Επιλογή Σελίδας

Το 2017 έφυγε και το FourFourTwo παρουσιάζει τους 100 καλύτερους παίκτες της χρονιάς.

100. Κρίστιαν Πούλισιτς (Ντόρτμουντ)

Το 2017 ήταν το έτος της… αποκάλυψης για τον Πούλισιτς. Η ταχύτητά του και η επιθυμία του να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα έχουν δώσει πολύτιμες λύσεις στην Ντόρτμουντ. Ο Αμερικανός έχει αναλάβει το «τάισμα» του Ομπαμεγιάνγκ μετά την αποχώρηση του Ντεμπελέ και έχει δείξει μεγάλη ωριμότητα σε αυτόν τον ρόλο για να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της Μπορούσια. Ακόμη και σε αυτήν τη γεμάτη σκαμπανεβάσματα σεζόν της Ντόρτμουντ φέτος είναι ένας από τους πιο σταθερούς της παίκτες. Έγινε ο πιο νέος μη Γερμανός που φτάνει τις 50 συμμετοχές στην Bundesliga και η ανοδική του πορεία συνεχίζεται.

99. Αντριέν Ραμπιό (Παρί Σεν Ζερμέν)

Ύστερα από χρόνια που έδειχνε κοντά στην έξοδο από την Παρί το 2017 ήταν το έτος που ο Ραμπιό κατάφερε επιτέλους να πάρει φανέλα βασικού. Για την ακρίβεια ήταν τόσο καλός, που οι Παριζιάνοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πουλήσουν τον Ματουιντί στην Γιουβέντους το καλοκαίρι. Ψηλός, φαντεζί παίκτης, ικανός να αμυνθεί και να βγάλει την ομάδα του στην επίθεση με την ίδια ευκολία. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στο σκοράρισμα, αλλά η ευφυία του καλύπτει πολλές από τις αδυναμίες του. Στα 22 του μπορούμε να περιμένουμε ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

98. Εντίν Τζέκο (Ρόμα)

Από το καλοκαίρι του 2016 και μετά ο Τζέκο απέδειξε ότι ήταν εξαιρετική αγορά για την Ρόμα. Πλέον, όμως, ο 31χρονος επιθετικός σκοράρει σχεδόν κάθε φορά που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Έκανε νέο ρεκόρ συλλόγου, σκοράροντας 39 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, τελειώνοντας τη σεζόν 2016-17 ως πρώτος σκόρερ στη Serie A. Φέτος, μπορεί να μην σκοράρει με την ίδια συχνότητα, αλλά και πάλι αναμένεται να είναι ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της κατηγορίας.

97. Σαμουέλ Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα)

Όταν το καλοκαίρι του 2016 η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωνε τη μεταγραφή του Ουμτιτί δεν ήταν από τις πολυδιαφημισμένες κινήσεις των Καταλανών. Στο τέλος του 2017, όμως, ο Γάλλος έχει αποδειχθεί μεγάλο κεφάλαιο για την Μπαρτσελόνα. Ο 24χρονος έχει αποδείξει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη των μπλαουγκράνα. Έχει ωριμάσει πολύ γρήγορα και από ταλέντο έχει εξελιχθεί σε αστέρι στην άμυνα της Μπαρτσελόνα και ο τραυματισμός του πριν λίγες ημέρες χτύπησε συναγερμό στη Βαρκελώνη.

96. Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ)

Ο Φιρμίνο δεν έχει διακριτό ρόλο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτό τον κάνει ακόμη πιο χρήσιμο. Από τους αγαπημένους παίκτες του Κλοπ, που λατρεύει το γεγονός ότι δεν σταματάει ποτέ να τρέχει και να πιέζει. Πλέον, έχει καθιερωθεί στην κορυφή της επίθεσης και αποτελεί πολύ σημαντικό γρανάζι στην επιθετική μηχανή των κόκκινων. Αν μπορούσε να σκοράρει και περισσότερο, θα ήταν ακόμη ψηλότερα στη λίστα.

95. Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Τον Οκτώβριο ο Ασένσιο είχε πετύχει ένα απίθανο γκολ με την Έιμπαρ. Η τεχνική του ήταν απίστευτη. Το πιο απίστευτο είναι ότι εκείνο το τέρμα παραμένει το χειρότερό του! Γρήγορος, με εντυπωσιακό σουτ, ο 21χρονος έχει τραβήξει τα βλέμματα στη Μαδρίτη. Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα το ένα του γκολ είναι καλύτερο από το άλλο και πιθανότατα τα επόμενα χρόνια θα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές της Χρυσής Μπάλας.

94. Χάβι Μαρτίνεθ (Μπάγερν)

Κάθε τραυματισμός τον φέρνει ακόμη πιο δυνατό πίσω στους αγωνιστικούς χώρους. Είτε παίζει στο κέντρο της άμυνας είτε στη μεσαία γραμμή ο 29χρονος Ισπανός παραμένει από τους πιο σημαντικούς παίκτες της Μπάγερν. Κάτι που πολλές φορές παραβλέπεται, καθώς δεν είναι φαντεζί παίκτης.

93. Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης)

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της καριέρας του Βαράν στην Ρεάλ δεν φάνηκε ότι μπορεί να θεωρηθεί ανάμεσα στους κορυφαίους του πλανήτη. Πλέον, όμως, είναι από τους παίκτες-κλειδιά της βασίλισσας. Ο Ζιντάν ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι από τους θαυμαστές του. Δυνατός, ντελικάτος και έτοιμος να πάρει ρίσκο όταν βλέπει την ευκαιρία.

92. Αντόνιο Βαλένσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Αν κάποιος έλεγε πριν χρόνια στον Βαλένσια ότι κάποια μέρα θα εξελισσόταν σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στην Premier League, πιθανότατα θα γελούσε. Πήγε στην Γουίγκαν ως εξτρέμ, αλλά βρήκε αλλού την καλύτερή του θέση. Υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο εμφανίζεται ακόμη καλύτερος και είναι αναντικατάστατος.

91. Τομάς Λεμάρ (Μονακό)

Το 2017 ήταν ο χρόνος που ο Λεμάρ έγινε ένας από τους περιζήτητους μέσους στην Ευρώπη. Ήταν από τους καλύτερους παίκτες στην εκπληκτική σεζόν της Μονακό πέρυσι και ακόμη και αν οι τραυματισμοί φέτος τον άφησαν εκτός για μεγάλο διάστημα έχει επιστρέψει το ίδιο καλός. Η τιμή, πλέον, αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και το 2018 πιθανότατα θα είναι η χρονιά της μεγάλης μεταγραφής για τον Γάλλο μέσο. 

90. Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν)

Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι ο Ντοναρούμα είναι μόλις 18 ετών. Έκανε το ντεμπούτο του στα 16 τη σεζόν 2015-16 και είναι δικαιωματικά ο διάδοχος του Μπουφόν στην Ιταλία. Φυσικά, το 2017 δεν έχει κυλήσει με τον πιο ομαλό τρόπο στους ροσονέρι. Παρόλα αυτά, παραμένει ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Μίλαν και η αλήθεια είναι ότι ήδη έχει ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό «ταλέντο».

89. Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Στα καλύτερά του μπορεί να πάρει την επίθεση της Ρεάλ στις πλάτες του. Στα χειρότερά του, όλοι ζητάνε από τον Πέρεθ να αγοράσει επιθετικό παγκόσμιας κλάσης. Δυστυχώς για τον Μπενζεμά, το 2017 δεν ήταν και η πιο παραγωγική του χρονιά. Παρά τις αποδοκιμασίας των οπαδών σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, ο Ζιντάν και η Ρεάλ δεν θέλουν να τον αλλάξουν με κενέναν, προσφέροντάς του νέο συμβόλαιο τον Σεπτέμβριο.

88. Τόμας Μίλερ (Μπάγερν)

Ήταν δίχως αμφιβολία η πιο απαιτητική του χρονιά στην Μπάγερν. Τα γκολ δεν ήρθαν με την ίδια ευκολία, οι σχέσεις του με τον Κάρλο Αντσελότι έφτασαν στα άκρα, αλλά έχει επιστρέψει δυναμικά μετά τον τραυματισμό του. Αναντικατάστατος στην Γερμανία του Λεβ, στα καλά του ξανά στην Μπάγερν και ο 28χρονος επιθετικός παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

87. Ιβάν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα)

Η δουλειά του προσφέρει τα μέγιστα στη μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δεν αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν. Ο Κροάτης κάνει όποια δουλειά και να του ζητηθεί στον αγωνιστικό χώρο και απελευθερώνει τα υπόλοιπα όπλα των μπλαουγκράνα. Ο Βαλβέρδε του δείχνει την ίδια εμπιστοσύνη που του έδειχνε και ο Λουίς Ενρίκε.

