιλιάς» δεν διστάζει να τεθεί απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και στην πολιτική. Στις εκλογές είχε εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, βάλλοντας κατά του Τραμπ.

Γενικότερα η διαμάχη του νέου προέδρου των ΗΠΑ με τους αστέρες του αμερικανικού αθλητισμού (μεταξύ των οποίων και ο ΛεΜπρον), απασχόλησαν τον διεθνή Τύπο. Η κορύφωση της κόντρας ήρθε μετά την άρνηση των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, να επισκεφθούν ως είθισται τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ μάλιστα, μέσω twitter είχε απαντήσει στον Στεφ Κάρι: «Δεν υπάρχει πρόσκληση με το όνομά σου». Ο ΛεΜπρον Τζέιμς επέλεξε να απαντήσει εκείνος, γράφοντας: «Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ήταν τιμή, μέχρι που εμφανιστήκατε εσείς (Τραμπ)»!

Ένα μήνυμα που έγινε το πιο viral tweet στον κόσμο του αθλητισμού το 2017, αλλά και το έβδομο retweeted στον κόσμο, όπως αποκάλυψε μελέτη του διάσημου κοινωνικού δικτύου, που ανέφερε τα πιο δημοφιλή μηνύματα του έτους.

Η επίθεση στο σπίτι του στο Λος Άντζελες

Εκτός από πολλούς υποστηρικτές ο ΛεΜπρον έχει και αρκετούς haters, όχι μόνο σε αγωνιστικό αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Τον Ιούνιο του 2016 το βίωσε με το χειρότερο τρόπο, όταν άγνωστοι βανδάλισαν την πύλη της κατοικίας του στο Λος Άντζελες με ρατσιστικά μηνύματα.

Ο ΛεΜπρον ξέσπασε για το περιστατικό και τόνισε πως όσα χρήματα και να έχει κάποιος είναι δύσκολο να είναι μαύρος στις ΗΠΑ: «Ενώ περιμένουμε τους τελικούς, το θέμα του ρατσισμού ανακύπτει ξανά. Η οικογένειά μου είναι ασφαλής κι αυτό είναι που μετρά. Δυστυχώς ο ρατσισμός θα είναι πάντα μέρος του κόσμου και της Αμερικής. Το μίσος, ειδικά για τους Αφροαμερικανούς, υπάρχει καθημερινά», τόνισε ο Τζέιμς και συμπλήρωσε: «Τις περισσότερες μέρες είναι κρυμμένο, αλλά ζει κάθε μέρα. Όσα χρήματα κι αν έχεις, όσο διάσημος κι αν είσαι ή πόσοι σε θαυμάζουν, το να είσαι μαύρος στις ΗΠΑ είναι δύσκολο. Αν αυτό που έγινε στην οικογένειά μου επαναφέρει αυτό το σημαντικό ζήτημα στην επιφάνεια και γίνεται πρόοδος, τότε δεν είμαι αντίθετος στο να μας ξανασυμβεί. Θα μιλήσω γι’ αυτό στα παιδιά μου και θα τους πω ότι ακόμη και στο πιο σκοτεινό σημείο της ζωής μπορείς να ρίξεις φως».

Τα ροζ παπούτσια για τον καρκίνο του μαστού

Τον Οκτώβριο του 2016, ο ΛεΜπρον εμφανίστηκε στο ματς των Καβαλίερς με τους Σίξερς φορώντας ροζ παπούτσια, τα οποία είχαν ειδική αφιέρωση στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Η «ισότητα» μέσα από τα παπούτσια του

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο ΛεΜπρον βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για την αναμέτρηση των Καβαλίερς με τους Ουίζαρντς. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Λευκό Οίκο, ο άσος των «Καβς» με μια συμβολική κίνηση έστειλε το μήνυμά του, φορώντας ένα λευκό και ένα μαύρο παπούτσι, τα οποία έγραφαν τη λέξη «Equality» με κεφαλαία γράμματα.

Μετά το ματς ανέφερε: «Προφανώς, γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε τώρα και ξέρουμε ποιος βρίσκεται στο τιμόνι εδώ. Η ισότητα είναι να κατανοήσουμε τα δικαιώματά μας, να καταλάβουμε τι αντιπροσωπεύουμε και πόσο ισχυροί είμαστε ως άνδρες, και ως γυναίκες, μαύροι ή λευκοί. Ανεξάρτητα από τη φυλή σου, αυτή είναι μια όμορφη χώρα και δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε ένα άτομο να υπαγορεύει, πόσο όμορφοι και πόσο ισχυροί είμαστε».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This