Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κοντογεώργη

Από τον απλό οπαδό που γουστάρει να χαζεύει μπαλίτσα, μέχρι τους προπονητές των club που παίζουν στο Champions League, όπου και να ρίξεις μια ματιά, όλοι λένε το ίδιο πράγμα. «Οι αριθμοί στα ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές έχουν ξεφύγει». Πριν μερικούς μήνες λέγαμε και γράφαμε ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξοδευτούν 300 – 400 εκατ. για έναν παίκτη και η δικαίωση έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε.  Με αφορμή την απόκτηση του Ολλανδού σέντερ-μπακ, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, από την Λίβερπουλ αντί 80 εκατ. ευρώ, κοιτάζουμε την κορυφαία 11άδα όλων των εποχών – ανά θέση – με βάση τα ποσά που δαπανήθηκαν. Οπως πολύ εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό στον οποιονδήποτε, τα ποσά δεν φέρνουν σε καμία περίπτωση την ποιότητα των κορυφαίων που έπαιξαν ποτέ το όμορφο παιχνίδι.

Στα 17 του έκανε ντεμπούτο στην Serie A με την Πάρμα και κατέβασε ρολά κόντρα στην υπερομάδα της εποχής, Μίλαν. Ο Νέβιο Σκάλα πιστώνεται την ανακάλυψη του ικανότερου ανθρώπου που φόρεσε ποτέ γάντια και για κάποιον, περίεργο πραγματικά, λόγο παραμένει μέχρι σήμερα η πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα. Η Γιουβέντους έδωσε 52 εκατ. ευρώ και έχει δικό της τον Μπουφόν, όπως και το ρεκόρ, αφού ο δεύτερος έγινε ο Εντερσον Μοράες, ο οποίος άφησε την Μπενφίκα για την Σίτι σε ένα deal αξίας 40 εκατ. ευρώ. Οπως και να έχει, ο Τζίτζι, με αυτή την άμυνα που έχει μπροστά του, έχει δύσκολο έργο.

Πάολο Μαλντίνι, Αλεσάντρο Νέστα, Φάμπιο Καναβάρο, Φράνκο Μπαρέζι, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, Γκαετάνο Σιρέα, Μπέπε Μπέργκομι. Εκτός από τους legends και ειδικούς στην τέχνη της άμυνας, σημερινοί τύποι εκτός Ιταλίας, όπως οι Σέρχιο Ράμος και Ζεράρ Πικέ, σε κάποιο άραγμα σίγουρα θα έχουν γελάσει με το ποιοι είναι οι πιο ακριβοί αμυντικοί όλων των εποχών. Με εξαίρεση την αφορμή γι’ αυτό εδώ το κείμενο, τον Φαν Ντάικ, οι υπόλοιποι τρεις στην άμυνα είναι τα αποκτήματα των δύο τελευταίων καλοκαιριών από την Μάντσεστερ Σίτι.

Οταν πολλές ομάδες – και ομάδες με άνεση να δώσουν όσα ακριβώς απαιτούνται – μπαίνουν στον χορό, στο τέλος κερδίζει η Σαουθάμπτον. Οι Αγιοι έχουν περάσει σε επίπεδο Πόρτο, Αγιαξ, Μονακό στις πωλήσεις και τελευταίο τους ‘δάγκωμα’ ήταν τα 80 μύρια που πήραν από την Λίβερπουλ για τον Ολλανδό, ο οποίος ήταν αποδεδειγμένα το Νο1 στη λίστα της Σίτι. Ο 26χρονος είναι ο πιο ακριβός στόπερ στην ιστορία του αθλήματος κάνοντας τον Μουρίνιο να αναρρωτηθεί. «Είναι καλύτερος δηλαδή από τους Μαλντίνι και Μπέργκομι;».

Γύρω του, στην 4άδα της άμυνας, τα βλέπεις όλα μπλε. Και είναι το μπλε της Σίτι. Το προηγούμενο καλοκαίρι, ένας από τους κορυφαίους που έπαιξαν ποτέ τη θέση, ο Ρίο Φέρντιναντ, ως pundit ‘έλεγε’ στην Γιουνάιτεντ για τον Τζον Στόουνς. «Δεν έχει σημασία πόσο κοστίζει, απλά πας και τον παίρνεις». Τελικά το ρευστό το έδωσε η Σίτι και αγόρασε τον ball-playing σέντερ-μπακ δίνοντας 55 εκατ. ευρώ στην Εβερτον. Στα άκρα της άμυνας αυτής της υπερηχητικά ακριβής 11άδας, είναι δύο παίκτες που δεν έχουν κλείσει ούτε μία σεζόν στους Πολίτες.

Στα δεξιά είναι ο Κάιλ Γουόκερ, ο επί χρόνια οπισθοφύλακας της Τότεναμ, με σούπερ attacking-prowess και stamina, στοιχεία που έκαναν τον Πεπ να τον θέλει με τρέλα και ήξερε από πριν ότι θα δικαιωθεί. Απέναντι, σε μία θέση που έχουν παίξει οι Μαλντίνι, Ρομπέρτο Κάρλος, Αντρέας Μπρέμε, βρίσκεται ο Μπενζαμέν Μεντί, βασικό στέλεχος της Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, που πήρε το πρωτάθλημα από την Παρί Σεν Ζερμέν και έφτασε στους «4» του Champions League. Ο Μεντί στοίχισε 57 εκατ. ευρώ (!!!) και έκανε τον Μουρίνιο να πει αργότερα ότι η Σίτι αγοράζει τα μπακ σε τιμές επιθετικών.