86. Σεσκ Φάμπρεγας (Τσέλσι)

Πρωταθλητής με την Τσέλσι και ο πιο δημιουργικός παίκτης στην ομάδα του Κόντε. Και τώρα, με τον Μάτιτς να παίζει για την Γιουνάιτεντ ο Ισπανός είναι πιο σημαντικός από ποτέ για τους μπλε. Ποτέ δεν ήταν γρήγορος, αλλά είχε τέτοια αντίληψη και πάσα που σπάνια βρίσκεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

85. Φιλίπε Λουίς (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του Ντιέγκο Σιμεόνε στο Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ ήταν σταθερά ισχυρή παρουσία για αρκετά χρόνια. Ο τελευταίος χρόνος ήταν εξαιρετικός, με τον Λουίς ακόμη πιο παθιασμένο από ποτέ. Χωρίς την παρουσία ενός φυσικού δημιουργικού αγωνιστή, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιεί η Ατλέτικο άλλη διέξοδο για να παράγει ευκαιρίες. Ο Λουίς είναι ιδιαίτερα εξαιρετικός στο να τρέχει με την μπάλα και να μετακινεί τους παίκτες του Σιμεόνε στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να προσφέρει ποιότητα στην επίθεση και να δίνει στηρίγματα στον Γκριεζμάν!

84. Σαμίρ Χαντάνοβιτς (Ιντερ)

Πίσω από τον Τζίτζι Μπουφόν, ο Χαντάνοβιτς είναι ο πιο συνεπής τερματοφύλακας της Serie A τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να πάτησε τα 33 χρόνια, φαίνεται όμως να βελτιώνεται σεζόν με τη σεζόν. Το 2017/18 πρόσθεσε μια άλλη χορδή στο τόξο του. H παρουσία του Λουτσιάνο Σπαλέτι έδεσε ακόμα περισσότερο τους Nerazzurri αμυντικά και μπορεί ο Σλοβένος να μην είναι Νόιερ, όμως έχει δείξει την ηρεμία που κατέχει για να διευκολύνει την ομάδα του στο νέο στυλ παιχνιδιού. Ο Χαντάνοβιτς αποχώρησε από την Εθνική το 2015, καθώς ο Γιαν Ομπλακ πήρε τη θέση του. Ωστόσο,  οι προσπάθειές του ανταμείφθηκαν πρόσφατα με μια εκτεταμένη σύμβαση, που σημαίνει ότι θα παραμείνει στην Ιντερ μέχρι το 2021.

83. Ντέλε Αλι (Tότεναμ)

«Νομίζω ότι έχουμε την ίδια άνεση στο να κινούμαστε ελεύθερα σε κάθε θέση του γηπέδου. Ο Τζέραρντ λάτρευε το να συνδέεται με τους επιθετικούς του, αλλά και την ίδια στιγμή να αμύνεται και να μπλοκάρει ένα σουτ στη δική του περιοχή» τόνισε πρόσφατα ο Ντέλε Αλι. Ούτε ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του επιτεύγματος του Ντέλε Αλι λίγο πριν τα 21α γενέθλια του. «Ουάου. Αυτό είναι απίστευτο, δεν είναι;» τόνισε ο κόουτς της Τότεναμ όταν ενημερώθηκε πως ο Αλι έχει περισσότερα γκολ και ασίστ από Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Σκόουλς, Κριστιά πριν την ηλικία των 21 ετών! Λάμπαρντ (15), Τζέραρντ (13) και Μπέκαμ (12) φτάνουν τα 40 τέρματα του Αλι. Για πολλούς, η εντυπωσιακή εκτόξευση του Ντέλε Αλι οφείλεται στην απίθανη σχέση που έχει με τον προπονητή του. Είναι σχεδόν σαν πατέρας και γιος, με τον Αργεντίνο να πιστεύει πως η επιεικής προσέγγιση είναι απαραίτητο στοιχείο για την εξέλιξή του. Ο Αλι όταν χάνει στον αγωνιστικό χώρο είναι σα να χάνει στη ζωή του κι αυτό ακριβώς θέλει ένας προπονητής. Η Τότεναμ είναι στο πλευρό του, τον έδεσε μέχρι το 2022 προσφέροντάς του συμβόλαιο που θα τρέλαινε κάθε 20χρονο ποδοσφαιριστή.

82. Ναμπίλ Φεκίρ (Λυών)

Ο Φεκίρ έχει ανακάμψει πλήρως από τον τραυματισμό στο γόνατο που τον απέκλεισε σχεδόν για ολόκληρη τη σεζόν 2015/16 και αρχίζει να ξετυλίγει το ταλέντο που θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Έχοντας παίξει στον… μισό ρυθμό μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό την περασμένη σεζόν, ο 24χρονος ανεβάζει φουλ ταχύτητα χωρίς φόβο και φαίνεται ότι έχει ωριμάσει γι αυτό και είναι ο ηγέτης της Λυών. Ο Φεκίρ είναι γεννημένος νικητής στο γήπεδο, έχει σκοράρει ήδη 13 γκολ στη Ligue 1 αυτή τη σεζόν και κάνει τα πάντα για να δώσει το εισιτήριο του Champions League στην ομάδα του. Με αυτόν τον ρυθμό θα είναι σίγουρα ένας από τους πιο πολυπόθητους παίκτες της αγοράς την επόμενη μεταγραφική περίοδο. 

81. Αλεξάντερ Λακαζέτ (Αρσεναλ)

Ηταν δύσκολο για τον 26χρονο να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Λυών, άλλωστε έμεινε περισσότερο στην ομάδα απ όσο περίμενε κανείς. Τερμάτισε στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ στη Ligue 1 πίσω από τον Καβάνι, κι έπειτα έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Αρσεναλ, αφού ο Βενγκέρ δαπάνησε 53 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του. Στο ντεμπούτου του κόντρα στη Λέστερ πέτυχε δυο γκολ, ενώ μεχρι στιγμής έχει 8 γκολ και 2 ασίστ στην Premier League. Ο Γάλλος έχει πολλά ταλέντα, ικανός να παίξει ως καθαρό No.9, παρά την έλλειψη ύψους, και μάλιστα κατάφερε να γίνει βασικός μέλος των Τρικολόρ. Υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να ακολουθήσει, αλλά στο μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερος.

80. Νίκλας Ζίλε (Μπάγερν)

Το ταλέντο του ήταν ήδη γνωστό και αφού βοήθησε την Χόφενχαϊμ να κερδίσει μία θέση στα προκριματικά του Champions League μετακόμισε στο Μόναχο. Στα 22 του χρόνια αποτελεί πολύ αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν των Βαυαρών και δείχνει ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε ηγέτη. Ήδη ετοιμάζεται για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

79. Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Όταν ο Κόκε τραυματίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ξαφνικά τα αποτελέσματα της Ατλέτικο ήταν αρνητικά. Χωρίς τον Ισπανό μέσο τα γκολ έρχονται με το σταγονόμετρο για την ομάδα του Σιμεόνε. Μπορεί να κρατήσει μόνος του ολόκληρη τη μεσαία γραμμή στα 25 του χρόνια και όσο υπάρχει εκείνος στο ρόστερ, η Ατλέτικο έχει εγγυημένη θέση στα ψηλά.

78. Τζόρτζιο Κιελίνι (Γιουβέντους)

Δεν μπορεί να τον σταματήσει τίποτα. Τραυματίας, με σπασμένα κόκκαλα, με επιδέσμους, θα είναι εκεί να προστατεύσει την εστία της Γιουβέντους. Ακόμη και με την απουσία του Μπονούτσι, δυσκολεύτηκε, αλλά τα πηγαίνει περίφημα με τον Μπενάτια δίπλα του. Πολύπειρος στα 33 του, από τους παίκτες που οδηγούν τους μπιανκονέρι σταθερά στις επιτυχίες.

77. Αρτούρο Βιδάλ (Μπάγερν)

Ο Βιδάλ ποτέ δεν μένει στην αφάνεια και βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα, καθώς οι τελευταίοι 12 μήνες δεν ήταν και οι καλύτεροι της καριέρας του. Με τον Χάινκες στον πάγκο, όμως, ο Χιλιανός βρίσκει ξανά τον καλό του εαυτό. Το 2018 αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος.

76. Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν)

Διανύει, πλέον, την έκτη σεζόν της καριέρας του στην Παρί και δείχνει να ξεπέρασε την ταπεινωτική ήττα από την Μπαρτσελόνα με 6-1 και τον αποκλεισμό στο Champions League. Στα 33 του έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Γι’ αυτό και η Παρί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να ψάχνει για αντικαταστάτη του. Η δίψα του για τρόπαια δεν έχει σβήσει, με το Champions League να αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο του πριν το Μουντιάλ της Ρωσίας.

75. Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι)

Πιθανότατα κανένας άλλος παίκτης δεν έχει επωφεληθεί τόσο από την παρουσία του Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Σίτι. Ο Στέρλινγκ έχει ακούσει πολλά στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και είναι σταθερά από τους καλύτερους παίκτες των πολιτών. Κανένας, πλέον, δεν τον κοροϊδεύει για τον τρόπο που τρέχει και δείχνει ωριμότητα που τον φέρνει στην κορυφή.

74. Εμίλ Φόρσμπεργκ (Λειψία)

Το 2017 ήταν το έτος που ο Φόρσμπεργκ έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τους καλύτερους παίκτες της Λειψίας, που ήταν για μεγάλο μέρος στο κυνήγι της Μπάγερν, θεωρείται ο νέος βασιλιάς των ασίστ στην Bundesliga, ρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχαν παίκτες όπως ο Ντε Μπρόινε και ο Οζίλ.

