Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Ένα από τα μεγάλα μεταγραφικά σίριαλ του χειμώνα φτάνει στο τέλος του. Αφού βρέθηκε μια ανάσα από την Μάντσεστερ Σίτι, στη συνέχεια ενδιαφέρθηκε για εκείνον η Τσέλσι, τελικά ο Αλέξις Σάντσες γίνεται κάτοικος Ολντ Τράφορντ. Τα 68 εκατομμύρια ευρώ στάθηκαν αρκετά για πει τελικό “ΟΚ” η Άρσεναλ, που όχι μόνο δε χάνει τον παίκτη ελεύθερο το καλοκαίρι, αλλά προσθέτει στο ρόστερ της και τον Χένρικ Μχιταριάν, ως αντάλλαγμα. Έτσι, ο Χιλιανός φορ γίνεται ο έβδομος παίκτης, που παίρνει μεταγραφή από την Άρσεναλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το FourFourTwo του gazzetta.gr καταγράφει τους προηγούμενους έξι.

Ντέιβιντ Χερντ
Το 1954 πήρε μεταγραφή από την Στόκπορτ στην Άρσεναλ, έναντι 10 χιλιάδων λιρών. Μετά από δύο μέτριες χρονιές, ο Σκωτσέζος φορ βρήκε τον εαυτό του και για τέσσερις διαδοχικές σεζόν (1956-57 έως 1960-61) ήταν ο πρώτος σκόρερ των «κανονιέρηδων». Ωστόσο, του καταλογίστηκε μεγάλο μερίδιο στην «ξηρασία» τίτλων των Λονδρέζων εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1961 να μετακινηθεί στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 35 χιλιάδων λιρών. Ο Χερντ ήταν μέλος των «μπέμπηδων», που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης το 1968, όταν και αποχώρησε από το Ολντ Τράφορντ. Μέχρι σήμερα είναι ο 13ος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, με 145 τέρματα.

Ίαν Ουρ
Το 1963 αποχώρησε από την πατρίδα του, την Σκωτία, προκειμένου να αγωνιστεί στην Άρσεναλ, που έδωσε 62 χιλιάδες λίρες στην Νταντί. Στο Λονδίνο έμεινε για έξι σεζόν και παρά το γεγονός πως του καταλόγιζαν λάθη στους μεγάλους αγώνες, ο Σκωτσέζος αμυντικός είχε κάθε χρόνο πάνω από 20 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά αγωνίστηκε σε 202 παιχνίδια με τους «κανονιέρηδες». Τον Αύγουστο του 1969 αποχώρησε από το Λονδίνο, παίρνοντας μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Ολντ Τράφορντ δεν έμεινε πολλά χρόνια, αφού το 1971 επέστρεψε στην Σκωτία, για λογαριασμό της Σεντ Μίρεν.

Τζορτζ Γκράχαμ
Μετά την παρουσία του σε Άστον Βίλα και Τσέλσι, το 1966 βρέθηκε στην Άρσεναλ, η οποία για χάρη του έδωσε 50 χιλιάδες λίρες και τον Τόμι Μπάλντγουιν. Τις δύο πρώτες σεζόν του στο Χάιμπουρι ήταν ο πρώτος σκόρερ των «κανονιέρηδων», ενώ το 1970 κατέκτησε το Κύπελλο Εκθέσεων και το 1971 το νταμπλ στην Αγγλία. Εκείνη την εποχή κέρδισε και μια θέση στην εθνική Σκωτίας, όμως ένα χρόνο αργότερα είπε «αντίο» στην Άρσεναλ, έπειτα από 308 παιχνίδια και 77 γκολ. Τον Δεκέμβριο του 1972 πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 120 χιλιάδων λιρών, όμως ο Γκράχαμ έπεσε πάνω σε μια άσχημη περίοδο για τους «μπέμπηδες», που ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό το 1974, όταν και αποχώρησε από την ομάδα και ο Σκωτσέζος φορ.

Φρανκ Στάπλετον
Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Άρσεναλ, καθώς νωρίτερα τον είχε απορρίψει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 1974 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων» και για τρεις σερί σεζόν (1977-78 έως 1980-81) ήταν ο πρώτος σκόρερ τους, οδηγώντας τους σε τρεις τελικούς κυπέλλου Αγγλίας. Το 1981, η μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν επεισοδιακή, αφού οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, με τον Ιρλανδό να γίνεται τελικά κάτοικος Ολντ Τράφορντ, έναντι 900 χιλιάδων λιρών. Η καλή του παράδοση στο θεσμό του κυπέλλου συνεχίστηκε και ως «κόκκινος διάβολος», αφού με το γκολ του στον τελικό του 1983, ο Στάπλετον έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες σε τελικό. Στο Μάντσεστερ έμεινε έως το 1987.

Βιβ Άντερσον
Μέλος της σπουδαίας Νότιγχαμ Φόρεστ, που κατέκτησε δύο κύπελλα πρωταθλητριών. Το 1984, η επιστροφή του μετά από μακρά απουσία στην εθνική Αγγλίας, συνδυάστηκε με τη μετακίνησή του στην Άρσεναλ, έναντι 250 χιλιάδων λιρών. Αυτή η μεταγραφή τον βοήθησε να διατηρήσει τη θέση του στα «λιοντάρια», ενώ στους Λονδρέζους έμεινε μέχρι το 1987, όταν και έγινε ο πρώτος παίκτης που επέλεξε να αποκτήσει ο Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα πρώτα του χρόνια στο Ολντ Τράφορντ, ο Άντερσον ήταν η πρώτη επιλογή για το δεξί άκρο της άμυνας, όμως μετά την έλευση του Ντένις Έργουιν, έφτασε το πλήρωμα του τέλους. Το 1991, ο Άγγλος αμυντικός αποχώρησε για την Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Μόλις 19 ετών ήταν ο Ολλανδός το 2004, όταν πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους «κανονιέρηδες» όλων των εποχών. Είναι 8ος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, με 132 τέρματα, ωστόσο συνέπεσε με την εποχή που η Άρσεναλ έμεινε μακριά από τους τίτλους. Έτσι, το 2012 αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και να πάρει μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους φίλους της Άρσεναλ (ο Φαν Πέρσι είχε γίνει αρχηγός της ομάδας), η επιλογή του Ολλανδού επιθετικού αποδείχθηκε σωστή, αφού από την πρώτη του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ αναδείχθηκε πρωταθλητής Αγγλίας, με τον ίδιο να είναι και πρώτος σκόρερ. Στη συνέχεια ακολούθησε η αποτυχημένη εποχή Μόγιες και Φαν Χααλ, με τον Φαν Πέρσι να αποχωρεί το 2015. Μάλιστα, σε ντέρμπι Άρσεναλ-Γιουνάιτεντ έχει σημειώσει επτά τέρματα, τέσσερα ως «κανονιέρης» και τρία ως «κόκκινος διάβολος».

Υ.Γ. Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που έπαιξε πρώτα στην Άρσεναλ και μετά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο Άντι Κόουλ. Ωστόσο, δεν πήγε απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη, καθώς αγωνίστηκε ενδιάμεσα σε Μπρίστολ και Νιούκαστλ.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This