Αφήνουμε πίσω την απόλυτα ‘αγγλική’ άμυνα και πάμε πιο μπροστά. Σίγουρα, κανένας προπονητής, με εξαίρεση μάλλον τον Πεπ, δεν θα πήγαινε με τέτοια τριάδα στο κέντρο, όμως εμείς είμαστε ορκισμένα με 4-3-3. Στη βάση της τριπλέτας, ο Πολ Πογκμπά, ο άνθρωπος που έφυγε ελεύθερος από την Γιουνάιτεντ και επέστρεψε ως η πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας καθώς οι Κόκκινοι Διάβολοι έδωσαν ουσιαστικά 110 εκατ. στην Γιουβέντους για να τον πάρουν στο Old Trafford. Ο Γάλλος δεν τα έχει δικαιολογήσει, όμως το ότι αυτό συνέβη στα 23 του χρόνια κάνουν τη μεταγραφή value-for-money, ειδικά με τα όσα βλέπουμε σήμερα να συμβαίνουν.

Εκτός από σοκ, η μετακόμιση του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν προκάλεσε και ντόμινο, αφού η Μπαρτσελόνα βρέθηκε σε μια κατάσταση που δεν είχε υπόλογίσει και κάποιον έπρεπε να πάρει. Τελικά αυτός ήταν ο both-feet εξτρέμ, Ουσμάν Ντεμπελέ, για τον οποίο η Ντόρτμουντ πήρε μπροστά 105 εκατ. ευρώ και όπως έχουν μπει τα bonus, σε βάθος χρόνου θα φτάσει τα 147. Η ατυχία χτύπησε τον 20χρονο στις πρώτες του μέρες στο Camp Nou, σε ένα deal-όνειρο για την BvB. Δίπλα στον Ντεμπελέ, το πιο πρόσφατο μπαμ της μεταγραφικής αλλά και της Μπαρτσελόνα, ο Φιλίπε Κουτίνιο, ο οποίος άφησε στα μέσα της σεζόν την Λίβερπουλ για ένα ποσό που δεν το βρίσκεις κάθε μέρα: 120 + 40 εκατ. ευρώ ήταν το κοστούμι για τους Blaugrana, που λίγους μήνες μετά τα 222 που πήραν από τον Νεϊμάρ, τα έχουν δώσει ήδη χωρίς τα bonus.

Και πάμε στην πιο… galactico γραμμή της ομάδας. Σε αυτή, τα πιο πολλά λεφτά είναι ο Νεϊμάρ. Στην Μπαρτσελόνα κανείς δεν πίστευε ότι ο Βραζιλιάνος θα αποφάσιζε να φύγει από το Camp Nou και κυρίως ο Πικέ. Τελικά ‘no se quedo’ και έστω μέσω Κατάρ, οι Blaugrana έβαλαν στα ταμεία τους το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί ποτέ για ποδοσφαιριστή. Παρότι καταλαβαίνεις ότι έχουμε ξεφύγει όταν δίνονται 222 εκατ. ευρώ  για να ‘κλωτσάει κάποιος το τόπι’ όπως θα έλεγαν και οι μανάδες μας, η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι περισσότερο συμφέρουσα για τον αγοραστή απ’ ότι για πολλά άλλα club, ακόμα και μέσα αυτό εδώ το άρθρο.

Μαζί με τον 25χρονο που κάνει όργια στην ταπεινή, Ligue1, με την PSG, δύο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γκάρεθ Μπέιλ μετατράπηκε μέσα στα χρόνια από αριστερό μπακ σε υπερηχητικό εξτρέμ και έκανε τους Blancos να δώσουν στην Τότεναμ 100 εκατ. ευρώ για να τον βάλουν δίπλα στα τρομερά αστέρια τους. Ο αριστεροπόδαρος Ουαλός έγινε μέλος της ομάδας που κατέκτησε 3 Champions League σε 4 χρόνια, όμως οι πολλοί τραυματισμοί δεν του έχουν επιτρέψει να είναι πάντα εκεί για την Βασίλισσα.

Και κλείνουμε με τον παίκτη που μαζί με τον Μπουφόν είναι οι μοναδικοί που μπορούμε να πούμε ότι έχουν βγάλει μέχρι τελευταίου ευρώ τα λεφτά τους. Το 2009 ο Φλορεντίνο Πέρεθ έκανε το απίστευτο μπαμ δίνοντας 94 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και πραγματικά, αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορούσε να δει τι θα κάνει ο Πορτογάλος στα επόμενα 8 χρόνια, θα ζητούσε ίσως και ένα δισεκατομμύριο. Ο κορυφαίος σκόρερ του modern-game, ο CR7 ήθελε να είναι πρώτος και σε αυτή τη λίστα, όμως πλέον δεν μπορεί να τον πειράζει αυτό που συμβαίνει…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This