73. Φερναντίνιο (Μάντσεστερ Σίτι)

Από την πρώτη στιγμή ο Γκουαρδιόλα έδειξε πόσο πιστεύει και πόσο υπολογίζει τον Βραζιλιάνο μέσο. Παίζει σε όλες τις θέσεις, όμως φέτος έχει προσφέρει εντυπωσιακή σταθερότητα στην άκρως επιθετική ομάδα που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Φερναντίνιο είναι σε αυτή την Σίτι ό,τι και ο Μπουσκέτς στην Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα.

72. Άλεξ Σάντρο (Γιουβέντους)

Η σεζόν 2016-17 αποδείχθηκε εντυπωσιακή για τον Βραζιλιάνο, που βρέθηκε ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στη θέση του. Έχει αποδείξει την αξία του και αν δεν υπήρχαν οι φήμες το περασμένο καλοκαίρι για πιθανή μεταγραφή, μάλλον θα ήταν ψηλότερα στη λίστα. Μπορεί να παίξει είτε σε άμυνα τεσσάρων είτε σε άμυνα τριών, παίρνοντας όλη τη γραμμή.

71. Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ)

Κάποιες στιγμές ήταν δύσκολες για τον Γάλλο τερματοφύλακα στο 2017. Ειδικά το λάθος του στο ματς της Γαλλίας με την Σουηδία δεν πρόκειται να το ξεχάσει. Παρόλα αυτά, παραμένει σταθερά ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο και το αποδεικνύει συνεχώς στην Τότεναμ του Ποκετίνο.

70. Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ)

Το 2017 δεν ήταν τέλειο για τον Σενεγαλέζο. Λίγο η αποτυχία με την εθνική ομάδα στο Κόπα Άφρικα, λίγο οι τραυματισμοί, λίγο το κακό τελείωμα του έτους. Παρόλα αυτά, ο Μανέ έδειξε την ποιότητά του, έκανε κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις με την Λίβερπουλ, βοήθησε τη Σενεγάλη να προκριθεί στο Μουντιάλ και ήταν πάντα εκεί στα μεγάλα ματς των κόκκινων. Μέρος μίας από τις καλύτερες και πιο θεαματικές επιθετικές γραμμές της Ευρώπης.

69. Νταβίντ Αλάμπα (Μπάγερν)

Πριν λίγα χρόνια ήταν ο καλύτερος αριστερός μπακ στον κόσμο. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει. Οι τραυματισμοί, η αλλαγή θέσεων, τα προβλήματα της Μπάγερν έριξαν και τη δική του απόδοση. Στα 25 του, όμως, πλησιάζει στις 300 εμφανίσεις με την Μπάγερν και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για τους Βαυαρούς. Τώρα, το μόνο που μένει είναι να ξαναβρεί την παλιά του φόρμα με τον Χάινκες στον πάγκο στη φυσική του θέση.

68. Γιαν Βερτόνχεν (Τότεναμ)

Ήταν έτος ωριμότητας για τον Βέλγο αμυντικό. Έδειξε τι μπορεί να περιμένει ο Ποκετίνο από εκείνον, ήταν σταθερός και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της Τότεναμ τα τελευταία χρόνια. Άνετος με την μπάλα, σημαντικό μέρος της ανάπτυξης των Λονδρέζων και, φυσικά, βασικό στέλεχος του Βελγίου στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι.

67. Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα)

Η απόδοσή του παραμένει σταθερή στο αριστερό άκρο της Μπαρτσελόνα και οι κούρσες του παραμένουν πολύ σημαντικές για τους Καταλανούς. Πολλά αλλάζουν στη Βαρκελώνη, όχι όμως και η παρουσία του στην ενδεκάδα. Με τον Λουίς Ενρίκε είχε βρεθεί αρκετές φορές εκτός ενδεκάδας, κυρίως λόγω του συστήματος (3-4-3), αλλά επί Βαλβέρδε είναι ξανά ο παλιός καλός Άλμπα.

66. Τόμπι Άλντερβαϊρελντ (Τότεναμ)

Ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθείς την αξία του είναι μία ματιά σε αυτά που έκανε η Τότεναμ χωρίς εκείνον στην ενδεκάδα. Στο τέλος του έτους ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός και ο Ποκετίνο είδε την άμυνά του να καταρρέει σε πολλές περιπτώσεις. Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο όσον αφορά τη μακρινή του μπαλιά, ο Βέλγος φέρνει σταθερότητα, ποιότητα, μέχρι και επιλογές στο σκοράρισμα, καθώς είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι. Ηγέτης και στην Τότεναμ και στο Βέλγιο, όπου θα είναι βασικός στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

65. Λιρόι Σανέ (Μαν. Σίτι)

Ο 21χρονος Γερμανός δεν είχε ένα εύκολο ξεκίνημα στην Σίτι, ενώ τον ακολουθούσε μία μεταγραφή 50 εκατ. λιρών από την Σάλκε το καλοκαίρι του 2016. Ορισμένοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την ικανότητά του να φτάσει σε επίπεδα ποιότητας της Premier League. Ο Σανέ από τότε απέδειξε σε όλους το πόσο λάθος είχαν. Το ξεκίνημά του φέτος εξαιρετικό! Ο Γκουαρντιόλα παίζει με το 4-3-3 για χάρη του 21χρονου και η αυτοπεποίθησή του ανεβαίνει διαρκώς. Έχει έξι γκολ και έξι ασίστ στα πρώτα 13 ματς της σεζόν. Παράλληλα, έκανε τη διαφορά και στην Ευρώπη, βοηθώντας τη Σίτι να φτάσει εύκολα στις «16» καλύτερες» ομάδες του Champions League. 

64. Ναμπί Κεϊτά (Λειψία)


Παρότι κάποιες φορές… φλερτάρει έντονα με κόκκινες κάρτες λόγω των νεύρων που βγάζει στα ματς ανεβάζει το επίπεδο και των συμπαικτών του. Από την άλλη υπάρχει ο… Κειτά που έχει κλείσει στην Λίβερπουλ. Ο 22χρονος Αφρικανός μέσος είναι πολύ δυνατός, καλός ντριμπλέρ και με γεμάτες εμφανίσεις. Παίκτης που κάθε ομάδα θέλει στο ρόστερ της. Όσοι βλέπουν Bundesliga το τελευταίο εξάμηνο παρακολουθούν έναν από τους πιο πλήρεις μέσους της Ευρώπης. Ο Κειτά διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου Αφρικανού παίκτη της χρονιάς και το 2018 φαίνεται πως θα είναι ακόμα καλύτερο για εκείνον.

63. Ντάνι Αλβες (Παρί Σεν Ζερμέν)


Ο Άλβες είναι λιγότερο κυρίαρχος αγωνιστικά τη δεδομένη στιγμή, απ’ ότι ήταν στα καλά του χρόνια στην Μπάρτσα. Και πάλι όμως παραμένει δυναμικός. Ο Βραζιλιάνος στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας και ήταν φιναλίστ Champions League με την Γιουβέντους το 2017 πριν πάει στην Παρί.  Η καλή κατάσταση του Μενιέ είναι η… αιτία για ξεκούραση! Για τα μεγάλα ματς όμως ο Άλβες είναι ένα από τα βασικά όπλα του Έμερι, κάτι που φάνηκε στο Champions League. Έχει γερούς δεσμούς με τους άλλους Βραζιλιάνους της Παρί, όπως τον Νεϊμάρ και είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα, το αγωνιστικό προφίλ και τα αποδυτήρια. 

62. Ζορζίνιο (Νάπολι)

 Λορέντσο Ινσίνιε και Ντρις Μέρτενς είναι στα πρωτοσέλιδα, αλλά ο Ζορζίνιο είναι η… καρδιά του παιχνιδιού της Νάπολι. Ένας παίκτης που αξίζει να βλέπει κανείς. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει να λέει πως είναι η πιο καλη ομάδα που αντιμετώπισε ποτέ στην καριέρα του και μιλάει για τον γεννημένο στη Βραζιλία μέσο. Ολο αυτό έχει την σημασία του…. Ο 25χρονος έχει κάνει τις περισσότερες πάσες από κάθε άλλον παίκτη στην Ευρώπη στα top-5 πρωταθλήματα. Έχει 102 ανά 90 λεπτά. Ο Ζορζίνιο δείχνει να είναι ο παίκτης του μέλλοντος!

61. Αλβαρο Μοράτα (Τσέλσι)


Για πολύ καιρό ο Μοράτα έδειχνε προορισμένος να δώσει έναν άλλον αέρα στη… Γιουνάιτεντ. Η μεταγραφή αυτή τελικώς δεν έγινε ποτέ και η Ρεάλ τον πούλησε στην Τσέλσι. Ο Μοράτα δεν είχε την ικανότητα να μιμηθεί τον Ντιέγκο Κόστα ή να γίνει ο επόμενος Κόστα. Ο Ισπανός είναι πολύ καλός φορ και εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι όμως σταμάτησε να έχει την ίδια επιθετική ακρίβεια και… ευστοχία. Έχει τον χρόνο για να πετύχει αυτά που θέλει. Υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Βέβαια, ο Κόντε δεν μπορεί να είναι απογοητευμένος με 10 γκολ σε 18 ματς στην Premier. Δεν είναι καθόλου κακό ξεκίνημα.

60. Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Μπέιλ είναι ένα τρομερό όπλο για την Ρεάλ Μαδρίτης, όμως το θέμα είναι να βρίσκεται στο γήπεδο. Μια σειρά τραυματισμών περιόρισαν τον Ουαλό σε μόλις 13 αγώνες μέσα στο 2017 και οι φήμες που θέλουν του Merengues να είναι διατεθειμένοι να τον πουλήσουν δεν άργησαν να βγουν. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο Ζινεντίν Ζιντάν αποφάσισε να τον ξεκινήσει τον Απρίλιο στο ματς με την Μπαρτσελόνα αν και δεν ήταν 100% έτοιμος, με τον αριστεροπόδαρο εξτρέμ να μην τα καταφέρνει και να γίνεται αλλαγή στο πρώτο μέρος. Οι αναποδιές συνεχίστηκαν και φέτος και ενώ ο Μπέιλ επέστρεψε στη δράση σε αγώνα Κυπέλλου, τέθηκε ξανά εκτός. Ο Ουαλός είχε highlight την γκολάρα κόντρα στην Ντόρτμουντ και ο Ζιζού τον χρειάζεται απεγνωσμένα στα καλύτερά του.

59. Εντερσον Μοράες (Μάντσεστερ Σίτι)

Το 2017 ήταν πολύ σημαντική χρονιά για τον Εντερσον. Αν και λίγοι τον ήξεραν μέχρι το καλοκαίρι του 2016, γρήγορα έγινε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του αύριο με τις καταπληκτικές του εμφανίσεις με την Μπενφίκα. Ο Βραζιλιάνος κράτησε 17 clean sheets στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα (10 από αυτές το 2017) και η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 40 εκατ. ευρώ και τον έκανε τον δεύτερο πιο ακριβό Νο1 στην ιστορία. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα χρειαζόταν έναν σταθερό τερματοφύλακα που να μπορεί παίξει από πίσω και αφού ο Κλαούδιο Μπράβο απογοήτευσε το 2016-17, ο Εντερσον τον αντικατέστησε με τον καλύτερο τρόπο.

58. Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Οι οπαδοί της Ρεάλ έψαχναν για έναν… δικό τους στην 11άδα της ομάδας στη σύγχρονη εποχή και ο Καρβαχάλ είναι ένας τέλειος συνδυασμός ταλέντου και επαγγελματισμού. Οι εμφανίσεις του είναι συνεχώς εντυπωσιακές δείχνοντας ικανότητα αμυντικά και επιθετικά και η εξέλιξή του αποτελεί κέρδος για την Εθνική Ισπανίας. Μόνο μέσα στο 2017 βελτιώθηκε εκπληκτικά στο να βοηθά την ομάδα μπροστά και αυτό ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που του προσέφερε η παρουσία του Ντανίλο. Οι εμφανίσεις του στην πορεία προς την κατάκτηση του Champions League και ειδικά στα ημιτελικά και τον τελικό, έχουν καθιερώσει τον 25χρονο σαν έναν από τους κορυφαίους μπακ στον κόσμο.

58. Ντιέγο Γοδίν (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Η καλύτερη περίοδος του Ουρουγουανού ήταν αναμφίβολα στις πρώτες μέρες του Ντιέγο Σιμεόνε στην Ατλέτικο, όμως ακόμα και τώρα ο 31χρονος σέντερ-μπακ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αν και ο Γκάμπι φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο Γοδίν είναι αυτός που οδηγεί την άμυνα και είναι εκεί για να καλύψει τους πλάγιους μπακ. Σε μια περίοδο στην οποία οι Rojiblancos δεν μπορούσαν να κάνουν μεταγραφές εξαιτίας της απαγόρευσης μεταγραφών που τους έχει επιβληθεί, ο Γοδίν έδειξε πίστη και συμβολίζει την Ατλέτικο του Σιμεόνε.

57. Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου)

Εχοντας δείξει στο Euro 2016 ότι η Γερμανία δεν έχει να φοβάται τίποτα στη μετά-Λαμ εποχή, ο Κίμιχ συνέχισε το 2017 και γινόταν όλο και καλύτερος. Στα 22 του είναι βασικός σε Μπάγερν Μονάχου και Mannschaft παίζοντας 90 λεπτά σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια και στην 4η αγωνιστική του 2017-18 έδειξε πόσο ξεχωριστή είναι η ποιότητά του δίνοντας 3 ασίστ στον αγώνα κόντρα στην Μάιντς. Ο Γιόαχιμ Λεβ έχει πει ότι είναι ένα από τα κορυφαία ταλέντα που έχει δει τα τελευταία δέκα χρόνια και ένας παίκτης-παράδειγμα καθώς έχει ταλέντο και είναι επαγγελματίας. Αν συνεχίσει να παίζει έτσι, θα φτάσει σίγουρα στο επίπεδο του Λαμ και θα γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο.

55. Κέιλορ Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης)

Η Ρεάλ πάντα κοιτάζει για τερματοφύλακα, όμως αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι όταν υπάρχει ο Κέιλορ Νάβας. Και στο 2017 έδειξε ότι ταιριάζει απόλυτα στο Bernabeu. Και συνήθως παίρνει λιγότερα εύσημα από αυτά που αξίζει. Η Ρεάλ μπορεί να θέλει έναν πιο εμπορικό τερματοφύλακα, όμως έχει ήδη έναν, με τον οποίο λειτουργεί άψογα.

54. Μάρεκ Χάμσικ (Νάπολι)

Αφού έσπασε και το ρεκόρ του Μαραντόνα για να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Νάπολι δεν μένουν και πολλά να κάνει. Βρίσκεται ήδη στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του στη Νάπολη και παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες των Ναπολιτάνων. Η ιστορία, πλέον, βρίσκεται στους ώμους του με τη Νάπολι να είναι πρωταθλήτρια χειμώνα.

53. Λεονάρντο Μπονούτσι (Μίλαν)

Το 2017 ήταν το έτος των αντιθέσεων για τον Μπονούτσι. Οι πρώτοι έξι μήνες ήταν γεμάτοι επιτυχίες με τη φανέλα της Γιουβέντους, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League. Και τότε ήρθε η απόφασή του να αφήσει τους μπιανκονέρι για την Μίλαν το καλοκαίρι. Και μέχρι τώρα αυτό δεν του έχει βγει. Μονίμως στο επίκεντρο της κριτικής στην κάκιστη σεζόν που κάνουν φέτος οι ροσονέρι.

52. Μιραλέμ Πιάνιτς (Γιουβέντους)

Το καλοκαίρι του 2016 άφησε την Ρόμα για την Γιουβέντους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει μετανιώσει για την επιλογή του. Για μία ομάδα που πάντα στηριζόταν στη μεσαία της γραμμή τα έχει πάει περίφημα. Οι πάσες του, τα στημένα του και η ποιότητά του προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στον Αλέγκρι, με τον Βόσνιο να αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας.

51. Τίμο Βέρνερ (Λειψία)

Ο Βέρνερ είναι μόλις 21 ετών, αλλά εκτός από τον βασικό επιθετικό της Λειψίας είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει και τη βασική επιλογή στη γραμμή κρούσης για τον Λεβ στα γήπεδα της Ρωσίας. Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν εκπληκτικοί για τον Γερμανό επιθετικό. Ήδη το ενδιαφέρον από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης είναι μεγάλο και η τιμή του ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. 

50. Ρομέλου Λουκάκου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Το 2017 χωρίζεται σε δύο κομμάτια για τον Λουκάκου. Η Γιουνάιτεντ τον απέκτησε για 70 εκατ. λίρες από την Έβερτον συν τον Ρούνεϊ ως αντάλλαγμα και το ξεκίνημά του στο Old Trafford ήταν άκρως εντυπωσιακό. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη, αλλά σε ηλικία 24 ετών δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει φτάσει ακόμα στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του.

49. Κρίστιαν Έρικσεν (Τότεναμ)

Ήταν με διαφορά ο χρόνος που έδειξε τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην καριέρα του. Στα χέρια του Ποκετίνο έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους μέσους στην Premier League, ενώ και με τη Δανία δεν πήγε πίσω. Εντυπωσιακές οι εμφανίσεις του στα μπαράζ, οδηγώντας την πατρίδα του στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η Τότεναμ κινδυνεύει να τον χάσει.

48. Λορέντσο Ινσίνιε (Νάπολι)

Μετά τις άκρως εντυπωσιακές εμφανίσεις του τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ταλαντούχος Ιταλός. Αν το είχε καταλάβει και ο Βεντούρα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για την Ιταλία… Συνεχίζει, πάντως, να έχει διψήφια νούμερα σε γκολ και ασίστ με τη Νάπολι, με την οποία ευελπιστεί φέτος να τερματίσει στην κορυφή, όπου βρίσκεται στα μέσα του δρόμου στη Serie A.

47. Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν)

Ήταν η χρονιά που ο Νόιερ πέρασε μεγάλο μέρος της στην εξέδρα τραυματίας. Όταν ήταν υγιής, όμως, ήταν ο τερματοφύλακας που ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια. Παγκόσμιας κλάσης παίκτης, που αν έπαιζε περισσότερο στο 2017 σίγουρα θα ήταν πιο πάνω στη λίστα. Εκείνος ο τραυματισμός, όμως, στο ματς με την Ρεάλ αποδείχθηκε πολύ μεγάλο εμπόδιο.

46. Ραδαμέλ Φαλκάο (Μονακό)

Το 2017 ήταν η χρονιά της μεγάλης αναγέννησης του Φαλκάο. Τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε μπερδεμένος, όμως ο Ζαρντίμ κατάφερε να τον επαναφέρει. Πίστεψε στον Πορτογάλο και στο πρότζεκτ της Μονακό, με αποτέλεσμα τα γκολ να πέφτουν βροχή και το πρωτάθλημα να πηγαίνει στο Μόντε Κάρλο! Μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League έφτασαν οι Παριζιάνοι. Και φέτος είναι αναγκασμένοι να στηριχθούν πάνω του μετά τις αποχωρήσεις του καλοκαιριού.

45. Ματς Χούμελς (Μπάγερν)

Νόιερ και Μπόατενγκ έλειψαν από αρκετά παιχνίδια λόγω τραυματισμού και ο Χούμελς τους αντικατέστησε επάξια, φέρνοντας σιγουριά στην άμυνα. Πάντα σταθερός στις εμφανίσεις του, ήταν από τους λόγους του αποκλεισμού από την Ρεάλ πέρυσι, καθώς ήταν τραυματίας. Ηγέτης και στην Μπάγερν και στην Γερμανία, που θα επιχειρήσει να κατακτήσει ξανά την κορυφή του κόσμου στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι.

44. Καλιντού Κουλιμπαλί (Νάπολι)

Έχει εντυπωσιάσει στις δύο τελευταίες σεζόν και πάντα το όνομά του βρίσκεται ψηλά στις λίστες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων. Ο ίδιος, πάντως, μένει και ποντάρει στη Νάπολι. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ξέρει καλά το περιβάλλον και θέλει να κατακτήσει το Scudetto. Ίσως φέτος να το καταφέρει. Η βελτίωσή του από τη στιγμή που μετακόμισε στην Ιταλία είναι εντυπωσιακή.

43. Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα)

Δυστυχώς, τα χρόνια έχουν πάντα το τίμημά τους και αυτό ισχύει ανεξαιρέτως. Ο Ινιέστα αποδεικνύει ότι μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά στην Μπαρτσελόνα, αλλά όχι στο βαθμό που το έκανε στο παρελθόν. Μπορεί ακόμα να προσφέρει στιγμές μαγείας στον αγωνιστικό χώρο, αποδεικνύοντας το τεράστιο ταλέντο του.

42. Άριεν Ρόμπεν (Μπάγερν)

Παραμένει σταθερά ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται ότι οι καλές του μέρες τελειώνουν, αλλά ακόμα κάνει τη διαφορά στην Μπάγερν, που με εκείνον στην ενδεκάδα είναι άλλη ομάδα.

41. Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)

Στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Μπαρτσελόνα έκανε κάποια πολύ σημαντικά λάθη, αλλά το 2017 είναι το έτος που μετατράπηκε σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Ο Τερ Στέγκεν είναι καλός με τα πόδια, όπως επιτάσσει η θέση για την Μπαρτσελόνα, αλλά αποδεικνύεται πολλά περισσότερα. Ο 25χρονος είναι η επιτομή του σύγχρονου τερματοφύλακα και υπάρχουν και άλλα περιθώρια βελτίωσης.

40. Φιλίπ Κουτίνιο (Λίβερπουλ)
Κανείς δεν επωφελήθηκε περισσότερο από τον Κουτίνιο τις μέρες και εβδομάδες μετά την μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, αφού η Μπαρτσελόνα έφτασε στο σημείο να προσφέρει τρελά λεφτά στη Λίβερπουλ για τον Βραζιλιάνο. Από την μία ήταν μια υπερβολική πρόταση, από την άλλη ήταν ενδεικτική των όσων κάνει συχνά ο Κουτίνιο. Στο παρελθόν σπάνια ήταν κυριαρχικός επί 90 λεπτά αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά πλέον, όπως δείχνουν τα γκολ του και τα στατιστικά του. Εβαλε 13 γκολ στο 2016-17 και συνεχίζει να σκοράρει και φέτος, μοιράζοντας και ασίστ.

39. Σέζαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι)
Πάντα στην 11άδα της Τσέλσι, ο Αθπιλικουέτα δεν έχασε ούτε λεπτό στην Premier League από όταν ανέλαβε ο Αντόνιο Κόντε το καλοκαίρι του 2016, μέχρι που του έδωσε ένα δίκαιο… ρεπό ο Ιταλός στα τέλη Νοεμβρίου. Το 2017, από εκεί και πέρα, ήταν αρκετά κουραστικό για τον αμυντικό, ο οποίος έπρεπε να προσαρμοστεί στον ασυνήθιστο ρόλο του στόπερ στο 3-4-3 της Τσέλσι και το έκανε αρκετά γρήγορα, αν και κλασικό δεξί μπακ. Ο Αθπιλικουέτα ήταν εκπληκτικός στην πορεία της Τσέλσι προς τον τίτλο ενώ φέτος είναι ο πρώτος σε ασίστ.

38. Ράτζα Ναϊνγκολάν (Ρόμα)
Στη μετά-Τότι εποχή κανείς παίκτης δεν είναι πιο σημαντικός από τον Ναϊνγκολάν για την Ρόμα. Ο Βέλγος μέσος είναι στην κλασική πολεμική διάθεση του, βοηθώντας τους Τζαλορόσι να είναι ανταγωνιστικοί στη συναρπαστική μάχη του τίτλου στη Serie A. Με τον έντονο χαρακτήρα του, την ασταμάτητη επιθετικότητα του και το σκληρό μαρκάρισμα του, ο 29χρονος μοιάζει βασικά με box-to-box παίκτης αλλά μέσα στο 2017 παίζει πιο μπροστά, κάτι που αποδεικνύεται και από τα 11 γκολ που πέτυχε την περασμένη σεζόν.

37. Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα)
Αγαπητός όσο και μισητός, ένα πράγμα που δεν αμφισβητείται για τον Πικέ είναι η άμυνα του, η οποία έχει παραμείνει υψηλού επιπέδου στην πάροδο των χρόνων. Ακόμη κι όταν η Μπαρτσελόνα… βούλιαξε προς το τέλος της περσινής σεζόν, ο Πικέ παρέμεινε το ίδιο καλός και ηγέτης για την ομάδα. Δεν κρύφτηκε στις πιο δύσκολες στιγμές και δεν επηρεάζεται από την πίεση που του ασκείται λόγω της κριτικής που δέχεται ακόμη και για μη αγωνιστικά θέματα. Η κίνηση του εκτός άμυνας παραμένει “κλειδί” για την Μπάρτσα και είναι ακρογωνιαίος λίθος του παιχνιδιού της πάντα.

 

36. Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μάντσεστερ Σίτι)
Υπάρχουν λίγοι επιθετικοί που θα έκαναν τον Σέρχιο Αγουέρο να προσέχει. Ακριβώς αυτό έκανε ο Γκαμπριέλ Ζεσούς σε αυτούς τους 12 μήνες, έχοντας συστηθεί στους οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι με τρία γκολ στα πρώτα τέσσερα ματς, για να κερδίσει κεντρικό ρόλο στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Το πιο σημαντικό στοιχείο για τον Βραζιλιάνο δεν είναι τα γκολ του, η ωριμότητα του ή το πώς ταιριάζει στο δόγμα του Γκουαρντιόλα για ασφυκτικό πρέσινγκ. Το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα του.

35. Αλέξις Σάντσες (Άρσεναλ)

Το 2017 αποδείχθηκε παράξενο για τον Σάντσες, που έδειξε τάσεις φυγής. Ήταν γεμάτο καλές και άσχημες στιγμές. Ο Χιλιανός είναι σταθερά ο καλύτερος σκόρερ της Άρσεναλ, όμως νιώθεις ότι μόνος του δεν μπορεί να οδηγήσει τους κανονιέρηδες στην επιτυχία. Ο κορυφαίος της ομάδας του στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος του στο Λονδίνο σύντομα θα τελειώσει.

34. Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν)

Επιλογή του Γκουαρδιόλα, που συνεχίζει να δείχνει τις αρετές του στο Μόναχο και μετά την αποχώρηση του Καταλανού. Το κακό είναι οι τραυματισμοί, που τον έχουν κρατήσει για σημαντικό διάστημα εκτός. Με τον Αντσελότι δεν ήταν το ίδιο καλός, έχοντας πάντως στιγμές μαγείας, και τώρα ο Χάινκες έχει στόχο να του βγάλει ξανά τον καλύτερό του εαυτό.

33. Καζεμίρο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Αν δεν ήταν ο Καζεμίρο, πιθανότατα η Ρεάλ δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Ζιντάν έχει βρει στο πρόσωπό του τον ιδανικό αμυντικό μέσο και ο Βραζιλιάνος έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του. Από τους πιο σημαντικούς… αθόρυβους παίκτες της βασίλισσας.

32. Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

Οι πρώτοι έξι μήνες του Σαλάχ στην Λίβερπουλ είναι βγαλμένοι από όνειρο. Το 2014 είχε προτιμήσει την Τσέλσι από την Λίβερπουλ, αλλά το πεπρωμένο του ήταν στο Anfield. Εξαιρετικές οι εμφανίσεις του με την Ρόμα, ακόμη καλύτερες εκείνες με τους κόκκινους, των οποίων είναι ο πιο παραγωγικός παίκτης μετά τον Λουίς Σουάρες.

31. Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Το γεγονός ότι ο Ιταλός μέσος δεν έκανε και την καλύτερη χρονιά του και βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα είναι δείγμα του τεράστιου ταλέντου του. Παραλίγο να βρεθεί στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι, αλλά η Παρί δεν είχε καμία διάθεση να τον παραχωρήσει. Και για καλό λόγο. Ο Βεράτι είναι απλά απόλαυση.

30. Μαρσέλο (Ρεάλ Μαδρίτης)
Hταν από τα βασικά όπλα στο οπλοστάσιο της Ρεάλ Μαδρίτης κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επιτυχημένης περσινής πορείας, όπου οι Μαδριλένοι τα πήραν σχεδόν όλα! Ο Βραζιλιάνος μέτρησε 10 ασίστ, τις περισσότερες για έναν αμυντικό στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα! Η δημιουργικότητα του Μαρσέλο, αλλά και οι εντυπωσιακές του κούρσες βοήθησαν τα μέγιστα τους Ρονάλντο και Μπενζεμά. Εξακολουθεί να είναι το ποιοτικότερο αριστερό μπακ στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, με εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση, κι ένα εξαιρετικό αριστερό πόδι που τον κάνει πολύ επικίνδυνο! Οι εμπνεύσεις του αρκετές φορές είναι… ανορθόδοξες, αλλά στη σεζόν που μας πέρασε ήταν συνεπείς με την επιτυχία! Η συνεργασία του με τον Ζιντάν εξαιρετική και ο Γάλλος δεν μπορεί να φανταστεί την ομάδα του χωρίς τον Βραζιλιάνο…

29. Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα)
Μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα… Σκόραρε σε έξι διαδοχικά ματς, στη συνέχεια δεν βρήκε δίχτυα σε τέσσερα από τα πέντε, ενώ έκανε νέο σερί με γκολ σε πέντε παιχνίδια. Οι προσπάθειές του όμως έφεραν μόνο ένα κύπελλο σε μια απογοητευτική σεζόν. Η Μπαρτσελόνα φέτος είναι εντυπωσιακή, αλλά ο Ουρουγουανός δεν είναι το ίδιο αποτέλεσματικός, αφού ο μέσος όρος τερμάτων ανα παιχνίδι έχει πέσει από 1.10 στο 0.60! Ενας… κανονικός επιθετικός θα ήταν ικανοποιημένος να σκοράρει μια φορά ανα δυο παιχνίδια, αλλά ο Σουάρες όχι… Φανταστείτε τι θα κάνει η Μπαρτσελόνα όταν ο Ουρουγουανός μπει σε ρυθμό…

28. Τζίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους)
To 2017 ράγισε την καρδιά του Τζίτζι Μπουφόν! Τον Ιούνιο έχασε για τρίτη φορά σε τελικό Champions League, ενώ η Ιταλία απέτυχε να προκριθεί στο Μουντιάλ! Ετσι, το όνειρο να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για τελευταία φορά δεν εκπληρώθηκε! Ο Μπουφόν έπαιξε το 1000ο του ματς ως επαγγελματίας στις 23 Μαρτίου! Ατομικά, ο Μπουφόν παραμένει ένας μεγάλος γκολκίπερ, με ελάχιστα λάθη, βοηθώντας την αμυντική γραμμή της Γιουβέντους να παραμένει ισχυρή. Ο Μπουφόν έχει το χάρισμα και σε συνδυασμό με την εργατικότητά του τον μετέτρεψαν σε ηγέτη, πρότυπο και τον σέβεται ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Εχει τονίσει πως η φετινή θα είναι η τελευταία του σεζόν, αν και υπάρχει κάτι που μπορεί να τον εμποδίσει «Θέλω να κερδίσω το Champions League».

27. Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι)
Αυτό που διακρίνει περισσότερο τον Κουρτουά είναι ότι ποτέ δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει: κάνει ακριβώς τη δουλειά του, λεπτό με λεπτό, παιχνίδι με παιχνίδι, σεζόν με σεζόν! Ακόμη και οι πιο εξωφρενικές επεμβάσεις φαίνονται εύκολες και αβίαστες γι ‘αυτόν. Θα μισούσες να παίξεις πόκερ εναντίον του: το πρόσωπό του είναι πάντα αδιάφορο, οι κινήσεις του πάντα ασφαλείς. Οι συμπαίκτες του τον εμπιστεύονται ολόψυχα. Ο Βέλγος κράτησε 28 φορές την εστία του ανέπαφη από την αρχή της περασμένης σεζόν, ενώ ήταν στους πρωταγωνιστές για τον τίτλο που κατέκτησε η Τσέλσι. Σπάνια θυμούνται στο Stamford Bridge κάποιο μεγάλο λάθος…

26. Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν)
Οι στατιστικές υπηρεσίες έχουν… τρελαθεί και συγκλίνουν στο συμπέρασμα: «Είναι ο καλύτερος έφηβος των τελευταίων δεκαετιών». Πριν ένα έτος μετρούσε μόλις επτά ματς ως βασικός με τη Μονακό στη Ligue1! Ενα χρόνο νωρίτερα είχε κερδίσει το βραβείο του κορυφαίου Εφηβου στην Ευρώπη, ενώ το καλοκαίρι θα γίνει η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στον πλανήτη! Πέντε γκολ με τη Μονακό στο Champions League έβαλαν τις βάσεις, ενώ φέτος με την Παρί έχει πετύχει ακόμα τέσσερα. Είναι μίλια μπροστά από τον Ανρί όταν ο τελευταίος δεν είχε συμπληρώσει τα 20 χρόνια! Όσο περνά ο καιρός, τόσο ανεβαίνουν οι πιθανότητες να τον συγκρίνουν με τους Κοπά, Πλατινί και Ζιντάν!

20. Αντουάν Γκριζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Εχοντας οδηγήσει την Ατλέτικο στον τελικό του Champions League και τη Γαλλία στον τελικό του Euro, o Γκριζμάν αναδείχθηκε τρίτος κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη. Ο Γάλλος δουλεύει σκληρά κινείται με έξυπνο τρόπο, σκοράρει, προσφέρει ευελιξία από τα άκρα, ενώ μπορεί να παίξει και ως δεύτερος επιθετικός! Ο Σιμεόνε τον μετέτρεψε σε νικητή και ο Μουρίνιο τον θέλει σαν τρελός. Η σεζόν δεν άρχισε με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού υπήρξε διάστημα οκτώ αγώνων χωρίς να βρει δίχτυα. Από την 3η θέση το 2016 έπεσε στην 18 την επόμενη χρονιά! Ο 26χρονος φορ πάντως βρήκε ξανά τον εαυτό του, έχοντας σκοράρει τέσσερα γκολ στα πέντε τελευταία παιχνίδια του 2017! Το νέο έτος είναι γεμάτο ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ηγετικού ρόλου για τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και ίσως μια μεταγραφή στο Old Trafford, επίσης.

19. Πολ Πογκμπά (Μαν. Γιουνάιτεντ)
Γενικότερα πάντως λίγοι είναι οι πολύ καλοί και πολύτιμοι παίκτες που κάνουν διαφορά, όπως ο Πολ Πογκμπά. Όταν επέστρεψε στην Γιουνάϊτεντ στα μέσα Νοεμβρίου μετά από απουσία έξι εβδομάδων ήταν σαν να είχε γυρίσει ένας διακόπτης. Ένας παίκτης που έδειχνε πιο βαρύς και χωρίς τόση φαντασία εμφανίστηκε με τα καλά του προσόντα και με καλή δημιουργία αλλά και απελευθερωμένος μεταφέροντας εξαιρετικά την μπάλα προς την επίθεση. Ο Πογκμπά φαινόταν βελτιωμένος, αυτοπεποίθηση και κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι οι συμπαίκτες του ανέβηκαν επίπεδο με την παρουσία και την συνεισφορά του. Ο Πογκμπά δεν μοιάζει στον Κιν, αλλά υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να γίνει ηγέτης. Ο Γάλλος αποτελεί την καρδιά της ομάδας του Μουρίνιο! Αν και 24 ετών, διαθέτει ένα απίστευτο πακέτο. Εντυπωσιακή ντρίμπλα, εξαιρετική πάσα, αλλά και σουτ, τρομάζει τον αντίπαλο με την απίθανη αυτοπεποίθησή του.

18. Ντρις Μέρτενς (Νάπολι)
Ο 30χρονος εξτρέμ, που αποκτήθηκε το 2013 αντί 14 εκατ. ευρώ από την Αϊντχόφεν, έπειτα από υπομονή, σκληρή δουλειά βρήκε το κατάλληλο timing κι έγινε ο ηγέτης των Ναπολιτάνων. Υστερα από μεγάλο διάστημα σαν 12ος παίκτης και ουσιαστικά αλλαγή του Λορέντζο Ινσίνιε, ο Μέρτενς εκμεταλλεύτηκε δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Αρκάντιους Μίλικ και το δεύτερο η ανικανότητα του Ιταλού επιθετικού, Μανόλο Γκαμπιαντίνι, να καλύψει έστω και λίγο το κενό του Πολωνού που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Αγιαξ για το ποσό-ρεκόρ των 33 εκατ. ευρώ. Ο Μέρτενς έχει ήδη… χτυπήσει 12 φορές, ενώ έχει μοιράσει άλλα έξι γκολ! Η αποχώρηση του Ιγουαΐν πονάει ακόμα τη Νάπολι, αλλά οι οπαδοί της ομάδας έχουν ένα θαυμάσιο διάδοχο να αποθεώνουν!

17. Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης)
Την χρονιά 2016/17 όπου η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την La Liga, το Champions League, το ευρωπαϊκό Super Cup τους πέντε από τους έξι τίτλους που διεκδίκησε, ο Σέρχιο Ράμος ήταν η μεγάλη προσωπικότητα της ομάδας του. Έδειξε τον ανταγωνισμό, το έντονο πάθος και την μεγάλη… δίψα για την κατάκτηση κάθε κούπας. Προσέφερε αισθητά με δέκα γκολ σε όλη την… διαδρομή της Ρεάλ. Όποτε χρειάστηκε στο πρωτάθλημα βγήκε μπροστά και σκόραρε. Υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στις νίκες με Μπαρτσελόνα, Λα Κορούνια και Μάλαγα. Η παρουσία του προσέφερε δύναμη, εμπειρία, τρομερή φυσική κατάσταση με αντοχές και τεράστια προσωπικότητα. Το πλέον σοβαρό είναι το πάθος που βγάζει για τη νίκη πως θα κάνει τα πάντα στο γήπεδο για να κερδίσει. Παρότι οι κόκκινες που βλέπει πιάνουν αριθμούς ρεκόρ (στην La Liga είχε φτάσει τις 19) το παιχνίδι του Ράμος δεν θα μπορούσε να ήταν το ίδιο εάν δεν έπαιζε διαρκώς στα όρια του. Δεν είναι ο πιο τεχνίτης παίκτης, αλλά έχει στοιχεία ηγέτη, δίνει τρομερά κίνητρα στην ομάδα και μάχεται ακόμα κι όταν τα πάντα έχουν χαθεί.

16. Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους)
Ο Ντιμπάλα δεν μπορεί παρά να μοιάζει με τον Λιονέλ Μέσι. Είναι ατυχές, αλλά κατανοητό. Και οι δύο είναι Αργεντινοί, εξαιρετικό αριστερό, κρατάνε απίθανα τη μπάλα. Ηταν σούπερ κόντρα στη Μπαρτσελόνα, βοήθησε την Γιουβέντους να την αποκτήσει, αλλά δεν έκανε την υπέρβαση στον τελικό με τη Ρεάλ. Οι εμφανίσεις αυτές απέδειξαν πως ο 24χρονος είναι καλός, αλλά δεν είναι Μέσι! Δεν ήταν το ίδιο παραγωγικός όπως οι Μέσι, Ρονάλντο, Καβάνι, Κέιν, Λεβαντόφσκι, αλλά αυτή τη σεζόν κάνει το κάτι παραπάνω! Ο Ντιμπάλα εξελίσσεται σε μια ισχυρή ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, σκοράρει, μοιράζει και κάνει τη διαφορά στην επίθεση της Γιούβε! Με το λαμπερό αριστερό πόδι και την αυξανόμενη αποτελεσματικότητά του, θα πρέπει σύντομα να αποβάλει τις δύσκολες συγκρίσεις και να χαράξει το δικό του μονοπάτι.

15. Εντεν Αζάρ (Τσέλσι)

Με τον Κόντε ο Βέλγος απελευθερώθηκε, έκανε τη σεζόν της καριέρας του. Ο Ιταλός ρύθμισε το σχηματισμό της ομάδας δίνοντας στον Αζάρ τη μέγιστη ελευθερία δημιουργίας. Τον Φεβρουάριο κόντρα στην Αρσεναλ, έκανε ένα απίστευτο ματς,  πέτυχε γκολ με σόλο, και ουσιαστικά την πέταξε εκτός διεκδίκησης! Πέτυχε 16 γκολ στην Premier League, μοίρασε 5 ασίστ και απέδειξε γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους του πλανήτη! Η νέα σεζόν δεν μπήκε ιδανικά, τραυματίστηκε τους πρώτους μήνες, ωστόσο έχει ανεβάσει απόδοση και προσπαθεί να δεθεί με τον γρήγορο Μοράτα! Στη μέρα του είναι ένας απίθανος παίκτης, σχεδόν ασταμάτητος στην επίθεση! Αλλά δεν είναι κάτι πολύ συχνό! Στα 27 του χρόνια και στην ηλικία του ο Κριστιάνο είχε 238 γκολ, ο Τιερί Ανρί 182 και ο Λουίς Σουάρες 211. Ο Βέλγος έχει 131 γκολ και δεν έχει πετύχει ακόμα 20+ γκολ σε μια σεζόν!


14. Μάουρο Ικάρντι (Ιντερ)
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους killer στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και σπάνια χρειάζεται περισσότερες από… μισές ευκαιρίες για να σκοράρει. Με 79 γκολ σε 120 αγώνες στη Serie A κάνει απίθανα πράγματα! Έχει αρχίσει σιγά-σιγά να βελτιώνει τη συνολική συμβολή του στο παιχνίδι της Ιντερ. Ο Ικάρντι είναι πλέον πολύ πιο πλήρης παίκτης. Σωματικά ισχυρότερος και ικανός να νικήσει περισσότερες προκλήσεις. Την περασμένη σεζόν κατέγραψε επίσης οκτώ ασίστ κάτι πρωτόγνωρο! Οι Αργεντίνοι δεν μπορούσαν να τον αγνοήσουν… Ο νέος προπονητής, Χόρχε Σαμπάολι έβαλε τέλος στην τριετή απουσία του Ικάρντι από την εθνική ομάδα κι ελπίζει σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού στη Ρωσία. Η Ρεάλ τον παρακολουθεί στενά!

13, Χάρι Κέιν (Τότεναμ)
To 2017 έκλεισε με… ονειρικό τρόπο, αφού ο 24χρονος επιθετικός με τα δυο τέρματα κόντρα στην Εβερτον έφτασε τα 98 στην Premier League, πέρασε στην κορυφή, αφήνοντας πίσω του τον Τέντι Σέριγχαμ.  Ο Κέιν χρειάστηκε 135 παιχνίδια να φτάσει σε αυτό το τρελό απίθανο ρεκόρ, όταν ο Σέριγχαμ είχε σκοράρει 97 γκολ σε 236 αναμετρήσεις!  Παράλληλα, ο 24χρονος  είναι μόλις ο τρίτος παίκτης που σκοράρει 20+ γκολ σε τέσσερις διαδοχικές σεζόν στην Premier League, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Αλαν Σίρερ, ενώ μπροστά τους είναι ο Τιερί Ανρί (5 σεζόν με 20+). Μια εκπληκτική χρονιά με τρόπο που ίσως δεν είχε ονειρευτεί ούτε ο ίδιος έκλεισε ο επιθετικός της Τότεναμ. Ο Κέιν είναι ο πρώτος σκόρερ για club και Εθνική ομάδα μέσα στο 2017 και ο πρώτος τα τελευταία 8 χρόνια που δεν λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο ή Λιονέλ Μέσι που κλείνει το έτος στο Νο1 των σκόρερ!

12. Γιαν Ομπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Οι Μαδριλένοι έχουν καταλάβει για τα καλά τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει ο Γιαν Ομπλακ στην τρομερή άμυνα της ομάδας! Η συμβολή του Σλοβένου είναι πλέον πιο ορατή και οι επεμβάσεις τους είναι καθοριστικές! Ο Ομπλακ δεν κρύβεται… Το 2017 ο Ομπλακ αποδείχθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός γκολκίπερ στη La Liga! Γοδίν και Χουανφράν σταδιακά παρακμάζουν, αλλά ο Ομπλακ είναι αυτός που βελτιώνεται. Ο Σλοβένος καθαρίζει το 94% των φορών που βγαίνει για να κάνει επέμβαση στην μπάλα. «Ντιέγο Γοδίν και Γιαν Ομπλάκ είναι οι λόγοι που δέχονται λίγα γκολ» είχε πει ο Γκουαρδιόλα! Οι τοποθετήσεις του εντυπωσιακές και μπορεί να μην είναι από τους μοντέρνους γκολκίπερ που παίζουν με τη μπάλα, αλλά οι επεμβάσεις του είναι… μοναδικές!

11. Γκονζάλο Ιγουαΐν (Γιουβέντους)
Στη Ρεάλ ήταν με τον Κριστιάνο, στην Αργεντινή με τον Μέσι, στη Γιουβέντους υπάρχει ο Τζίτζι Μπουφόν και η άμυνα για να τον επισκιάσουν! Υπάρχουν και οι μεγάλες χαμένες ευκαιρίες στα δύσκολα ματς που κάνουν το έργο των κριτικών πιο εύκολο… Μαζί τους και οι οπαδοί της Νάπολι που βλέπουν τον Αργεντίνο ως τον… Ιούδα που τους γύρισε την πλάτη! Ωστόσο, ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει;;; Πήρε νταμπλ με το… καλημέρα, πέτυχε 32 γκολ κι έστειλε την Κυρία στον τελικό του Champions League. Για όσους πιστεύουν ότι δεν μπορεί στα δύσκολα, ο Αργεντίνος σκόραρε μεγάλα γκολ με Ρόμα, Λάτσιο, Φιορεντίνα, αλλά και στο Champions League, όπου βρήκε δυο φορές δίχτυα στα ημιτελικά! Προκαλεί πανικό σε όλες τις αντίπαλες άμυνες και η βελτίωσή του στην ντρίμπλα τον κάνει πιο… killer! Mε τον Ιγουαΐν οι οπαδοί της Γιούβε είναι σίγουροι για τον τίτλο, το έδειξε και κόντρα στην πρώην του ομάδα!

10. Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Ο Ουρουγουανός είχε τον Ιμπραΐμοβιτς μπροστά του τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με την αποχώρηση του Σουηδού δείχνει απελευθερωμένος, σκοράροντας το ένα γκολ μετά το άλλο. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που στη Γαλλία τον κατηγορούσαν ότι χάνει πολλές ευκαιρίες. Οι επιδόσεις του 30χρονου επιθετικού, πλέον, προκαλούν ίλιγγο. Και ήδη έπιασε τον Ιμπραΐμοβιτς στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του γαλλικού συλλόγου. Στο 2017 σκοράρει περίπου ένα γκολ ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο (λίγο κάτω από τα 90’) και παρά τα προβλήματα με τον Νεϊμάρ και τα πέναλτι, αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση.

9. Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι)

Το 2017 έφερε τον Αγουέρο στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι και, φυσικά, αυτό δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ που έσπασε. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Γκουαρδιόλα δείχνει να υπολογίζει περισσότερο τον Γκάμπριελ Ζέσους για τα μεγάλα παιχνίδια. Οι τάσεις φυγής είναι, πλέον, κάτι συνηθισμένο για τον Αργεντίνο, όμως τα γκολ έρχονται βροχή όταν βρίσκεται στην ενδεκάδα. Από τους πιο σταθερούς σκόρερ στην Premier League, ακόμη και όταν δεν του πάνε όλα καλά.

8. Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ)

Στην πιο παραγωγική χρονιά στην καριέρα του ο Ομπαμεγιάνγκ κατάφερε να τα φέρει όλα άνω-κάτω στο τέλος. Ο Γκαμπονέζος είναι σταθερά το αντίπαλο δέος του Λεβαντόφσκι στην Bundesliga, με διαφορά ο κορυφαίος επιθετικός των Βεστφαλών, όμως η εικόνα του έχει ήδη χαλάσει, καθώς στην προσπάθειά του να φύγει από το Ντόρτμουντ κάνει το ένα πειθαρχικό παράπτωμα μετά το άλλο. Το πώς είναι η Μπορούσια χωρίς την παρουσία του στην επίθεση φαίνεται και με το παραπάνω. Κατέκτησε το Κύπελλο στο 2017 και στατιστικά είναι η κορυφαία του χρονιά.

7. Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι)

Κατέκτησε δύο συνεχόμενες χρονιές την Premier League με διαφορετικές ομάδες και έγραψε ιστορία. Η πρώτη, άλλωστε, ήταν με την Λέστερ. Η άνοδός του από τις μέρες του στην Καέν είναι εντυπωσιακή και δεν έχει σταματήσει. Από τους πιο πολύτιμους αμυντικούς μέσους στον κόσμο και φυσικά ανάμεσα στους καλύτερους. Υπό τις οδηγίες του Κόντε βελτίωσε και άλλες πτυχές του παιχνιδιού του. Παραμένει από τους σημαντικούς παράγοντες στην άμυνα των μπλε και ετοιμάζεται για το Μουντιάλ με την Γαλλία.

6. Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης)

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να μπει ανάμεσα στους κορυφαίους στην ιστορία της Ρεάλ. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον Κροάτη μέση. Ο Μόντριτς σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στην ελίτ και είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες για τον Ζιντάν στην πορεία των δύο συνεχόμενων Champions League. Μπορεί να κάνει τα πάντα, αν και η συχνότητα των γκολ πάντα θα είναι θέμα συζήτησης. Σε μία ομάδα όπως η Ρεάλ, όμως, θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Το σημαντικότερο είναι ότι δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη στα δύσκολα.

5. Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)

Αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει εξελιχθεί στον πιο ολοκληρωμένο μέσο στον πλανήτη και βρίσκεται στο μονοπάτι για να γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Το 2017 ήταν η χρονιά που Πίρλο και Τσάμπι Αλόνσο αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε ήρθε να καλύψει το κενό τους. Ο Βέλγος είναι πραγματικός μαέστρος. Υπό τις οδηγίες του Γκουαρδιόλα είναι καλύτερος από ποτέ και η πάσα του είναι απλά εκπληκτική. Ο κορυφαίος ασίστμαν πριν λίγα χρόνια της Bundesliga είναι πλέον στην κορυφή της λίστας και στην Premier League.

4. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν)

Τα στατιστικά τα λένε όλα: ο Λεβαντόφσκι είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στον κόσμο. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείς αρχικά τα επιτεύγματά του, όμως ο Πολωνός είναι πραγματικά εκπληκτικός. Σε ηλικία μόλις 29 ετών είναι ήδη ο δεύτερος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Bundesliga και μέχρι το τέλος της σεζόν θα είναι στο top 10 όλων των εποχών συνολικά. Το 2017, μάλιστα, είχε καλύτερο μέσο όρο γκολ από τον μεγάλο Γκερντ Μίλερ! Οδήγησε την Πολωνία μέχρι το Μουντιάλ, κάνοντας ρεκόρ, ενώ κάποια από τα γκολ του ήταν άκρως εντυπωσιακά.

3. Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Το 2018 αποδείχθηκε… γεμάτο για τον Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος έγινε ο πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία με τη μεταγραφή του από την Μπαρτσελόνα στην Παρί και η επένδυση των Παριζιάνων είχε μεν δυσκολίες (FFP και τα… πέναλτι με τον Καβάνι), αλλά αποδίδει άμεσα. Φυσικά, στόχος και της Παρί και του ίδιου είναι το Champions League και το 2018 ξεκινάει με την τεράστια πρόκληση της Ρεάλ. Συν ότι έχει να σκέφτεται και το Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου θα ηγηθεί της Βραζιλίας. Το 6-1 της Μπαρτσελόνα επί της Παρί αποτελεί το μεγαλύτερο highlight για τον Νεϊμάρ στο 2017.

2. Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ούτε μία σεζόν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης δεν στάθηκε ικανή να του δώσει το βραβείο του καλύτερου για το 2017 από το FourFourTwo. Στο 2017 είδαμε δύο Ρονάλντο. Εκείνον του πρώτου μισού, που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του και εκείνον του δεύτερου μισού, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζονται όλα τα προβλήματα της βασίλισσας. Στο ξεκίνημα του 2018 συζητάμε περισσότερο για τα προβλήματά του παρά για τα γκολ του, κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε έδειξε να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, κατέκτησε την πέμπτη του Χρυσή Μπάλα.

1. Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Κανένας δεν πέτυχε περισσότερα γκολ στο 2017 στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από τον Μέσι. Κανένας επίσης δεν είχε είτε περισσότερα γκολ είτε περισσότερες ασίστ είτε περισσότερες ντρίμπλες είτε περισσότερες πάσες-κλειδιά στην Ισπανία από εκείνον. Κατάφερε να πάρει από το χέρι την Μπαρτσελόνα, που έδειχνε να βρίσκεται σε κρίση και την οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ξανά. Ο μοναδικός λόγος που δεν κατέκτησε εκείνος τη Χρυσή Μπάλα είναι οι αποτυχίες της Μπαρτσελόνα. Κάνοντας, όμως, τόσο καλή σεζόν φέτος προσπέρασε τον Ρονάλντο στις δικές μας προτιμήσεις. Παραμένει απόλαυση να τον βλέπεις να παίζει.

 

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This